Кумова реч

http://feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/aUQB2MITqz4/

kumТази година кумувах на едни прекрасни хора (Краси и Пламен), които са още по-прекрасни като двойка. Кумуването е много приятно задължение, но също така и отговорност, която изисква немалко усилия. Най-напрягащи лично за мен са танците (с които знам, че няма шанс да се подобря, така че дадох всичко от сърце и това е) и кумовата реч… След дни, прекарани в мислене, реших, че е добре да обобщя най-важното за нея… А то не е малко…

Предварителна подготовка

Колкото и добър импровизатор сте, подгответе се за момента, когато ще се изправите пред 100-200 души и ще чуете някакъв глас, който е вашия, ама не съвсем, защото е минал през микрофон и куп озвучителни системи…

Подгответе се! Напишете речта си на лист, репетирайте я. Хубаво е да имате листчето пред себе си, но не и да четете от него – така ще изгубите контакта с хората около вас.

Речта ви трябва да е сравнително кратка, експертите съветват да не е повече от 7 минути. Тънкият момент е, че на една сватба се събират представители на три, четири, а понякога и пет поколения. Как да кажеш нещата така, че да са забавни за всички, но и никой да не се засегне? Как да прецениш ситуацията кога, къде и как да застанеш, с каква сила да го кажеш и т. н., и т. н.

Първи съвет: Ако можете, вижте ресторанта и мястото, откъдето ще говорите, кой къде ще сяда, в кой момент към кого да се обърнете, пробвайте озвучителната система, репетирайте…

От тук нататък следва да построите речта. Ще давам по няколко примера, в които Петър е кум на сватбата на Иван и Мария:

Структура на речта на кума

1. Привлечете внимание на всички със забавен „ледоразбивач“:

  • Привет на всички! По принцип нямам проблем да говоря пред хора… допреди пет минути, когато Иван дойде при мен и ми каза: „Не се притеснявай, всичко зависи от теб!“
  • Дами и господа, за мен е изключитлно удоволствие да съм пред вас тази вечер… Разбирате ли, женен съм от пет години и едва сега имам възможност да говоря.
  • Здравейте! Казаха ми, че речта на кума не трябва да е по-дълга от времето, което младоженецът издържа в леглото. Затова – благодаря! (сядате си) Шегувам се, разбира се! Следващите четири часа ще минат неусетно, уверявам ви!
  • Драги гости, на мен се паднаха единствените пет минути от сватбата, които булката не е планирала внимателно…
  • Казаха ми да не ви отегчавам с дълга реч, така че ще се опитам да ви отегча с кратка. Здравейте!

2. Представете се.

  • Казвам се Петър и съм човекът, на когото младата двойка гласува доверие, за да ги венчая пред обществото и пред Бог.
  • Аз съм Петър, лично докарах ракията тук, помогнах им с избора на халки, преговарях със сватбената агенция и най-важното – бях избран за кум на Иван и Мария. Въобще, помагам им с каквото мога. Е, довечера, мили гълъбчета, ще трябва да се оправите съвсем самички…
  • Преди шест месеца Иван дойде и ми каза „Искам да ми станеш кум“. „Няма начин“, отвърнах. Той обаче не се отказа и ми предложи 10 лв. „Шегуваш ли се?“… Предложи ми 50, 100, 200 лв. и аз продължих да отказвам. Накрая предложи 500 лв. и ето, че съм изключително щастлив да съм пред вас тази вечер.
  • Казвам се Петър и преди половин година с Иван се заседяхме в една кръчма. На пияна глава той ми предложи да му стана кум. Когато изтрезня на сутринта, осъзна грешката си, но беше твърде късно, така че ето ме пред вас.

3. Разкажете какво е да си кум, от какво се притеснявате и колко трудно ви е било да си подготвите речта.

  • Като кум от мен се изискват три основни неща – първо, да донеса халките в обредния дом – направено. Второ, да отварям вратата на автомобила и да кавалерствам на булката и кумата – направено. Трето, да доведа младоженеца трезвен на сватбата – е, две от три също не е зле.
  • Преди да подготвя речта си, помолих Мария за малко помощ и тя ми даде някои насоки, за да бъде сватбата приятна за всички. Ето ги и тях (вадите огромен, дълъг свитък)… 1. Помни, че моето семейство е тук. 2. Помни, че и семейството на Иван е тук. 3. Не се напивай. 4. Без мръсни думи. 5. Не яж с пръсти от чинията си. 6. И от чиниите на другите! 7. Недей да пееш. 8. Не си бъркай в носа. 9. Не гледай в деколтета на жените. 10. Не задявай шаферките. 11. Не кради! 12. Не позволявай Иван да прави нещо от гореизброените. 13. Забавлявай се, но не прекалено…
  • Да помолиш някого да стане кум на сватбата ти е огромна чест, но също и мечешка услуга, която яко ще изпоти стария ви приятел с кумската реч… Иване, мерси!
  • Мисля, че на всички е ясно защо ме избраха за кум: в магазина имаха само костюм XXXL (в случай, че сте едър); за да не мога да разказвам смешни истории от детските години на Иван, тъй като се познаваме едва от две години (в случай, че се познавате от скоро); за да изглежда Иван още по-едър (в случай, че сте дребен); за да си спестим разходи за прическа (в случай, че сте плешив)…
  • Тази реч достига до вас благодарение на Джони Уокър.

4. Развеселете хората – мястото, случките през деня, подаръците, шаферите и шаферките – всичко би могло да бъде интересно или весело.

  • Каква емоционална сватба, беше, а? Сълзи, размазан грим, разстекли се спирали… и все още говоря само за младоженеца!
  • В нощта преди сватбата трябваше да се погрижа Иван да спи добре… Искам да ви кажа, че снощи той спа като бебе – будеше се на всеки час и плачеше за още пиене.
  • За тези, които са били на ергенското парти, искам да ви кажа, беше невероятно! За останалите – нищо не сте изпуснали, най-обикновено ергенско парти: ходихме на театър и опера, посетихме няколко музея и накрая приключихме с чай и курабийки… „Курабийки“ не е онази мръсна дума, за която се сещате!
  • От името на младоженците, искам да ви благодаря за прекрасните подаръци. Иван и Мария не могат да кажат колко много означават вашите подаръци за тях, но ще разберат, след като ги разопаковат…
  • Много пот, сълзи и дори кръв се изляха в началото на тази сватба. И всичко това, докато Иван си завърже вратовръзката.

5. Разкажете как се запознахте с младата двойка или младоженеца, за живота им заедно, както и защо ви избраха за кум.

  • Една вечер Иван и Мария дойдоха вкъщи и просто ни казаха „Искате ли да станете наши кумове?“… Трябваха ни 20 минути, за да се осъзнаем, но, разбира се, приехме.
  • С Иван сме колеги от доста време и трябва да ви кажа, че едни от най-хубавите дни в живота ми са откакто работим заедно… съботите и неделите имам предвид.
  • Както знаете, с Иван се познаваме от много време. За него бих си изрязал ноктите без упойка, бих влязъл гол в банята… какво ли не бих направил за него! И кум бих му станал…
  • През годините с Иван сме си делили много неща – обща стая, обща храна, обща шофьорска книжка, а сега – и обща маса на неговата сватба!
  • Още от първата си среща, Иван и Мария разбраха, че са един за друг. Щеше ми се само да не бях седнал между тях в киното.

6. Време е да се „побъзикате“ с младоженеца. Може да го закопаете, но не го погребвайте. Използвайте годините му като ученик и студент, хобитата му, професията му, черти от характера му… На Запад шегичките по адрес на младоженеца са доста пикантни, но тази традиция навлиза в България отскоро. Затова – не прекалявайте!

  • За мен Иван е като брат. Досаден, по-малък и по-дебел брат, но брат!
  • Преди да срещне Мария, животът на Иван беше толкова скучен, че се налагаше да брои овце, за да остане буден.
  • Опитах се да намеря нещо срамно от миналото на Иван и след дни, дори седмици ровене, най-накрая открих – имал си „4 минус“ по география през 1997 г., ах ти, лошо момче!
  • Страстта на Иван по колите е известна на повечето тук. Известна е и на десетки тенекеджии, автомонтьори и дори на няколко лекари.
  • Някои казват, че компютърните игри затрудняват развитието на младежите, но аз не съм съгласен. Вижте Иван например – на 14-годишна възраст той вече е бил пилот във Формула-1, треньор на „Манчестър Юнайтед“, капитан на космически кораб, спасявал е света от извънземни и дори се е целувал с момиче. За последното трябва да благодарим на Мария.
  • Иван е отговорен човек. Отговорен е за ниските печалби във фирмата, отговорен е за неефективната работа в отдела, отговорен е за падането на акциите…
  • Всички, които познават Иван, знаят, че той прекарва повече време в чат по Интернет, отколкото в реални разговори с истински хора… Затова той обеща, че от днес спира с компютърните термини. Дами и господа, представям ви Иван версия 2.00
  • Всички днес ще запомним този ден като… денят, в който Иван най-накрая почерпи!
  • Като мой колега в света на недвижимите имоти, Иван често трябва да рекламира нещата като доста по-големи, отколкото са в действителност. Казвам го за Мария най-вече, за да не се разочарова по време на първата брачна нощ…

7. Сега кажете и няколко хубави неща за младоженеца. До този момент някои хора (и особено майката на Иван) ще си кажат: бре, този какви ги бръщолеви? И тук настъпва часът, в който трябва да кажете едно-две (не повече, де) хубави неща за младоженеца. Разбира се, отново може да го направите в леко шеговит формат:

  • Всички знаем, че Иван е изключително умен човек. Приятелите го наричат човекът-енциклопедия, защото като ерген имаше отговор на всеки въпрос. Иване, като женен човек ти гарантирам, че от днес нататък няма да можеш да си отговориш на много, много, много въпроси…
  • Иван обожава приключенията. Мотото му е „ако не си на ръба, значи заемаш твърде много място“. И днес той се впуска в най-голямото и най-дългото приключение в живота си. Сигурен съм, че знае какво прави с такъв прекрасен партньор като Мария.
  • Не ме е срам да си призная, че обичам Иван. Ами то всички обичат Иван – децата го обичат, възрастните жени го обичат, животните, дори растенията и гъбите… И как да е иначе, след като Иван е толкова състрадателен – виждал съм го да отстъпва място в автобуса, да бута закъсали в снега шофьори, да раздава храна на бездомни хора, а веднъж, когато настинах като ученик, организира благотворителен концерт пред входа в моя чест.
  • Не знам колко от вас знаят, но Иван е прекрасен готвач. Радвам се, че отсега нататък ще готви за двама, а ако е толкова добър в леглото, колкото и над печката, Мария ти си един наистина щастлив човек.
  • Музиката е животът на Иван, а бракът му с Мария определено е мажорен акорд, чиято хармония ще отеква през целия му живот.

8. Преминете към булката. Ако толкова не сте се сетили за добри качества у младоженеца, похвалете поне избора му на съпруга. И много важно – тук място за шегички няма – булката е красива, прекрасен човек и всички тук трябва да се съгласят с това. Но пък можете да се пошегувате с нейния избор на съпруг :-)

  • Сега искам да върна спомените ви три часа назад, в ритуалната зала… Спомнете си Мария, носеща се като ангел във вълшебната си бяла рокля, Иван я гледа с невярващ поглед. Като сцена от „Красавицата и звяра“.
  • Искам да насочим вниманието си към младата двойка… Мария, изглеждаш невероятно и зашеметяващо. Иване, ти също си прекрасен (правите се, че шептите на гостите:) Много е чувствителен и не искам да знае, че Мария тотално го засенчва…
  • Мария изглежда абсолютно зашеметяващо, а Иван – абсолютно зашеметен.
  • Мария, сияеш от глава до пети… прекрасна си и това буквално може да се установи по нахилената, глуповата усмивка на Иван.
  • Мария, изглеждаш като принцеса от приказка… Сияеш като звезда в нощното небе и просто не можем да отлепим погледи от теб (затичвате се към баща ѝ, стискате му ръката и добавяте:) Чудесна работа сте свършил, господине, шедьовър!
  • Иване, братле, най-накрая и ти да направиш нещо умно – избра най-милата, най-нежната, най-усмихнатата, най-красивата и най-прекрасната жена на света!

9. Идва сериозната част – кажете защо смятате, че младоженците са страхотна двойка, бъдещето им ще е розово и бракът им ще процъфтява занапред.

  • Иван и Мария са прекрасна двойка – и двамата обичат неща със „С“ – смокини, суши, секс, Ситроен и Синатра
  • Казват, че бракът не е това да се ожениш за човека, с който искаш да живееш, а за човека, без когото не можеш да живееш. И като се замисля, Иван наистина не може да живее без Мария – тя е неговият личен будилник, банков консултант и асистент за опаковане на багаж… Но и Мария не може без Иван… и аз ѝ се чудя защо, всъщност.
  • Любовта на Иван и Мария е заразна. Ергени и моми в залата, внимавайте!
  • Казват, че всеки има своята идеална половинка. Не знам за всеки, но за Иван и Мария съм сигурен, че е така. Вижте ги как се гледат, как си говорят, как танцуват заедно… идете им на гости в три през нощта, останете за два месеца у тях, поживейте в дома им и ще се убедите сами! Сигурен съм, че те няма да имат нищо против.
  • Винаги съм мислел, че сте страхотна двойка, а днес сте просто прекрасни. А и какво можеш да кажеш за двама души, които се обичат, разбират и са заедно от години? Всички, които ви познават добре, биха казали само две неща: едното е „Най-накрая да се ожените“, а другото: „Гор-чи-во!“

10. Кажете някоя мъдрост, ваше наблюдение върху брака или пък цитирайте известна личност, важно събитие, факт., датата на рождения им ден или зодията. За датите сайтове като http://www.historyorb.com/ и http://natoziden.com/ могат да се окажат безценни. Колкото по-конкретни направите нещата, толкова по-добре…

  • Днес едно усмихнато момче от планината се ожени за едно прекрасно морско момиче. И също както планината и морето се събират, за да създадат едни от най-прекрасните гледки на Земята, Иван и Мария се събраха, за да създадат едно от най-прекрасните семейства.
  • Направих си труда да видя какво се е случило на 21 септември през годините. И точно преди 10 години, на 21 септември 2004 г., е започнал строежът на Бурдж Халифа в Дубай, най-високата конструкция в света… Вие днес също започвате да градите… Поставете здрави основи на вашия брак, иззидайте семейството си с много любов и заедно се извисете над облаците, защото там винаги е слънчево!
  • На вашата дата, 7 август 1927 г. е открит Мостът на мира, свързващ САЩ и Канада през Ниагара. Нека и във вашия брак винаги има мир и да ви върви по вода.
  • Едно от най-искрените ми пожелания открих в една прекрасна арменска фраза, която гласи: „Мег парци́ вар дзярана́к“. Добре, ще преведа – „да остареете на една възглавница“…
  • Рожденият ден на Иван през 1973 г. е приключил работната седмица и е дал началото на едноседмични празници и манифестации – практика, която Иван спазва и до ден днешен.
  • Мария е родена на датата, на която е роден и Шарл Перо. Вече на всички ни е ясно защо сватбата днес прилича на една невероятна приказка.
  • Иван е козирог, а Мария – скорпион. И двете зодии са известни с това, че имат добро чувство за хумор, но много лесно се засягат и стават изключително агресивни и раздразнителни… (демонстративно махате 3-4 листа хартия от речта си и прошепвате) за всеки случай…
  • Старите хора казват: „Споделената мъка – половин мъка, споделената радост – двойна радост.“ Затова споделяйте и добри, и лоши моменти заедно… И по някоя-друга снимка във Фейсбук споделяйте – от Бали, от Хаваите, от Перу, Тайланд, Камбоджа, Мексико, Филипините, ЮАР и хиляди други прекрасни кътчета по планетата…
  • И както Антоан дьо Сент Екзюпери казва, „Любовта не се състои в това двама души да се вторачат един в друг, а в това те да гледат в една посока…“

11. Завършете с финал, който да накара хората да се настроят романтично и не забравяйте да кажете „Горчиво!“ накрая. Имайте предвид, че най-ясно в съзнанието на хората остават именно последните думи, така че изберете блестящ завършек на речта си.

  • По традиция сме подготвили три бутилки за младото семейство. Първата бутилка е вино, което да отворят на първата си годишнина. Втората бутилка е шампанско, което да гръмнат, когато им се роди първото дете. А третата е ракия – ракия, която ще пазят до златната си сватба, за да се съберем отново и да вдигнем наздравица за младоженците. Горчиво!
  • За финал – в детските книжки обикновено приказките завършват със сватбата. Моето пожелание е тя да е само началото на вашата истински вълшебна приказка. Още веднъж честито на младоженците, наздраве и ГОР-ЧИ-ВО!!!
  • Пожелавам корабчето на любовта ви да посети най-хубавите места на света, да има здрави платна, за да устои на бурите, екипажът му да се увеличава с годините, а вятърът да е винаги попътен… Бон вояж и горчиво!

Какво да не правим

1. Не протаквайте! Това си е тяхната сватба, вниманието на публиката е голямо изкушение за някои кумове (бич за други), но да повторя – речта трябва да е кратка, максимум 7 минути.

2. Не навлизайте в подробности! Не всеки има нужда да чуе цялата ужасно забавна история за ергенското парти на плажа, пропуснатия автобус от градския транспорт, къпането „по калашници“, водката-менте, с която сте си правели гаргара кукуригайки, странния немски турист и куцото мокро куче, което препика дрехите ви и силната морска вълна, отнесла половината неща на младоженеца… добре, де, 6-7 души в залата сигурно ще се напикаят от смях, но нямате време за това, а и бабата, шефът, колегата, сестрата и тетката на баджанака на братовчед му по бащина линия едва ли ще са толкова ентусиазирани. Преправете нещата за широката публика, нещо такова:  „тези, които са били на ергенското парти вече знаят, че морските вълни отнесоха портфейла на Иван… ето защо той вече има опит в това да изкара без пари до края на месеца и аз не се притеснявам за семейния бюджет на младото семейство“…

3. Една забавна история стига! Сборникът „Смешните истории на Иван и Петър“ можете да издадете по-късно. Не забравяйте и че поне половината гости едва ли познават вас и героите на историите ви.

4. Без бивши гаджета! И истории за тях. Точка по въпроса, никакво „ама“.

5. Без „ебаси“. Без „шибана“. Без „лайнян“. И тем подобни. На сватбата има деца, баби, дядовци и хора с нулев толеранс към „Иван е говедо и шибан педерас, в добрия смисъл на думата, копеле, сещаш ли се…“ Сещаш се, копеле, няма смисъл да пиша повече за това.

6. Осъзнайте къде е границата – няма смисъл да споменавате за трудни и срамни моменти от миналото на младоженеца и семейството му (за булката пък не си и помисляйте!): такива са времето в затвора, еректилната дисфункция, овдовяването, развода, финансовите проблеми, липсващото око и срамната татуировка на гърба (не говоря за един конкретен човек, знам, че си го помислихте). Другата важна граница е тази на истината – няма проблем да преувеличавате историите си с младоженеца, но да си измисляте такива, за да се бъзикате на негов гръб е тъпо.

7. Никакви бъзици с булката! Сетих се от горното, но си заслужава отделна точка. Всички сте събрани тук защото тя_Е_прекрасна. Това_е_НЕЙНИЯТ специален ден и последното, което би желала е някакъв полупиян приятел на мъжа ѝ да си прави тъпи шегички на неин гръб, пред родителите ѝ, пред неговите родители, шефовете, приятелите, роднините и близките ѝ. Не, не и пак не!

8. Не сте на състезание! Специално за тези, които не обичат да стоят пред публика. Нормално е, когато се изправиш пред трицифрено число хора, да искаш въпросното нещо да свърши максимално бързо и да се скриеш зад пълната чаша на почетната маса. И поради това огромна част от кумовете „претупват“ речта си, казвайки или прочитайки я бързо, мънкащо и неразбрано… Затова: поемете си въздух, дълбоко! Издишайте. Дишайте. Издишайте. Усмихнете се на хората пред вас. Подготвили сте им забавни моменти с вашата реч, оставете я да достигне до тях – бавно, ясно, спокойно, с усмивка и щипчица пиперлив хумор.

9. Не избледнявайте! Колкото и силно да започне речта ви, оставете най-доброто за накрая. Нека остане силен, ясен и траен спомен в главите на гостите. Най-сърдечните думи, най-забавната смешка или най-любимия цитат: без значение какво, оставете го за ударен финал, не го изплювайте между другото, ей така в средата. В противен случай ще усетите, че губите аудиторията си много скоро след кулминацията.

10. Не четете, рецитирайте! Запомнете колкото се може повече от речта си. Поне първите две-три изречения. И последните две-три… Така ще установите контакт с аудиторията си, ще можете да променяте интонацията на гласа си и да постигнете още по-добър ефект.

За финал

Естествено, може още много да се каже и изпише… Но истината е, че двама души, които се обичат, са избрали човек, който да е свидетел на любовта им, подкрепа в трудни моменти и опора в съвместния им живот… Този човек сте вие!

Бъдете себе си, наздраве и горчиво!

И една лична благодарност от мен към най-готините младоженци: Краси и Пламен, които ни избраха за техни кумове и ме вдъхновиха да напиша тази публикация… Благодарим ви, приятели! Прекрасни сте! Обичаме ви! Обичайте се и вие!

kum-nazdrave

Мъж умря в Златоград, докато празнуваше, че е оцелял в катастрофа

http://petel.bg/Mazh-umrya-v-Zlatograd--dokato-praznuvashe--che-e-otselyal-v-katastrofa__94866

Мистериозна смърт на 29-годишен мъж шокира Златоград. Йордан Й. бил закаран рано сутринта в неделя от приятели в Бърза помощ в града. При...

Градусите се вдигат във вторник, нахлува топъл въздух

http://petel.bg/Gradusite-se-vdigat-vav-vtornik--nahluva-topal-vazduh__94868

Топлото време по средата на зимата у нас ще продължава да ни радва. Във вторник необичайно високите температури за сезона ще се запазят и...

Беларус иска независимост от Русия

http://petel.bg/Belarus-iska-nezavisimost-ot-Rusiya__94869

Над 1 млн. подписа бяха събрани по време на конгрес за независимостта на Беларус от Русия, организиран от националистическото крило на...

Куриоз! Мъж умря в Златоград, докато празнуваше, че е оцелял в катастрофа

http://petel.bg/Kurioz--Mazh-umrya-v-Zlatograd--dokato-praznuvashe--che-e-otselyal-v-katastrofa__94866

Мистериозна смърт на 29-годишен мъж шокира Златоград. Йордан Й. бил закаран рано сутринта в неделя от приятели в Бърза помощ в града. При...

Санират блока, ако има поне 36 апартамента

http://petel.bg/Sanirat-bloka--ako-ima-pone-36-apartamenta__94867

От 2015 г. започва санирането на сгради. За да влезе в програмата, в сградата трябва да има поне 36 жилища и всички да искат, а не само един...

Румъния вдига заплати и пенсии

http://petel.bg/Rumaniya-vdiga-zaplati-i-pensii__94863

Румънският парламент одобри бюджета на страната за 2015 година, в който е заложено увеличаване на минималната работна заплата на два...

Части от "Младост" и "Възраждане" без вода до 2 след полунощ

http://petel.bg/CHasti-ot-Mladost-i-Vazrazhdane-bez-voda-do-2-sled-polunoshh__94864

Поради авария части от кв.Младост и кв.Възраждане са без вода. Това съобщиха от ВиК-Варна. Аварията се очаква да бъде отстранена малко след полунощ, а водоподаването възстановено до 2 часа след полунощ, пише Moreto.net.

Син на катаджия обра Бил Гейтс

http://petel.bg/Sin-na-katadzhiya-obra-Bil-Geyts__94860

32-годишен син на български катаджия се оказа най-големият хакер в света. Алекси Коларов бе заловен в САЩ, след като дръзнал да хакне...

Путин покани Обама на парад в Москва по случай Деня на победата

http://petel.bg/Putin-pokani-Obama-na-parad-v-Moskva-po-sluchay-Denya-na-pobedata__94861

Путин покани президента на САЩ на честванията по случай 70 години от победата в Москва. Новината бе потвърдена от официален представител...

Куп медали за „Астери“

http://petel.bg/Kup-medali-za----Asteri---__94862

Талантливите състезатели по плуване на клуб „Астери“ се справиха блестящо на XXIII международен турнир „Свети Никола“ Ниш, Сърбия, който...

Висшият съдебен съвет вика Христо Иванов за обяснения

http://bulgarski.pogled.info/news/61007/Visshiyat-sadeben-savet-vika-Hristo-Ivanov-za-obyasneniya

/Поглед.инфо/ Висшият съдебен съвет иска правосъдният министър Христо Иванов да свика извънредно заседание на съвета, на което да даде обяснения защо според него изборът за председател на Върховния касационен съд е предрешен.

1/3 от депутатите на ДПС са в потенциален конфликт на интереси

http://bulgarski.pogled.info/news/61006/1-3-ot-deputatite-na-DPS-sa-v-potentsialen-konflikt-na-interesi

/Поглед.инфо/ 13 от общо 36-те депутати на ДПС официално признават, че имат частен интерес към делата на свързани с тях лица, което поражда риск от конфликт на интереси.

Кога България ще се събуди? Има ли днес в нея пасионарии*?

http://bulgarski.pogled.info/news/61005/Koga-Balgariya-shte-se-sabudi-Ima-li-dnes-v-neya-pasionarii

/Поглед.инфо/ Това е един от главните въпроси, които си поставям често през последните години, когато наблюдавам тоталното срутване на държавните ни устои и несравнимото деградиране на материалната ни и на голяма маса от народа ни на духовната му култура. Дълбоката апатия и инерция, сриването на фундаментални ценности в големи групи от населението са поразителни.

Русия не очаква неустойки за "Южен поток"

http://petel.bg/Rusiya-ne-ochakva-neustoyki-za-YUzhen-potok__94859

Русия не очаква към нея да бъдат предявени неустойки за спирането на "Южен поток", както и Москва няма да има такива. Това става ясно от...

29-годишният Йордан умря, докато черпи, че е оцелял в катастрофа

http://petel.bg/29-godishniyat-Yordan-umrya--dokato-cherpi--che-e-otselyal-v-katastrofa__94853

Мистериозна смърт на 29-годишен мъж шокира Златоград. Йордан Й. бил закаран рано сутринта в неделя от приятели в Бърза помощ в града. При...

Брегоукрепването и енергийната ефективност сред приоритетите на черноморските кметове

http://petel.bg/Bregoukrepvaneto-i-energiynata-efektivnost-sred-prioritetite-na-chernomorskite-kmetove__94854

Асоциацията на българските черноморски общини (АБЧО) даде нов 2-годишен управленски мандат на ръководния екип с председател кмета на...

Земетресение разлюля Вранча

http://petel.bg/Zemetresenie-razlyulya-Vrancha__94855

Земетресение с магнитуд 3,9 по скалата на Рихтер е регистрирано днес в румънския земетръсен район Вранча, съобщи Медиафакс, като се...

Антимафиоти разследват най-голямата кибер атака в Кърджали

http://petel.bg/Antimafioti-razsledvat-nay-golyamata-kiber-ataka-v-Kardzhali__94856

Най-голямата кибер атака на територията на страната остави без интернет хиляди потребители в Кърджали. За 72 часа обаче служителите на...

Продадоха двойно повече живи елхи за Коледа

http://petel.bg/Prodadoha-dvoyno-poveche-zhivi-elhi-za-Koleda__94857

Двойно повече живи елхички са продадени досега, показват данните на държавните горски и ловни стопанства. Над 20 000 броя коледни дръвчета в...

Северна Корея нападнала “Сони” от България

http://petel.bg/Severna-Koreya-napadnala----Soni----ot-Balgariya__94858

Северна Корея е хакнала “Сони пикчърс” през сървъри в България, Сингапур и Тайланд.Toва твърди кореспондентът на в. “Ню Йорк таймс” по...

Загубата на „Южен поток“ ни определя място в средата на едно кръгово движение

http://bulgarski.pogled.info/news/61004/Zagubata-na-YUzhen-potok-ni-opredelya-myasto-v-sredata-na-edno-kragovo-dvizhenie

/Поглед.инфо/ Ръст от 0.8% крие неувереност на правителството в икономическото развитие на страната. Констатацията направи председателят на БСП Михаил Миков на среща с представители на клуб „Единство“. Залата не успя да побере желаещите да присъстват на мероприятието. Сред гостите бяха дипломати, активисти на партията и на обществени организации, приятели и гости.

Почина Джо Кокър!

http://petel.bg/Pochina-Dzho-Kokar-__94849

Известният певец Джо Кокър е починал, предаде BBC. Той беше на 70 години. Кариерата на родения в Шефийлд артист продължи повече от 40 години....

Григор Димитров е спортист №1 на България, Кубрат остана пети!

http://petel.bg/Grigor-Dimitrov-e-sportist----1-na-Balgariya--Kubrat-ostana-peti-__94850

Най-добрият роден тенисист Григор Димитров беше избран за най-добър спортист на годината в България за 2014 година, пише sportal.bg. Гришо успя...

Приключи ремонта на малката „Мир“ във Варна

http://petel.bg/Priklyuchi-remonta-na-malkata----Mir----vav-Varna__94851

Приключи началният етап от ремонтите на малките улици във Варна – пълната рехабилитация на два от най-критичните участъци в града - ул....

Симеон Сакскобургготски съди България в Страсбург за имотите си

http://petel.bg/Simeon-Sakskoburggotski-sadi-Balgariya-v-Strasburg-za-imotite-si__94852

Симеон Саксгобургготски разкри, че е завел дело срещу България в Страсбург заради имотите си. Според него е извършена несправедливост с...

Принцеса Кристина отива на съд

http://petel.bg/Printsesa-Kristina-otiva-na-sad__94843

Сестрата на испанския крал Фелипе VI принцеса Кристина ще се изправи пред съда по обвинение в данъчни измами, информира БНТ 1. 49-годишната...

Николай Цонев: Истината ще лъсне, когато Бойко покаже есемесите си от Бареков

http://petel.bg/Nikolay-TSonev--Istinata-shhe-lasne--kogato-Boyko-pokazhe-esemesite-si-ot-Barekov__94844

Истинската същност на Николай Бареков ще лъсне, когато Бойко Борисов покаже есемесите, които сега лидерът на ББЦ му пише. Това намекна...

Извънредно! Евакуират посетителите на столичен мол

http://petel.bg/Izvanredno--Evakuirat-posetitelite-na-stolichen-mol__94845

*снимката е илюстративна Подаден е сигнал за бомба в "Сити Център София", намиращ се до хотел "Хемус", към 17:30 в МВР, това заявиха от...

Цв. Василев: Изнудваха ме да прехвърля част от "Виваком"

http://petel.bg/TSv--Vasilev--Iznudvaha-me-da-prehvarlya-chast-ot-Vivakom__94846

Цветан Василев заяви в интервю за Novinite.bg, че през март тази година е бил изнудван да прехвърли част от "Виваком". Бил е заплашван, че ако...

Бареков вече не е съпредседател на коалицията ББЦ

http://petel.bg/Barekov-veche-ne-e-sapredsedatel-na-koalitsiyata-BBTS__94836

Николай Бареков подаде оставка като председател на коалицията от партии "България без цензура" (ББЦ), която се яви на парламентарните...

Заловиха над 30 бежанци край хотел "Космос" в Бургас

http://petel.bg/Zaloviha-nad-30-bezhantsi-kray-hotel-Kosmos-v-Burgas__94837

Над 30 сирийски бежанци заловиха край хотел "Космос" в Бургас преди броени минути, съобщава "Флагман". Майки с деца стоят в момента в...

Ето го възкръсналия в трамвай №6 столичанин (снимка)

http://petel.bg/Eto-go-vazkrasnaliya-v-tramvay----6-stolichanin--snimka-__94838

Младият мъж, който паникьоса днес хората в трамвай № 6, след като изпадна във вцепенение, е бил заснет от столичани, преминаващи край...

Двама варненци се самоубиха с един и същи пестицид

http://petel.bg/Dvama-varnentsi-se-samoubiha-s-edin-i-sashhi-pestitsid__94839

Двама варненци издъхнаха за 2 седмици след прием на тоскичния пестицид "Би 58", съобщи доц. Петко Маринов от клиниката по токсикология във...

Борисов към Вучков: Камерите са по-ценни от хората

http://petel.bg/Borisov-kam-Vuchkov--Kamerite-sa-po-tsenni-ot-horata__94840

За камерите и хората – такава дискусия е била проведена по време на днешното заседание на Министерски съвет, показва стенограмата от...

Специалният надзор на ТБ "Виктория" приключва утре

http://petel.bg/Spetsialniyat-nadzor-na-TB-Viktoriya-priklyuchva-utre__94841

На 23 декември приключва специалният надзор на Търговска банка "Виктория" ЕАД, предаде БГНЕС.  От 12 декември ТБ "Виктория" започна...

Ало измамниците сменят схемата по празниците

http://petel.bg/Alo-izmamnitsite-smenyat-shemata-po-praznitsite__94842

Телефонните измамници променят схемата по празниците. Вместо да искат пари за пострадал близък, те звънят с обещание за награда от...

Долу крадците на ( западни) дарения за роми! Да живее Русия, която не дава и рубла!

http://ivo.bg/2014/12/22/%d0%b4%d0%be%d0%bb%d1%83-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0-%d1%80/

Министърът на здравеопазването Петър Москов изрече днес в интервю за БТВ една от любимите опорни точки на онези, които обичат да слагат равнопоставено на кантар вината на политиците, управниците, големите корпоративни крадци за проблемите в ромската общност – от една страна и от друга страна- предполагаемата вина на онези, които през годините са ползвали държавни и дарени от чужбина пари за интеграция на ромите.

 

          Супер! Ако наистина знае нещо за такива злоупотреби, нека да го сподели и да обясни, защо е мълчал досега. Защото тази теза за алчните спекуланти с ромското нещастие, които крадат отпусканите пари за ромска интеграция ( крадат като българи!) не само не е нова, а се подхваща от кого ли не всеки път, когато назрее поредната конкретна криза и вината за нея моментално се прелива солидарно в мелницата на анонимно обвинени правозащитници.

 

 

          Да, в България имаме системен проблем с невъзможността да посочим поименно виновниците за грабежите. Всеки журналист знае това. Но един министър, използвайки явна заплаха да разобличи определени крадци ( ако не спрат да го обвиняват в апартейд, иначе могат да продължават да си крадат) все пак би трябвало да може от своя пиедестал да разгроми с факти престъпниците, за които намеква.

 

          За съжаление обаче заплахата му прозвуча като опит да дискредитира правозащитниците вкупом, макар да сподели, че между тях имало и „идеалисти” ( нещо като мантрата за добрите, чистите комунисти и онези, които са опорочили идеала именно от алчност). По този начин Москов демонстрира отново, че не споделя демократичното разбиране за конкретната вина, както се видя от заплахата му линейки да не посещават ромски махали, в които е станал инцидент с лекар.

 

Иначе казано, г-н Москов има проблем с незачитането на основополагащи демократични принципи.

 

          Неговото обобщение за крадците на пари за ромска интеграция е интересно за политик, за когото определено не са гласували фенове на руската пета колона. Именно русофилстващите са най-яростните врагове на всичко западно, каквито са западните помощи за ромска интеграция например.

 

Не ми е известно Русия да е дала една рубла за подобни дейности в България. Руската щедрост, освен в подкупи,  се свежда тук до крепенето на чисто руски интереси по линия на руското влияние – чрез паметници, концерти и сборища на хиляди български граждани под съветско-руски знамена.

 

Така че не остава друго, освен да разбираме обобщението на Петър Москов като присъединяване към кампанията на путинофилската пропаганда в България, която едно към едно копира опорните точки на Путин за вредните западни фондации. Вече чухме от министъра презрителни нотки спрямо либерали и правозащитници, повторени в декларацията на парламентарната група на реформаторите в негова подкрепа. Както се вижда, това отношение не е спорадично хрумване и пропуск в демократичното образование, а убеждение на онзи, който е овластен да го изразява.

 

Както ми каза тези дни един представител на американска неправителствена организация, подложена на тормоз в Москва, в днешна Русия се вихри омраза срещу Америка, но  най-истерична е тя срещу свързаните със Запада неправителствени организации.

 

Волно или не, но явно по лични причини, министър Москов се включи. Вместо седмица на ромското включване, имаме седмица на включването на Москов на страната на московските опорни точки в руската хибридна война в България. Не целя евтин каламбур с фамилното му име, но няма как да го избегна. Получава се по негово желание.

 

          И понеже започна да става лично, ще си позволя да не се съглася с твърдението на министъра, че не му било важно да е министър, както заяви той в днешното си интервю. Избирателите на ДСБ помнят агитацията сред симпатизантите с цел да бъдат убедени да посочват името му в преференциалните листи на Реформаторския блок ( при положение, че то и без това си беше на първо място в листата). А има и „по-злопаметни”, които пък не могат да забравят, че пак той споделяше идеи за решаване на проблема с бездомните кучета чрез тяхното масово убиване под формата на евтаназия.

 

          Ако министър Москов разобличи крадците на залъци от ромските гърла, това би било благородно дело, дори и да намирисва на отмъщение за престъпления, които е прикривал досега. Самите дарители на средства биха били първите, които ще му благодарят ако спре подобен кръвоизлив.

 

Но ще бъде справедливо министърът и неговите сподвижници във властта да се понапънат малко да разкрият нещичко и за северния финансов поток, захранващ безбройните ручейчета на конспиративната арматурата на петата колона, състояща се от какви ли не дружества, движения, фондации, общества, медии и други подобни платени реципиенти на московската политика на облъчване с руско влияние извън какъвто и да било контрол на българската държава.

 

Някой ще каже, че не е работа на министъра на здравеопазването да върши работата на спящата руска клетка ДАНС. Така е, но когато този министър обобщава с обвинения срещу крадците в неправителствените организация, които са 100 процента свързани със Запада, е напълно нормално да се запитаме на чия страна е все пак този политик в контекста на московската война срещу либералите и правозащитниците, сочени от Кремъл като най-злостните душмани на православието и славянството.

Рублата тръгна нагоре

http://svetoven.pogled.info/russia/news/61002/Rublata-tragna-nagore

/Поглед.инфо/ Днес еврото и доларът са понижили значително курса си на Московската борса на фона на засиленото търсене на рубли в началото на данъчния период, предаде Интерфакс, цитирана от „Фокус”.

Измамиха пенсионерите!

http://bulgarski.pogled.info/news/61001/Izmamiha-pensionerite

/Поглед.инфо/ Иван Нейков е председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика. Юрист по орбазование, той два пъти е бил социален министър – в служебното правителство на Стефан Софиянски и в кабинета на Иван Костов. Интервю на Мира Радева

Бареков подаде оставка като председател на КП "България без цензура"

http://bulgarski.pogled.info/news/61000/Barekov-podade-ostavka-kato-predsedatel-na-KP-Balgariya-bez-tsenzura

/Поглед.инфо/ "Подавам оставка като председател на председателския съвет на КП "България без цензура", която се яви на парламентарните избори и излъчи парламентарната група "Български демократичен център". Това се казва в изявление на Николай Бареков, съобщиха от ББЦ.

Първият западен журналист на гости на ИД разказва

http://svetoven.pogled.info/news/60999/Parviyat-zapaden-zhurnalist-na-gosti-na-ID-razkazva

/Поглед.инфо/ Първият западен журналист в света, който получил широк достъп до териториите на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, се завърна от региона с предупреждението, че групировката е "много по-силна и много по-опасна", отколкото се смята на Запад, съобщава британският вестник "Индипендънт".

Замеряха белгийския премиер с пържени картофи

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/60998/Zameryaha-belgiiskiya-premier-s-parzheni-kartofi

/Поглед.инфо/ Белгийският премиер Шарл Мишел беше опръскан с майонеза и бомбардиран с пържени картофи от бивши активистки на ФЕМЕН в Белгия на фона на социално и политическо напрежение заради марките за строги икономии, взети от неговото правителство.

Убиец тормози майката на жертвата си за неизплатени издръжки

http://petel.bg/Ubiets-tormozi-maykata-na-zhertvata-si-za-neizplateni-izdrazhki__94833

Държавен съдебен изпълнител е запорирал банковата сметка на майката на пребитата до смърт от баща си Пламена – Деница Василева,...

По 18 години затвор за убийците на Стоян Балтов

http://petel.bg/Po-18-godini-zatvor-za-ubiytsite-na-Stoyan-Baltov__94835

Върховният касационен съд потвърди присъдата на Софийския апелативен съд (САС) за убийството преди шест години на студента Стоян Балтов,...

Израел ни предупреждавал за опасност от терористичен акт половин година преди бомбата в Сарафово

http://petel.bg/Izrael-ni-preduprezhdaval-za-opasnost-ot-teroristichen-akt-polovin-godina-predi-bombata-v-Sarafovo__94827

От януари 2012 година България е била официално информирана от израелските власти за вероятността от атентат на нейна територия. В...

Сбогуваме се с художника Ангел Атанасов

http://petel.bg/Sboguvame-se-s-hudozhnika-Angel-Atanasov__94829

На 93-годишна възраст почина известният български маринист и сценограф на Варненската опера, в продължение на повече от 30 години,  Ангел...

Температурните аномалии продължават: 17 градуса в сряда и четвъртък, сняг в петък

http://petel.bg/Temperaturnite-anomalii-prodalzhavat--17-gradusa-v-sryada-i-chetvartak--snyag-v-petak__94831

Утре ще има променлива, средна и висока облачност. Ще духа умерен, на места в Североизточна България и по Северното Черноморие силен вятър...

Цяла Варна и регионът може да останат без ток заради спирането на ТЕЦ-а

http://petel.bg/TSyala-Varna-i-regionat-mozhe-da-ostanat-bez-tok-zaradi-spiraneto-na-TETS-a__94834

Протест на енергетици, синдикалисти и граждани блокира входа на варненската Областна администрация тази вечер. Протестиращите се...

Намериха се 8,5 млн. лв. за каналите в Аспарухово

http://petel.bg/Nameriha-se-8-5-mln--lv--za-kanalite-v-Asparuhovo__94824

Над 8,5 млн. лв.  от фонд „Солидарност“ да бъдат преведени на община Варна за укрепване на двата важни охранителни канала в Аспарухово –...

70 екипа на "Енерго про" Мрежи ще дежурят по време на предстоящите празници

http://petel.bg/70-ekipa-na-Energo-pro-Mrezhi-shhe-dezhuryat-po-vreme-na-predstoyashhite-praznitsi__94825

В навечерието на Коледните и Новогодишните празници 70 аварийни екипа на ЕНЕРГО-ПРО са в пълна готовност да отстраняват  възникнали...

Арестуваха 33-ма, готвили нападение над роми и протестиращи

http://petel.bg/Arestuvaha-33-ma--gotvili-napadenie-nad-romi-i-protestirashhi-__94822

*снимката е илюстративна Полицията задържа 33-ма души, които планирали да се саморазправят с хора от малцинствата в София. Това е станало...

Във Варна ще има безплатни автобуси в новогодишната нощ

http://petel.bg/Vav-Varna-shhe-ima-bezplatni-avtobusi-v-novogodishnata-noshh__94823

Автобуси на общинска фирма „Градски транспорт“ и тази година ще превозват безплатно пътници до центъра на Варна в новогодишната нощ по...

Кристина от Гласът на България си пише домашните във влака

http://petel.bg/Kristina-ot-Glasat-na-Balgariya-si-pishe-domashnite-vav-vlaka__94816

“Влюбен съм ... в гласа ти.” Това са едни от най-честите послания, които отправят зрителите на “Гласът на България” по Би Ти Ви към...

Варненци трябва да спринтират за 16 секунди на светофар на бул. "Цар Освободител"

http://petel.bg/Varnentsi-tryabva-da-sprintirat-za-16-sekundi-na-svetofar-na-bul--TSar-Osvoboditel__94817

Евгения Иванова Светофарът на бул. "Цар Освободител“ до сградата на Проектантска и Медицинския колеж представлява опасност за...

Дервиш се въртя 10 минути без да спре в чест на персийски мъдрец във Варна

http://petel.bg/Dervish-se-vartya-10-minuti-bez-da-spre-v-chest-na-persiyski-madrets-vav-Varna__94818

С уникални танцьорски умения зарадва публиката във Варна известният дервиш Васил Тосев. Познат е с това, че е единственият българин,...

Варненските съветници се събират на спешна сесия, ето какво ще решават

http://petel.bg/Varnenskite-savetnitsi-se-sabirat-na-speshna-sesiya--eto-kakvo-shhe-reshavat__94819

Веселин Златков Местният парламент на Варна се събира преди Коледа за спешна сесия, на която трябва да вземе решение за включването на...

Призив: Помогнете на бездомните във Варна, храната в приюта не стига

http://petel.bg/Priziv--Pomognete-na-bezdomnite-vav-Varna--hranata-v-priyuta-ne-stiga__94821

Юлия Иванова Сериозни затруднения с изхранването на бездомните хора, които са настанени за зимата в общинския приют, изпитва...

Войници на НАТО в Донецк!?

http://svetoven.pogled.info/news/60997/Voinitsi-na-NATO-v-Donetsk

/Поглед.инфо/ Войници на НАТО заемат позиции на Донецкото летище, а натовска бойна техника се е разтоварвала на летища в три украински града.

Учени от Кембридж: МВФ носи вина за ебола

http://svetoven.pogled.info/news/60996/Ucheni-ot-Kembridzh-MVF-nosi-vina-za-ebola

/Поглед.инфо/ Учени от Кембриджския университет посочиха МВФ като един от косвените виновници за епидемията на ебола в Западна Африка, съобщи британският в. "Индипендънт".

Брюксел с тежък удар за Варна: Нито лев за магистрала "Хемус"! Градът остава в изолация!

http://petel.bg/Bryuksel-s-tezhak-udar-za-Varna--Nito-lev-za-magistrala-Hemus--Gradat-ostava-v-izolatsiya-__94814

Европейската комисия прие оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ за периода 2014—2020 г. в размер на почти 1,9...

Руско – турската газова война срещу България

http://ivo.bg/2014/12/22/%d1%80%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%be-%d1%82%d1%83%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%b0%d0%b7%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%b9%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-%d0%b1%d1%8a%d0%bb/

Сигурно е смешно да се наблюдава отстрани как у нас управляващите ( ГЕРБ, министър Лукарски) и уж опониращите им социалисти се надпреварват да правят изкуствено дишане на умъртвения от Путин „Южен поток” по метода „уста в тръба”. За българите, които трябва да търпят тази подигравка обаче, никак не е смешно.

 

Духат нашите опечалени началници и масажират спрялото сърце от все сърце с надежда южния труп да стане и чудотворно да проходи отново като раздавач на комисионни и надежди за поръчки за милиарди. А онези от Москва им викат: „ да ви е яд, свърши тая” ( буквално това подвикна един от водещите депутати на Путин).

 

И отново на помощ в труден момент ни се притича дядо дядо Иван. В тази роля влезе руският премиер Дмитрий Медведев. За да подсети осиротелите българчета да спрат да се унижават днес премиерът на Русия той реши да онагледи пред невярващите какво наистина се случило. За целта Медведев предложи звънко алтернативно название на „Южен поток”. Той можел да бъде наречен вече „Турски поток”.

 

Сега дали им става ясно най-после на нашите пеликани, накацали край въображаемия руски южен поток? Пустият му поток от руски, станал вече турски! За руснаците, за които руско-турската война 1877-78 г. е вече втори век основната опорна точка в пропагандното натякване колко трябва да сме благодарни и готови на всичко в двустранните отношения, играта с турската карта е напълно съзнателен ход, целящ да ни унизи.

 

Путин избра съзнателно турската сцена да посочи България като главен виновник за решението му да се откаже от неизпълнимия си южен проект. Така и така той се оскъпи до невъзможност, приходите му от износ на поевтиняващи въглеводороди рязко намаляват, рублата му се обезценява главоломно. Защо да не извлече една голяма полза, като обвини за провала си малка България като удобна боксова круша, която доказано се парализира от тигровия му поглед?

 

Пак можеше да се приеме поне на половина тази лъжа за българската вина, обаче покрусените бенефициенти на повишения руски корупционен интерес към нашата европейска територия направи и Путин за смях. Каква ти българска вина, той не вижда ли, че тук отказват да погребат своята газопроводна мечта, разстреляна публично в Анкара! То бива да лъже Путин, но в България го молят да се смили и да върне от гроба потока, а той: „България е виновна за неговата смърт”!

 

Само в Сърбия, която дори и военен парад организира като за батюшката от Москва през септември, изпреварват нашенските оплаквачки по интензивността на хлипането по непрежалимата загуба да имаме шанса да бъдем разкопани надлъж и подминати от дублиращ руски тръбопровод, нужен на едни други държави.

 

Руско-турската тръбопроводна война срещу България обаче е по-скоро символична и точно това би трябвало да бъде забелязано (най-после) от българите. Защото Русия и СССР не веднъж са подстрекавали Турция срещу България. Сталин дори е предлагал земите на юг от Бургас да бъдат подарени на Турция като отплата за нейния неутралитет през Втората световна война и като наказание за България, с която иначе поддържа дипломатически отношения до последния миг на съветското нахлуване тук.

 

Надуването на пропагандната тръба от руска страна чрез насъскването на Турция срещу българските интереси е повод да си спомним също за руските подигравки срещу алтернативния на „Южен поток” европейски проект „Набуко”. От самото начало тази идея беше осмивана в Русия като „просто опера” ( от Верди). Това остроумие беше систематично повтаряно при посещенията на руския шеф на „Газпром” Алексей Милер в София ( например през април 2008 г.) и беше резоньорски подхващано от говорители на руския интерес, като Румен Овчаров.

 

В крайна сметка Путин наистина сведе „Набуко” до опера , измествайки доста на Изток действието в либретото- в оригинала на Верди то е във Вавилон, докато Путин уби газопровода с извиване на ръцете на потенциалните доставчици на алтернативен на руския газ в периферията на руската империя в Средна Азия и особено в Туркменистан.

 

Това разбира се не пречи на Путин днес да заклеймява ЕС, че извивал ръцете на България.

 

Впрочем руско-турската газопроводна война срещу България е обречена на неуспех по същите причини, поради които се разпадна проектът „Южен поток”. Турците бяха тези, които извиха ръцете на Путин със „Син поток”. Те спяха да принудят Путин да свали от цената на доставките за Турция. Накараха го да си плати при това разходите изцяло ( за разлика от северняците в Европа, които участваха във финансирането на „Северен поток”).

 

Путин обаче не може да си позволи повторение на турското унижение, което той се опитва да представи като стратегическа алтернатива ( Овчаров също обича да представя тук „Син поток” за Турция като някаква руска победа!). Един поглед върху състоянието на руската икономика и тенденциите пред нея, които накараха Путин да се примоли на руския народ на годишната си пресконференция миналата седмица за две години отсрочка за излизане от икономическото блато, в което вкара огромната държава с политиката си, е достатъчен да обясни, защо „Турски поток” е обречен повече и от „Южен поток” да си остане поредния кремълски блъф.

 

Така че предстои да видим как „Турски поток” ще се превърне в „Турски марш” ( от Моцарт), когато турците кажат на Путин „ „марш от тук” с твоя проект, имаме все повече алтернативи, а ти вече нямаш ресурса да ни обслужиш с безплатно строителство и по-ниски цени, както със „Син поток”.

Така се прави: Варненец почита Капитан Петко Войвода с празненство в блока си

http://petel.bg/Taka-se-pravi--Varnenets-pochita-Kapitan-Petko-Voyvoda-s-praznenstvo-v-bloka-si-__94808

Виолета Николаева, Фото Румен Сарандев Специален кът на Капитан Петко Войвода е спретнал в блока си варненецът Иван Воденичаров. Утре, 23...

Ето как ще работи ледената пързалка в центъра на Варна по празниците!

http://petel.bg/Eto-kak-shhe-raboti-ledenata-parzalka-v-tsentara-na-Varna-po-praznitsite-__94810

Безплатната ледена пързалка в центъра до община Варна ще работи и през празничните дни, съобщават от дирекция „Образование, младежки...

Как котката Васка спаси от гладна смърт цяло семейство

http://petel.bg/Kak-kotkata-Vaska-spasi-ot-gladna-smart-tsyalo-semeystvo__94811

Семейство оцелява по време на войната само благодарение на котка, която го изхранва. Действието на тази разтърсваща история се развива в...

Кольо Спасов: Никой не е гонил Пиргов и Манолов. Сами решиха да си тръгнат

http://petel.bg/Kolo-Spasov--Nikoy-ne-e-gonil-Pirgov-i-Manolov--Sami-reshiha-da-si-tragnat__94812

Треньорът на Черно море Никола Спасов уточни, че Илко Пиргов и Мирослав Манолов са напуснали отбора по собствено желание. „Двамата имах...

Невероятна драма с хепиенд в софийски трамвай: Извадиха мъж от клинична смърт

http://petel.bg/Neveroyatna-drama-s-hepiend-v-sofiyski-tramvay--Izvadiha-mazh-ot-klinichna-smart-__94813

Невероятна драма, завършила с хепиенд, се разигра тази сутрин в трамвай №6 в София, съобщава "Блиц", позовавайки се на очевидци. Екип на...

След голямата авария във Варна водата вече става за пиене

http://petel.bg/Sled-golyamata-avariya-vav-Varna-vodata-veche-stava-za-piene__94798

След голямата авария на магистрален водопровод, която остави половин Варна на сухо през миналата седмица, водата вече става за пиене.  ...

Уникален лек от чесън и олио възстановява ставите! Ето как се прави!

http://petel.bg/Unikalen-lek-ot-chesan-i-olio-vazstanovyava-stavite--Eto-kak-se-pravi-__94801

framar.bg Има начин да подобрите подвижността на ставите си и то в домашни условия. Може да използвате тази уникална рецепта само с чесън...

Откриха труп до училище в Бургас

http://petel.bg/Otkriha-trup-do-uchilishhe-v-Burgas__94802

Тялото е на метри от СОУ "Константин Преславски" Труп на мъж  на видима възраст около 50 години откриха полицаи преди около час зад блок 57 в...

Одобриха бюджет от над 1 млн. лева за алеи и тротоари в Банкя

http://petel.bg/Odobriha-byudzhet-ot-nad-1-mln--leva-za-alei-i-trotoari-v-Bankya__94803

Правителството одобри допълнителни разходи/трансфери за 2014 г. в общ размер до 67 481 180 лв., предаде 24 часа. Средствата се осигуряват...

Астрологът Преображенски: Геомагнитни смущения ще ни късат нервите по Коледа

http://petel.bg/Astrologat-Preobrazhenski--Geomagnitni-smushheniya-shhe-ni-kasat-nervite-po-Koleda__94804

И тази седмица квадратът Уран – Плутон ще ни създава тревоги, но действието на този напрегнат аспект ще се повиши заради участието и на...

Баскетболният Черно море освободи Денислав Коцев и сръбско крило

http://petel.bg/Basketbolniyat-CHerno-more-osvobodi-Denislav-Kotsev-i-srabsko-krilo__94805

Баскетболният Черно море-Порт Варна уволни треньора на тима Денислав Коцев и освободи сръбското крило Александър Йевджич. Решенията...

МВР призова да се съобщават евентуални факти за посегателство срещу Сертов

http://petel.bg/MVR-prizova-da-se-saobshhavat-eventualni-fakti-za-posegatelstvo-sreshhu-Sertov__94806

Петко Сертов продължава да е в неизвестност, стана ясно от думите на вътрешния министър.Веселин Вучков заяви, че до този момент МВР не...

"Господари на ефира" връчиха "Златен скункс" на Бареков

http://petel.bg/Gospodari-na-efira-vrachiha-Zlaten-skunks-na-Barekov__94807

Списъкът с носителите на повече от един „Златен скункс“ от „Господари на ефира“ се увеличи с още едно име. Николай Бареков получи за...

Полицаи предотвратиха насилие над медици от Спешна помощ в Перник

http://petel.bg/Politsai-predotvratiha-nasilie-nad-meditsi-ot-Speshna-pomoshh-v-Pernik__94809

Полицаи са предотвратили насилие над медицински персонал от Спешна помощ в Перник, съобщи ОД на МВР. Инцидентът е станал тази нощ около...

Цeнности от миналото на медицината влязоха в проект на Сити Клиник

http://petel.bg/TSennosti-ot-minaloto-na-meditsinata-vlyazoha-v-proekt-na-Siti-Klinik__94793

Посланието на проекта е: „Признанието и благодарността към лечители и лекари са запазени в историческите паметници отпреди хиляди...

Виж решенията на Министерски съвет от днес

http://petel.bg/Vizh-resheniyata-na-Ministerski-savet-ot-dnes__94794

24 часа   Приет е Национален план за управление на отпадъците до 2020 г. Правителството прие Национален план за управление на...

Трагедия в Сливен: Жена е починала до горящия си автомобил

http://petel.bg/Tragediya-v-Sliven--ZHena-e-pochinala-do-goryashhiya-si-avtomobil-__94795

Жена е починала до горящия си автомобил. Инцидентът е станал в Сливен. Жената, която е на 59 години, е намерена мъртва с изгаряния по тялото...

Идват мощни магнитни бури по Коледа

http://petel.bg/Idvat-moshhni-magnitni-buri-po-Koleda__94796

Поредица магнитни бури ни очакват в дните около коледните празници, предупреждават специалисти от Центъра за изследване на явленията в...

Черно море се раздели с Илко Пиргов и Миро Манолов

http://petel.bg/CHerno-more-se-razdeli-s-Ilko-Pirgov-i-Miro-Manolov__94797

Днес между ръководството на ПФК Черно море в лицето на изпълнителния директор Марин Маринов и футболистите Мирослав Манолов и Илко...

Екшън в Пловдив: Плашат шофьор с бележка, след като му оставиха колата по джанти

http://petel.bg/Ekshan-v-Plovdiv--Plashat-shofor-s-belezhka--sled-kato-mu-ostaviha-kolata-po-dzhanti__94792

Снощи Светломир все още не беше сменил всички продупчени гуми на колата си. „Днес  - гумите, после - теб”. Тази ужасяваща заплаха за...

Предстои тежка година за България, прогнозират и управляващи, и опозиция

http://petel.bg/Predstoi-tezhka-godina-za-Balgariya--prognozirat-i-upravlyavashhi--i-opozitsiya__94786

  България стои пред тежка 2015 г. Около тази прогноза се обединиха в „Тази сутрин” депутатът от управляващата партия ГЕРБ Александър...

Тази къщичка е само 12 квадратни метра, но отвътре...(снимки)

http://petel.bg/Tazi-kashhichka-e-samo-12-kvadratni-metra--no-otvatre----snimki-__94787

Както вече сте виждали многократно, живота в малко пространство е възможен, ако е хубаво организиран, пише "За жената". Сега пред нас е...

Хванаха варненец с 5 буркана марихуана, той ухапа полицай

http://petel.bg/Hvanaha-varnenets-s-5-burkana-marihuana--toy-uhapa-politsay__94788

В края на предната седмица варненските полицаи претърсили жилището на 27-годишен варненец и открили 5 буркана, пълни с марихуана, съобщиха...

Хванаха малолетна от Игнатиево да краде играчки и бельо

http://petel.bg/Hvanaha-maloletna-ot-Ignatievo-da-krade-igrachki-i-belo__94789

Малолетно момиче от гр. Игнатиево е задържана за кражба на играчки и бельо от магазин във Варна. За изчезналите стоки съобщил собственик...

Внук и син от Варна се „разболяха от ебола“

http://petel.bg/Vnuk-i-sin-ot-Varna-se----razbolyaha-ot-ebola---__94790

72-годишна варненка се прости с крупната сума от  от 8000 лв. и 1200 щатски долара след поредния случай на телефонна измама. В края на миналата...

Великобритания ще гони българските студенти след завършването им

http://petel.bg/Velikobritaniya-shhe-goni-balgarskite-studenti-sled-zavarshvaneto-im__94791

Чуждестранните студенти във Великобритания ще попаднат под ударите на строги мерки, планирани от правителството. Според подготвяните...

Гечев: Не се получи опитът на ГЕРБ да злоупотребят с 8 млрд.

http://bulgarski.pogled.info/news/60994/Gechev-Ne-se-poluchi-opitat-na-GERB-da-zloupotrebyat-s-8-mlrd

/Поглед.инфо/ Не се получи опитът на ГЕРБ да злоупотребят с близо 8 милиарда на българските граждани, заяви депутатът от БСП Румен Гечев.

В Сандански: Мъж хвана жена си със съседа в леглото, изгони я гола на улицата

http://petel.bg/V-Sandanski--Mazh-hvana-zhena-si-sas-saseda-v-legloto--izgoni-ya-gola-na-ulitsata__94782

Случка като по филмите се разигра в южния град Сандански. Мъж залови съпругата си да прави секс със съседа си посред нощ и ги преби, а жена...

Нова година идва с преспи

http://petel.bg/Nova-godina-idva-s-prespi__94783

Коледа без сняг, а по Нова година - преспи. Такава е прогнозата на синоптиците за празниците до края на декември, съобщава "Труд". След...

Темида: човешки права за маймуните

http://svetoven.pogled.info/news/60993/Temida-choveshki-prava-za-maimunite

/Поглед.инфо/ Орангутаните може да притежават и някои човешки права, става ясно от решение на съд в Аржентина.

Варненци излизат на протест в защита на ТЕЦ-а! В 17 часа пред Областна администрация

http://petel.bg/Varnentsi-izlizat-na-protest-v-zashhita-na-TETS-a--V-17-chasa-pred-Oblastna-administratsiya-__94780

Представители на синдикати в ТЕЦ – Варна и други енергийни дружества призоваха варненци масово да излязат на протест в защита на...

Ето я! Зелената котка на Варна се появи отново! (видео)

http://petel.bg/Eto-ya--Zelenata-kotka-na-Varna-se-poyavi-otnovo---video-__94781

След като стана известна в цял свят, зелената котка от Варна изчезна безследно. Няколко седмици никой не я беше виждал, като дори се...

Хапки с извара, сушени чушки и лук

http://www.babapena.com/?p=7244

Продукти:
300г извара
1 сладка сушена чушка
1 сушен домат
½ глава лилав лук
щипка сол
1ч.л. чубрица
1с.л. зехтин
1 голяма франзела

Приготвяне:
Изварата е млечен продукт, богат на белтъчини и беден на мазнини. Включвам я в приготвянето на ордьоври, сладкиши, баници, сладки. Понякога си я мажа на препечена филийка, посолена със шарена сол. Този път преди да я намажа, ще я объркам с други продукти. Става приятно  мезе и се надявам да се хареса и на вас. Първо франзелата режа на кръгчета. Изварата прехвърлям в купа. Измивам сухата чушка. Почиствам я и режа много на ситно. Прибавям  парченцата сух зеленчук към изварата. Почиствам главата лук. Скълцвам на ситно. Надребнявам сушения домат. Добавям продуктите в купата. Поръсвам сол и чубрица. Поливам зехтин. Обърквам и оставям да се овкуси. След това намазвам хапките франзела с изварен пастет. Подреждам в плато. Поднасям като предястие на трапезата на Бъдни вечер.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Путин към олигарсите: Продавайте валута

http://svetoven.pogled.info/russia/news/60992/Putin-kam-oligarsite-Prodavaite-valuta

/Поглед.инфо/ Привика 41 от най-богатите на тайна вечеря в Кремъл, поръча да пласират 10 млрд. долара, за да укрепят икономиката

Криенето на осигуровки ще се наказва със затвор и конфискация

http://petel.bg/-Krieneto-na-osigurovki-shhe-se-nakazva-sas-zatvor-i-konfiskatsiya__94776

Според синдикатите мярката ще донесе до 200 млн. лв. приходи. Бизнесът смята, че държавата не се бори ефективно с недекларирания труд...

Варна през 2014-а: Бедствие, доброволци и несбъднати планове

http://petel.bg/Varna-prez-2014-a--Bedstvie--dobrovoltsi-i-nesbadnati-planove__94777

Веселин Златков Отминаващата 2014-а се оказа една от най-сложните и противоречиви години за Варна в последно време. Тя започна с надеждата...

Анализ: Варна затъва скоростно

http://petel.bg/Analiz--Varna-zatava-skorostno__94779

Публикуваме без редакция анализа на Р. Караджов от newsline.bg. Споделете в коментарите отдолу дали сте съгласни с автора! Градът  загуби...

Германия дава заден за Москва

http://svetoven.pogled.info/news/60991/Germaniya-dava-zaden-za-Moskva

/Поглед.инфо/ Нито Германия, нито Европа са заинтересовани руската икономика да изпадне в хаос, заяви германският вицеканцлер Зигмар Габриел в интервю за в. "Тагесшпигел".

Христо Иванов знаел за нарушенията на Ченалова, но си мълчал подло

http://bulgarski.pogled.info/news/60990/Hristo-Ivanov-znael-za-narusheniyata-na-CHenalova-no-si-malchal-podlo

/Поглед.инфо/ Министърът на правосъдието Христо Иванов е знаел за нарушенията на съдия Ченалова, премълчал е факта, че те са станали достояние на френския посланик, и не е сезирал ВСС. Това бездействие на министъра е довело до публичното оповестяване на случая. Това твърди пред „Преса” членът на ВСС Ясен Тодоров.

Новак: Русия не очаква финансови претенции по "Южен поток"

http://svetoven.pogled.info/russia/news/60989/Novak-Rusiya-ne-ochakva-finansovi-pretentsii-po-YUzhen-potok

/Поглед.инфо/ Русия не очаква да бъдат предявени финансови претенции по междуправителствените споразумения, сключени за строителството на "Южен поток". Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак.

Гечев: Не им се получи на ГЕРБ да злоупотребят с 8 млрд. на гражданите

http://petel.bg/Gechev--Ne-im-se-poluchi-na-GERB-da-zloupotrebyat-s-8-mlrd--na-grazhdanite__94772

„Не се получи опитът на ГЕРБ да злоупотребят с близо 8 милиарда на българските граждани”, заяви депутатът от БСП Румен Гечев пред Нова тв....

720 000 българи на път за празниците

http://petel.bg/720-000-balgari-na-pat-za-praznitsite__94773

720 000 българи ще напуснат домовете си, за да празнуват Коледа и Нова година навън. 560 000 от тях ще пътуват в страната, а 160 000 тръгват за...

"Мис България 2014" има сестра близначка, води я на почивка след конкурса

http://petel.bg/Mis-Balgariya-2014-ima-sestra-bliznachka--vodi-ya-na-pochivka-sled-konkursa__94774

Новата "Мис България" Симона Евгениева има сестра близначка, с която обаче не си прилича.  „Ние не си приличаме, двуяйчни близначки сме,...

Обама: Путин не успя да надхитри нито мен, нито САЩ

http://petel.bg/Obama--Putin-ne-uspya-da-nadhitri-nito-men--nito-SASHH__94775

Американският президент Барак Обама заяви, че икономическите трудности на Русия показват, че руският президент Владимир Путин не е успял...

Обмислят въвеждане на амнистия за здравни вноски

http://bulgarski.pogled.info/news/60988/Obmislyat-vavezhdane-na-amnistiya-za-zdravni-vnoski

/Поглед.инфо/ Амнистия за натрупаните борчове от здравни вноски на най-бедните българи. Тази идея обмислят управляващите от ГЕРБ, призна в интервю за "Стандарт" шефът на здравната комисия в парламента ген. Стоян Тонев.

Крие ли нещо жената на Петко Сертов?

http://bulgarski.pogled.info/news/60987/Krie-li-neshto-zhenata-na-Petko-Sertov

/Поглед.инфо/ Мистерията с изчезналия Петко Сертов е пълна, защото все още няма и следа от него. Всички криминалисти се чудят само едно – защо бившият шеф на ДАНС не се е свързал с жена си Емилия. В последните дни разследващите все повече се съмняват и се питат възможно ли е съпругата да крие нещо от тях.

Прегръдки срещу стреса и инфекциите

http://bulgarski.pogled.info/news/60986/Pregradki-sreshtu-stresa-i-infektsiite

/Поглед.инфо/ Изследователи от Университета Карнеги Мелън искали да разберат дали такава форма на социална подкрепа като прегръдката защитава от инфекции.

Падането на Путин е само фантазия

http://svetoven.pogled.info/news/60985/Padaneto-na-Putin-e-samo-fantaziya

/Поглед.инфо/ Руснаците остават сплотени зад своя лидер, особено по време на трудни изпитания. Те са оцелели въпреки 25-те млн. загинали при комунизма и 26-те млн. жертви при нацизма. Те успяха да оцелеят при 1800% инфлация през 1992 г., която парализира страната. Те умеят да търпят страданието и не се страхуват от трудностите. След едно хаотично начало на седмицата, руският президент се изказа в четвъртък, за да успокои съгражданите си, както и международните пазари. Според писателя Владимир Федоровски, вместо да бъде отслабен, Путин дори би могъл да излезе още по-силен от кризата.

Шеф на частен пенсионен фонд: Пенсията при нас ще е с 19% повече от тази в НОИ

http://petel.bg/SHef-na-chasten-pensionen-fond--Pensiyata-pri-nas-shhe-e-s-19--poveche-ot-tazi-v-NOI__94768

"Започна дискредитационна кампания”, заяви Николай Марев, главен изпълнителен директор на ПОК „ДСК-Родина” пред Нова ТВ. Той и Даниела...

Мъж подкара джип с гребло по улиците на Пловдив (видео)

http://petel.bg/-Mazh-podkara-dzhip-s-greblo-po-ulitsite-na-Plovdiv--video-__94769

Мъж подкара джип с гребло по улиците на Пловдив, за да избегне традиционните изненади на предстоящите снеговалежи, предаде Нова Тв....

Варна минава на подземни кофи за смет

http://petel.bg/Varna-minava-na-podzemni-kofi-za-smet__94770

Община Варна ще започне експериментално поставяне на подземни контейнери за смет, съобщи вчера кметът Иван Портних. Проектът е пилотен и...

САЩ искат една Русия, подчинена на Запада

http://svetoven.pogled.info/news/60984/SASHT-iskat-edna-Rusiya-podchinena-na-Zapada

/Поглед.инфо/ „Тъй като Русия се опитва да се еманципира и да стане самостоятелен център на силата и да консолидира около себе си страните от постсъветското пространство под формата на евразийски проект, е взето стратегическо решение този процес да бъде стопиран, евразийската интеграция да бъде ликвидирана, Русия да бъде преовладяна наново, режимът на Путин да бъде свален и Русия да стане пак подконтролен обект на Запада, какъвто беше през 90-те години.“

Левицата иска анализ на състоянието на пенсионните фондове

http://bulgarski.pogled.info/news/60983/Levitsata-iska-analiz-na-sastoyanieto-na-pensionnite-fondove

/Поглед.инфо/ "Пенсионните промени на управляващите предизвикват обществено напрежение." Такова заключение направи председателят на БСП Михаил Миков след заседанието на НС на БСП. Това е и причината ръководството на социалистите да одобри позиция за промените в Закона за бюджета на НОИ, съобщава пресцентърът на БСП.

Моето правителство спря негативните фискални тенденции

http://bulgarski.pogled.info/news/60982/Moeto-pravitelstvo-sprya-negativnite-fiskalni-tendentsii

/Поглед.инфо/ "В последните дни отново се говори за силно влошената фискална позиция на страната – една действително притеснителна тема. За съжаление, пак доминират неаргументирани, литературни по характер, твърдения. Това е добър повод за няколко цифрови позовавания", пише на страницата си в социалната мрежа бившият министър-председател Пламен Орешарски.

Говори Пловдив: НАЙ-ТЪПИЯТ ПЛАН, КОЙТО НЯКЪДЕ СЪЩЕСТВУВА

https://asenov2007.wordpress.com/2014/12/22/%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b8-%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b4%d0%b8%d0%b2-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d1%82%d1%8a%d0%bf%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bd-%d0%ba%d0%be%d0%b9%d1%82%d0%be-%d0%bd/

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Най-тъпият план в полза на Русия, който е възможно да съществува, се разиграва в момента пред очите ни – и пред очите на цял Брюксел, който, кой знае защо, се прави на сляп – във връзка с проекта за газопровод „Южен поток”.
Разиграва го правителството на Бойко Борисов.
Не знам дали то искрено работи в руска полза, дали се опитва по този начин все пак да остане на власт, след като много добре знае кой го свали от власт миналия път, дали просто не е под влияние на същите онези хора и кръгове, които чакаха и продължават да чакат вагоните с руски рубли, дали има някакво друго – истинско или измислено – обяснение…..
Не знам и не ме интересува.
Единственото, което ме интересува е, че онова, което не успя да сътвори на България Станишев и лявата му Bad company за толкова години начело на държавата, ще ни го сътвори Борисов, когото избрахме уж с идеята, че ще защити българския национален интерес и няма да предаде европейските принципи.
Миналата седмица ме втресе, когато прочетох безумната идея на министрите Божидар Лукарски и Теменужка Петкова. Тия двамата планираха, хванати под ручка като истински нашенски Гела и Мара, да отидат в самата Москва, да пълзят на колене пред московците, да целуват ръка и каквото друго им се даде там за целуване – само и само „Южен поток” все пак да се строи.
И всичко това вместо правителството да беше дало всенароден банкет още на другия ден, щом Путин обяви спирането на проекта. А те тръгнали да се молят на диктатора, моля ви се…..
Защото, видите ли, той обвинявал България за спирането, пък тя била невинна.
Ах, къде отлетяха девичите дни…..
И освен това, щели сме били да имаме някакви си големи ползи от проекта „Южен поток”. Като например – да се превърнем в гара-разпределителна за газ в Европа, в енергиен център на Балканите, в някакъв незаобиколим фактор и прочие идиотщини. Така де, и да получим онези 400 милиона годишно, които Путин спомена, че ще загубим, ако не слушкаме…..
Нищо подобно не се очаква и няма да стане, разбира се.
Първо, какъв ти тук енергиен център, каква ти гара-разпределителна, като проектът предвижда просто през наша територия да мине един транзитен газопровод, руска собственост, нищо повече. Защо се внушава на българите, че едва ли не някакво газово кранче ще ни връчат руснаците и ще ни кажат – ха, сега, връткайте го когато и на когото си искате според своите симпатии и антипатии?
Второ, според руската конституция подобен газопровод е стратегически, тоест, нещо, което Москва има право да защитава със сила, ако реши, че то е под заплаха. А тъй като Русия на Путин, но и не само на Путин, а Русия изобщо, е абсолютно непредвидима страна, в един прекрасен за тукашните рубладжии ден може да видим показно – как се отцепва Царство България със столица Варна от Източна Румелия, чрез настаняване на парашутисти по билото на Стара планина.
Трето, България ще плаща за участието си в газопровода, без да има реално участие в него, а ще получава само транзитни такси. В какъв размер ще бъдат те не се знае, обаче за сметка на това кога ще започнем да ги получаваме е въпрос с още по-висока трудност. Защото с тях първо трябва да си платим заема, който руски банки ще ни дадат, за да участваме в газопровода. Но колко ще бъде този заем и колко – вноските по него, също не е ясно, тъй като още не се знае колко ще струва самият газопровод. А още по-неясно е пък с колко ще се оскъпи той до завършването си, след като от първоначалната идея до сега се оскъпи вече три пъти. Пъти, не процента.
Четвърто, покрай строителството на газопровода нивото на корупция в България рязко ще се повиши от своите и без това твърде високи нива. Ще се увеличат и печалбите на онова, което наричаме „задкулисие” и което от години ни мъчи, като постоянно превръща държавата, обществото и душите ни в мътна територия, в която лесно се лови риба.
Пето, в момента, в който си свърши работата да замаже очите на ЕС и да помогне на руснаците да си реализират газопровода, правителството на Бойко Борисов ще бъде свалено и на власт ще бъдат поставени доста по-верни на Москва хора, за да минават през тях паричките и да е сигурно, че се разпределят правилно.
Шесто, авторитетът, който България и без това няма в Европа, след този акт ще се разклати още повече, защото ще се окаже, че дори хората в София, на които Брюксел уж вярва, предпочитат играят казачок, а не кадрил.
Седмо, осмо, девето…..не знам още колко да изброявам и да обяснявам, писна ми и устата ми се изрина от месеци насам.
Така или иначе, казах си първия път, когато разбрах за инициативата на министрите Гела и Мара, Борисов е в Брюксел, та може тия двамата да играят нещо за своя сметка и през неговата глава. С дълбоко съмнение си го казах, но все пак оставих тази вратичка отворена.
Тя почти се затръшна, когато Борисов, при срещата си с Доналд Туск, започна да плещи огромни глупости за това как може би Русия при този президент да не е най-прекрасната страна на света, но иначе си е най-прекрасната. Защото ни е освободила нас от турско.
Представяте ли си, точно пред Туск нашият човек да приказва подобни глупости за Русия, която в неговата родна Полша коли и вилнее безогледно повече от три века.
Вероятно само от деликатност Туск пък не е обяснил на Борисов какви точно освободители на България са обичните му руснаци – колко България им е платила и как продължава да им плаща за това. Защото съм сигурен, че Туск знае истината за нашето българско освобождение, докато Борисов очевидно не я знае.
Но все пак в онзи момент българският премиер не каза какво точно е намислено във връзка с „Южен поток” и цялата работа пак се размина само с подозрение.
Признанието направи обаче споменатия министър Теменужка Петкова. След като руснаците най-безцеремонно отрязаха коленопреклонното посещение на българската делегация в Москва, тя и руският министър на енергетиката имаха конферентен разговор. И от него излезе следното – Александър Новак иска „българската страна в оптимални срокове да издаде всички необходими разрешения за строителството на морската част от газопровода „Южен поток”. Българската страна пък казва – о, да, да, ще го направим и даже вече го правим, част от разрешенията са издадени /разбирай, от това правителство/, а по другата част се работи и ще бъде изпълнено.
Щес`стараем и проч.
За сметка на това Новак обещава – и Теменужка Петкова много се хвали с това – Русия да разгледа българската идея на нашия бряг да се построи европейски хъб за разпределение на газ от Русия. Дълбоко неясен остава отговорът на въпроса защо, след като Брюксел ни предложи вариант за истинска диверсификация на енергийните доставки чрез тъй наречения „вертикален европейски коридор”, ние вървим да мислим глупости и пак да се тикаме в ръцете на руснаците.
Още по-неясно е обаче какво предвижда самата идея за хъб, например – дали той ще е част от „Южен поток” или говорим за изграждането на още един, паралелен руски газопровод. Най-добре обаче този въпрос завинаги да си остане без отговор, защото и в двата случая ще бъде жив пример за това как глупостта преобладава над здравия разум, защото здрав разум липсва.
Тук вече си казах, че тая работа с издаването на разрешения без българската общественост изобщо да е информирана и при това – след като проектът уж е спрян, със сигурност няма как да мине без знанието и одобрението на премиера Борисов.
Нали от известно време насам се появяват информации и всички се чудят – как така „Южен поток” е спрян, а пък във Варна продължават да се стоварват тръби за строежа на морския участък от газопровода. И досега никакъв разумен отговор от страна на правителството няма. А няма дори и неразумен отговор.
Сега обаче нещата си идват на мястото. Тръби се стоварват, защото проектът не е спрян. А не е спрян, защото България продължава да издава разрешения на руснаците, докато в същото време ходи да се оплаква в Брюксел колко те са лоши и как ни обвиняват за спирането му.
И ето че най-накрая самият Бойко Борисов излезе онзи ден и призна всичко, като обясни и подробности за умния план, който е изготвен. Планът се състои в следното – България продължава с пълна пара работата по „Южен поток” и ще издаде всички необходими разрешения, а после ще заеме героична поза и ще каже предизвикателно на руснаците – ха сега да ви видим ще строите или няма да строите.
Борисов тръгнал да плаши куче с кренвирш.
Ами ще строят, естествено, нали те за това се натискат вече толкова време – за да направят пробив в системата за обща европейска енергийна политика, доколкото тя съществува; да наложат на България и редица още европейски страни допълнителни енергийни зависимости, чрез които още по-добре да прокарват и политическото си влияние в Европа; да смучат парички от същата тази Европа, защото паричките, които смучат в своята уж богата Русия за нищо не стават.
Ха сега да ви видим…..
И какво, Путин веднага ще подвие опашка пред принципната България, която ще му запуши устата, като най-после му даде онова, което той иска.
Наистина, по-тъп план от този не съм чувал да съществува някъде.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Китай ще предостави икономическа помощ на Русия при необходимост

http://svetoven.pogled.info/news/60981/Kitai-shte-predostavi-ikonomicheska-pomosht-na-Rusiya-pri-neobhodimost

/Поглед.инфо/ Министърът на външните работи на Китай Ван И заяви, че Пекин ще предостави икономическа помощ на Русия, при необходимост, предаде РИА Новости.

Спасен е планинар след 12 часа издирване

http://bulgarski.pogled.info/news/60980/Spasen-e-planinar-sled-12-chasa-izdirvane

/Поглед.инфо/ Спасен е 35-годишният планинар Генчо Генов, който се изгуби вчера при преход в Стара планина, извършен в тежки условия.

Когато делим по братски

http://sulla.bg/2014/12/22/3092.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=%25d0%25ba%25d0%25be%25d0%25b3%25d0%25b0%25d1%2582%25d0%25be-%25d0%25b4%25d0%25b5%25d0%25bb%25d0%25b8%25d0%25bc-%25d0%25bf%25d0%25be-%25d0%25b1%25d1%2580%25d0%25b0%25d1%2582%2

Помните ли онзи стар виц: вървят съветският другар и българският другар по пътя към светлото комунистическо бъдеще и, не щеш ли, на пътя – торба с пари. „Ну, давай да я разделим по братски!“ – предложил съветският другар. „Не, не – отклонил предложението българският. – предпочитам да я разделим по равно“.

За този виц се сетих, когато онзи ден големият брат ГЕРБ зашлеви с опакото на ръката достойнството на по-малкия си коалиционен брат Реформаторския блок. Младият и необуздан финансов министър Владислав Горанов по повод търкания около реформите в пенсионното осигуряване каза, че не иска акъл от дребосъци и че “партии с 4-5% подкрепа могат да подкрепят или не решенията на ГЕРБ, но отговорността за финансовата стабилност на държавата е на мандатоносителя“.  В интерес на истината, той е абсолютно прав, но това е тема на друг разговор. Тема на друг разговор е и дали действията на „мандатоносителя“ ще доведат именно до „финансова стабилност на държавата“ или до нещо друго – временно затишие до местните и, може би, президентските избори, след които – и потоп! Нас ни интересуват не тези, а два други въпроса: 1) Защо „мандатоносителят“ си позволява такова поведение? и 2) Защо малкият му брат го търпи?

Според мен мислите на „мандатоносителя“ са протекли горе-долу така: „Извихте ни ръцете да се коалираме с вас. Ако бяхме изкарали малко повече гласове, изобщо нямаше да ви погледнем. Обаче сега сме принудени да ви търпим, за да не ни се налага да правим още по-отвратителни коалиции. Вие карате управлението ни да изглежда дясно и ние ви плащаме за това. Плащаме ви с министерства (па макар и ветровити) и с вицепремиерски постове (па макар и бутафорни). Плащаме ви, за да си траете, но вие вместо да си траете, ни се зъбите като улични помияри, защото лакомията ви не знае край. Затова понякога не можем да си сдържаме нервите, особено някои по-млади функционери.“

От своя страна пък Реформаторският блок (по-малкият коалиционен брат) си мисли нещо такова: „Много се изложихме като се коалирахме с вас. Уж щяхме да гоним мутрите от политиката, уж щяхме да рушим „политическия картел“ ГЕРБ-БСП, уж вие не бяхте десни, а втори ешалон на БКП, уж единствените „автентични“ десни бяхме ние, пък вижте каква стана тя! Сега, като се провалите за пореден път, ще повлечете и нас. Я дайте, за всеки случай, от време на време, да проявяваме „принципност“, та като се олеете, да кажем: „ние бяхме против!“. Като сте ни взели за партньори, ще търпите. Защото вие сте новобогаташът, а пък ние сме грозната стара мома – графиня. Като се ожените за нас и вие ще станете благородници, тоест ще заприличате на десни дори и в безкритичните очи на ЕНП.“

Вероятно така ще си помислят коалиционните партньори, но остава въпросът защо, след като грубо я обиждат пред очите на всички, грозната графиня не си събере багажа, ами продължава да мъти в общото гнездо, сякаш я плюят, а пък тя вика „дъжд вали“.

Защото грозната графиня очевидно не е толкова благородна, колкото иска да я мислим. Ако беше толкова принципна и идеологически чиста, а нейната главна политическа цел беше да следва неотлъчно предначертания си път, без да позволява на никого да я отклони от него и без да прави компромиси с нищо, то когато ѝ кажат, че няма да се съобразяват с нея, тя би напуснала тази връзка. РБ обаче остава, защото му се усладиха трохите от големия сладкиш. Блокът е радостно възбуден. След като се разпределиха министерствата, след като се разпределиха агенциите и областните управители, сега идва ред на членовете на бордове, на директорите на държавни предприятия, на секретарките на читалища и на лелките, които късат билетчетата пред киното.

Наскоро си говорих с интелигентен мъж и той каза:

- Разликата между цивилизования свят и нас е тази, че там посоката е ясна. Руслото е едно и дали вървиш по левия или по десния бряг, няма значение. При нас всичко е хаос.

- Не е така – възразих аз. –  И при нас руслото е едно. Всички имат една и съща цел: да източат бюджета и да ограбят европейските фондове. В нашето русло никой не върви нито по левия, нито по десния бряг. Всички цепят по средата. Затова няма значение кой с кого се коалира. Няма значение какви безобразия ще вършиш, стига да си оставиш малко време, за да се забравят. Нашият „народ“ забравя бързо дори и най-незабравимите неща.

Възмущаваме се, защото мислим, че демокрацията е осакатена, обаче истината е, че демокрация изобщо няма. Има само някаква илюзия в главата на блуждаещата интелигенция. Ние все още живеем в прогнилата Османска империя или поне тя все още живее в нас. Играем си на свобода, но всъщност мечтата ни е да добруваме в сянката на падишаха. На мнозина това сигурно им харесва, но аз мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Адвокат Марковски: 20 години за пиян шофьор е много сериозно наказание

http://petel.bg/Advokat-Markovski--20-godini-za-piyan-shofor-e-mnogo-seriozno-nakazanie__94765

Адвокат Марин Марковски коментира темата за предложените завишени наказания за употребилите алкохол шофьори, убили след това човек на...

40-годишен българин:"комшиите ми позвъняха че са ме од одарели и автомобила е избягал" (фото)

http://petel.bg/40-godishen-balgarin-komshiite-mi-pozvanyaha-che-sa-me-od-odareli-i-avtomobila-e-izbyagal---foto-__94766

Вижте как се попълва Прокотол за ПТП Заявление за издаване на протокол за ПТП затрудни 40-годишен пловдивчанин, видя Трафик...

17 души издирвали изгубения в Стара планина мъж

http://petel.bg/17-dushi-izdirvali-izgubeniya-v-Stara-planina-mazh__94767

В акцията за спасяването на изгубилия се мъж в подножието на връх Ботев участваха 11 човека от Троян и 6 от Карлово и Калофер. В готовност...

В БСП влязоха млади кариеристи

http://bulgarski.pogled.info/news/60979/V-BSP-vlyazoha-mladi-karieristi

/Поглед.инфо/ Интервю на Галина ДИМОВА с Атанас Мерджанов за проблемите на левицата

Уикилийкс разкрива още тайни на ЦРУ

http://svetoven.pogled.info/news/60978/Uikiliiks-razkriva-oshte-taini-na-TSRU

/Поглед.инфо/ Добър външен вид и без плащане в брой: това са някои от съветите към шпионите от ЦРУ в инструкция за преминаване на държавните граници. Секретният документ е публикуван в неделя от Уикилийкс (WikiLeaks).

Днес е Св. Анастасия, жените не трябва да работят

http://petel.bg/Dnes-e-Sv--Anastasiya--zhenite-ne-tryabva-da-rabotyat-__94764

Имен ден празнуват всички с имена: Анастасия, Анастас, Анастаса, Анасташа, Анастасийка, Ася, Наташа, Наста, Настя, Настас, Сийка, Сия, Стаска,...

Вижте къде ще дебнат катаджии по празниците

http://petel.bg/Vizhte-kade-shhe-debnat-katadzhii-po-praznitsite__94762

Полицаи ще регулират движението по натоварените пътища, около курортите и на изходите на София и големите градове. Униформени ще помагат...

Вашият хороскоп за понеделник

http://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-ponedelnik__94760

lamqta.com/horoskop   Овен  За Вас този ден ще се превърне в неочакван успех. Ще Ви се предостави възможност неочаквано да изпреварите...

Днес изтича специалният надзор над банка Виктория

http://petel.bg/Dnes-izticha-spetsialniyat-nadzor-nad-banka-Viktoriya__94763

Специалният надзор над търговска банка "Виктория" изтича днес. Вложителите в банката имат достъп до всичките си средства вече десет дни....

Продължават да търсят Генчо, времето в Балкана е кошмарно

http://petel.bg/Prodalzhavat-da-tarsyat-Gencho--vremeto-v-Balkana-e-koshmarno__94759

При кошмарни условия продължава издирването на изчезналия под връх Ботев 35-годишен планинар Генчо Генев, казаха хора от спасителния екип...

Настъпи астрономическата зима, идва с ураган и студ

http://petel.bg/Nastapi-astronomicheskata-zima--idva-s-uragan-i-stud-__94761

Жълт код обявиха властите за силен вятър в цялата страна днес и утре. Спасителите предупредиха туристите да не припарват до екопътеките в...

Очаква се нова вълна от фалити на руски туристически фирми

http://petel.bg/Ochakva-se-nova-valna-ot-faliti-na-ruski-turisticheski-firmi__94758

 Руският туристически бизнес отново е в бурни води. След като службата по потребителски надзор на Русия миналата седмица обяви за...

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване