12/08/14 09:39
(http://asenov2007.wordpress.com/)

Говори Пловдив: РУСНАЦИТЕ СЕ ДЪРЖАТ КАТО КАПРИЗНИ ГОСПОЖИЦИ, А НИЕ – КАТО ИДИОТОЗАВРИ

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Преди около сто години чешкият писател Ярослав Хашек, докато се прави на главен редактор в скучното списание „Светът на животните”, се забавлява с откриването на нови, никому непознати дотогава добитъци. Сред откритията му блести например тъй наречения идиотозавър.
Само дето Хашек не знае, че идиотозавърът е съвършено истинско животно, което свободно вирее и до днес по българските земи.
На тези мисли ме наведоха огромните глупости, които чух през последната седмица покрай евентуалното спиране от руска страна на проекта за политически газопровод, наречен „Южен поток”.
Тези глупости толкова усърдно се повтарят от всеки нашенски идиотозавър, който се докопа до медия, че широката публика започва да ги възприема като истина, да се тюхка за загубата, а случва СЕ дори да и се подкосят краката от тревога какво ще правим оттук нататък, като така разлютихме Путин.
Пълна идиотщина е масовата истерия, обхванала знайни и незнайни умници, покрай комплексното им твърдение – че ние много искаме руснаците да ни построят потока, защото е икономически изгоден, а те като се отказват, направо оставаме без газ, поради което ще рухнем тази зима, която ще бъде изключително студена; а също го искаме, за да станем истински енергиен център на Балканите; да не говорим, че го искаме, защото той ще ни направи свободни.
Или поне независими от Европейския съюз.
Ще си остане само зависимостта ни от братска Русия, но това не е проблем поради братския характер на нейната братска политика от векове и за векове.
Ето такива и още много други подобни ги плещят идиотозаврите.
Те сякаш напълно забравят, че буквално до вчера икономическите ползи от този проект дори не се оспорваха, защото не се знаеше изобщо нищо за тях. За сметка на това обаче се знаеше и се знае /само от ДАНС – не/ почти всичко за силните корупционни вълни, а съвсем всичко – за още по-силните вълни политическа зависимост на европейска България от евразийска Русия, които съпътстват проекта.
Така че да не забравяме някои елементарни неща.
Първо, дори да беше започнал вече строежът на газопровода, той нямаше да е готов нито за тази зима, нито за следващата.
Второ, газопроводът е транзитен. Това означава, че целта му не е и той няма да доставя газ на България, а само минава през българска територия.
Трето, да, транзитните такси руснаците ще ги плащат с някакви, неизвестно какви, количества газ, но за сметка на това пък ние няма да ги получаваме неизвестно колко години, смята се – поне между 15 и 20, докато нямаме договор. Ако имаме договор, годините може да се окажат и повече.
Четвърто, в момента можем да опишем ситуацията със сроковете чрез нещо, за което се знае, че все пак е договорено – България няма да получава транзитните такси, докато с тях изплати заема, който руснаците ще ни дадат, за да построим на наша територия техния газопровод.
От това по-ясно за широката публика не мога да го кажа.
Но и то е достатъчно ясно, за да схване човек дълбочината и ширината на руската наглост. То е все едно продавач на дамски обувки да съблазни жена ти с колекцията си от малки бижута, чрез прочутата нейна мила настоятелност, тоест, фактически насила, той да ти пробута заем, за да му купиш обувките, но с уговорката, че за времето, докато изплатиш заема, обувките ще носи не твоята, а неговата жена, жената на самия продавач.
И аз искам да живея в такава икономика.
Или не искам – обърках се вече.
Пето – в пряка връзка с казаното дотук, направо се чувствам длъжен да попитам руския посланик в София Юрий Исаков кое точно в този газопровод той нарича „подарък за България”.
Защото така се изрази онзи ден. Почервенял от яд, че управляваната точно от него руска пета колона в България не си свърши работата, въпреки платените и пари, той братски ни размаха пръст и заяви, че ние, българите, трябвало да се озъбим /без да уточни на кого, но, разбирай – на ЕС, задето гадните европейци не ни разрешават да си построим руския поток на нашата суверенна територия/, а също – че такъв подарък, какъвто руснаците ни правят в случая, не е за изпускане. И никой умен човек или държава не бива да го изпуска.
Та какъв е подаръкът, питам.
Троянски кон, пълен с десантчици, които пазят собствеността на Кремъл, както повелява путинската конституция? Или превръщане на българската енергийна зависимост от Русия в нова, допълнителна порция братска дружба от векове за векове?
Шесто, всъщност посланик Исаков може и да е прав в частта за озъбването. И според мен трябваше да се озъбим. Само че не на ЕС, а на Русия. Трябваше да го направим много по-рано, като кажем на клептократите в Кремъл – не ви щем ни тръбите, ни потока, ни икономическите ползи, били те измислени или дори напълно истински. Не щем, бе!
Защото нали всички сме наясно, че чрез енергетиката си Русия не продава икономика, а продава политика?
И какво сега сме седнали да плачем на празен гроб, че със спирането на проекта Путин ни е причинил вреди. Не е така – ползи ни причини човекът, благодарни трябва да му бъдем. Най-малкото – причини на сегашното управление ползата да излезе герой, който успя да се противопостави на Русия, без всъщност то наистина да се държи като герой. Защото аз не съм сигурен, че нервичките на Борисов щяха да издържат на още малко руски натиск, по-скоро съм склонен да мисля, че беше на ръба да се предаде.
Но пък междувременно нервичките на Путин не издържаха, което, както казах, всъщност е добра, а не лоша новина.
Седмо ни връща пак към темата за конкретните ползи и вреди от проекта, а значи – и към липсата на такава. Всъщност няма как като останем без „Южен поток” да останем и без газ, както ни плашат мнозина от милите родни идиотозаври, защото ние отдавна си имаме газопровод. Той също е руски, така че нашето като цяло намаляващо потребление може да доведе до криза, само ако руснаците братски ни врътнат кранчето, както направиха през 2008 година, с цел да обвинят Украйна за това.
За онези възразители, според които гадните украинци всъщност ще ни врътнат кранчето, с цел да обвинят добрите руснаци, ще кажа само, че технически това не може да стане, пък и е прекалено лесно да се провери. И защото Украйна има икономическа изгода, дори нужда, през нея да тече газ, а не да не тече. И защото украинците искат да дойдат при нас, в ЕС, та по никакъв начин няма да си позволят точно сега да си създават врагове вътре в съюза.
Най-малко пък украинците биха врътнали кранчето точно на България, след като, според Путин, именно ние ги спасихме от възможността руснаците да ги оставят на сухо, като ги заобиколят чрез „Южен поток”, както бяха намислили.
Осмо, изобщо не е сигурно дали руснаците наистина се отказват от „Южен поток” или просто продължават чрез него да играят някакви техни си, твърде сложни за нормалния човешки разум, политически игрички. Трябва да бъдем внимателни в това отношение, за да не останем изненадани.
Девето – една от най-безумните тези е как сега Турция ще се превърне в енергиен център на Балканите, през който ще текат руските енергии за света, а България, която можеше да играе тази завидна роля, вече далдиса.
Не знам, Путин и Милер на инат може и да построят още един газопровод до Турция. Имат бол пари – харчат си ги. Само че не е ясно какво ще правят с него. Те и сега държат един „Син поток” до Турция, който, по различни причини като например липса на достатъчно клиенти за скъпия руски газ, не работи с пълния си капацитет.
Всъщност Турция има толкова източници на газ, че Русия ще трябва да смъкне цените прекалено много и да продава на чиста загуба. Особено като имаме предвид, че руските находища на газ стават все по-трудно достъпни, а технологиите им за добив не напредват.
За целта Кремъл разчита на Запада, когото иначе самоотвержено ругае, че се бърка в руските работи. Но пък ето, сега, заради нещото, наречено „санкции”, ние, Западът, вече спираме да им се бъркаме и ги оставяме сами да се оправят, включително тепърва да развиват технологиите, без които не могат.
Но те и заради това ни ругаят…..
Изобщо, държат се като капризни госпожици, трудно е да ги разбере човек.
Глупости, съвсем лесно е и всички много добре знаят от какво точно има нужда една капризна госпожица. Само че не е дипломатично да го казвам и затова не го казвам.
Аз да не съм Путин…..

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване