Каролев: Темата "Южен поток" се превръща в играта"кой пръв ще мигне"

http://petel.bg/Karolev--Temata-YUzhen-potok-se-prevrashha-v-igratakoy-prav-shhe-migne__92506

Путин изненада всички и показвайки мускули на Запада, се опитва да излезе от международната изолация. Дори депутатите от Думата са...

Шарлатани крадат страници във фейсбук и ги продават за политически цели

http://petel.bg/SHarlatani-kradat-stranitsi-vav-feysbuk-i-gi-prodavat-za-politicheski-tseli__92508

Предприемчиви крадци отнемат фен страници във Фейсбук, създавани и поддържани с много труд и усилие от деца и младежи, и ги препродават...

Заради докторска шега евакуираха летището в Маями

http://petel.bg/Zaradi-doktorska-shega-evakuiraha-letishheto-v-Mayami__92509

Венецуелски лекар ще трябва плати сериозната сума от 90 000 долара заради неуместна шега, довела до евакуирането на част от летището в...

Експерти: България да търси международен арбитраж за "Южен поток"

http://petel.bg/Eksperti--Balgariya-da-tarsi-mezhdunaroden-arbitrazh-za-YUzhen-potok__92510

Решението за спирането на проекта "Южен поток" е изненадало всички - руската дума, енергийният министър и дори шефът на "Газпром", заяви...

Бинев, arbiter elegantiae

http://nellyo.wordpress.com/2014/12/02/binev/

През изминалата седмица  Слави Бинев беше избран за председател на парламентарната Комисия по култура и медии.

Бинев  –  arbiter elegantiae?

Според Уикипедия  именно с Бинев и съперничеството борци – каратисти се свързва навлизането на думата  мутра в българския език.

Въпреки това политически сили   с високи цели за медиите в програмите си подкрепиха този избор –   с коментара, че това   пореден много тежък компромис, който този път може би е прекален (РБ).

Обяснението:

  • ще се реагира  не на име и на едно назначение, а на действията – “нека да дадем шанс”;
  • Бинев е изпратен в парламента от хората, налице е легитимен избор;
  • за съжаление ръководството на парламентарната комисия за култура и медии  се предоставя  на остатъчен принцип, след разпределението  в  основните  сектори – каквито културата и медиите очевидно не са;
  • председателите на комисии са избрани ан блок, след споразумение за разпределение на позиции между политическите сили – и Бинев не  е бил известен като номинация предварително.

Защитата:

  • произнасял името на Пеевски, когато другите мълчали – много  неща е произнасял като човек, свързан с Атака, не е никак оптимистично да ги припомняме.
  • бил добър администратор –  визия и ценности са важни, и справедливост при баланса на интереси – тази позиция има съществено влияние върху по-нататъшното европеизиране на медийното законодателство – и изобщо не е техническо администриране.

Обратното мнение: две основания:

  • първо: въпросът не е само в избора на Бинев:  има  широко споделено разбиране  назначенията вече да се извършват на базата на отнапред определени критерии. Да има най-накрая минимален праг за хората, от които зависи бъдещето на цели сектори? Как е избран  Цветанов в комисията за СРС и как е избран  Светлин Танчев с наркопоправката в комисията за фондовете  – минават ли те минималния праг?
  • второ: специално за медиите: от тези, които само прилагат закона  – СЕМ –   се изисква да имат  обществен авторитет и професионално признание (ЗРТ).  А от този, на когото се връчва отговорността да въвежда стандартите в медиите, не се изисква нито обществен авторитет, нито професионално признание.   Бойко Василев откри Панорама  на БНТ с предупреждението, че новият председател  бърка свободата на словото със собственото си медийно обслужване. БНР се присъедини към тревогата на БНТ. Студентското радио Реакция  е третата медия, която заяви позиция.

Това е картината. Подходът към този сектор не показва грижа за реформата там. Което си е основание за протест.

 

 

 

 

 

Иван Иванов, който прави “люто кафе” във Варна, за да насърчава предприемаческия дух

http://smiling.webreality.org/blog/?p=7236

IMG_0403

Ето с тази гляма усмивка ме посрещна във Варна Иван Иванов. Запознахме се по телефона, седмица по-рано, като обаждането му бе лично предизвикателство към него си – да се запознае и издири начин да се свърже с човек, с когото много иска да се запознае. Е, пътуването ми до Варна бе свързано с друго, но успяхме и с Иван да пием кафе. Не люто. Лютото кафе прави той всеки понеделник в 7 сутринта с хора, които стават все по-многобройни и са готови да излязат от зоната си на комфорт и да действат в преследване на своите идеи и мечти.

Разкажи как възникна идеята за лютото кафе?
Първо името му беше Световно кафене и беше създадено от две прекрасни дами Ралица Христова и Десислава Иванова. Това се случи в началото на това лято в бар „Мерси”, който се намира на плажната ивица във гр.Варна, с формат – да се обсъждат различни теми, които бяха предложени от присъстващите още на първия брой на кафенето. Впоследствие на моето второ появяване на кафето (мисля че беше след около месец, месец и половина не помня), предложих на организаторите и на всички присъстващи да се предизвикаме помежду си. Нещо слънцето май напичаше горещо и доста се бяхме поотпуснали. Спомням си първото ми предизвикателство беше към Рали и бях предизвикал нейният страх от тъмното и самотата – да отиде една нощ сама на палатка в местността Прибой (едно много чудесно местенце до кв. Галата). Рали въпреки всичките си терзания се справи Великолепно – показа воля и характер (въпреки че имаше и допълнение към нея, взимайки и кучето си – един много сладък лабрадор на име Кара). Към мен бе отправено предизвикателство от Деси да направя една коучинг сесия следващата седмица с нея. Впоследствие имаше и други желаещи. С какво ми беше на мен лично полезно това предизвикателство – научих се повече да слушам, отколкото да говоря. Така започнах да вниквам в по-голяма дълбочина, какво иска да ми каже човека отсреща. Открих че доста неща може би съм пропускал до сега.  На следващото кафе Деси и Рали ме поканиха да се присъединя към екипа на кафето и така се започна с предизвикателствата. Каква е идеята. Първо – човек се изправя срещу свои страхове и в рамките на една седмица вижда бариерите пред себе си, и си отговаря на въпроса готов ли е да ги преодолее. Второ – научава се да се мотивира и то в срок. Трето „проваляйки се” понякога, човек научава по-голям урок, отколкото това да се е справил със самото предизвикателството. И понеже подлютяваме първоначално с предизвикателство, а после изпитваме насладата от преодолените бариери споделяйки ги в групата, решихме да наречем формата Лютото кафе. И това всичкото го правим забавлявайки се. Ето така се роди идеята.

Какво е нужно, за да се развива човек и предприемаческият му дух?
Аз смятам че на първо място е желанието да се развиваш. Човек сам трябва да поиска да се развива в дадена посока, тогава и мотивацията му е на високо ниво. Второ, да му е интересно в посоката която иска да се развива и да е готов да действа. Някои хора природно са надарени с предприемачески дух, друга част го изграждат в себе си, трупайки във времето опит и развивайки в себе си определени качества. Част от които смятам че са: да вярваш в себе си; да успяваш да се само мотивираш; да предприемаш действия без да се страхуваш, че ще загубиш и да си готов да се учиш от „провалите си”; да се учиш от най – добрите. Аз смятам че няма успешен човек, който не се е провалил. И всичко това да го правиш забавлявайки се.

Ти самият как излизаш от зоната си на комфорт? 
Излизането от зоната си на комфорт за мен е движение и промяна. Когато усетя че нещо много се застоявам или вървя в една линия си измислям предизвикателства – стартирам нови проекти,опитвам се да правя неща, които досега не съм правил или както казва Ранди Гейдж “Когато промените действията (БЕЗдействията) си – ВСИЧКО ще се промени.” Лютото кафе беше създадено именно с тази идея.

Къде ни е на нас българите финансовата култура? А предприемаческият дух?
За съжаление финансовата ни култура не е на високо ниво, но аз вярвам че който иска намира начин да я постигне. Особено при предприемачите финансовата култура трябва да е на много високо ниво, иначе трудно ще ти се получат нещата. А колкото до предприемаческия дух, в контекста на това че имаме много млада икономика (на 25 години без традиции в предприемачеството), мисля че все повече млади хора, под различни инициативи биват въвлечени в сферата на предприемаческия дух, което ми вдъхва доверие за случването на едно по-добро бъдеще.

За какво мечтаеш? 
Мечтая хората  да започнат да се усмихват  повече.

Какво пожелаваш на хората, които четат това интервю?
Пожелавам им в навечерието на коледните празници да си направят подарък под елхата, като си поставят смели цели и мечти, и да ДЕЙСТВАТ през новата година за тяхното осъществяване.

 

Ооопс, сори, културата!

http://reduta.bg/v2/article/%D0%BE%D0%BE%D0%BE%D0%BF%D1%81-%D1%81%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0

Каква е пресечната точка между чалгата и културата? Ъгълът на събиране има конкретно място и то е на софийските улици „Раковски” и „Гурко”. Години наред посетителите на прословутото заведение „БИАД” се засичаха с театралната публика. Едните започваха нощния живот, другите излизаха от залите.

Внимание! Жълт код за четири области в Северозападна България

http://petel.bg/Vnimanie--ZHalt-kod-za-chetiri-oblasti-v-Severozapadna-Balgariya__92501

Жълт код за сняг и поледици е обявен за четири области в Северозападна България, показва справка на сайта на Националния институт по...

Guardian: Путин обвинява ЕС за спирането на "Южен поток"

http://petel.bg/Guardian--Putin-obvinyava-ES-za-spiraneto-na-YUzhen-potok__92502

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Москва прекратява плановете за газопровод, доставящ газ за Европа, като хвърли вината за...

Стив Джобс свидетелства в съда от отвъдното

http://petel.bg/Stiv-Dzhobs-svidetelstva-v-sada-ot-otvadnoto-__92503

Три години след смъртта си Стив Джобс все още присъства в съдебните зали, пише The New York Times. И това не е непременно добра новина за Apple. През...

Мартин Димитров: Путин блъфира

http://petel.bg/Martin-Dimitrov--Putin-blafira__92504

Това е тактически ход на Путин и Русия. В никакъв случай те не са се отказали от „Южен поток“. Евентуално отклонение на проекта през...

Дете закуси с винкел в кроасана си

http://petel.bg/Dete-zakusi-s-vinkel-v-kroasana-si__92495

Кроасан с огромно парче метал е получил вчера сутринта за закуска малчуган, а баща му успял да отнесе опасната закуска на инспекторите по...

Монети с лика на Алексъндър Велики са намерени в Амфиполи

http://petel.bg/Moneti-s-lika-na-Aleksandar-Veliki-sa-namereni-v-Amfipoli__92496

Монети с лика на Александър Велики са открити във вътрешността на гробницата Амфиполи, съобщи ръководителят на разкопките Катерина...

Днес - облаци и дъжд, но и положителни температури

http://petel.bg/Dnes---oblatsi-i-dazhd--no-i-polozhitelni-temperaturi__92497

Днес времето ще се задържи облачно. Температурите слабо ще се повишат и в почти цялата страна преваляванията ще са от дъжд, в...

Сериен убиец: Пернишката полиция помагаше на "Килърите 3"

http://petel.bg/Serien-ubiets--Pernishkata-politsiya-pomagashe-na-Kilarite-3__92498

Полицията в Перник е помагала на бандата за мокри поръчки "Килърите 3". Това разказа пред спецсъда вчера серийният убиец Станислав...

Две жени в болница след катастрофа в билборд, шофьорът се разсеял

http://petel.bg/Dve-zheni-v-bolnitsa-sled-katastrofa-v-bilbord--shoforat-se-razseyal__92499

Катастрофа в крайпътен билборд, прати две жени в болница, съобщи БГНЕС. Инцидентът стана тази нощ около 22 часа на пътя Стара Загора -...

Дневен хороскоп

http://petel.bg/Dneven-horoskop__92500

Овен  Днес ще трябва да сте по-внимателни и да се опитате да се съобразявате с чувствата на другите. Може малко да ви помръзва, но не...

Най-популярно име в Англия е... Мохамед

http://petel.bg/Nay-populyarno-ime-v-Angliya-e----Mohamed__92490

Най-разпространеното име при новородените момченца във Великобритания през 2014 г. е Мохамед. Данните са на британската компания BabyCentrе,...

Руски аналитик: Европа си простреля крака с отказа си от „Южен поток”

http://petel.bg/Ruski-analitik--Evropa-si-prostrelya-kraka-s-otkaza-si-ot----YUzhen-potok---__92491

ешението за отказа на Русия да изгражда газопровода „Южен поток” вече бе подложено на анализ и коментар от руски експерти в...

Вестник "Хюриет": Турция и Русия с годишен обмен от $ 100 милиарда

http://petel.bg/Vestnik-Hyuriet--Turtsiya-i-Rusiya-s-godishen-obmen-ot---100-miliarda__92492

Турция и Русия подписаха редица документи в опит да дадат тласък на вече засилващите се енергийни и търговски връзки, като подновиха...

Стрелба в САЩ, четирима души са мъртви

http://petel.bg/Strelba-v-SASHH--chetirima-dushi-sa-martvi-__92493

Най-малко четирима души са загинали след като днес бе открита стрелба в северо-западната част на щата Западна Виджиния, съобщи Fox News, като...

Страници: 1 | 2

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване