08/19/15 09:45
(http://ivo.bg/)

Путин към кебапчийските си котета в България: “мац, пис-пис”

Не е новина фактът, че Москва гледа на България като на дългосрочна своя корупционна инвестиция, която ползва като резервна банкова сметка в момент, когато други, далеч по-големи кредитни линии в международната политика, се оказват затворени за нея поради собствената й политика на конфронтация и самоизолация. Посланието на Путин с „топлите думи” в Крим ( в отговор на „случаен въпрос” на етнически българин) към България- отговор, изрецитиран в духа на типичната сълзлива реторика за близостта между двата народа, в този смисъл е рутинна практика.

 

Интересното и различното в случая обаче е в това, че за първи път в историята си България е …много по-силна от Русия във ВСЯКО ЕДНО ОТНОШЕНИЕ, но само при едно условие: че се придържа към съюзническите си ангажименти. Тъкмо тях атакува Путин като подхвърля кокал на своите пудели у нас и те веднага наскачаха да лаят верноподанически.

 

Забелязвате ли същевременно, че започващите днес от българска територия най-мащабни учения на НАТО в Европа от десетилетия насам с трениране на десанти операции ( а десантът е военна операция, прилагана единствено и само при нападение), този път преминават при пълна, дисциплиниращо режисирана от Кремъл тишина от страна на кресливите, приспани за целта клетки на Петата колона у нас? Путин сменя тактиката и местните колаборационисти, както при резкия завой на Сталин към дружба с Хитлер през 1939 г- – и обратно през 1941 г.).

Какъв контраст е това мълчание на послушните местни “евроазиатци” с пропагандната истерия на същите преди по-малко от два месеца, когато беше мобилизиран целият пропаганден ресурс на Путин да вие на умряло във връзка с шепата американски военни и няколкото им бойни машини в ученията им на българска земя!

 

Както съм споменавал вече в трилогията си „Течна дружба”, малката и вечно подигравана за своята незначителност ( най-вече от съветофилите тук) България от векове заема много по-голямо място в имперските планове на руския монархо-социализъм, отколкото е тежестта на територията или населението й като „бройка”.

 

В едно от разсекретените писма на Сталин до Хитлер, изплувало от германските архиви ( докато руските продължават гузно да мълчат за заключените в тях още 4 писма), съветският диктатор праща през декември 1940 г. на своя нацистки побратим списък с условията, при които СССР би се включил във войната на страна на райха: в точка номер две Сталин иска гаранции, че ще получи България ( на първо място в списъка му е Финландия).

 

Както знаем, Сталин си получава България през главата на съюзниците, налагайки окупационен режим тук без той да е бил договорен с тях, но Финландия не посмява да глътне: този таралеж му напомня за съдраните гащи от съпротива на финландците, където съветската Пета колона не успява да услужи на чуждия завоевател така добре, както същата в България.

 

В скоби казано, сред напълно пренебрегваните и неизследваните досега причини, освен стратегическото значение на България като плацдарм към проливите, Сталин точи лиги и за българския уран – общо над 40 мини на българската територия, както се оказва след съветската окупация. С този ресурс в голяма степен е захранено първоначалното натрупване на ядреното величие на империята, върху която тя и днес паразитира като Велика ( потенциално разрушителна) сила.

 

Редовният „аргумент” на русолюбивите нашенци при опит да бъде критикувана политиката на истинската им родина е: „ Кой си ти, че да придиряш на Русия, тя е огромна и не се интересува от  жалкото ти мнение” ( това възклицание по смисъл се повтаря на всички нива: от редовия трол в интернет, до професорските пледоарии по темата от страна на Андрей Пантев и компания).

 

Да, обаче Путин, оказва се, се почувства длъжен да покаже интерес към толкова презираната и оплюваната от собствените му слуги България, които след неговото указание от 1 декември 2014 г. от трибуната в Анкара да се ругае София организираха състезание по надхрачване. В него ( освен традиционният храчкомет Жириновски) все още продължава да води шефът на външната комисия на руската Дума Алексей Пушков с възклицанието по повод спирането на „Южен поток”, обръщайки се към българите: „да ви е яд”!

 

Яд ги ненаялите се местни реципиенти на руската корупция, че им ограничиха хранилката със спирането на „Южен поток” ( макар да не са ги отбили напълно, както твърдят източници, запознати с техния бизнес). Същите сега не могат да се нарадват, че Путин публично подрънква с кутията, както се къткат котки със суха храна: „мац, пис-пис”.

 

И настана едно мяукане на кебапчийските котета у нас, долучи познатия призив на стопанина!

 

За ден-два олигарси, енергийни експерти и политици огласиха публичното пространство тук със своето шумно облизване, което не би се случило, ако главата на тази „риба” безмълвно( засега) не одобряваше възбудата им.

 

Очаквайте да проговори главата, откъм която мирише на постоянна готовност за (съ)участие в плановете на Путин да бъде душена свободолюбивата Украйна чрез примката на„Южен поток” – дори и когато той беше обявен за мъртъв.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване