02/21/15 21:44
(http://ivo.bg/)

Големият отсъстващ от големия митинг срещу руската агресивност

Читателите на ivo.bg няма да бъдат изненадани от това, че няма да пиша репортаж за състоялия се днес ( 21 февруари 2015 г.) протест срещу руската агресивна политика в центъра на София. Каквото съм казал там като говорител, поканен от организаторите, пиша тук от години.

 

Само една обща оценка: беше голям митинг по мащаб и значение. Многократно повече хора дойдоха, отколкото маршируват напоследък под знамената на Петата колона в столицата.

 

Нещо повече, това е първият подобен сбор на българи през последния четвърт век, които по този начин защитават не заплатите си, не сметките си ( за ток, парно, и други легитимни мотиви за протест), а именно правото на България и българите да не бъдат мачкани от валяка на руската информационна хибридна война, управляван от Петата колона на Кремъл.

 

Ето ви една гледна точка, бременна с въпроси без шанс да роди отговори в сервилните ни медии. Което не пречи въпросите да бъдат зададени – за да „отлежават” до времето, когато бъде спрян позорният спад на свободното слово в България, преди да достигне абсолютното дъно на световната класацията на „Репортери без граница”. В нея скопената ни медийна свобода е полегнала вече на умирачка под надгробната плоча под № 106 в света.

 

Уродите на руската пропаганда са смешни и адресатите й се хилят на номерата й. Палячовците са разпознаваеми и относително безвредни извън публиката, готова да участва в тъпите им фокуси на цирковата арена.

 

Важно е най-сетне да се запитаме за интелектуалното съучастие, чрез което „меката” цензура работи в полза на забранените теми, като руската многолика агресия срещу България, наричана напоследък в НАТО „хибридна информационна война”. Ето защо в изказването си споменах БНТ и зачаках как ще реагират тази вечер в новините ( защото нямаше как да пренебрегнат напълно събитието). И дочаках очакваното: цензурата на БНТ показа лозунга ми, но се постара да не се види кой го държи.

 

Класика от времето на НРБ в БНТ: 55 години приемственост във „възхода” на телевизионната цензура.

 

Сред говорителите на протеста имаше бивш парламентарен секретар на Жан Виденов. Имаше и бивш председател на Народното събрание.

Сред протестиращите имаше известни приятели на управляващия Борисов. Това също е добре за каузата, прокламирана като повод за събитието. Но с констатациите – дотук. Следва въпросът за онова, което отсъстваше.

 

Защо, при положение, че явно не ставаше дума за партийна, а за чисто гражданска инициатива, повече от два часа нито един от гражданите, запълнили с изказванията си на микрофона до последната секунда позволеното време за митинга, не спомена за Бойко Борисов като съмишленик на този наистина уникален митинг срещу руската намеса в България?

 

Как пък не се намери един самоотвержен негов фен да поиска думата по темата, която беше довела на площада известни негови привърженици? Никой нямаше да се противи такъв говорител да похвали Борисов като противовес на Петата колона. Всички биха го аплодирали, ако имаше за какво.

 

Замислете се: състоя се повече от два часа митинг с призиви за прозападна, проевропейска съпротива на България срещу руската агресивност, заявена днес на столичната бразда между сградите, обитавани служебно от Борисов и Плевнелиев. Обаче нито веднъж, в нито една от многобройните речи, не беше споменат социологически доказаният абсолютен национален шампион по медийно споменаване, лидерът на гражданите за ЕВРОПЕЙСКО развитие на България, премиерът на страната Бойко Борисов.

 

Възможно ли е такова „неглижиране” по адрес на такъв незаобиколим фактор в българската публичност, без да има сериозна причина за това?

 

Премиерът беше „пропуснат”, не беше похвален по щадящ (засега), мълчалив начин- на фона на оглушителните аплодисменти за президента Плевнелиев и неговата ясна европейска позиция по въпроса, който беше събрал толкова много хора на мегдана.

 

Това премълчаване беше послание спрямо мимикрията на премиера.

 

Който има уши, да гледа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване