Нови два моста ще строим над Дунав

http://bulgarski.pogled.info/news/59097/Novi-dva-mosta-shte-stroim-nad-Dunav

/Поглед.инфо/ България и Румъния ще подпишат меморандум за подготовка на два нови моста над Дунав. Това ще се случи през следващата седмица заяви министърът на транспорта Николина Ангелкова. Единият от тях се предвижда да е при Никопол-Турну Мъгуреле, а другия при Силистра – Кълъраш.

Туристи се качват със стъклен лифт до Трапезица

http://bulgarski.pogled.info/news/59096/Turisti-se-kachvat-sas-staklen-lift-do-Trapezitsa

/Поглед.инфо/ Туристическа атракция, която няма аналог нито в България, нито на Балканите, бе представена днес във Велико Търново.

На второ място в ЕС по най-малък държавен дълг сме

http://bulgarski.pogled.info/news/59095/Na-vtoro-myasto-v-ES-po-nai-malak-darzhaven-dalg-sme

/Поглед.инфо/ България е на второ място в ЕС по най-малък държавен дълг, сочат последните ревизирани данни на Евростат. В края на 2013 г. дългът на ЕС-28 възлиза на 11,55 трилиона евро, или 85,4% от БВП, и бележи ръст спрямо предходните години.

Получил ли си е Вежди Рашидов парите от КТБ!?

http://bulgarski.pogled.info/news/59094/Poluchil-li-si-e-Vezhdi-Rashidov-parite-ot-KTB

/Поглед.инфо/ Не съм си получил парите от КТБ. Това е гнусен фалшив слух, който цели да сее вражда в редиците на вложителите на КТБ - да ги раздели на свои и чужди.

Бившият зам. главен прокурор Христо Манчев се самоуби

http://bulgarski.pogled.info/news/59093/Bivshiyat-zam-glaven-prokuror-Hristo-Manchev-se-samoubi

/Поглед.инфо/ Бившият заместник - главен прокурор Христо Манчев се е прострелял в дома си, минути след 17 часа днес, твърди "Хоризонт".

Манастир Балъклъ (Рибният манастир) в Истанбул

http://patepis.com/?p=51178

Продължаваме с Рибния манастир в Истанбул – в началото Цветан ни разказа историята на Живоносния източник в манастира, а днес ще разгледаме самия манастир. Приятно четене:

Манастир Балъклъ (Рибният манастир)

в Истанбул

Султан Мурад II използва извора Живоносен източник като команден пункт по време на обсадата на Костантинопол през 1422г. Византийците отговаряйки на въпросите на агресивните турски ,,туристи“ накъде е града сочели към Цариград: Стан полис! („Към града“ или „Истанбул!“)

 Превземане на Константинопол

 Монументалната ,,Панорама 1453г.“ или завземането на Константинопол е недалеч от Живоносния източник.Вход – 10 лири.

 

Най-известната легенда за това свято място гласи, че на 30 май 1453г. в деня на падането на Константинопол край извора седял един старец, който пържел риба.

Към него дотичал послушник, който съобщил, че града е превзет. Старецът не повярвал. Той казал,че поскоро рибките които пържи ще оживят отколкото Константинопол да бъде завладян от турците.

В този момент тигана се обърнал и рибите попаднали в извора и оживели.

 Рибният манастир, Истанбул

 

Необикновенните златни рибки и досега живеят в водоема и от там идва турското име на манастира ,,Баликли“ – Рибно място. Много от тях имат на страните си кафяви петна като, че ли са ги запържили.

Въстановяването на манастира започнало през ХVIII век, когато от митрополит Никодим била изровена иконата ,,Живоносен източник“. Но за това място претенции изявили и арменците, които се сбили с гърците и отишли да се жалват на султан Махмуд II.

 Бой с петли

 

Спорът, кой прав, кой крив бил решен след като султана назначил двубой между два петела. Нашият петел показал по-добри бойни умения и излязъл победител над арменският. Лудогорец, както каза един нашенец с двойно гражданство. Така гърците получили аязмото, което заградили с висок дувар, а турците събирали парсата (входна такса). Днес за Рибния манастир не се плаща вход.

Aрменска църква Balikli Ermeni Mezarligi, Истанбул

До него арменците издигнали черква ,,Balikli Ermeni Mezarligi” с висок жълт връх, който се забелязва отдалече и служи за ориентир сред околните гробища.

Обесването на Григорий V

Обесването на Григорий V

По време на Гръцкото въстание за независимост 1821г. патриарха Григорий V е обесен от разярените яничари на портата на Вселенската патриаршия, а параклисът е разрушен и извора е засипан.

Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı, Seyitnizam Mh., 34015 Zeytinburnu/Истанбул, Турция

Чак през 1833г. на патриарх Констанций било разрешено да въстанови храма, който бил осветен на 2 февруари 1835г.Тогава бил издигнат и съществуващия до днес параклис.

Рибният манастир, Истанбул

За последен път манастирът е пострадал през Истанбулския погром в 1955г. когато е убит игумена, а саркофазите на починалите Вселенски патриарси били отворни и осквернени. Манастиркият комплекс е заобиколен от арменско и гръцко гробище и до тях са съответно арменската и гръцка болници. Но болшинството цариградски арменци и гърци вече са емигрирали след погрома. Затова въстановеният манастир днес се обгрижва от румънски монахини.

 Рибният манастир, Истанбул

 Зад високата ограда цари тишина. Дворът е настлан със стари надгробни плочи.

 Надгробна плоча в Рибния манастир, Истанбул

 Днес крачейки по хладната мраморна настилка можем да открием и български надгробни плочи, като тази на Тодор от Дебърско.

Надгробна плоча в Рибния манастир, Истанбул

Срещат се и редки надгробни плочи с надписи на караманли или на турски с гръцки букви – на турците християни (гагаузи).

Днешната църква, в построяването на която дейно участие са взели и цариградските българи е ориентирана изток –запад и има правоъгълна форма. В северозападния ѝ ъгъл се издига метална камбанария.

Рибният манастир, Истанбул

Тишината се нарушава от тропота на група гръцки поклоници, която бързо се насочва към параклиса зад чинара. Влизат през дясната му врата, над която има кръст. След малко ги виждаме как излизат радостни от другата лява врата с бутили пълни със светена вода. Изчакваме ги и пристъпваме плахо към входа на аязмото.

Аязмото – Рибният манастир, Истанбул

Спускаме надолу по стълбата, която води към

аязмото

 Аязмото – Рибният манастир, Истанбул

Атмосферата и архитектурата в днешният параклис ни пренасят в подземието на древния храм, който е описан от Никифор Калист: ,,Базиликата е украсена със стенописи и увенчана с блестящ купол от чисто злато. Светлината, идваща отвън се концентрира върху източника в приземието, към който водят две стълби с по 25 стъпала разделени с мраморни перила и увенчани с мраморна аркада. От чашата с чучури изтича вода в мраморен квадратен водоем.“

Аязмото – Рибният манастир, Истанбул

Иконата ,,Живоносен източник“е над водоема.

Аязмото – Рибният манастир, Истанбул

Измихме си лицето и си наляхме светена вода и усамотени се помолихме.

 Църквата – Рибният манастир, Истанбул

Приседнахме в трикорабната църква. Тук има някаква удивителна аура, която не открих в нашите храмове. Тиха неземна благодат изпълни душите ни без капка притворство. Може би защото се намирахме на православен остров в ислямското море и тя идваше от чудния извор бликащ в храма.

Олтарна завеса – Рибният манастир, Истанбул

Застанали пред богато извезаната олтарната завеса можем да се запитаме дали да вярваме в чудеса или не. Но самото съществуване на Живоносният източник, който е надживял Цариград и непрестанното поклоничество към него повече от 1500 години свидетелствуват за това. Нека поне веднъж всеки да посети Живоносния източник отколкото хиляди пъти да чуе за него. Пожелавам не само именниците Живко, Живка и Зоя а и всички православни братя да да се поклонят на това свято място в Истанбул, в квартал Зейтинбурну срещу Силиври капия.

 

 Рибният манастир, Истанбул

 

 

 

На тръгване ето и адреса и телефона на манастира:

Balıklı Silivrikapı Sok., No: 3, Seyitnizam Mah., Zeytinburnu, İstanbul, Türkiye. +90 212 582 94 56.

 и Господ да Ви помага да не се изгубите сред Истанбулските сокаци и молове!

текст: инж. Цветан Димитров, 16 август или Чудото с Лев I, 2009-2014

снимки: Цветан Димитров

 

Други разкази свързани с Истанбул – на картата:

Истанбул

 

БНБ и прокуратурата разиграват нелеп фарс

http://bulgarski.pogled.info/news/59092/BNB-i-prokuraturata-razigravat-nelep-fars

/Поглед.инфо/ БНБ и прокуратурата разиграват нелеп и абсурден фарс. Това заяви в интервю за вестник "Банкер" Цветан Василев, мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка /КТБ/.

Скандалната шефка на ДКЕВР Светла Тодорова с 8400 лв заплата

http://bulgarski.pogled.info/news/59091/Skandalnata-shefka-na-DKEVR-Svetla-Todorova-s-8400-lv-zaplata

/Поглед.инфо/ Почти двойно ще бъдат увеличени заплатите на председателя и на членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Проф. Константинов пресметна как ще се роди правителството

http://petel.bg/Prof--Konstantinov-presmetna-kak-shhe-se-rodi-pravitelstvoto__87954

Проф. Михаил Константинов нареди схемата по която ще се роди новото правителство. А тя е проста - коалицията на ГЕРБ и Реформаторския блок...

Райони във Варна без вода заради ремонт ма магистрален водопровод

http://petel.bg/Rayoni-vav-Varna-bez-voda-zaradi-remont-ma-magistralen-vodoprovod-__87952

Поради авария на магистрален водопровод без вода днес - 22.10.2014г. (сряда) ще останат абонатите в кв. "Аспарухово", кв. "Галата", в района на...

Намереното в контейнер бебе отива при приемно семейство

http://petel.bg/Namerenoto-v-konteyner-bebe-otiva-pri-priemno-semeystvo__87953

Новородено дете беше намерено край контейнер за смет в центъра на Казанлък. Според лекарите детето е родено вчера – часове преди да бъде...

Пазете се от наводнения, Гонсало идва!

http://petel.bg/Pazete-se-ot-navodneniya--Gonsalo-idva-__87951

За поройни дъждове от 50 л/кв.м и опасност от наводнения в утрешния ден предупреди Министерството на околната среда и водите. Особено...

Иде кучешки студ! Преди зимата да ни връхлети идва порция от порои

http://petel.bg/Ide-kucheshki-stud--Predi-zimata-da-ni-vrahleti-idva-portsiya-ot-poroi__87950

Идва цяла седмица студ. Температурите ще паднат под нулата в петък срещу събота. Най-студено през почивните дни ще е в Габрово и Велико...

Страници: 1 | 2

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване