08/17/15 19:40
(http://ivo.bg/)

Путин подава морков на троянския си Борисов въпреки натовската тояга

Само преди два дни руският външен министър Сергей Лавров ( и вътрешен номер две или три в неофициалната йерархия на Кремъл, според западни анализатори ) се изказа в стила на германската по рождение руска императрица Екатерина Велика, възприела от Петър Първи завета за руска експанзия на югоизток върху платформата на покровителството над половин Европа по православно-славянска линия. Русия иска представител на Източна Европа да оглави ООН, каза Лавров и с това дискредитира всеки кандидат с подобно потекло като евентуално руско протеже.

 

Дали Източна Европа е съгласна Русия да играе ролята на „закрилница” отново, както е било през 19-ти век, което е довело до руски агресии и окупации, базирани на тази претенция за покровителство над народите от тази част на континента?

 

Наистина ли днешна Москва си вярва, че след катастрофалния си успех в окупирането на Крим ще може да разпростре своето мислене от 19-ти век и върху днешна еманципирана от руската имперска мегаломания нейна бивша „сфера на влияние”?

 

Днес вече самият Путин демонстрира, че демаршът на Лавров не е просто някаква случайна имперска лига, потекла от устата на хищника при мисълта за вкусния обяд, който му бяга напоследък.

 

В едно от онези интервюта, които вече десетилетие и половина няма как да са случайни в страната да удавеното в Баренцово море свободно слово, Путин днес заявява апетит за нова прегръдка на руската мечка с троянското й пони България, оприличавано до скоро на прозападна блудница от близките му шовинистични слуги като Жириновски и Рогозин. Путин декларира без никакъв видим повод пред агенция ТАСС желание за близки отношения с България въпреки членството й в НАТО.

 

Кой ли ще да е невидимият повод, освен видимото съглашателство на премиера Борисов, демонстриращ несъгласие със западните санкции, паднал на колене пред Путин като невинен субект на европейския натиск за присъединяване към тези санкции?

 

Проблемът с руската мечка е в това, че тя е хищник, от който отделен човек не може да избяга нито по суша, нито на дърво, нито във вода. Срещу нейната лакома прегръдка помага само колективната отбрана.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване