12/05/14 08:37
(http://asenov2007.wordpress.com/)

РУСИЯ НЕ ПРОДАВА ИКОНОМИКА, ТЯ ПРОДАВА ПОЛИТИКА

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ В понеделник, по време на посещение в Турция, руският президент Владимир Путин направи изявление, което, според повечето наблюдатели, означава, че Русия слага край на проекта „Южен поток”. Така ли е наистина и какви са реакциите на това съобщение в България и по света – разговаряме с Пламен Асенов.

- Пламен, Путин май пак изненада всички, като само с няколко думи изпрати проекта „Южен поток” в историята? Това добра новина ли е за България?

- Все още не може да се каже нищо категорично, Фили. Първо трябва да се разбере какво наистина стана в Турция, какво наистина означава изявлението на руския президент Владимир Путин, какви ще са последствията от него. Най-малкото – трябва да се изчака да се появи официална руска позиция по въпроса – едва тогава може да се говори по сериозно за ползите и вредите от подобен акт.

- Добре, но ти лично винаги си застъпвал тезата, че „Южен поток” е вреден за България, ако не за друго, то поне защото увеличава и без това огромната и енергийна, а оттам и политическа зависимост от Москва. Не си ли доволен сега?

- Бих бил доволен, Фили, ако с изявлението си Владимир Путин наистина има предвид, че на „Южен поток” самите руснаци слагат край. То бе наистина така възприето по целия свят и вече няколко дни коментарите продължават в тази посока. Малко неочаквано, поне за мен, но почти веднага след изявлението на Путин в Турция, първи сякаш реагира в. „Ню Йорк таймс”. Той доста ентусиазирано написа, че случилото се е едновременно „необичайно дипломатическо поражение на Путин” и „необичайна победа за Европейския съюз и правителството на Обама”. Подобна беше реакцията и kd водещи германски медии. Европейският съюз, макар с доста по-умерен и дипломатичен тон, също показа ако не задоволство, то поне – че си отдъхва от един голям проблем, който му е на главата.

- А не са ли нормални тези реакции?

- Да, Фили, ако се направи нормален анализ на обстоятелствата, който се прави в подобна ситуация, всичко е разбираемо и изглежда на място. Русия е силно притисната икономически. Тя, от една страна, е подложена на западни санкции заради агресията на Кремъл в Украйна. Тези санкции изтощават руската икономика, ограничават достъпа на страната до финансов ресурс и частично до технологии за извличане на газ от все по-трудно достъпните руски находища. От друга страна Русия изпитва силни удари заради падането на цената на горивата на световния пазар и спада на рублата спрямо долара и еврото. От трета страна – тя води многопластова война, в която Украйна е само най-горещата точка, но, така или иначе, отделя много ресурс именно за поддържане на агресивната си политика. От четвърта страна Европейският съюз постави твърди изисквания „Газпром” да се съобрази с европейското законодателство, ако иска да строи „Южен поток” и удържа на позицията си. Така че, както казах, Фили, от една страна е разбираемо Русия да се откаже от проект, който не среща достатъчно ентусиазъм у купувачите и чиято цена скочи вече поне три път над първоначално предвиденото.

- Какво те притеснява тогава?

- Притеснява ме онова, което сякаш всички забравят в случая – че с енергийните си договори Русия обикновено продава не икономика, а политика. Всички са наясно, че от руска гледна точка газопроводът „Южен поток” е чисто политически проект. С него Кремъл цели да засили обвързаността на редица европейски държави, не само на България, от руските газови доставки, оттам – да засили своето политическо влияние в Европейския съюз и по-успешно да реализира политиката си „разделяй и владей” в обединена Европа. Тази обединена, демократична и богата Европа е истински трън в очите на руските управници, най-малкото защото със самото си съществуване тя е добър пример и пречи да се реализира техният мрачен великоруски проект, наречен Евразия. Така че от тази гледна точка за мен отказът на Путин от проекта „Южен поток” е неразбираем. И аз изобщо не съм сигурен, че той наистина е спрян, че Русия евентуално ще се преориентира към уж по-евтиното и с гарантиран достъп до платежоспособен клиент строителство на нов газопровод през Черно море за Турция.

- Но, Пламен, Путин все пак подписа меморандум с Турция за това…..

- Искаш ли аз и ти, Фили, утре да подпишем меморандум, че двамата заедно ще вложим всички усилия, ще работим сърцато и ще си помагаме, за да се сближим съответно с Анджелина Джоли и Брад Пит? Точно същата стойност има и меморандумът за нов руски газопровод до Турция. Най-малкото – защото руснаците едва поддържат част от капацитета на съществуващия сега между тях „Син поток”. Те просто няма откъде да вземат достатъчно газ, пък и Турция има прекалено много други източници, за да купува само от Русия. Да не говорим, че обикновено, докато се опитват да изнудват България и Европа като цяло, руснаците попадат в капана и започват да продават на Турция твърде евтино. Но така или иначе, Фили, има поне три гледни точки, които ми нашепват да не бъда толкова радостен от спирането на „Южен поток”, докато то не стане официален факт. Първо, самите думи на Путин в Турция. В изявлението си той казва: „Започването на този проект сега, докато все още не е получено разрешение от България за влизането му в изключителната икономическа зона на нейна територия, е нелепо”. В случая, Фили, Путин според мен говори не като цяло за „Южен поток”, а конкретно за морската част на проекта, за тръбата по дъното на Черно море. И казва „сега”, „докато”, „все още”, думи, които не означават спиране, а по-скоро временно отлагане. Второ, в самата Русия също бяха изненадани от изявлението на Путин, но вече се появиха разяснения. Например Валерий Язов, депутат от партията на Путин „Единна Русия” каза – „Не става дума за пълно затваряне на проекта „Южен поток”. И добави: „Ще почакаме, ще мине време, Европа ще се опомни и ще се върнем към това решение”. Според Язов подписаният документ с Турция е просто един от начините за натиск върху Европейската комисия. Трето, Мартин Димитров, икономист, депутат от Реформаторския блок и зам.-председател на енергийната комисия в Парламента онзи ден каза: „Това е тактически ход на Путин и Русия. В никакъв случай те не са се отказали от „Южен поток”. Според Димитров този ход цели засилване на руския натиск срещу България и Европейския съюз.
Така че, Фили, засега аз наистина оставам на особена позиция и ми се ще постоянно да си напомняме вече казаното – че Русия не продава икономика, тя продава политика.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване