02/13/15 11:18
(http://komitata.blogspot.com)

Зимната война 1939-1940г.

Зимната война е война, която СССР води срещу Финландия между 30-ти ноември 1939г и 13-ти март 1940г. Финландия губи войната, заедно с 11% от територията си и 30% от икономиката си.

През 1939г. Съветският съюз е подписал няколко международни и двустранни споразумения за ненападение с Финландия: Договорът от Тарту през  1920 г., Пактът за ненападение между Финландия и Съветския съюз , подписан през 1932 г. и преподписан през 1934 г. , и Хартата на Обществото на народите.

През март 1938г. и 1939г. се провеждат съветски военни учения, основани на сценарий, при който граничен инцидент в село Майнила предизвиква война.

На 26-ти ноември, 1939г са произведени са седем артилерийски изстрела по посока на село Майнила. Падането им е проследено от три финландски наблюдателни поста. Те са изчислили, че снарядите се взривяват на 800м навътре в съветска територия. Финландия предлага неутрално разследване на инцидента, но Съветският съюз отказва и скъсва дипломатическите отношения с Финландия на 29-ти ноември.

Материали в частните архиви на Андрей Жданов доказват, че целият инцидент е режисиран, за да бъде Финландия посочена като агресор и да бъде нападната.

Финландската страна отрича отговорността за нападенията и посочва съветската артилерия като виновник. Военните дневници на близките финландски артилерийски батареи показват, че Майнила е извън обхвата им, тъй като те са били изтеглени по-рано, точно за да се предотвратят подобни инциденти.

В дните след обстрела, съветската пропагандна машина генерира много шум и около други фиктивни актове на финландската агресия. След това Съветският съюз се отказва от пакта за ненападение с Финландия и на 30–ти ноември 1939г. започва първото настъпление на Зимната война.

През 1994г. руският президент Борис Елцин осъжда Зимната война като агресивна война.

(по-подробно във Уикипедия, но на английски)

картинката от тук

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване