08/12/15 08:25
(http://patepis.com/)

Германия на влак

Колкото и да не ви се вярва, но в последните години най-туристическата страна в Европа стана Германия (Оооо, Шан-з-Елизе! Не е Франция вече…) Днес Вили ще ни даде идеи и акъл как да се придвижваме из Германия с влак. Приятно четене:

Германия на влак

Съвети за пътуване с Deutsche Bahn в Германия

Лятото се развихри, отпуските, почивките и пътуванията също :) А пък аз току-що се върнах пак от Германия. Мдаа, доразгледах си това-онова, дето миналото лято не успях, ходих и още насам-натам иии… естествено, пак не ми стигна!

Ми то толкова много има за гледане и правене там!

Интересни големи градове, живописни малки градчета, дворци, резиденции, да не говорим пък за замъците… Църкви, манастири, катедрали, музеи, паркове, културни и исторически паметници и паметници на ЮНЕСКО, реки и езера… Изобщо, красива природа. И съхранена история. Богата култура. Подредена държава. Висок жизнен стандарт. Спокойни и любезни хора. Поне такава я виждам към момента Германия. И вече не се чудя, защо някои хора толкова драпат да заживеят там.

И сега, за тези, които евентуално се чудят дали да пътуват

из Германия без собствен транспорт

и не с организирана туристическа група, пък и въобще за всички, на които би им било интересно, ще подам актуална информация за по-практично и удобно пътуване. Уверявам ви, че едно

самостоятелно пътуване из Германия не е никак трудно и е доста приятна емоция,

защото немският транспорт и конкретно жп транспортът им е отлично уреден, а влаковете им са далееч по-добри от нашите, за голямо ни съжаление, и то във всяко отношение. Аз твърдя, че и най-най-скапаният и мръсен немски влак е по-чист и по-комфортен и от най-най-свестния миризлив български влак. Уви.

Из Германия с влак Из Германия с влак

Вярно е, че цените на обществения транспорт в Германия никак не са евтини, особено пък спрямо българския стандарт, но драгите германци са измислили една доста добра система, според мен, така че стига да му се пътува на човек, може да го прави и без да се охарчва прекалено.

И така, всички области в Германия имат регионален „тикет“ /Fahrkarte, билет/, с който:

http://www.bahn.de/regional/view/regionen/ueb.shtml

  1. Може да се пътува неограничено с всички регионални обикновени и експресни влакове, крайградските влакове, градските и междуградските автобуси, метрото и трамваите. Примерно, за Бавария той се казва „Байрен тикет“, за Баден Вюртенберг е „Баден Вюртенберг тикет“ и т.н. за всяка провинция.
  2. Цената на билета е 23€ за един човек. За група до пет човека общо, всеки следващ доплаща по 5€. Значи за двама цената става 28€ (т.е. вече по 14€ на човек), за трима е 33€ (т.е. по 11€ на човек) и т.н. Тези цени са за втора класа. За първа класа са по-скъпи. Но аз така и не разбрах каква е разликата между първа и втора класа – и в двете класи нещата ми изглеждаха еднакво. Просто ги разделя една прозрачна врата.. Виж, при високоскоростните влакове разликата е очевидна. Но в случая те не ни интересуват.
  3. Този билет, както казах, е валиден само за територията на съответната провинция, но има и „вратичка“ – с него може да се отиде и до градове, които са гранични. Примерно с Хесен тикет може да се пътува от Франкфурт на Майн (в Хесен) до Манхайм, който е в Баден-Вюртенберг, но де факто е на границата на двете провинции. С Бавария тикет се пътува без проблем до Улм (в Баден-Вюртенберг) – също е на границата, или дори до Залцбург, който е в Австрия, на границата с Германия. С Баден-Вюртенберг тикет пък може да се отиде до Меминген в Бавария, а също и до Базел и Шафхаузен, които са в Швейцария. Още нещо интересно, а и важно, мисля, за който ще ходи в района на Баварските Алпи: Байрен тикет е валиден и по линията Гармиш Партенкирхен (Германия) – Ройте ин Тирол (Австрия), макар че половината от маршрута е през Австрия – понеже линията се обслужва от Дойче бан.
  4. Билетът важи за един ден като от понеделник до петък е валиден от 9:00ч (сутринта) до 3:00ч. на следващия ден. В събота, неделя и официален празник е валиден от 0:00 ч. на конкретния ден до 3:00ч. на следващия ден ( през нощта)
  5. Има и нощни билети, при които за един човек цената е 23€, но за всеки следващ (до общо 5) се доплаща по 2€ и важат от 18:00ч. до 6:00ч. на следващия ден.
  6. Билетът е един за цялата група от двама, трима, четири или пет души и те трябва да си напишат имената в билета четливо на латиница. Освен това, всички трябва да пътуват заедно.
  7. Билетът може да се купи от автомат за билети на гарата. Автоматите имат менюта и на още няколко езика освен на немски, и е описано стъпка по стъпка как става купуването – лесно е! Автоматът приема банкноти само от 5 и 10€ и връща ресто – за този вид билети. Но при купуване на редовен билет автоматът приема и монети. Може да се плати и с банкова карта.
  8. Билетът може да се купи за същия ден, но може и за друга дата – трябва да се посочи конкретно
  9. Билетът може да се купи и от информационен център или други места, но тогава се плаща допълнително по 2€ за услугата
Автомат за билети – Из Германия с влак– Из Германия с влак

Автомат за билети

Има и още един вид билети, с които може да се пътува неограничено из цяла Германия. Условията при тях са следните:

  1. Цената за един човек е 44€, а всеки следващ (до пет души общо) доплаща по 8€. Т.е. двама души пътуват накъдето си искат цял ден само за 26€, ако са трима души билетът им излиза по 20€ и т.н. При този билет няма първа класа.
  2. Билетът важи пак за същия часови диапазон – понеделник-петък от 9ч. до 3ч. на следващия ден. Събота, неделя и официален празник – от 0ч. до 3ч. на следващия ден.
  3. Билетът важи за всички обикновени и експресни влакове. Не може да се използва за високоскоростните, нощните и международните влакове от типа ICE, IC, EC, City Night Line.

Внимание: Всички тези видове билети не може да се препродават нито да се преотстъпват, възможно е при проверка да ви бъде поискана лична карта/паспорт.

Гара  – Из Германия с влак

В Германия на всички гари, като при по-големите гари дори на всеки перон**,

има и неелектронни информационни табла, поставени в стъклени витрини.

За заминаващите влакове таблата са жълти, а за пристигащите – бели. Но още

по-лесно и удобно е да гледате разписанието направо на автоматите

за закупуване на билети /има такава опция/, защото там ви излизат всички възможни варианти за връзка, дава ви се информация от кой перон тръгва вашия влак, на кой перон пристига на съответната гара, там на кой перон е влакът, на който ще трябва да се качите (ако ще се прекачвате там) и колко време имате за трансфер (прекачване – бел.Ст.).

Bahnhof, 29525 Uelzen, Германия

Разписанията са така разчетени,

че примерно, ако пише, че имате 3 мин за трансфер, бъдете сигурни, че ще ви стигнат – най-вероятно влакът ви чака на съседния перон и просто слизате от единия и се качвате веднага на другия. Малко по-сложно е при големите гари като Мюнхен, Улм, Франкфурт, Нюрнберг, Кьолн и др., където освен, че има по над 30 перона, има и платформи юг и север, или изток и запад. В Мюнхен, примерно, има и перони А и В. На други места, на големите преходни гари (не крайни), каквато е Кьолн, да речем, пък са А, В, С, Д, Е – гледайте внимателно и евентуално си запишете на едно листче тези подробности от разписанието, особено, ако ще имате прекачване някъде и времето за прекачване е кратко. И ако не гоните самолет, който трябва да излети от летище, което е на 200-300-500 км от настоящето ви място,

не се тревожете много, ако изпуснете някой влак –

или следващия е след около половин-един час, или веднага можете да пребягате да видите на автомата каква опция ще ви даде компютъра за следващите 10-15-20 минути – евентуално с едно-две-три прекачвания и малко закъснение пак ще стигнете горе-долу навреме до целта си… Което, за съжаление, изобщо не може да се постигне с БДЖ понастоящем.

Внимание: Понякога Дойче бан покрива отделни курсове на кратки разстояния с автобуси – обикновено в ранните утринни часове, късно вечер, или в събота и неделя. Примерно от Бамберг до Ерланген. Или от Нюрнберг до Фюрт. Тези автобуси по правило имат спирки съвсем около гарата, но вместо да се лутате и да се кьорите в табелките на спирките, направо отивайте на информацията, където най-добре ще ви упътят къде е точно спирката на съответния автобус. Обаче, след като две лета по ред усилено /и с голямо удоволствие!/ кръстосвам Германия по всевъзможен начин, твърдя, че въпреки прословутата немска точност

и немските влакове се случва да закъсняват

Дори и ICE-тата – и свидетел, и потърпевш съм. Но пък ICE-тата и дори обикновените бързи влакове почти винаги успяват да стопят голяма част от закъснението, а ако то е само десетина минути, направо го елиминират за отсечка 100-200 км. Т.е., ако влакът ви закъснява с 10-15 минути, но пътувате на по-далеко, има голяма вероятност да си пристигнете по разписание. По правило регионалните влакове са сравнително къси, има дори влакове от само един или два вагона. Хм, и една голямата загадка си ми остава как така

винаги, във всеки влак и по всяко време, има вода, сапун, тоалетна хартия и салфетки за ръце –

до този момент аз не съм срещнала липса! Дори в тоалетната до киндер-секцията видях повивалник и памперси, кутия с мокри бебешки кърпички и пликчета за мръсните памперси!! Да, когато влакът има пет и повече вагона, в един от тях

има и „киндер-секция“, т.е. за деца –

с картинки от приказки и анимационни герои, и разни удобства и занимавки за дребосъчетата. Още – в най-обикновен немски влак

без никакъв проблем и без чужда помощ можеш да се качиш с малко дете и детска количка,

с колело или с обемист багаж…

Детска секция  – Из Германия с влак

Някои влакове, мисля, че които са за на по-дълги разстояния,

има и секция за пенсионери в края на един вагон –

оформено като отделен салон, на канапенца и фотьойли, почти по домашному, видях да са се разположили няколко баби, две-три от които си плетяха и си бъбреха, а един дядо си четеше вестник. Признавам, че бях доста впечатлена :) И са толкова регулярни тези регионални влакове, че едва ли не, са им като трамваи между малките градченца! :)

Всяка голяма гара е с работещи ескалатори,

а освен тях има и асансьори. Дори гарите, които са само с по 5 – 6 платформи имат асансьори към всяка от тях, а ако случайно няма, както и на малките гарички, много често има транспортни ленти до стената покрай стълбището, на които можете да си сложите багажа и само като леко го придържате, без особено усилие да го качите или свалите от подлеза на перона или обратното. Такива ми ти работи… Ние дали ще ги стигнем ли някога, се чудя …

Аз не претендирам за изчерпателност и затова всеки, който има и друга актуална информация – моля, може да допълва :)

А на тези, които тепърва ще се возят на немски влакове: Schöne Reise!/приятно пътуване!/

** на пероните им казват „платформа“

И няколко немски гледки от движещ се влак:

Из Германия с влак

Из Германия с влак

Из Германия с влакмания с влак Из Германия с влак Из Германия с влак Из Германия с влак

Auf Wiederseheeeeeen!

Автор: Вили

Снимки: авторът

Добавки от редакцията:

  • Автоматите по гарите, особено по малките, на които няма каса за продажба на билети, се ползват и за получаване на билетите, купени по интернет.
  • А който обича да плнира ж.п.маршрути и не само из Германия – може да си поиграе с разписанието и комбинациите за прекачване на http://bahn.de
  • Гарата в градчето Юлцен (Uelzen) е проектирана от Хундертвасер. Т.е.след Хундертвасерхаус във Виена, в Юлцен има Хундертвасербанхоф. И можете да ми повярвате – страхотна е!

Други разкази свързани с Германия – на картата:

Германия

Публикувана на 08/12/15 08:25 http://patepis.com/?p=60267

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване