01/06/15 08:34
(http://www.gorichka.bg/)

Двама виетнамци искат да спасят страната си от пушека

strawНе знаем за вас, но ние като чуем Виетнам, първото, което изниква в главите ни съвсем не е зелен бизнес, ръководен от млада жена. В интерес на истината, тази идея е трудна за възприемане и от самите виетнамци. Поне така твърди Транг Тран, младата жена, която след като завършва Държавния университет на Колорадо се връща в родината си и създава компанията Fargreen. Двамата с партньора ?, Туй Дао, имат и конкретен план – да намалят ужасяващите количества дим, които замърсяват въздуха над селските райони на страната.

Проблемът с дима идва от излишната слама, която остава след като се обере ориза. Както често се случва и в нашата родина, местните фермери се отървават от нея като просто я изгарят както си е на полето. Резултатът е, че в продължение на месеци цели огромни територии са обвити в пушек, който понякога е толкова гъст, че не само задушава, а от него дори не може да се вижда. Добре, това ни е познато, казва си вероятно драгият читател, как тези симптични виетнамци са решили да се оправят с тази работа. Ето как.

mushrooms
С гъби. В момента Fargreen работи с десетина ферми, като ги обучава как да използват сламата за отглеждане на няколко вида гъби, които после отиват в хранителните магазини. И въпреки, че целият процес е все още в начален стадий (миналата година са успели да използват един тон слама и да произведат около сто килограма гъби) той е завършен и затворен – това, което остава след гъбите, се използва за естествен обогатител на почвата. Ние лично много харесваме идеи, които се вграждат естествено в един по-широк контекст, а също така ни се струва, че макар и да не е толкова тежък проблемът с пушека у нас, все пак имаме какво да научим и направим по въпроса.

Повече подробности тук

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване