Нашенка с най-заплашителната табела срещу нагли шофьори (фото)

Какво ли не правят някои хора, за да се предпазят от нагли шофьори, които паркират където им попадне. Коли има на всеки тротоар, пред...

Психолози работят от днес със съучениците на Алекс

„Трудно ми е да намеря думи когато говоря за тази трагедия, която сполетя града ни, но трябва да се погрижим и за останалите ни ученици”,...

Атанаска: Каза, че момчето ми е грозник и урод, сложих торбичка на главата й и така умря

Пълните самопризнания за убийството на Александра на Атанаска Георгиева са направени по време на 4 часов разпит. До тях се стигнало след...

Хляб за година напред за семейството с десет деца

Хляб за година напред, мебели за кухнята, домашен интернет. Това са само част от даренията за семейството с десет деца от Русе, които не...

Гаро Одабашян: За смъртно наказание

Убийството на малката Александра от Поморие отново повдигна дълго дискутираната тема за или против смъртното наказание. Европа отдавна...

DeSheli – нова епоха в грижата за кожата, достъпна за всяка жена

DeSheli е нова козметична линия на пазара, която буквално налага нова епоха в грижата за кожата. Компанията предлага и различен подход към...

Вашият дневен хороскоп

Овен  През този ден ще си намерите брат по разум. Или сестра. С други думи, ще срещнете представител на противоположния пол, който ще мисли...

Мъжът на изчезналата Стоянка имал забрана да я доближава

Анелия Перчева; 24 часа 48-годишната Стоянка Дудекова от Карлово, която е в неизвестност от 26 март, е била под съдебна закрила заради...

Искат линч за Атанаска и ексхумация на тялото на пастрока й в Златоград

/Поглед.инфо/ Цяло Поморие е настръхнало срещу убийцата Атанаска, сестра й Северина и майка им Светлана.

Великденски бонуси за пенсионерите

/Поглед.инфо/ След като в навечерието на 2014 година правителството на Пламен Орешарски изплати коледни надбавки по 50 лв. на най-бедните пенсионери, за Великден всички възрастни получиха бонуси.

Откриха гроб на тракийска принцеса-войн

/Поглед.инфо/ Гроб на тракийска принцеса-войн е бил открит при извършените през миналата година разкопки на надгробна могила край русенското село Брестовица от екип, ръководен от археолога Върбин Върбанов, съобщава БТА.

Руски самолети продължавали да ни провокират!

/Поглед.инфо/ Руските военни самолети над Черно море са не само предизвикателство, но и провокация.

На Великден ще ядем агнета от Нова Зеландия и Румъния

/Поглед.инфо/ Агнета внос от Нова Зеландия и Румъния ще залеят българския пазар около Великден, пише „Стандарт”.

Великденска кошница с кексчета-яйца на клечка

Ясно е, че предстоящите великденски празници и желанието за повече цвят са катализаторът за това ми хрумване, затова няма да те убеждавам в това. Просто си мислех с какво още бих могла да изненадам себе си, провокирайки въображението си с не много трудна дейност и умели декоративни способности. Последното не означава, че ще имам подходяща декорация за масата + кекс за закуска + десерт във форма на великденски яйца за 30 минути, но предвидливо отделеното време от два дни си заслужава усилията за празничния десерт с цели три предназначения.

Великденска кошница с кексчета-яйца на клечка

Кошницата е шоколадов паунд кейк, който има способността да издържа дълго време и да остане сочен, който също така е достатъчно плътен да задържи яйцата на клечка и който е супер засищаща сутрешна или следобедна закуска. С какво ще се консумира е личен избор, а аз си го хапвам и с чаша прясно мляко, и с чаша билков чай и с горчиво кафе. Формата, в която избрах да изпека шоколадовата кошница никак не е случайна. Самата форма за голям бриош напомня кошница и не ми се налага да изрязвам и моделирам изпечения кейк, просто изпичам, охлаждам и обръщам с тясната страна надолу. Дръжката на кошницата оформих от лека декоративна тел, която обвих с рафия. От нея направих и флюнга, която закрепих за дръжката.

Кексчета-яйца на клечка

По-интересната част са шоколадовите яйца, които също са направени от паунд кейк, който след като се изпече и охлади се натрошава и смесва с маслен крем. Защо избрах маслен крем на всичкото това масло в кейка има една цел и тя е устойчивост. Защото яйцата лесно се оформят от меката смес и бързо стягат в хладилника, заради маслото в нея.

Кексчета-яйца на клечка

Предишни опити с кексчета на клечка (cake pops, ако така е по-ясно) ми показват, че покриването им с обикновен, разтопен на водна баня шоколад или захарна глазура не дават много добри резултати като фина и прецизна декорация. Още повече, тъмното шоколадово тесто прозира както под белия шоколад, така и под захарната глазура. Затова се спрях на глазура за целта – шоколад за топене.

Кексчета-яйца на клечка

Кексчета-яйца на клечка

Всъщност в глазурата няма нищо шоколадово, но е предназначена точно за кексчета на клечка и други видове бонбони. Тази глазура се нанася лесно и се изтръсква лесно, като оставя повърхността гладка. Ако все пак бонбонът е покрит с малко повече от глазурата, когато се остави да изсъхва тя не се стича неконтролируемо под въздействието на тежестта си и гравитацията, разбира се.  Изсъхва достатъчно бързо, но не по-бързо от възможността да се декорира с орнаменти, които могат да се залепят върху нея. С две думи – чудна работа.

Кексчета-яйца на клечка

Кексчета-яйца на клечка

И накрая кейкът за закуска и шоколадовите великденска яйца на клечка се обединяват в прекрасна декорация за масата на празника. Традиционно боядисаните яйца по принцип са си достатъчна декорация, особено сега, когато на пазара (а и във въображението ти) има предостатъчно разнообразни идеи и методи за украсяването им, даже ако случайно имаш пропуск с декупажа, хвърли едно око за вдъхновение, но ако ти се отдаде възможност, не пропускай да направиш своята брилянтна ядлива кошница, пълна с яйца, декорирани по твой уникален стил.

Даниел и орехчетата

Сега си взимам кратка творческа почивка, а с Даниел се отдаваме на любимата му напоследък игра, която се казва „Опитай всички орехчета“. Остана само да ти пожелая Светъл Великден! И не забравяй, че храната е емоция, която трябва да се сподели.

Великденска кошница с кескчета-яйца на клечка

Великденска кошница с кексчета-яйца на клечка

Рецептата за шоколадовия паунд кейк е адаптирана от epicurious.com

Шоколадовата смес за кейка (кошницата) и яйцата се приготвя и изпича наведнъж в две отделни форми. След като се охладят, кейкът, който ще бъде кошницата се увива в найлонов плик или се слага в плътно затворена кутия и се съхранява в хладилник или на стайна температура. Останалият кейк се натрошава, смесва с маслен крем и се оформят яйцата. Необходимо е да се охладят хубаво в хладилник, за да бъдат устойчиви по време на работа с декорацията им.

Масленият крем е необходимо да се приготви с фина пудра захар, допълнително пресята през фина цедка. Част от масления крем е за омесване на сместа за яйцата, друга част може да се използва за тяхното декориране, след нанасяне на шоколада за топене, въпреки че захарна глазура за целта е по-удачна, тъй като засъхва и няма опасност да се размаже. Трета част от масления крем се предвижда за тревата върху кошницата. За оформяне на тревата използвах специален накрайник №233 на Wilton.

От посочените дози се получават 1 кейк (кошницата) и 42-44 броя яйца на клечка. За покриването на яйцата са достатъчни една опаковка и половина шоколад за топене от 340 грама. (С една опаковка от 340 грама се покриват около 30 броя.) Аз използвах ярко бял на Wilton, но разбира се може да се използва всеки един предпочитан цвят спрямо идеята, която имаш. Цветната декорация, която използвах е предимно от захарни гранули на Fun Cakes в различни цветове, но включих и други дребни захарни кристали и фигурки, с които разполагах.

Всичко може да се направи предварително и да се съхранява в хладилник до 5 дни. Кейкът за кошницата добре опакован или поставен в кутия, яйцата на клечка в кутии, масленият крем за тревата също в кутия. В деня, в който кошницата ще се сглоби е необходимо масленият крем да се извади предварително от хладилника, за да се отпусне. В деня на поднасяне кошницата се декорира с дръжката и масления крем за тревата и се забождат яйцата на клечка в нея.

За кейка:

  • 390 г брашно
  • 80 г какао
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • 2 чаени лъжици бакпулвер
  • 450 г меко масло
  • 400 г захар
  • 1 супена лъжица ванилов екстракт (използвах 50 г ванилова захар, която си правя сама и намалих захарта за сместа на 350 г)
  • 8 големи яйца (използвах 9 домашни с размери от среден до малък)
  • 2 супени лъжици инстантно кафе, разтворено в 60 мл топла вода

За масления крем:

  • 150 г меко масло
  • 250 г фина пудра захар, допълнително пресята през фина цедка и отделени по-едри частици
  • 1 супена лъжица ванилов екстракт
  • 2 супени лъжици прясно мляко

За декорация на яйцата и кошницата:

Фурната се нагрява на 180°C. Подготвя се една голяма форма за бриош (форма с къдрици) с вместимост 1,700 л и една продълговата форма за кейк/хляб с размери 25x11x7 см. Формите се намазват с разтопено масло и се поръсват с брашно. Излишното брашно се изтръсква.

Смесват се брашното, какаото, солта и бакпулверът, и се пресяват.

Маслото и захарта се разбиват

Маслото се разбива със захарта на висока скорост докато стане пухкаво. Ако се използва ванилова захар, тя се смесва с останалата захар.

Добавят се яйцата едно по едно

Добавят се яйцата едно по-едно, като след всяко сместа се разбива добре. Добавя се ваниловият екстракт.

Добавя се брашнената смес на части

Следва брашнената смес, която се добавя на части, а разбиването с миксера става на ниска скорост. Накрая се добавя разтвореното кафе и всичко се обърква хубаво, но за кратко.

Сместа се разпределя в двете форми

Първо се напълва формата за бриош, като се запълни 2/3 от обема ѝ. Останалата смес се разпределя в продълговатата форма. Заглажда се на повърхността.

Двете форми се слагат на едно ниво в предварително нагрятата фурна. Кейкът в продълговатата форма се пече за 50 минути. Проверява се за готовност като забодена дървена клечка в центъра на кейка трябва да излезе суха. Изважда се от фурната и се оставя да се охлади за 10 минути във формата. Кейкът във формата за бриош се оставя във фурната и се допича за още 20-25 минути. Общо времето за печене на кейка за кошницата е 1 час и 10-15 минути. Той също се проверява за готовност с дървена клечка.

Двата кейка се охлаждат

Изважда се от фурната и се оставя да се охлади във формата за 15-20 минути. След като двата кейка се поохладят във формите се изваждат върху решетка и се оставят да се охладят напълно.

Масленият крем

Докато двата кейка се пекат и охлаждат се приготвя масленият крем. Маслото и пудрата захар се разбиват продължително на висока скорост докато се получи гладък и пухкав крем. Добавят се ваниловият екстракт и прясното мляко и се разбиват докато се усвоят добре от сместа. С добавянето на прясното мляко, масленият крем става по-пухкав и бял. Вместо прясно мляко може да се добави сметана. Готовият крем се покрива със стреч фолио и се оставя на стайна температура.

Кейкът за кошницата се подравнява

Когато са се охладили двата кейка, повърхността на кейка, който ще бъде кошницата се изравнява – надигната част се изрязва с нож. Тази част се запазва за сместа за яйцата.

Към трохите от кейка се добавя маслен крем

Кейкът в продълговатата форма се натрошава в купа, заедно с отрязаната част на кейка за кошницата. Към трохите по малко се добавя маслен крем докато се получи тесто, което като се стисне в дланта се съединява. Не трябва да бъде нито сухо и ронливо, нито твърде меко. Количеството маслен крем, който се добавя към трохите може да варира, затова не давам точен грамаж за него, но нека около 180 грама, които използвах бъдат ориентир. Останалият маслен крем се запазва за декорация на яйцата и тревата върху кошницата.

От сместа се оформят яйца

От тази смес се правят топчета с големина на орех, на които след това се придава форма на яйце. Подреждат се в поднос или голяма чиния, която може да се побере в хладилника. Някои от яйцата оставих прави, други легнали, но това се оказа без особено значение за крайната им форма, защото след като се охладят и преди да се потопят в шоколада за топене може да се дооформят. Покриват се със стреч фолио и се оставят в хладилника за една нощ.

Кейкът за кошницата се опакова в найлонов плик или се поставя в кутия, която се затваря добре. Може да се остави както на стайна температура, така и в хладилник. Ако се остави в хладилник, ще му бъде необходимо малко време на стайна температура за да се отпусне и да стане отново мек.

Материали за декорация на яйцата

На следващия ден, когато яйцата са добре стегнали се декорират. Подготвят се пръчиците. Шоколадът за топене се разтопява на водна баня. Взима се една пръчица и крайчето ѝ се потапя в шоколада и след това се вкарва в яйцето до средата му.

В яйцата се фиксират пръчиците

Така се подготвят всички яйца. Подреждат се в поднос или голяма чиния и се оставят в хладилника за 5-10 минути, за да се фиксират пръчиците.

Подготвят се всички декоративни елементи за яйцата. Разтопеният шоколад за топене се прехвърля във висока чаша, за да бъде по-удобно покриването на яйцата.

Яйцата се потапят в шоколада за топене

Взима се едно яйце за пръчицата и се потапя в шоколада за топене, като се внимава да се покрият всички страни. Изважда се, наклонява се така че върхът да яйцето да сочи надолу и с другата ръка се потупва ръката, която държи яйцето за пръчката. Потупването става в основата на палеца с ритмични, не много силни движения, така че излишната глазура да се стече. Междувременно с потупването, яйцето се завърта, за да се разпредели глазурата равномерно.

Върху мократа глазура се поръсва цветна декорация

Когато е готово, докато глазурата все още не е засъхнала, яйцето се покрива с избраните цветни захарни гранули.

Яйцата с по-къси дръжки (пръчици) може да се забодат в стиропор и да се оставят да изсъхнат. Иначе може да се използват чаши с различни големини, според дължината на пръчиците.

Глазурата се оставя да изсъхне

Друг вариант за декорация е след като яйцето се потопи в шоколада за топене и изтръска от излишния, да се остави да стегне за 2-3 часа.

Вълнички върху яйцата

Тогава върху него може да се нарисуват мотиви с масления крем или най-добре с айсинг и докато не е стегнал да се поръсят с цветни захарни гранули.

Когато шоколадът за топене започне да стяга и да бъде труден за работа се връща на водна баня, за да се затопли и стане по-течен. Това може да се прави колкото пъти е необходимо. Също така ако яйцата започнат да омекват преди да са покрити с шоколада за топене, се слагат в хладилника докато стегнат. (Наложи ми се само веднъж.)

Когато всички яйца са готови се оставят да стегнат.

Оформя се тревата върху кошницата

Останалият маслен крем се оцветява в зелено. Поставя се в сладкарски пош с накрайник за трева (№233 на Wilton) и с него се декорира повърхността на кейка за кошницата.

Оформя се дръжката

Изрязва се необходимата дължина от меката тел за дръжка на кошницата. Телта се увива с рафия или друга панделка. От рафията или друга панделка се прави флюнга, която се завързва за дръжката. Дръжката се закрепя за кошницата, като двата края на телта се забождат в нея.

Яйцата се аранжират в кошницата

Декорираните яйца се подреждат в кошницата, като дръжките им (пръчиците) се забождат в нея.

Шоколадов кейк с шоколадови великденски яйца на клечка

И накрая, разрязаният кейк. Плътен, сочен с богат какаов вкус и цветна декорация, която да направи празника още по-весел и пъстър.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Великденска кошница с кексчета-яйца на клечка е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Страници: 1 | 2 | 3 | 4

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване