На много места водата във Варна е негодна за пиене (ето къде0

http://petel.bg/Na-mnogo-mesta-vodata-vav-Varna-e-negodna-za-piene--eto-kade0__88431

Водата в няколко варненски района негодна за пиене и приготвяне на храна, съобщават от ВиК-дружеството. Заради поройните дъждове и...

Евгений Дайнов: Този парламент едва ли ще издържи дълго

http://petel.bg/Evgeniy-Daynov--Tozi-parlament-edva-li-shhe-izdarzhi-dalgo__88429

Политическата стабилност няма да се появи скоро. Влизаме в нещо като нов преход, в който олигархията трябва да бъде изчегъртана. Този...

Дерматолог Иванова: Алергии към лекарства доведат до сериозни кожни болести

http://petel.bg/Dermatolog-Ivanova--Alergii-kam-lekarstva-dovedat-do-seriozni-kozhni-bolesti__88430

Д-р Диана Иванова е дерматолог в Стара Загора с над 10 години стаж в областта кожните и венерологически болести. Помогнала е на много хора...

Дилма Русеф е преизбрана за президент на Бразилия

http://svetoven.pogled.info/news/59278/Dilma-Rusef-e-preizbrana-za-prezident-na-Braziliya

/Поглед.инфо/ Дилма Русеф бе преизбрана за президент на Бразилия, като си осигури повече от 51% от гласовете в една от най-оспорваните надпревари е близкото минало.

Надуват щата на МВР с 1700 човека

http://bulgarski.pogled.info/news/59277/Naduvat-shtata-na-MVR-s-1700-choveka

/Поглед.инфо/ Щатът на МВР да бъде увеличен от 49 500 души на 51 200. Това предлага вътрешният министър Йордан Бакалов на служебното правителство, пише "Труд".

Украйна ни гони по брой партии в парламента

http://svetoven.pogled.info/news/59276/Ukraina-ni-goni-po-broi-partii-v-parlamenta

/Поглед.инфо/ В Украйна обявяват частичните резултати от проведените в неделя предсрочни избори за депутати във Върховната рада на Украйна. Според данните на водещите партии, които се обновяват почти на всеки половин час, водят пропрезидентската коалиция и движението на премиера. ЦИК обяви, че Украйна има избран парламент.

Закон за една банка - чудо, което светът не познава

http://bulgarski.pogled.info/news/59275/Zakon-za-edna-banka-chudo-koeto-svetat-ne-poznava

/Поглед.инфо/ Трагикомедията с Корпоративна търговска банка /КТБ/ продължава или по-точно - не е спирала. От няколко дни имаме поредица от странни комични ситуации, а институциите, които трябва да вземат бързи решения се правят, че нищо не е станало.

Бивш директор на КТБ: Над банката имаше политически чадър

http://petel.bg/Bivsh-direktor-na-KTB--Nad-bankata-imashe-politicheski-chadar__88427

„Това, което се случи в КТБ, можеше и да не се случи. През 2010 година предложих банката да бъде одържавена или по друг начин да се влее в...

Недко Петров: В Бургас действат и копаят, а във Варна си говорят с морето и мечтаят!

http://petel.bg/Nedko-Petrov--V-Burgas-deystvat-i-kopayat--a-vav-Varna-si-govoryat-s-moreto-i-mechtayat-__88428

В Бургас строят многофункционална зала “Армеец“ за 6500 зрители, която се очаква да бъде готова през 2016 година. Като знак и заявка за...

Преговорите за кабинет буксуват като тировете по пътищата в страната

http://bulgarski.pogled.info/news/59274/Pregovorite-za-kabinet-buksuvat-kato-tirovete-po-patishtata-v-stranata

/Поглед.инфо/ Ако няма споделена отговорност и лидери във властта, Бойко иска: Кабинет само за зимата Слагаме чиновник за премиер, правим избори 2 в 1 на 1 юли, обяви Борисов

Не даваме министри!

http://bulgarski.pogled.info/news/59273/Ne-davame-ministri

/Поглед.инфо/ С ГЕРБ си стиснахме ръцете, а после те се отметнаха, казва Валери СимеоновКопирано от standartnews.com

Черна гора (1): Бар и Будва

http://patepis.com/?p=51322

Средиземноморското пътешествие на Роси продължава към Черна гора (вече бяхме в Гърция и Албания).

Приятно четене:

Черна гора

част първа

Бар и Будва

продължение на голямото пътуване

От Янинското езеро и Метеора до Лаго Маджоре и Сакро Монте ди Орта

автор: Росица Йосифова

 

Черна гора

На границата с Черна гора чакахме доста, после взехме пътя северно от Улцин към Бар. Пътят беше височко в планината, криволичещ, тесничък, но с отличен асфалт и много живописен. Не познавах това място досега. Оттук до Риека щяхме да се нагледаме на варовикови скали и всякакви скални образувания – някъде голи, другаде – покрити със средиземноморско-алпийска растителност. Нашият път беше съпроводен от втория тип пейзажи – зелени и свежи от дъждовете дървета и храсти, жълти цветя и бели варовикови израстъци. Със същата каменна белота се отличават и всички сгради по крайбрежието и това е едно от нещата, което създава впечатление за «общи черти» – толкова общи, че в един момент започваш да се объркваш къде си. На геологическия строеж на белите скали се дължи синият цвят на много от реките и езерата от Албания до Хърватия.

Черна гора

крайпътен пейзаж между Улцин и Бар

 

С наближаването на

Бар

откъм стръмната част на пътя се появиха огроми и свежи зокуми. Никога не съм виждала толкова големи и кичести зокуми. Имам слабост към това цвете (или храст?) от детството си. Баба и майка отглеждаха няколко в големи тенекии от сирене. Тукашните бяха твърде охранени и щяхме да ги виждаме чак до Дубровник. С едни цветове, които много радват и топлят душата. Впрочем ето тук малко документални доказателства за тази прелест:

Черна гора

Котор. Зокуми като дървета

Черна гора

Котор. Бонбонено червеният зокум ми е любим

Черна гора

Дубровник. Зокуми като жив плет пред сградите

 

Започнаха да се виждат също и много надписи на руски – за наемане на квартири и за купуване на къщи и хотели. Оттук чак до Дубровник. Продължаваше да е мрачно, но за наше щастие дъждецът беше рехав, а с напредването към Будва почти спря.

Черна гора

град Бар, гледан отвисоко

 

 

 

Спряхме за панорамни снимки при

островчето свети Стефан – сега „Aman Sveti Stefan“ –

място, където Караджорджевичите са имали лятна резиденция, а после холивудци му донесли допълнителна слава. Преди години имах възможността да се разходя из пустите улички на това привлекателно място, че даже и да надзърна в къщите на богатите – празни по време на онзи Великден през 2005 година. Сега влизането е възможно предимно за гостите на комплекса. По тази причина много туристи бяха спрели за снимки на местата с добра видимост към островчето – по едно бързо „щрак“ от мантинелата и обратно в колата.

остров Свети Стефан, Черна гора

остров Свети Стефан, Черна гора

остров Свети Стефан

 

С малко късмет намерихме удобен платен паркинг близо до

стария град на Будва

и веднага се бухнахме сред навалицата. Старият град е построен върху малък полуостров и изглежда като главичката на запетая, ако го гледаш отдалече.

Будва, Черна гора

 

 

 

Но отблизо е съвсем друго нещо. Венецианска стена, тесни улици, къщи от бял камък, църкви. Къщите са височки и изглеждат някак си плоски, въпреки отворените дървени капаци на прозорците и макар да не липсват венециански балкони тук-там. Над последния етаж, точно в средата, често е издигнато едно изцяло правоъгълно или с триъгълно покривче «допълнение» – нещо като тясно мансардно помещение, снабдено с един или повече прозорци. Венецианска архитектурна мода вероятно, няма как да е иначе.

Будва, Черна гора

къща в Будва

Пераст, Черна гора

къща в Пераст на Которския залив

Венеция

Венеция (виж мансардата на централната сграда)

 

Венецианската република присъства малко или повече в историята на адриатичесския бряг още от X век. Окончателен контрол над днешна Албания и Черна гора установява през 1420 година и назовава тези владения Албания Венета. Първоначално този контрол се простирал до Дурес. След завладяването на Бар, Улцин, Шкодра и Дурес от турците, южната граница на Албания Венета се преместила в Будва. Которският залив станал основният приемник на венецианците и градовете Котор, Рисан, Пераст, Тиват, Херцег нови, Будва и Сутомаре в продължение на почти 380 години били в състояние на венециалност – говорели диалекта на венецианците, почти изцяло били обърнати в католицизма или в най-добрия случай били заобиколени с църкви и манастири на всички възможни католически ордени. (В Будва и околностите има около 20 църкви и манастири). Понеже районът благоденствал в сравнение с останалите балкански земи и понеже бил относително добре защитен от турците, към тези места мигрирали доста християни от поробените Балкани. Някои от местните богати фамилии пък се разселили в днешните италиански земи, Константинопол и другаде.

 

Наскоро попаднах на снимките на много навити ентусиасти, които правят тематичен туризъм из

местата, където Венецианската република е оставила своя отпечатък

през вековете. И понеже сме тръгнали към Венеция, ще спомена някои от най-известните места със запазени венециански следи: полуостров Истрия, Задар (Зара), Сплит, Трогир, Албания Венета, Бутринт, Корфу, Парга (между Игуменица и Превеза), Кефалония, Закинтос, Лефкада, Итака, Китера, части от крайбрежен Пелопонес, Крит, Евбея, Наксос, Кипър и др. На картата по-долу се виждат (отбелязани с розов цвят) и търговските им бази, които на север граничат с Черно и Азовско море, на изток с днешните Сирия, Ливан и Израел, а на юг и югоизток с Тунис, Либия и Египет. И защо се е случила тази колонизация ще попита някой? Заради търговията с Леванта (днешни Сирия и Ливан) се е случила. Венецианците, както и генуезците просто са имали нужда от опорни точки по трасето от Адриатика до източното Средиземноморие, за да презаредят, да починат и да направят някоя и друга междинна сделка.

Венецианска република, карта

http://en.wikipedia.org/wiki/Republic_of_Venice#mediaviewer/File:Repubblica_di_Venezia.png

 

Исторически Будва и Котор се явяват периферия на православието, респективно на католицизма. Не е чудно, че по тези места има църкви, които служат и на двата християнски клона едновременно. Най-известните църкви в стария град са съвсем близо една до друга и лесно се обикалят. Сред тях само „Света Троица“ е от по-ново време, останалите са средновековни. На малките площадчета наоколо се сяда за напитка или хапване.

В резултат на добрата реклама Будва се посещава годишно от 550 000 туристи (от тях 10 – 15% са черногорци). Това значи, че гостите на града са 7 – 8 пъти повече от тези, които посещават цял Иран, и двойно повече от онези, които посещават Тадж Махал (около четвърт милион чужденци). Велико Търново приема 140 471 чужденци през 2013 г.

Очаквайте продължението

Автор: Росица Йосифова

Снимки: авторът

 

Други разкази свързани с Черна гора – на картата:

Черна гора

Бедственото положение в Габрово остава, 50 населени места без ток

http://petel.bg/Bedstvenoto-polozhenie-v-Gabrovo-ostava--50-naseleni-mesta-bez-tok__88426

Остава в сила бедственото положение в Габрово. Десетки села продължават да са без ток. Обилните снеговалежи затрудняват сериозно...

Казват пак, че пускат парното в цяла София до утре

http://bulgarski.pogled.info/news/59270/Kazvat-pak-che-puskat-parnoto-v-tsyala-Sofiya-do-utre

/Поглед.инфо/ Част от софиянци получиха парно за Димитровден. Други пък гадаеха в мразовития ден кога топлото ще стигне до тях. В нощта срещу празника термометрите в града отчетоха -3 градуса, а през деня живакът се вдигна до едва 2 единици над нулата, пише "Стандарт".

Валежите продължават, температурите - около нулата

http://bulgarski.pogled.info/news/59269/Valezhite-prodalzhavat-temperaturite-okolo-nulata

/Поглед.инфо/ Новата седмица в Южна и Източна България започва с дъжд, а в Централна и Северна - с валежи от сняг. Те обаче постепенно ще спират. Минималните температури са между минус 2° и 3°.

Кюстендилци гонят Бат Сали до дупка и на жълтите павета

http://bulgarski.pogled.info/news/59268/Kyustendiltsi-gonyat-Bat-Sali-do-dupka-i-na-zhaltite-paveta

/Поглед.инфо/ На 27 октомври кюстендилци, начело с кмета на града Петър Паунов, ще блокират централата на ДПС, а след това ще се отправят на протестно-шествие до парламента, за да не допуснат Александър Методиев да положи клетва като народен представител.

Разнообразен парламент в Украйна

http://svetoven.pogled.info/news/59267/Raznoobrazen-parlament-v-Ukraina

/Поглед.инфо/ В Украйна обявяват частичните резултати от проведените в неделя предсрочни избори за депутати във Върховната рада на Украйна. Според данните на водещите партии, които се обновяват почти на всеки половин час, водят пропрезидентската коалиция и движението на премиера. ЦИК обяви, че Украйна има избран парламент.

Три училища с намалени часове днес във Варна

http://petel.bg/Tri-uchilishha-s-namaleni-chasove-dnes-vav-Varna__88425

Три училища във Варна ще са с намалени часове днес - понеделник - 27 октомври. Това са Математическата гимназия "Д-р Петър Берон", ОУ "Захари...

Да избираш от съклет

http://sulla.bg/2014/10/27/3059.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=%25d0%25b4%25d0%25b0-%25d0%25b8%25d0%25b7%25d0%25b1%25d0%25b8%25d1%2580%25d0%25b0%25d1%2588-%25d0%25be%25d1%2582-%25d1%2581%25d1%258a%25d0%25ba%25d0%25bb%25d0%25b5%25d1%2582

Днес пред публика дебютира 43 събрание на нашия героичен, изстрадал, но традиционно трудолюбив и гостоприемен народ. Интересите на този народ, каквито и да са те, ще се закълнат да пазят депутатите. Ще има речи и честитки. Към трибуната ще се заковат няколко допълнителни дъски, за да има къде да се настанят всичките заместник-председатели на осемте партии, на чиито улици изгря слънце при последното раздаване на бюлетините.

Защо са толкова много? Как стана така, че влязоха „проекти“ без ясна социална база, но с ясно изразена амбиция за властта?

Има избиратели, чието присъствие пред урните е обида за демократичния процес. Те не гласуват за идеология, за партия или за личност. Те гласуват за число, което предварително са им нарисували. Когато купуването на гласове се извършва на свободен пазарен принцип, тогава на пазара има повече търговци и логично – повече партии в парламента.

Обаче сериозни наблюдатели на изборите твърдят, че купеният вот не може да промени коренно резултатите, защото влиянието му е не повече от 10%. Защо тогава партиите са толкова много?

Моят отговор е: от омраза и съклет. А балканският съклет е по-разрушителен и от Байроновия сплин, и от хандрата на Евгений Онегин!

Когато гласуват, понеже считат, че по този начин изпълняват някакъв граждански ангажимент, много хора си мислят: „Всички са маскари! Ама я да взема да гласувам за ГЕРБ, за да прецакам комунистите“. Или: „Ще пусна за БСП, за да не се върне Бойко Борисов“. Или пък: „Все ми е едно за герберите или за социалистите, стига да прекараме ДПС“. Мислите на по-радикалните избиратели пък текат горе-долу така: „Накрадоха и се оядоха! Нищо, Волен ще им разкаже играта!“. Но когато Волен или който и да било там пореден Жорж Ганчев или Яне Янев не разкаже играта на никого, ами напротив – впише се хармонично в схемата на накрадените и оядените, тогава радикалният избирател си казва: „Да гласуваме за нови партии! Така поне ще притъпим омерзението от вече преживяното“. И ето ти ги Бареков, Първанов и „патриотичната“ агитка в парламента. Това е избор от омраза и съклет.

Какво ще стане ако (страх ме е да кажа „когато“) и това народно събрание се разпусне след няколко месеца поради неспособност да излъчи адекватно управление? Ами, нищо особено. Пак ще има предсрочни избори, на тях ще излязат да гласуват още по-малко хора, но, просмукани от маразъм и недоверие, ще вкарат още повече и по-екзотични партии в парламента. И ако сега парламентът прилича на цирк, тогава ще заприлича на нещо средно между психиатричен диспансер и общежитие за рецидивисти.

Еврофондовете ще се отложат неопределено, бизнесът ще колабира, ще спре да плаща данъци и ще започне да излъчва към държавата безработни, на които тя да плаща от данъците, които така или иначе няма да събере. А парламентът ще се пълни с все нови и нови мераклии и месии. Министерствата, агенциите и комисиите ще стават все повече, за да се отговори на кадровите нужди на мераклиите и месиите.

Но да не бъдем черногледи. Да не разваляме премиерата. В крайна сметка не се случва нищо необичайно – просто светът е устроен така, нещата са такива и никой не е виновен на онзи, който си мисли, че са някакви други. Честит 43 парламент!


Стряскаща статистика: 1800 българи умират всяка година от пневмонии след грип

http://petel.bg/Stryaskashha-statistika--1800-balgari-umirat-vsyaka-godina-ot-pnevmonii-sled-grip__88424

Над 1800 души умират от пневмонии вследствие на грипа всяка година у нас. Шокиращите данни оповести проф. Мира Кожухарова – национален...

"Прогесс М-24М" се разкачи от МКС и до 20 ноември ще служи на науката

http://www.spacenewsbg.com/news/27/October/2014/3900

Твоарният космически кораб 'Прогресс М-24М' се разкачи от МКС и се отправи в независим полет до 20 ноември с цел провеждане на научния експеримент 'Отражение' по информация от РИА Новости , от представител на Роскосмос.

Вашият хороскоп за понеделник

http://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-ponedelnik__88423

lamqta.com/horoskop Овен  Днес Вашия любим човек ще чувства остър недостиг на внимание от Ваша страна. Той постоянно ще се нуждае от Вашата...

Манекенът 'Матрьошка' от МКС , разсея страховете на космонавтите от радиацията

http://www.spacenewsbg.com/news/27/October/2014/3899

Резултатите от експеримента 'Матрьошка-Р' на борда на МКС са показали , че дозите радиация, които поклучават органите космонавтите на орбита, в пъти са по-малки от това което се мислеше досега. Това се съобщава в статия , публикувана в списание Radiation and Environmental Biophysics и също така в прес-релиз на Роскосмос.

Парламентът започва със свалянето на Искров

http://petel.bg/Parlamentat-zapochva-sas-svalyaneto-na-Iskrov__88422

От 14.00 часа днес новоизбраното 43-то Народно събрание ще проведе първото си заседание. Смяната на гуверньора на БНБ Иван Искров заради...

Какви миризми се носят от кометата 67P/Чюрумов-Герасименко

http://www.spacenewsbg.com/news/27/October/2014/3898

Ако докараме коемета от дълбокия космос на Земята, то в букета аромати от нея ще влязат миризма на развалени яйца, конюшня ,алкохол и горчив бадем. До този извод са стигнали европейските астрофизици, след анализ на някой молекули от кометата.

Роскосмос е набелязал за Русия няколко хубави места на Луната

http://www.spacenewsbg.com/news/27/October/2014/3897

Русия следва да започне освояването на Луната от най-перспективния район - Южния полюс . Това се казва в лунната програма , разработена от Роскосмос съвмстно с РАН , по статия от Известия

Дилма Русеф отново президент на Бразилия

http://petel.bg/Dilma-Rusef-otnovo-prezident-na-Braziliya__88421

Дилма Русеф бе преизбрана за президент на Бразилия на втория тур на президентските избори в неделя, предаде AFP. След преброяване на 98% от...

Внукът на Алла Пугачова влезе в чеченската армия

http://petel.bg/Vnukat-na-Alla-Pugachova-vleze-v-chechenskata-armiya__88420

Внукът на Алла Пугачова и син на Кристина Орбакайте - 16-годишният Дени Байсаров реши да стане кадет в чеченската армия, пише ТАСС. За това...

Страници: 1 | 2

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване