Ивайло Диманов очарова Чикаго

http://www.eurochicago.com/2014/05/ivaylo-dimanov-otcharova-chikago/

Утре, 11 май, Православната църква почита паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий. По случай празника oчаквайте в БПЦ “София” поета-бард Ивайло Диманов. В навечерието на най-светлия празник на българската култура 24 май, мнозина от нас си припомнят библейската мъдрост: “В началото бе словото!“. Вероятно затова първият от поредицата концерти на поета-бард Ивайло Диманов предизвика толкова жив интерес сред родната общност в Чикаго. В залата при църквата “Св. Иван Рилски” мнозина почитатели на изящната словесност останаха очаровани от музикално-поетичния спектакъл “Благодаря ти, Любов!“, в който Ивайло Диманов представи новата си книга ...

Царевични пити с квас, агнешко със сумак и млечен сос с маточина

http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/cTIQJuqGswA/

Трябваше ми малко време да се опомня когато се завърнах в София, след престоя в Ловеч по време на празничните дни. Докато се опомням трябваше отново да свикна с ремонтните дейности на горния етаж, които продължават вече 7 месеца (седем месеца, хора!), трафикът и че няма как да стигна с Даниел до центъра на града пеша. В слънчев ден мога и да успея, но със сигурност няма да имам сили да се върна, така че ще оставя тази дейност за времето, когато всички ще караме велосипеди. Може би, не знам. Големият град винаги ми е бил удобен по някакъв, вероятно странен начин. Не ми се иска да изваждам на лист всички плюсове и минуси. Има такива както за София, така и за по-малките градове като Ловеч. Обаче, въпреки късите разстояния, спокойните улици и тихият въздух на малкия град, в големия се чувствам добре. Особено, когато се прибера у дома от друго място. Точно затова е. Защото тук вече съм у дома. Най-после! И както не ме свърта, виждам кухнята си като най-прекрасното място на света. Така е, когато след активно мързелуване ми идват безброй идеи. Та значи, почти опомнила се, все още не изпрала целия багаж от пътуването и с почти празен хладилник, вече мисля за следващата пролетна рецепта.

Царевични пити с квас, агнешко със сумак и млечен сос с маточина

Активното мързелуване, което си устроих (доколкото е възможно да се мързелува със седем месечно бебе) се състоеше в гледане на филми и разходки, когато времето позволеше това. И понеже много дъжд се изсипа, разходните не бяха много и дълги, както би ми се искало, но поне на Гергьовден беше слънчево и топло за няколко следобедни часа, които прекарахме на тревата пред къщата в Горно Павликени.

Ярешкото се изважда от трапа

Ярешко месо печено в трап

Там Жорето, който за Даниел е дядото-чичо, за по-кратко батко (Лѝкьовски шеги) за поредна година беше приготвил превъзходно ярешко месо, изпечено или по-скоро задушено в трап за около 5 часа. Всяка година се каня да отида по-рано и да видя какво точно прави, да заснема запалването на огъня в трапа, овкусяването на месото, покриването на тавата с жарава и да хвана някоя тънкост в приготвянето, но все се случва да хвана само изваждането на крехкото месо от трапа. Затова за поредна година нямам точна рецепта, ако рецепта изобщо има, защото си мисля, че тук е много важно кой приготвя месото и разбира се условията, които не биха могли да се имитират във фурната у дома. Огънят е друга работа.

Даниел и дървото

Тревата и въздухът също са друга работа. Чуват се звуци от насекоми сякаш е лято посред пладне. Чисто е, както и да се разбира тази дума. Салатата дори ми се струва по-вкусна. На Даниел му харесва. Не салатата, тревата и другите все още непознати растения. Допирът с тях, миризмата, вятърът, който я носи. Следващият път ще е бос в тревата. Тази снимка от серията с дървото, която galika направи е впечатляваща.

Продукти за млечния сос с маточина

Това което ме предизвиква да бързам и да осъществя няколко идеи след завръщането си в София е един голям букет от пресни билки, с които си тръгнах от Горно Павликени. Сред тях най-обсебващият аромат е този на маточината. В първия момент, в който вдъхнах свежите ѝ лимонови нотки, асоциирах аромата с десерт. Но затова после. Вечерята е преди десертът (поне по установен етикет), затова се заех не само да взема свежия аромат на маточината, но и да оползотворя едно прекрасно кисело мляко, приготвено от прадядото на Даниел. Както вече казах – активно мързелувах.

Агнешко със сумак

И така, имам кисело мляко и прясна маточина. Добре, мисля, че ще стане много свеж сос за агнешко, а тази комбинация ми напомни за сувлаки и ето реших да приготвя пити, обаче с квас.

Тестото за царевичните пити с квас

Разбира се, че ще намериш разлика с плоския хляб с бяло брашно и мая, който става сравнително бързо и е мек. Тези тук отнемат повече време, малко по-твърди са, но и божествено хрупкави, за което допринася и царевичния грис, който добавих в тестото.

Царевични пити с квас

Хлябът стана чудесен с единственото условие, че е необходимо да се изпече в тигана непосредствено преди сервиране. За пръв път ти казвам, че хляб с квас е добре да се яде топъл, но става въпрос само за този тип хляб, нали така? Приготвянето на момента не е притеснително, защото хлябът става бързо, а всичко останало – млечният сос и агнешкото, в което подчертах свежестта на маточината с още свежест от сумака, могат да се приготвят предварително. Изобщо, много свежо стана. Напомня ми на слънчевия пролетен следобед на поляната след обилния дъжд предния ден.

Царевични пити с квас, агнешко със сумак и млечен сос с маточина

Царевични пити с квас, агнешко със сумак и млечен сос с маточина

Този привидно фаст фууд, според Вальо – стрийт фууд, не е нито фаст, нито (очевидно) стрийт. Не е и нова версия на сувлаки, още повече дюнер. Това е храна по-скоро за късен неделен обяд със семейството, която се яде с ръце. Може би тези моменти са по-редки, отколкото би ни се искало, но би било прекрасно да отделим време не само един за друг, но и за храната, която ще споделим.

Тестото за питите може да се приготви 1-2 дни предварително и след като втаса да се съхрани в хладилник докато дойде ред да се използва. Когато тестото е съхранявано в хладилника е необходимо да се извади на стайна температура за 1 час, за да се затопли. За да се изпекат хубаво питите, тиганът трябва да бъде много добре нагрят. Тъй като се запичат една по-една, докато станат следващите, първите се изваждат в чиния и се покриват с алуминиево фолио, за да останат топли и меки.

За агнешкото използвах месо от бут, което смлях в кухненски робот на по-едра кайма, но вместо това може да се накълца на ситно с нож. Месото се сготвя бързо и може да се приготви преди да се изпекат питите или малко по-рано. Вкусно е както топло, така и със стайна температура.

Най-напред или наравно с тестото за царевичните пити е добре да се приготви млечният сос, за да се отделят ароматите от маточината, пресният лук и чесън. Количеството на соса е малко повече от необходимото за четири порции, затова ако остане може да се съхрани в хладилник и да се използва като дресинг за зелена салата или печени пресни картофи.

Посочените дози са за 4 порции.

За царевичните пити с квас:

  • 120 г бяло брашно от спелта
  • 80 г царевичен грис (за качамак)
  • 1/4 чаена лъжица сол
  • 100 г активен квас
  • 60-80 мл хладка вода
  • 1 супена лъжица зехтин за готвенето

За млечния сос с маточина:

  • 350 г кисело мляко
  • 10 големи листа прясна маточина (8-10 грама), нарязани на ситно
  • 2 стръка пресен лук, само перата, нарязани на ситно
  • 2 стръка пресен чесън, само перата, нарязани на ситно
  • сокът и фино настъргана кора от 1/2 лимон
  • сол и бял пипер на вкус

За агнешкото със сумак:

  • 500 г агнешко месо, смляно в кухненски робот на едро или накълцано на ситно с нож
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 2 стръка пресен лук, само бялата част, нарязана на ситно
  • 2 стръка пресен чесън, само бялата част, нарязана на ситно
  • 50 мл сухо бяло вино
  • 1 чаена лъжица смлян сумак
  • сол и прясно смлян черен пипер на вкус

За царевичните пити в купа се смесват брашното, царевичният грис и солта. Добавят се квасът и водата по малко. Замесва се меко, но не лепкаво тесто. Меси се 5 минути върху леко набрашнен плот. Оформя се на топка и се поставя в купа намазана с мазнина. Купата се покрива със стреч фолио и се оставя на стайна температура за около 2-3 часа докато тестото удвои обема си. След като тестото втаса може да се премеси в купата и да се остави в хладилника за 1-2 дни. Преди да се използва се изважда на стайна температура 1 час предварително.

Докато тестото втасва се приготвя млечният сос. За него всички продукти се смесват. Сосът се съхранява в кутия или буркан в хладилник.

Когато тестото втаса се разделя на 4 равни части. Всяка част се разточва върху леко набрашнен плот на кръг с диаметър 15 см. Кръговете се покриват хлабаво със стреч фолио или кухненска кърпа и се оставят да се отпуснат за 30-40 минути.

Междувременно се приготвя агнешкото. В силно нагорещен тиган се изсипва зехтинът и в него се запържват агнешките късчета за 2 минути. Посоляват се със сол, черен пипер и сумака. Добавя се половината от двата вида лук и се разбъркват още 2 минути. Изсипва се виното и месото се готви още 3-4 минути на силен огън докато остане на мазнина. Малко преди да е готово се добавя останалата половина от двата вида лук. Готовото месо се оставя на топло докато се приготвят питите.

В силно нагорещен тиган се изсипва зехтинът за питите. В тигана се поставя една пита и се запича за 3-4 минути от едната страна. Обръща се от другата страна и се запича за още 3-4 минути. Готовата пита се поставя в чиния и се покрива с алуминиево фолио докато се запекат останалите.

Топлите пити се гарнират с агнешкото месо и соса. Зелена салата с репички и сладки чери домати са подходящо допълнение към тях.

Прясна маточина

Следва още една свежа идея с маточина и цедено кисело мляко, този път за десерт. Стой наблизо и се зареди с повечко ягоди.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Царевични пити с квас, агнешко със сумак и млечен сос с маточина е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Жак Дион: Защо медиите мълчат за клането в Одеса

http://svetoven.pogled.info/news/54660/ZHak-Dion-Zashto-mediite-malchat-za-klaneto-v-Odesa

/Поглед.инфо/ Любопитно, масовото убийство в Одеса, където 40 сепаратисти загинаха при пожара в Профсъюзния дом, предизвиква малко реакции. Защо е този двоен аршин относно чувствата и протеста?

ДЕОС в първо лице: Дарин.

http://smiling.webreality.org/blog/?p=6784

Дарин Стойков е ПР, блогър, велосипедист и кулинарен изследовател. Активен участник в протестите. Дарин е ходеща енциклопедия, голяма усмивка и безкомпромисен към нередностите човек. Днес е сред основателите на новия либерален политически проект ДЕОС. Какво те води в ДЕОС? Необходимостта практици да вкарат прагматизъм и ефективност в политиката, като същевременно я изчистят ...

Неизвестен намушка мъж с нож в София

http://petel.bg/Neizvesten-namushka-mazh-s-nozh-v-Sofiya__71274

Неизвестен до този момент мъж е намушкал с нож 36-годишен софиянец в столичния квартал Гоце Делчев по-рано тази вечер, алармираха очевидци...

Пернишкият университет остана без акредитация - няма да обучава студенти

http://bulgarski.pogled.info/obrazovanie/news/54658/Pernishkiyat-universitet-ostana-bez-akreditatsiya-nyama-da-obuchava-studenti

/Поглед.инфо/ Пернишкият университет остана без акредитация. Той вече няма право да обучава студенти, защото нито една от дипломите му няма да бъде призната от българската държава, пише Offnews.

ГЕРБ отлага внасянето на вота на недоверие

http://bulgarski.pogled.info/news/54657/GERB-otlaga-vnasyaneto-na-vota-na-nedoverie

/Поглед.инфо/ ГЕРБ отлага внасянето на вота на недоверие по темата „Енергетика" за следващата седмица. Това обясни бившият енергиен министър Делян Добрев.

Хрушчов: Ако оставим украинците на мира, те ще решат тази криза по мирен път

http://svetoven.pogled.info/news/54656/Hrushchov-Ako-ostavim-ukraintsite-na-mira-te-shte-reshat-tazi-kriza-po-miren-pat

/Поглед.инфо/ Ако оставим украинците на мира, те ще решат тази криза по мирен път. Ако се месим в техните работи, може да се стигне до кръвопролитие, подобно на това в Сирия, каза синът на Никита Хрушчов - Сергей в интервю за БТВ.

Референдумът за Донецка народна република започна предсрочно

http://svetoven.pogled.info/news/54655/Referendumat-za-Donetska-narodna-republika-zapochna-predsrochno

/Поглед.инфо/ Референдумът за статута на т. нар. Донецка народна република, който трябваше да се проведе утре, 11 май, започна предсрочно в два окръга на Донецка област, предаде УНН, позовавайки се на председателя на Централната избирателна комисия на ДНР Роман Лягин.

Кризата в Украйна бе предизвикана от Евросъюза и британското правителство

http://svetoven.pogled.info/news/54654/Krizata-v-Ukraina-be-predizvikana-ot-Evrosayuza-i-britanskoto-pravitelstvo

/Поглед.инфо/ Кризата в Украйна бе предизвикана от Евросъюза и британското правителство, заявява в ексклузивно интервю за РИА Новости лидерът на британската Партия на независимостта Найджъл Фараж.

Културата не бива да е пазарна ценност

http://bulgarski.pogled.info/news/54653/Kulturata-ne-biva-da-e-pazarna-tsennost

/Поглед.инфо/ "С европейски средства може да започне изпъчването на европейски образователни програми, а културата не трябва да бъде пазарна ценност". Това заяви политологът проф. Петър-Емил Митев.

България трябва да се гордее с членовете и симпатизантите на ДПС

http://bulgarski.pogled.info/news/54652/Balgariya-tryabva-da-se-gordee-s-chlenovete-i-simpatizantite-na-DPS

/Поглед.инфо/ "Ние не сме проблем за България – нито ДПС, нито избирателите ни. България трябва да се гордее с членовете и симпатизантите на ДПС, защото ние сме богатството на България. ДПС ще спечели тези избори, и то без агресия, а с толерантност. Защото езикът на агресията няма бъдеще, а езикът на толерантността е без алтернатива".

40% повече пари ще има за програмата “Еразъм” до 2020 г.

http://bulgarski.pogled.info/obrazovanie/news/54651/40-poveche-pari-shte-ima-za-programata-Erazam-do-2020-g

/Поглед.инфо/ Програмата „Еразъм” е едно на най-важните предимствата в образованието, от която могат да се възползват и българските студенти.

Вятърът отслабва утре

http://petel.bg/Vyatarat-otslabva-utre__71178

През нощта срещу неделя и в неделя ще има променлива облачност, по-значителна по крайбрежието и на места слабо ще превалява. Вятърът ще е...

Андреа Бочели пее у нас през август. Преместиха концерта му на стадион „Българска армия“

http://petel.bg/Andrea-Bocheli-pee-u-nas-prez-avgust--Premestiha-kontserta-mu-na-stadion----Balgarska-armiya---__71273

Един от най-известните тенори в света Андреа Бочели пристига в България 3 месеца по-късно от предвиденото. Концертът му в София ще се...

Достена Лаверн събра интелектуалци от запада и изтока на съвместна дискусия 

http://bulgarski.pogled.info/news/54650/Dostena-Lavern-sabra-intelektualtsi-ot-zapada-i-iztoka-na-savmestna-diskusiya

/Поглед.инфо/ Свидетели сме на уникален момент, в който най-накрая изтока и запада в Европа се обединяват в обща борба, в името на завръщане на човека като основна мярка на общите европейски политики.

Вашият хороскоп за неделя

http://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-nedelya__71243

Овен  Ako се появи шанс да преговаряте „очи в очи” или Ви помолят да направите експериментално представяне , хващайте се за тази идея. С...

Похарчили сме близо 2 милиарда лева за Великден

http://petel.bg/Poharchili-sme-blizo-2-miliarda-leva-za-Velikden__71270

Близо два милиарда лева сме похарчили за двете седмици около Великден. Окончателните данни от касовите апарати у нас показват, че тази...

Мария Илиева се стопи от любов

http://petel.bg/Mariya-Ilieva-se-stopi-ot-lyubov__71271

В клипа на новия си сингъл "Играя стилно" Мария Илиева демонстрира перфектната си нова снага. Дълго време певицата тайнствено мълчеше...

Двама ученици спасиха парите на дядо от телефонни измамници

http://petel.bg/Dvama-uchenitsi-spasiha-parite-na-dyado-ot-telefonni-izmamnitsi__71272

“Усъмнихме се още щом видяхме бай Тасо да носи дебел плик на непознат. Колко да са важни тия документи, та пликът направо да пращи”,...

Александър Симов:Нашата победа ще гарантира, че Девети май няма да бъде забравен

http://bulgarski.pogled.info/news/54648/Aleksandar-Simov-Nashata-pobeda-shte-garantira-che-Deveti-mai-nyama-da-bade-zabraven

/Поглед.инфо/ В Шумен 9-ти май бе отбелязан с много хиляден митинг, в който взеха участие тримата кандидати за чрнове на Европейския парламент от листата на Коалиция за България Александър Симов, Катя Колева и Николай Джагаров.

Нашата победа на евровота би гарантирала, че Девети май няма да бъде забравен

http://bulgarski.pogled.info/news/54648/Nashata-pobeda-na-evrovota-bi-garantirala-che-Deveti-mai-nyama-da-bade-zabraven

/Поглед.инфо/ В Шумен 9-ти май бе отбелязан с много хиляден митинг, в който взеха участие тримата кандидати за чрнове на Европейския парламент от листата на Коалиция за България Александър Симов, Катя Колева и Николай Джагаров.

Сериен убиец измъчва до смърт румънска жрица на любовта

http://petel.bg/Serien-ubiets-izmachva-do-smart-rumanska-zhritsa-na-lyubovta__71268

Полицаите в Италия са по следите на сериен убиец. Те се съмняват, че Чудовището от Флоренция е атакувало отново. Последните убийства,...

Тровят ли децата ни с амфетамини в столично 120 училище? И джънк фууд ли продава лавката?

http://petel.bg/Trovyat-li-detsata-ni-s-amfetamini-v-stolichno-120-uchilishhe--I-dzhank-fuud-li-prodava-lavkata--__71269

Театър на абсурда или Параграф 22 се разиграват в столично 120 училище Текстът е само за неплашливи родители, със здрави нерви към...

Шарапова изпрати Гришо с ласки и целувки (снимки)

http://petel.bg/SHarapova-izprati-Grisho-s-laski-i-tseluvki--snimki-__71267

Григор Димитров и Мария Шарапова прекараха една седмица в Мадрид, но от днес отново са разделени. Двамата участваха на провеждащия се в...

Български музикант се ожени за китайска Мис

http://petel.bg/Balgarski-muzikant-se-ozheni-za-kitayska-Mis__71265

Mлади и влюбени, те преминават през девет земи в десета, за да уловят щастието си. Не е приказка, а истинската история на Мънийн Янг и Пламен...

Преди да изчезне, бизнесменът от Бургас се оплакал, че му е лошо

http://petel.bg/Predi-da-izchezne--biznesmenat-ot-Burgas-se-oplakal--che-mu-e-losho__71266

Последният път, когато се чул със съпругата си, бургаският бизнесмен Петър Стефанов се оплакал, че не се чувства добре здравословно. Той...

Пиян падна от моста в Бургас, престоя в студената морска вода и го извадиха жив

http://petel.bg/Piyan-padna-ot-mosta-v-Burgas--prestoya-v-studenata-morska-voda-i-go-izvadiha-zhiv-__71263

Пиян мъж вся паника, след като падна от моста в Бургас и вдигна на крак полиция, пожарна и лекари. Пияницата, на видима възраст над 50 години,...

Черно море – Порт Варна озори шампиона, но вече губи с 0:2 в полуфиналната серия

http://petel.bg/CHerno-more-----Port-Varna-ozori-shampiona--no-veche-gubi-s-0-2-v-polufinalnata-seriya__71264

Баскетболистите на Черно море Порт Варна показаха характер и затрудниха максимално Лукойл Академик, но не успя да се пребори с...

Изгониха Николай Станчев на мач в Аксаково

http://petel.bg/Izgoniha-Nikolay-Stanchev-na-mach-v-Aksakovo__71262

Най-опитният футболист на Черноморец (Бяла) Николай Станчев бе изгонен от терена при успеха с 3:0 над Черноморец (Балчик) в мач от...

Изчезналият Петър от Бургас – петролен бизнесмен

http://petel.bg/Izcheznaliyat-Petar-ot-Burgas-----petrolen-biznesmen__71260

Както вече писахме, ОД на МВР-Бургас издирва 54-годишния Петър Дончев Стефанов от Бургас. Той напуснал дома си на 7 май около 16.00 часа и до...

Гей драма в Германия: Стреляха по българин, нападнал бившия си с нож

http://petel.bg/Gey-drama-v-Germaniya--Strelyaha-po-balgarin--napadnal-bivshiya-si-s-nozh__71261

Гей драма с българско участие се разигра в Германия. Полицаи в Дюселдорф стреляха по наш студент по медицина, заплашил бившия си приятел с...

Локо дръпна с 1:0 на Добруджа в полуфиналния плейоф

http://petel.bg/Loko-drapna-s-1-0-na-Dobrudzha-v-polufinalniya-pleyof__71259

Хандбалистите на Локомотив победиха шампиона Добруджа с 31:29 (17:15) в първия мач от полуфиналния плейоф в държавното първенство по хандбал...

Когато беззаконието се превърне в закон…

http://www.eurochicago.com/2014/05/kogato-bezzakonieto-se-prevarne-v-zakon/

Почти всеки ден по някоя телевизия се коментира поредния случай на ограбени и пребивани хора, предимно в малките населени места, и, въпреки широко рекламираните мерки на жандармерията и полицията, проблемът продължава да стои със страшна сила. Но нито кадрите на отчаяни и обезверени хора, нито сълзите в очите им, довеждат до предлагане на адекватно решение от страна на българските политици. А решението е лесно осъществимо с няколко законови поправки, чрез които да се поставят нещата на правилните им места. Това решение съществува като основа на правото в достатъчно цивилизовани държави, символи на демокрация и правов ред, като САЩ например - където дори е гарантирано с конституционна поправка, както и в Швейцария, Канада, Израел. И това е правото на човек да защищава живота и собствеността си, както намери за добре, в условия на неизбежна самоотбрана.

46 ухапани от кърлежи във Варненско само за една седмица

http://petel.bg/46-uhapani-ot-karlezhi-vav-Varnensko-samo-za-edna-sedmitsa__71258

През изминалата седмица регистрираната в РЗИ-Варна остра заразна заболяемост се запазва в характерните за сезона параметри, научи Moreto.net....

Полицията издирва 54-годишен мъж от Бургас

http://petel.bg/Politsiyata-izdirva-54-godishen-mazh-ot-Burgas__71255

ОД на МВР-Бургас издирва 54-годишният Петър Дончев Стефанов от Бургас, който напуснал дома си на 07 май около 16.00 часа и до момента е в...

Най-богатият варненец е зодия Дева, а най-богатата варненка зодия Везни

http://petel.bg/Nay-bogatiyat-varnenets-e-zodiya-Deva--a-nay-bogatata-varnenka-zodiya-Vezni__71256

Общо 20,7 млн. лв. са спечелили 14-те физически лица, които са обявили в декларациите си доходи над 1 млн. лв., показват данните от обработените...

Задържаха варненец за откраднати 6 метра медни тръби

http://petel.bg/Zadarzhaha-varnenets-za-otkradnati-6-metra-medni-trabi__71257

Вчера е получен сигнал за кражба на 6 метра медни тръби от хладилен генератор, съобщиха от пресцентъра на варненската полиция за Moreto.net....

Бареков без цензура

http://ivo.bg/2014/05/10/%d0%b1%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%b7%d1%83%d1%80%d0%b0/

Уж е нов политик, а Ники Цензурата продава стари номера.

 

По времето, когато Бареков беше Laffka за обслужване на ГЕРБ, културният министър Рашидов мереше значениетона книгите в сантиметри. Вдъхновен от това дебелашко новаторство Ники Цензурата тегли сега значимостта на политиците в килограми, като взима себе си за важен, защото тежал 120 кила ( спрямо друг, който бил само 50 килца).

 

Това намирисва на явно подмазвачество на един двойно по-тежък депутат, който на 14 юни миналата година цопна в центъра на общественото внимание и разлюля протеста на гражданското блато.

 

Впрочем Ники Цензурата се разграничи от двойно по-тежкия депутат, като ни увери в нещо, в което вярваме и без това: че не му бил приятел. Кой твърди обратното? Ники може да му е само слуга на великия тежкар!

 

Тежки глупости, които кантарът на тъпомера не хваща, ръси Ники. Направо ги сипе като самосвал по площади, предизборни сбирки и телевизионни студиа.

 

От екрана на БиТиВи днес той успя да въздъхне по времето на Тодор Живков, като същевременно декларира принадлежност към дясното ( щото бил предприемач, учил бил на запад). Явно идеята му да връща на България съкращението НРБ, както и казарменият строй изобщо, не е само плод на моментна предизборна полюцинация, а е отчаян апел към откритите от него напоследък пролетарии, с който вече страстно желае да се обединява, надвиквайки конкуренцията на себеподобните.

 

Бившият „политически журналист” ( така се самоопредели ) не се посвени да приватизира за кампанията си образа на Левски, който си е пльоснал на тениската сякаш е някакъв долнопробен Че Гевара. Само още не е сложил знак на равенство между Апостола и своята физиономия, която също щампова на блузки, за да навлича с тях дечица за групови снимки. Но да не подсказвам, защото неговият конкурент на популисткото поприще Сидеров и без това го води в това отношение, къпейки се в комплиментите на своите следовници като „новия Левски”.

 

Къде ти свян обаче у човек, който се полива с френско шампанско на милионерски курорт и се хвали с това в поверената му от олигархията телевизия, комбинирайки този цинизъм с опит да се просълзи театрално в ефира, когато говори за бедните.

 

Същият припяваше пиянски сексуални закани към части от женския детероден орган в пловдивска кръчма за забавление на почерпени лелки и чичковци, изпадайки в ролята на втори домашен любимец покрай една друга маймунка ( доста по-лека, някъде около две-три килца само).

 

Ники Цензурата се бори стръвно да докаже, че може да купи (почти) всеки нашенец с известно име, когото си поиска. Този народен човек си има вече собствени народни представители (нарича подмамените от спонсорите му парламентарни дезертьори „мои депутати”). Но той най-вече си има пари. Много пари. И смята, че като назове банката, в която си ги държи, това е някакво доказателство за „прозрачност” на произхода им.

 

За Ники няма цензура- плаща си човекът! Появява се в домовете на хората чрез телевизионния екран в най-скъпия рекламен пояс по времето, докато семействата вечерят, за да им говори за враговете си като за „хлебарки”, които щял да смаже- „пльок”, представя си нещастният зрител смазването на хлебарката Борисов под желязната пета на Ники. Той обаче разчита на онези, които не са много гнусливи.

 

А уж телевизиите бяха обещали, че нямало да показват клозетни реклами по време на вечеря!

 

 

 

 

Черно море взе бронзовите медали. Стоянов щастлив, че затворили устите на скептиците

http://petel.bg/CHerno-more-vze-bronzovite-medali--Stoyanov-shhastliv--che-zatvorili-ustite-na-skeptitsite__71254

Юношите старша възраст на Черно море спечелиха бронзовите медали в елитна футболна група до 19 години. В мач от последния 30 кръг днес...

Варна е домакин на престижна изложба

http://petel.bg/Varna-e-domakin-na-prestizhna-izlozhba__71249

В периода 10-17 май 2014 г. Варна ще е домакин на изложба, посветена на 65-тата годишнина от установяването на официалните дипломатически...

Джип с двама влюбени се възпламени в движение в Бургас

http://petel.bg/Dzhip-s-dvama-vlyubeni-se-vazplameni-v-dvizhenie-v-Burgas__71252

Млада румънка и приятелят й оцеляха по чудо, след като джипът им пламна в движение. Аварията с румънския Land Rover пламна на околовръстния път...

Спартаклии пристигнаха в Дупница след близо 7-часов път. Атанасов не бута състава

http://petel.bg/Spartaklii-pristignaha-v-Dupnitsa-sled-blizo-7-chasov-pat--Atanasov-ne-buta-sastava__71253

След като тренира днес предобед на своя стадион, отборът на Спартак 1918 пристигна в Дупница след близо 7-часов път преди минути. Както е...

Спартак 1918 изпадна от елита след 1:6

http://petel.bg/Spartak-1918-izpadna-ot-elita-sled-1-6__71246

Както се очакваше, юношите старша възраст на Спартак 1918 изпаднаха от елитна група до 19 години. В мач от последния 30 кръг днес спартаклии...

Полудял висшист се барикадира в дома си. След двучасови преговори разбиха вратата му

http://petel.bg/Poludyal-visshist-se-barikadira-v-doma-si--Sled-dvuchasovi-pregovori-razbiha-vratata-mu__71248

63-годишен пловдивчанин вдигна на крак полицията в града под тепетата. Мъжът, който е с психични отклонения, се заключи в дома си и се...

Два майбаха и S-класа погазиха закона пред Парадайс център. Полицаите си затвориха очите

http://petel.bg/Dva-maybaha-i-S-klasa-pogaziha-zakona-pred-Paradays-tsentar--Politsaite-si-zatvoriha-ochite__71244

Две лимузини Майбах и една Мерцедес S-класа погазиха закона в столичния квартал "Хладилника". Суперлуксозните машини, чиято обща цена едва...

Спокоен е трафикът по пътя Варна – Балчик

http://petel.bg/Spokoen-e-trafikat-po-patya-Varna-----Balchik__71241

Спокойно е автомобилното движение по шосето Варна – Балчик в отсечката от Варна до село Кранево, предаде репортер на Радио „Фокус” –...

Над 20 млн.лв. са декларирали богаташите във Варна

http://petel.bg/Nad-20-mln-lv--sa-deklarirali-bogatashite-vav-Varna__71242

Общо 20,7 млн. лв. са спечелили 14-те физически лица във Варна, които са обявили в декларациите си доходи над 1 млн. лв., съобщават от приходната...

Ники Кънчев отслабва срещу диабет

http://petel.bg/Niki-Kanchev-otslabva-sreshhu-diabet__71239

През годините на своята телевизионна популярност Ники Кънчев многократно водеше битки с килограмите. Макар че е от запалянковците, които...

Лили Иванова нае дебеловрати момчета да я пазят от папараци

http://petel.bg/Lili-Ivanova-nae-debelovrati-momcheta-da-ya-pazyat-ot-paparatsi__71240

Цяла  дузина дебеловрати момчета са наети от пиарите на примата на българската естрада Лили Иванова. Целта на наемането им е да бъде...

Христо Стоичков призна за много лош спомен, който никога няма да забрави

http://petel.bg/Hristo-Stoichkov-prizna-za-mnogo-losh-spomen--koyto-nikoga-nyama-da-zabravi__71237

Христо Стоичков се присъедини към звездите на американската Сокър лига от началото на века и даде интервю за официалния сайт на...

Ива Екимова излъчи тайната си видеокасета с Дими и се разплака в ефир

http://petel.bg/Iva-Ekimova-izlachi-taynata-si-videokaseta-s-Dimi-i-se-razplaka-v-efir__71238

До последно крихме датата на сватбата, както и факта, че съм бременна в третия месец. Това заяви водещата на "Жените говорят" Ива Екимова по...

Българите повече не могат да затягат коланите, нужна е активна социална политика

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/54647/Balgarite-poveche-ne-mogat-da-zatyagat-kolanite-nuzhna-e-aktivna-sotsialna-politika

/Поглед.инфо/ Много са проблемите и в България,  и в Европа всички го виждаме и усещаме, трябва да се знае причината, за да се вземе правилното решение.

Невъзможна маневра – истина или лъжа (снимка и видео)

http://petel.bg/Nevazmozhna-manevra-----istina-ili-lazha--snimka-i-video-__71236

Мнозина от Вас ще кажат, че тази снимка, дело на Стърлин Лорънс, е дело на фотошоп или друга програма, с която може да се направи визуална...

Задава се мрачна седмица. Валежите няма да спрат

http://petel.bg/Zadava-se-mrachna-sedmitsa--Valezhite-nyama-da-sprat__71233

Слънце и облаци ще се редуват през уикенда, прогнозираха синоптиците на Националния институт по хидрология и метеорология към БАН. В...

Министър Таня Андреева: 50 болници са на прага на фалита

http://petel.bg/Ministar-Tanya-Andreeva--50-bolnitsi-sa-na-praga-na-falita__71234

50 болници са на прага на фалита, заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева в предаването „Факторът Кошлуков" по TV7....

Подмяната на водопровода на бул. „Цар Освободител“ се отлага

http://petel.bg/Podmyanata-na-vodoprovoda-na-bul-----TSar-Osvoboditel----se-otlaga__71235

Подмяната на водопровода на булевард „Цар Освободител” във Варна се отлага и водоподаването няма да бъде спирано днес. Това съобщиха...

Лекарският съюз поиска оставката на министъра Таня Андреева

http://bulgarski.pogled.info/news/54646/Lekarskiyat-sayuz-poiska-ostavkata-na-ministara-Tanya-Andreeva

/Поглед.инфо/ Българския лекарски съюз поискаха оставката на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева.

Истинските избори, всекидневните

http://reduta.bg/v2/article/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5

Европейските избори ще минат и заминат. Те няма да променят много. Всекидневните ще останат. Те могат да променят всичко. Какви архитекти на избора сме – мистични или практични?

Бареков мина всякакви граници - комунизмът му липсвал

http://bulgarski.pogled.info/news/54645/Barekov-mina-vsyakakvi-granitsi-komunizmat-mu-lipsval

/Поглед.инфо/ Липсва ми комунизмът - тогава имаше поне някаква елементарна сигурност за хората.

Ново правителство ще има, ако Борисов и Местан минат на по-интимна връзка

http://bulgarski.pogled.info/news/54644/Novo-pravitelstvo-shte-ima-ako-Borisov-i-Mestan-minat-na-po-intimna-vrazka

/Поглед.инфо/ Ново правителство ще има, ако пиенето на кафе между Лютви Местан и Бойко Борисов премине в нова по-интимна поличитеска фаза. Ако това не се случи ще има смяна на министри в кабинета "Орешарски".

Красавици с корони от тръни губят близки – животът им се превръща в ад!

http://petel.bg/Krasavitsi-s-koroni-ot-trani-gubyat-blizki-----zhivotat-im-se-prevrashha-v-ad-__71231

Красивите жени рядко са истински щастливи. Тази максима важи с пълна сила не само за лицата от кориците отвъд Океана, но и за българските...

Сменен е директорът на ОД на МВР - Варна

http://petel.bg/Smenen-e-direktorat-na-OD-na-MVR---Varna__71232

Сменен е директорът на ОД на МВР – Варна, съобщиха от пресцентъра на варненската полиция. Главен инспектор Николай Калчев е назначен за...

Мародери ограбват аптеки и трошат магазини в Мариупол

http://petel.bg/Maroderi-ograbvat-apteki-i-troshat-magazini-v-Mariupol__71230

Мариупол, който ще запомни завинаги вчерашния 9 май, когато при размирици загинаха най-малко 7 души, е нападнат от мародери. След...

три пъти ура за Олес, който харесва много България, помага на бежанците от Военна рампа и доброволства цяла година тук

http://smiling.webreality.org/blog/?p=6779

Oles Gardzhuk е млад човек от Украйна. журналист, работил в телевизия. от една година е в България и доброволства. помага на Фондация 42. почти всеки ден в последните месеци в сред бежанците на Военна рампа. заедно е с други доброволци като него млади хора от Холандия, Испания и Германия. Олес е влюбен ...

„Тол шипс“ завладя и руснаците. 100 000 души гледаха корабите в първия ден в Новоросийск

http://petel.bg/---Tol-ships----zavladya-i-rusnatsite--100-000-dushi-gledaha-korabite-v-parviya-den-v-Novorosiysk__71227

Много натоварен бе първият ден на SCF Black Sea Tall Ships Regatta в Новоросийск. Вчера, в Деня на победата, 100 000 души посетиха корабите, след като пред...

Ето я единствената снимка на изчезналия мъник Миндьо

http://petel.bg/Eto-ya-edinstvenata-snimka-na-izcheznaliya-manik-Mindo__71228

ОДМВР – Стара Загора продължава издирването на изчезналото край розовите масиви на село Колена дете на 1 година и 10 месеца. Припомняме, че...

15 души загинаха след катастрофа между автобус и камион в Дубай

http://petel.bg/15-dushi-zaginaha-sled-katastrofa-mezhdu-avtobus-i-kamion-v-Dubay__71229

Между 13 и 15 азиатски работници загинаха и 16 бяха ранени при катастрофа на автобус и камион. Това стана на магистрала в Дубай, съобщи...

Батерия, която може да се разгради безопасно в човешкото тяло

http://gorichka.bg/bateriya-koyato-mozhe-da-se-razgradi-bezopasno-v-choveshkoto-tyalo/

battery

Снимка: University of Illinois

Знаеш, че батериите са голяма беля за околната среда. Затова сме особено доволни, когато се появи ново изобретение в областта.

Преди 2 години ученият Джон Роджърс от университета на Илинойс изобретява електронно устройство, което безопасно може да се разгради в човешкото тяло. Така операцията, налагаща се след тази по поставяне на устройство като например пейсмейкър, ще отпадне. Естествено, въпросното има нужда от захранване и Роджърс вече е изобретил и батерия, също изцяло биоразградима, безопасно за тялото. След себе си тя оставя само 9 мг магнезий.

„За медицината новата батерия ще е изключително полезна като захранване на биоразградими електронни устройства, които следят и/или извършват терапия в тялото, като лекуване на вътрешни рани, счупени кости, лечение на тумори“, казва ученият.

Разбира се, можем и лесно да си представим пространната употреба на такива батерии и във външна среда. Например при разливане на нефт в оекана, може да се използват десетки и стотици миниарюрни безжични сензорчета, които, разръснати на мястото на инцидента, да измерят нивата на замърсяване и след това просто да изчезнат.

Изобретението е в процес на разработка и засега издръжа едва ден, но Роджърс се надява до края на годината да има готов прототип с базисно устройство за имплантиране, което да издържа седмица в организма преди да се разгради и с него да започне тестовия период.

Rogers Research Group

Nature

Фенове на Ботев и Локо се млатиха с метални тръби и ножове в Пловдив. Арестуваните са десет

http://petel.bg/Fenove-na-Botev-i-Loko-se-mlatiha-s-metalni-trabi-i-nozhove-v-Plovdiv--Arestuvanite-sa-deset__71224

Екшъните между враждуващи футболни агитки у нас продължават. Ултраси на пловдивските "Ботев" и Локомотив си спретнаха здрав пердах, след...

Нищят дали Яна от Пловдив е умряла от рана в главата или заболяване

http://petel.bg/Nishhyat-dali-YAna-ot-Plovdiv-e-umryala-ot-rana-v-glavata-ili-zabolyavane__71225

26-годишната Яна, която почина миналия ден пред магазин за бижута на главната улица в Пловдив, е имала рана на главата. Тя е получена при...

Рецепта за деня: Пиле със сос, за вегетарианците – картофи, варени с мляко

http://petel.bg/Retsepta-za-denya--Pile-sas-sos--za-vegetariantsite-----kartofi--vareni-s-mlyako__71226

Нарежете на парчета 1 младо пиле. Пуснете месото в тенджера с 2 лъжици сгорещена мазнина, запържете го и го извадете. В същата мазнина...

Отборът на Жоро Илиев със седма победа в Китай. Остава лидер

http://petel.bg/Otborat-na-ZHoro-Iliev-sas-sedma-pobeda-v-Kitay--Ostava-lider__71221

С Георги Илиев в състава Шъдзяджуанг Йонгчанг взе седма победа в китайската втора дивизия и остана лидер. Подопечните на Ясен Петров биха...

21-годишният Мони Василев е загиналият мъж в автокасапницата край Рилския манастир

http://petel.bg/21-godishniyat-Moni-Vasilev-e-zaginaliyat-mazh-v-avtokasapnitsata-kray-Rilskiya-manastir__71222

21-годишният Мони Василев от благоевградския квартал Еленово е загиналото в тежката катастрофа на Е-79 на разклона за Рилския манастир...

Голяма локва се е образувала по пътя от кв. „Виница“ към центъра на Варна

http://petel.bg/Golyama-lokva-se-e-obrazuvala-po-patya-ot-kv-----Vinitsa----kam-tsentara-na-Varna__71223

Голяма локва се е образувала на пътя кв. „Виница” - центъра на Варна на шосето, което минава през местността „Горна Трака”, предаде...

На Украине государства нет – есть сетевая структура из патриотов и негодяев

http://www.eurochicago.com/2014/05/na-ukraine-gosudarstva-net/

Олевский: Был ли здесь спецназ ГРУ или нет? Семенченко: И самая маленькая часть – это как раз приезжие из России. Ведь Россия тоже и в ответ на просьбы местных сепаратистов, и желание играть свою игру, присылают своих людей, но я думаю, что это самая мелкая часть. Возможно, здесь и были какие-то инспекторы ГРУ, возможно. Но извините, когда власть посылает танки и бронетранспортеры в центр города, то есть делает то же самое, что и Россия сделала в Грозном, эту тупость, и их блокируют, то зачем тут нужны грушники, если в поддавки играет сама украинская власть? Я так подозреваю, что некоторым кругам в правительстве Украины было выгодно отвлечь людей от проблем, поднятых Майданом: коррупции, тотального воровства, отсутствия национальной идеи. А ведь когда вес переключились на защиту Родины, начался патриотический подъем, патриотическая истерия, можно сказать. Стало уже не до разборок, где, кто в парламенте, кто кого просунул на должность, кто у кого украл. Отвлечь внимание от этих процессов было выгодно некоторым кругам в Киеве. И когда интересы местных кланов, некоторых кругов в Киеве, интересы, скажем так, этих низовых групп люмпен-пролетариат, которые подняли наверх, соединились, получили то, что получили."

"Ню Йорк Таймс" - НЯМА МИРЕН АТОМ!

http://gikotev.blog.bg/drugi/2014/05/10/quot-niu-iork-taims-quot-niama-miren-atom.1263708

Точно една седмица след като изданието The New York Times публикува поръчковата статия “The Right Lessons From Chernobyl” (подробно изкоментирана в The NY Times: "Защо да не ви лъжем, щом ядрената мафия си плаща?" ...

Пожарите по колите във Варна продължават. Три коли горяха през нощта

http://petel.bg/Pozharite-po-kolite-vav-Varna-prodalzhavat--Tri-koli-goryaha-prez-noshhta__71218

Продължават случаите на опожарени леки автомобили във Варна, информират от пресцентъра на полицията в морската столица. Последният...

Един загинал и трима в болница след челен сблъсък край Рилския манастир

http://petel.bg/Edin-zaginal-i-trima-v-bolnitsa-sled-chelen-sblasak-kray-Rilskiya-manastir__71219

Един човек е загинал, а други трима са пострадали, след като два леки автомобила са се ударили челно на пътя Рила–Дупница. Това потвърдиха...

12 от кандидатите за евродепутати са работили за ДС

http://www.eurochicago.com/2014/05/12-kandidati-za-evrodeputati-ds/

Дванадесет от кандидатите за депутати в Европейския парламент са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това става ясно от решение на Комисията по досиетата, публикувано на нейния сайт. Четирима от тях са представители на Българската комунистическа партия, трима на НФСБ. С досиета са също по един от кандидатите на „Коалиция за България", АВБ, - ПП „Българска левица", „България без цензура"- ВМРО и партия „Атака".

Двама са пострадалите в тежката катастрофа между ТИР и "Фиеста" на Околовръстното (снимки)

http://petel.bg/Dvama-sa-postradalite-v-tezhkata-katastrofa-mezhdu-TIR-i-Fiesta-na-Okolovrastnoto--snimki-__71217

снимки: БулФото Двама души са пострадали в тежката катастрофа на Околовръстния път на София, съобщи "Фокус", позовавайки се на...

Волжска и Дунавска Българии през XIII век

http://www.eurochicago.com/2014/05/volzhska-i-dunavska-balgarii-xiii-v/

Изображението, което може да видите по-долу, е американска карта, на която могат да се видят границите на две български държави в началото на XIII век (1204-1205 г.), когато още не се е знаело, че през 1241 г. татарите ще разсипят едната, Волжска България, а по-късно и другата, т.нар. Дунавска, не без тяхна помощ, ще бъде отслабена, а по-късно ще изчезне за дълго от политическата карта на света. Едната България ще стане част от Османската империя в края на XIV век, а другата, след периода на татарска доминация, ще влезе по-късно в границите на Руската империя. В картата, показваща границите на държавите в Европа в началото на XIII век, двете Българии заедно са имали територия, която е била най-голямата в Европа.

Внукът на Тато спечели 200 000 долара на покер

http://petel.bg/Vnukat-na-Tato-specheli-200-000-dolara-na-poker__71216

Отрочето на Владимир Живков и красавицата Маруся Мирчевска само за ден почти удвои приходите от цялата си професионална кариера на...

Първанов се похвали със своята недосегаемост

http://ivo.bg/2014/05/10/%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d1%85%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d1%81%d0%b2%d0%be%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%b4%d0%be%d1%81%d0%b5/

         Снимка: Нова тв

  Доживях след седем години и половина да чуя признанието на Георги Първанов, че за него съм „безопасен” журналист. С това той коригира съществено и в правилна посока презрителната си формулировка от интервюто си за в. „24 часа” от 18 октомври 2006 г. по повод моето напускане на Би Ти Ви. В опит да ме уязви той слезе от собствения си пиедестал на президентско величие и ме удостои тогава с недостойно за един държавен глава дребнаво ехидство по адрес на прогонен журналист, че съм му бил „безобиден”. Показа вкус към ритането на падналия ( заради него, при това).

Днес обаче Първанов си призна: безопасен съм. С други думи съм обезвреден. Каквото и да съм казал, разкрил, написал- безопасен съм, защото за толкова недосегаем политик в България истината, извадена на показ от един журналист, не е опасна.

Да го кажа по още един начин: Първанов демонстрира доколко е обезценено словото тук и защо ( именно след онази 2006-та година- дали е съвпадение?!), стремоглаво препуска към дъното световните класации по медийна свобода, за да достигне унизителното място под номер 100 в подредбата на „Репортери без граница” в момента. Не друг, а тъкмо Първанов е лицето, което би трябвало да отговаря пред съда на обществото за отстрела на журналисти, който започна по онова време с личната си ловна дружинка от обслужващи медийни тартори.

Първанов се опита днес да онагледи напрегнатата си поза на пренебрежение като отказа да ме назове поименно, когато беше подканен от водещата на Нова телевизия Люба Кулезич да коментира казуса, забранен за коментиране толкова години в българските медии. Но не някаква обида, че ме таксува като „онзи господин”, ме кара да реагирам. Не съм очаквал друго от него- бих се обидил всъщност ако ме беше похвалил.

Въпросът е в това, че дори с малкото, което казва, този ключов елемент от лъжливата фасада на профанизираната ни демокрация ни съобщава нещо важно: че има граници на разобличаването спрямо подобни субекти в България, които дори и при пряко зададен въпрос( голяма рядкост наистина!) в едно телевизионно студио, както стана днес в Нова телевизия, няма опасност да бъдат прекрачени.

Едно кимване с глава издаде Първанов, че е чел книгата „Президент на РъБъ” на „безобидния” и „безопасен” журналист, чието име дори отказва днес да назове. Ти, читателю, би ли си направил труда да прочетеш книгата на някое нищожество, което дори не заслужава да споменаваш гласно- особено, ако си зает с велики дела в качеството си на президент?

Малко след това Първанов не пожела да коментира въпроса на водещата за твърдението на Светлана Шаренкова, че го е „направила лице” на отношенията на България с Русия. И правилно отказа- така само косвено потвърждава факта, че имейлът на Шаренкова, публикуван тъкмо тук в ivo.bg, е автентичен, след като той отказва да отрече съдържателната страна на въпроса.

Първанов обаче се втурна да отрича познанството си с Алексей Петров. Бил го „виждал” само ( т.е. дори не си говорил, така ли!?) като част от „компания”.

          Да, Първанов доказано се е срещал с Алексей Петров в „компания”, но не в каква да е, а в такава, която самият той е подбрал на борда президентския си самолет. Това само по себе си нямаше да е кой знае каква новина, ако не беше фактът, че той упорито продължава да бяга от истината, които публикувах в ivo.bg. Явно има причина да крие.

Припомням:      

Аууу, Алексей Петров!
Иво Инджев декември 14, 2010
Bulgarian Business Delegation:

Union for Private Economic Enterprise Alexey IIiev Petrov

Това, което четете, е списъкът ( тук спестявам с днешна дата целия списък) на бизнес делегацията, придружавала президента Георги Първанов при официалното му посещение в кралство Швеция през октомври 2007 г. От него се вижда, че Алексей Илиев Петров е придружавал държавния ни глава.
Когато в началото на тази година се разрази скандалът с арестуването на Алексей Петров, по прякор ”трактора” и той беше обявен за главата на “октопода”, започна голямото разграничаване от него. Като във вица за бракониера, хванат да носи убит глиган от горския, при което уж ужасен от “откритието”, възкликнал : “ аууу, глиган”!
Главният бракониер на републиката не остана назад и не веднъж ехидно препрати словесно “горещия картоф” Алексей Петров ту в лагера на Бойко Борисов, ту при Иван Костов. Обаче се оказа, че “трактора” му е бил спътник и то толкова важен, че е трябвало да го води със себе си на официално посещение в Швеция.
Нещо повече, важността на Алексей Петров така се е покачила напоследък, че изведнъж институциите получиха амнезия. Само преди 3 години е било, а в Министерството на външните работи на България не се намери списък с имената на участниците в бизнес делегацията, придружила Първанов в Швеция. Проверих. Няма такъв списък. Най – вероятно са били взети мерки доказателствата да изчезнат.
Списъкът, който прилагам тук, е от документацията на Министерството на външните работи на Кралство Швеция, която се оказа по-лесно достъпна за един български блогър, отколкото архивите на българските институции за една българска журналистика.
Следите остават! Това – за сведение на следочистачите, на които съм посветил отделно внимание в книгата си “президент на РъБъ”.
Интересно, ако някой все пак го попита за общуването му с Алексей Петров, като му покаже списъка на шведското външно министерство, дали Първанов ще възкликне: “Аууу, Алексей Петров”!
Значи така: според Първанов било „абсурдно” като опозиционен лидер да е покровителствал Алексей Петров, но пък го е возил със себе си на официално посещение вече като президент!
Неудобните въпроси бяха спестени на Първанов не само от оседланите от него медии по онова време, но и от политиците, имитиращи конкуренция с него. За институциите, призвани да разпитват, да не говорим!

Ето защо сега ехидният Първанов удобно си разиграва троянския кон в позата на морален победител. Позволиха му и по този начин го поощриха. С което дадоха сигнал на табуна троянски коне да го следва по утъпканата пътека на безнаказаността- препускане, съпроводено с лицемерно цвилене за заблуда на наивниците.”

Както се вижда, 4 години след това разкритие Първанов продължава да си позволява да лъже откровено и това се случва именно поради факта, че малцината, които изобщо си позволяват да му задават въпроси извън сценария, са му „безопасни”- подсигурил се е явно пожизнено!

 

Първо в "Петел": Трактор премаза мъж в Шабла

http://petel.bg/Parvo-v-Petel--Traktor-premaza-mazh-v-SHabla__71215

снимка: botevgrad.com, архив Тежък инцидент с фатален край е станал вчера в Шабла, научи "Петел" от свои източници. Мъж е загинал при трудов...

‘Точка БГ’ ще изнесе концерти в Краков и Варшава

http://www.eurochicago.com/2014/05/totchka-bg-krakov-varshava/

На 5 и 7 юни 2014 г. българската музикално-поетична формация 'Точка БГ' ще изнесе концерти в Краков и Варшава. Концертът във Варшава е по покана на Българския културен институт, а този в Краков – със съдействието на Факултета по славянски филологии към Ягелонския университет.

Готвят уникален проект за Археологическия музей във Варна (снимка)

http://petel.bg/Gotvyat-unikalen-proekt-za-Arheologicheskiya-muzey-vav-Varna--snimka-__71213

Нов проект за обновяване и разширяване на Варненския археологически музей ще бъде представен утре в морската столица на заместник...

Меркел и Оланд обсъждат кризата в Украйна

http://petel.bg/Merkel-i-Oland-obsazhdat-krizata-v-Ukrayna__71214

Ескалиращото напрежение в Украйна е и основна тема на срещата между френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел....

Уволниха двама надзиратели от Централния софийски затвор

http://petel.bg/Uvolniha-dvama-nadzirateli-ot-TSentralniya-sofiyski-zatvor__71211

Двама надзиратели са уволнени, след като на 30 април от Централния софийски затвор избягаха Николай Кръстев Николов-Шатката и Хосе Луис...

"Южен поток" е важен проект и Австрия го подкрепя

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/54640/YUzhen-potok-e-vazhen-proekt-i-Avstriya-go-podkrepya

/Поглед.инфо/ Междудържавните договори за газопровода са подписани преди Третия енергиен пакет на ЕС

Среднощен екшън във Варна: Джигит с "Мерцедес" помете три коли, полицията го хвана (снимки)

http://petel.bg/Srednoshhen-ekshan-vav-Varna--Dzhigit-s-Mertsedes-pomete-tri-koli--politsiyata-go-hvana--snimki-__71210

За среднощен екшън, разиграл се около 4:30 часа днес във Варна, раказа наш читател на редакционната ни поща info@petel.bg. Шофьор с "Мерцедес" не...

"Биг брадър" очаква учениците на матурите

http://bulgarski.pogled.info/obrazovanie/news/54639/Big-bradar-ochakva-uchenitsite-na-maturite

/Поглед.инфо/ Изключват нета на матурите. Ученици пишат пред камери, прибират телефоните и на квесторите

Германия трябва да спре да се крие зад вината си

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/54638/Germaniya-tryabva-da-spre-da-se-krie-zad-vinata-si

/Поглед.инфо/ Украйна гори и Германия е обзета от чувство на вина. Ангела Меркел трябва да направи избор. Дали германският канцлер имаше това предвид, когато каза, че Европа не може да бъде разделена отново на сфери на влияние с преначертаване на границите чрез сделки между великите сили?

Тежка катастрофа на Околовръстното в София - ТИР пресова поло

http://petel.bg/Tezhka-katastrofa-na-Okolovrastnoto-v-Sofiya---TIR-presova-polo__71209

Страшна катастрофа е станала около 10.30 часа на Околовръстното шосе в София - в посока Младост след отбивката за Драгалевци. За минути се е...

Похищения в Източна Украйна на фона на подготовка за референдум

http://petel.bg/Pohishheniya-v-Iztochna-Ukrayna-na-fona-na-podgotovka-za-referendum__71206

В Източна Украйна текат подготовките за референдум за независимост, организиран от проруските поддръжници - на фона на новата офанзива...

Тръгва влак между Видин и Калафат

http://petel.bg/Tragva-vlak-mezhdu-Vidin-i-Kalafat__71207

Първият пътнически влак, който ще свърже Видин с румънския град Калафат, ще премине днес, когато заместник-министърът на транспорта Антон...

Осигурен е транспорт за хора с увреждания в изборния ден

http://petel.bg/Osiguren-e-transport-za-hora-s-uvrezhdaniya-v-izborniya-den__71208

Кметът на Варна Иван Портних е издал заповед за осигуряване на специализиран транспорт за превоз на хора с физически и зрителни...

Пилешки хапки с картофки в гювеч

http://www.babapena.com/?p=5784

Продукти за 4 порции:
600г пилешки гърди
1кг малки картофчета
1ч.л. сол
половин връзка копър
2с.л. краве масло

Приготвяне:
Картофчетата се обелват и измиват. Ако разполагате с пресни картофи, може само да ги измиете с четчица. Кожичката на пресните картофи е нежна и лесно се отделя. Дори и да остане малко по грудката, тя е полезна. След изпичане ще имате чудесни картофки с кожичка. Месото се реже на хапки. В гювеч се разпределят най- напред картофите. Овкусяват се със сол и ситно нарязан копър. Отгоре им се редят хапките. Продуктите се намазват с разтопено, краве масло. Полива се чаена чаша вода. Съдът се похлупва. Ястието се пече на умерена фурна, четиридесет минути. Хапките пилешко са крехки, сочни и с аромат от масло. Картофките са мекички, с лека коричка. Копърът е подправка, която придава пролетен привкус на ястието.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Бизнесът излиза от стреса и мисли за инвестиции

http://bulgarski.pogled.info/news/54637/Biznesat-izliza-ot-stresa-i-misli-za-investitsii

/Поглед.инфо/ "Големият бизнес не може без малкия бизнес и обратното. Продуктите на ББР за насърчаване на износа са подходящи и за големия и за малкия бизнес. Те са без аналог за българската пазарна среда, защото дават възможност за обгрижване на бизнеса от предекспортния му период до момента, в който се появява на международните пазари".

Вотът на недоверие е политическа игра, без мисъл за енергетиката

http://bulgarski.pogled.info/news/54636/Votat-na-nedoverie-e-politicheska-igra-bez-misal-za-energetikata

/Поглед.инфо/ Политическа игра, без мисъл за енергетиката и за отстояването на националния интерес – така министър Драгомир Стойнев определи намерението на ГЕРБ за внасяне на вот на недоверие срещу правителството по темата "Енергетика" броени дни преди изборите.

Тираджията, който се вряза във влака: Не помня нищо

http://petel.bg/Tiradzhiyata--koyto-se-vryaza-vav-vlaka--Ne-pomnya-nishho__71204

Шофьорът на ТИР-а, който в късния следобед в сряда се вряза във влакова мотриса в Септември, твърди, че няма никакъв спомен от...

Голямото безводие в центъра на Варна се отлага за друг ден

http://petel.bg/Golyamoto-bezvodie-v-tsentara-na-Varna-se-otlaga-za-drug-den__71205

Отлагат планираните окончателни дейности по пускане на новия водопровод, който щеше да остави днес голям район от централната част на...

Евровот на фокус: Кризата промени баланса на силите в ЕС

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/54635/Evrovot-na-fokus-Krizata-promeni-balansa-na-silite-v-ES

/Поглед.инфо/ Нито Европейската комисия, нито Европейският парламент изпълняват тази роля, която им е отредена от договорите на Европейския съюз. В годините на кризата цялата власт пое Европейският съвет и Европейската централна банка.

София безусловно има какво да губи

http://bulgarski.pogled.info/news/54634/Sofiya-bezuslovno-ima-kakvo-da-gubi

/Поглед.инфо/ Разбираме, че на България като член на НАТО и ЕС ѝ се налага да се съобразява с тях за едни или други международни въпроси. Заедно с това се надявам, че украинските събития няма да повлияят на развитието на двустранното взаимноизгодно сътрудничество - казва руският посланик Юри Исаков пред "Фокус".

Нова дрога превръща жените в нимфоманки

http://petel.bg/Nova-droga-prevrashha-zhenite-v-nimfomanki__71203

Нова виагра, която превръща дори най-студената жена в разкрепостена нимфоманка, е тоталният хит в София. Екстракт от билки, прибавен към...

Без пострадали при катастрофи за изминалото денонощие във Варна

http://petel.bg/Bez-postradali-pri-katastrofi-za-izminaloto-denonoshhie-vav-Varna__71202

Няма пострадали при пътни инциденти през изминалото денонощие във Варна, съобщиха от полицията в морската столица. Общо 19 катастрофи са...

8200 софиянчета остават без детска градина

http://bulgarski.pogled.info/news/54633/8200-sofiyancheta-ostavat-bez-detska-gradina

/Поглед.инфо/ Около 8200 деца ще останат без място в детските градини и яслите в София след първото класиране вчера.

Изложба на китайската агенция "Синхуа" влиза в Община Варна

http://petel.bg/Izlozhba-na-kitayskata-agentsiya-Sinhua-vliza-v-Obshhina-Varna__71200

В периода 10-17 май 2014 г. Варна ще бъде домакин на изложба, посветена на 65-тата годишнина от установяването на официалните дипломатически...

САЩ: Русия е готова да атакува Украйна!

http://svetoven.pogled.info/news/54632/SASHT-Rusiya-e-gotova-da-atakuva-Ukraina

/Поглед.инфо/ Министерството на отбраната на САЩ разполага с данни, потвърждаващи наличието на голямо количество руски войски във висока степен на готовност в граничещите с Украйна райони, готови да влязат на украинска територия.

Евразийският икономически съюз стартира на 29 май

http://petel.bg/Evraziyskiyat-ikonomicheski-sayuz-startira-na-29-may__71199

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че страната му няма да блокира подписването на споразумението за създаване на...

Руслан Мъйнов разплака НДК!

http://bulgarski.pogled.info/news/54631/Ruslan-Mainov-razplaka-NDK

/Поглед.инфо/ Руслан Мъйнов пя руски и цигански романси пред над 3500 души в четвъртък вечерта.

Момиче издъхна, докато мери очила

http://petel.bg/Momiche-izdahna--dokato-meri-ochila__71198

27-годишно момиче почина нелепо, докато пазарува на ул. „Опълченска” 2 в Пловдив, информира "Монитор". Яна Янакиева мерила очила на входа...

Само в "Петел": Обраха Стоян Китаеца по холивудски

http://petel.bg/Samo-v-Petel--Obraha-Stoyan-Kitaetsa-po-holivudski__71197

Един от най-изявените автокрадци в София беше обран. 40-годишният Стоян Китаеца  бил показно ошушкан в петък срещу събота на 3 май. Били му...

Кобрата срещу Кличко в битка за над $20 млн.

http://petel.bg/Kobrata-sreshhu-Klichko-v-bitka-za-nad--20-mln-__71196

Ден след като Международната боксова федерация обяви официално, че задължава Владимир Кличко да се срещне с Кубрат Пулев в мач за...

Хиляди абонати в центъра отново ще са цял ден без вода

http://petel.bg/Hilyadi-abonati-v-tsentara-otnovo-shhe-sa-tsyal-den-bez-voda__71194

Хиляди домакинства в центъра на Варна отново няма да имат вода през целия ден, съобщават от ВиК. Сухият режим ще засегне живущите в района...

Матури онлайн от догодина

http://petel.bg/Maturi-onlayn-ot-dogodina__71195

Онлайн матури ще пробва просветното министерство от следващата учебна година. Това съобщи образователният министър Анелия Клисарова,...

Дейли Мейл: Столипиново е най-лошата туристическа дестинация в света

http://petel.bg/Deyli-Meyl--Stolipinovo-e-nay-loshata-turisticheska-destinatsiya-v-sveta-__71193

Aко планирате да посетите някое ново място с цел почивка тази година, то това са местата, които силно ви препоръчваме да избягвате, пише...

Педофил изнасилил и убил Деничка, после я хвърлил в папура

http://petel.bg/Pedofil-iznasilil-i-ubil-Denichka--posle-ya-hvarlil-v-papura__71192

Хората от Нови пазар - градче, разположено на 22 км източно от Шумен, като че са забравили за трагедията с 6-годишната Деничка Петрова, пише...

Облаци и дъжд по Черноморието днес

http://petel.bg/Oblatsi-i-dazhd-po-CHernomorieto-dnes__71191

Днес ще бъде облачно с валежи, по-значителни по Черноморието и над североизточните райони. Привечер над северозападните райони временно...

Секси ли е пушенето?

http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/WkvFFJNHapk/

Създаването на познаваемост за обществени въпроси често не е лесна или секси задача. Затова и агенциите, които се занимават с подобни проекти, печелят пълните ми адмирации. Има обаче някои въпроси, които по-често виждам решени креативно и един от тях със сигурност е този за тютюнопушенето. Не знам защо, но от здравните проблеми, този е интерпретиран редовно по добри начини. Последният, който си спомням, бяха децата искащи цигари на Ogilvy&Mather. Днес ви представям още един добър социален експеримент.

Американска асоциация срещу тютюнопушенето иска да покаже на младите хора, че навикът е вреден. За да спечелиш вниманието на някого по толкова неприятен въпрос, трябва да разтърсиш из основи неговата пирамида на Маслоу. А малко неща са по-важни за хората под 26 от това да са атрактивни за отсрещния пол. Затова организацията ASH се обръща към платформата за запознаства Tinder (отчетохте ли иронията в имената?) Създадени са два идентични профила на едно и също момиче, с еднакви настройки, но с една разлика:

smoking hot

Какво следва можете да видите във видеото по-долу, но щом кампанията е публикувана, резултатът вероятно ви е ясен – профилът на девойката без цигара се харесва много повече:

В кампанията дразни това, че всички снимки в единия профил са с цигара. Естествено, това показва доста голяма пробойна в предполагаемия характер на момичето. Вероятно ако профилната снимка беше такава с фас, но част от снимките в профила бяха “нормални”, разлика отново щеше да има. И въпреки това, идеята е интересна и показва познаване на целевата група – всички, до 26 или не, искаме да бъдем харесвани.

Постът Секси ли е пушенето? е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Секси ли е пушенето?

http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/lbSYJ3OwexA/

Създаването на познаваемост за обществени въпроси често не е лесна или секси задача. Затова и агенциите, които се занимават с подобни проекти, печелят пълните ми адмирации. Има обаче някои въпроси, които по-често виждам решени креативно и един от тях със сигурност е този за тютюнопушенето. Не знам защо, но от здравните проблеми, този е интерпретиран редовно по добри начини. Последният, който си спомням, бяха децата искащи цигари на Ogilvy&Mather. Днес ви представям още един добър социален експеримент.

Американска асоциация срещу тютюнопушенето иска да покаже на младите хора, че навикът е вреден. За да спечелиш вниманието на някого по толкова неприятен въпрос, трябва да разтърсиш из основи неговата пирамида на Маслоу. А малко неща са по-важни за хората под 26 от това да са атрактивни за отсрещния пол. Затова организацията ASH се обръща към платформата за запознаства Tinder (отчетохте ли иронията в имената?) Създадени са два идентични профила на едно и също момиче, с еднакви настройки, но с една разлика:

smoking hot

Какво следва можете да видите във видеото по-долу, но щом кампанията е публикувана, резултатът вероятно ви е ясен – профилът на девойката без цигара се харесва много повече:

В кампанията дразни това, че всички снимки в единия профил са с цигара. Естествено, това показва доста голяма пробойна в предполагаемия характер на момичето. Вероятно ако профилната снимка беше такава с фас, но част от снимките в профила бяха “нормални”, разлика отново щеше да има. И въпреки това, идеята е интересна и показва познаване на целевата група – всички, до 26 или не, искаме да бъдем харесвани.

Постът Секси ли е пушенето? е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Миникупърът на Деян Донков наводнен в турския Гьокчеада

http://petel.bg/Minikuparat-na-Deyan-Donkov-navodnen-v-turskiya-Gokcheada__71189

От една седмица Деян Донков вероятно ходи пеша из София, след като на 2 май буря отнесе колата му, паркирана на една от централните улици в...

Луксозен "Мерцедес" "паркира" в изкопна яма до Семинарията

http://petel.bg/Luksozen-Mertsedes-parkira-v-izkopna-yama-do-Seminariyata__71188

снимки: БулФото Автомобил "Mercedes S 500" падна в изкопна яма пред Софийската духовна семинария "Св. Иоан Рилски". По думите на...

Депутатите почти приеха закона за МВР - преглед на печата

http://petel.bg/Deputatite-pochti-prieha-zakona-za-MVR---pregled-na-pechata__71187

news.bg снимка: БулФото, архив Вотът на недоверие срещу правителството, заявен от  ГЕРБ, е сред водещите теми на съботните вестници....

На тази дата в историята - Нелсън Мандела става първият чернокож президент на ЮАР

http://petel.bg/Na-tazi-data-v-istoriyata---Nelsan-Mandela-stava-parviyat-chernokozh-prezident-na-YUAR__71186

1869 г. — Завършена е Първа презконтинентална железница, която свързва Изтока и Запада на САЩ. 1924 г. — Едгар Хувър е назначен за...

Фотограф засне кадрите, които Ким иска да скрие от света (снимки)

http://petel.bg/Fotograf-zasne-kadrite--koito-Kim-iska-da-skrie-ot-sveta--snimki-__71185

Деца, работещи изтощителен труд на полето, или пък група войници, бутащи разбит автобус - това са част от снимките, които...

Вашият хороскоп за деня

http://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-denya__71184

Овен – 21.03 до 20.04 Ще бъдете достатъчно енергични през деня, но внимавайте на какво ще се посветите. Обмислете новите си идеи и планирайте....

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване