09/22/15 15:36
(http://ivo.bg/)

Вълчицата като метафора на избягалия ( от възмездие) Първанов

Три дни вече избягалата от затвора, т.е. от зоопарка в Благоевград вълчица Лупи обикаля нейде в района заедно с новината за това чутовно събитие из медиите. Някои паметливи българи направиха аналогия с една друга вълчица и с „първия опитомител на вълци” в човешката история Георги Първанов, който би могъл да помогне със своята експертиза за разрешаване на кризата- или както я застреля, както е правил с доста вълци за кефа да ги убива с мощните си скъпарски пушки, подарени от щедри другари, или като я осинови временно за още едно успокоение на гузната му съвест на бракониер.

 
          Припомням малка част от вълчите му подвизи от времето, когато медиите си подвиваха опашката пред него, но някои все пак съобщаваха за тях- кой ( по изключение) с насмешка, кой с най-откровено подмазвачество ( по правило).
 

Първанов се саморекламира като опитомител на вълк

09:00 | 04 април 2011

Президентът Георги Първанов, известен със страстта си по лова и бракониерския скандал във връзка с отстрела на защитен от Червената книга див козел в резерват в Узбекистан през 2008 г., има надежда да остане в историята с уникалния си опит на човек, събрал вълк и каракачанска овчарка на едно място. Това стана ясно от обясненията му в сутрешния блок на бТВ в понеделник, където преди това изказа мнение по текущата политическа ситуация и предстоящите избори.

Първанов наскоро публикува в профила си във Фесбук снимка на вълчицата Зорница, която живее в резиденция “Бояна”. По този повод природозащитници заявиха, че законът изисква дивото животно да бъде регистрирано в екоинспекцията.

В понеделник Първанов обясни, че няма нарушение на закона и отправи покана към компетентните служби да видят животното.

“Аз отглеждам това животно много по-добре, отколкото идеята, която някой предлагат, да го дадем в зоопарка. Ако законът го налага, аз ще го направя, но със съжаление“, каза Първанов.

Единствената публична реакция на президентската телевизионна изява от страна на правителството беше на външния министър Николай Младенов.”Добре че има #гоце на тоя свят, че бръкна в устата на лъва да извади слънцето, което свети за нас, за Европа, за Америка, за целия свят”, коментира Младенов във Фейсбук.

“В своята хилядолетна история човечеството не е успяло да опитоми вълк. Аз съм събрал вълк и каракачанска овчарка на едно място. Това е уникалното в случая“, заяви президентът, след което се обърна към водещите: “Не е това новината. Позволете ми тук на вас да кажа, вие сте журналистите”“В своята хилядолетна история човечеството не е успяло да опитоми вълк. Аз съм събрал вълк и каракачанска овчарка на едно място. Това е новината. Това е уникалното в случая”, похвали се президентът. (Медиапул)

 

Без да иска БТВ опроверга Първанов като претендент за уникален вълчи опитомител

Иво Инджев 20 август 2013 г.

Забележително е ( за всички, които са в състояние да забележат), че именно Би Ти Ви опроверга тази вечер със задна дата Георги Първанов за едно от най-глупавите му президентски самохвалства.

Точно Би Ти Ви се подмаза на 11 септември 2011 г. на Първанов със съзливо репортажче от обиталището му във вила „Калина” в Бояна, в което се опита да изпере имиджа му на убиец на вълци ( забавляващ се с пушките си на стойност някоя и друга годишна президентска заплата и извън разрешения за лов сезон), задържал незаконно оцеляло вълче като домашен любимец.

Приласканата вълчица Зорница най-вероятно е била прибрана след като майка й е била гръмната- „подробност”, за която никой не попита недосегаемия за неудобни въпроси президент. Зорница беше показана умилително да маха покорно опашка пред Зорка Първанова в репортажа досущ като дресирана медия пред президент.

Днес в новините на Би Ти Ви показаха друг репортаж- от зоологическата градина в София, където един младеж дотолкова е опитомил отраснали вълчета, че дори и репортерката на телевизията нямаше проблем да се разхожда край тях. С което беше опровергана хвалбата на Първанов какво невиждано постижение било неговото опитомяване на вълк.

Опитомителят на вълчетата от зоопарка обясни в новинарската емисия, че опитомяването им е стандартна процедура, необходима за тяхното отглеждане в плен.

Българските медии, които се мазнеха на Първанов, не посмяха да опонират на претенцията на тогавашния властелин на медиите за смехотворното му самоназначаване за единствен опитомител на вълци в човешката история.

Трудно ми е да избера цитат по заслуги към обслужването на президента Първанов, но все пак да припомня за самохвалството му чрез архива на в. „24 часа”, който беше упълномощен да лъска имиджа на др. президент повече от всяка друга медия.

За странния домашен любимец на Първанов се разбра преди месец, когато той пусна снимки на личната си страница във фейсбук. Тогава се оказа, че животното не е регистрирано, както изисква законът, и екоинспекторите поискаха достъп до него. Първанов пък се похвали в телевизионно интервю, че е първият в историята на човечеството, който е успял да опитоми вълк. ( в. 24 часа 7 април 2011 г.)

В серия от интервюта Първанов настояваше най-сериозно за себе си, като за първия опитомител на вълк в човешката история. Сама по себе си тази самомнителна лъжа е достатъчно безумна- но е особено нелепа като се знае, че най-добрият приятел на човека е всъщност древен роднина на вълка.

Фактът, че добрите приятели на Първанов от Би Ти Ви днес го опровергаха по случайност с кадри от софийския зоопарк, прави смешката тъжна. Защото илюстрира успешното манипулиране на късата памет, на която разчитат, за да държат на къса верижка опитомената аудитория, приучена да гълта безкритично каквото й поднесат в телевизионната паничка.

Вярвате ли, че никой „фактор” в Би Ти Ви не си е спомнил за историята със Зорница покрай днешния репортаж от зоопарка?

Ваша работа. Аз не вярвам. Но вярвам, че и днес в тази телевизия не е позволено да се отправят неудобни реплики към приятеля на началника на телевизията, рекламния бос Гергов.

Лъгали, мазали- карай да върви…вълче влачи, диря няма.”

 

По странна ирония на съдбата най-сълзливото интервю за изчистване на образа на сем. Първанови, в което на вълчицата Зорница беше отредено важно място, беше излъчено по БТВ на 20 септември 2011 г., т.е. точно преди 4 години спрямо избухналата днешна трагедия с вълчицата Лупи. Лупингите в резиденцията в Бояна пред Първанов(и) осъществи тогава интервюиращата Лора Крумова, която задаваше отговори на Зорка Първанова с настояване да потвърди колко верен съпруг е президентът.

Сред вестниците вече многократно се бяха отчели флагманът на преклонението пред непогрешимостта на Първанов „24 часа” и догонващия го в това отношение „Стандарт”: два вестника, оглавявани от две лелки със завиден растеж в кариерата на медийното подмазвачество и в днешно време ( то да се подмажеш на Първанов си е двойна заслуга, автоматично се отчита като плюс и пред приятеля му Борисов, направо две в едно).

 

Линията продължи и „Труд” и след края на мандата на Първанов като президент с въпрос за вълчицата Зорница в едно интервю, чиито финал си заслужава дописването в днешното време.

 

В. Труд, 25 февруари 2012 г.:

- Да ви питам накрая, какво все пак стана с вълчицата Зорница, която отглеждахте в “Бояна”?

Зорка Първанова: – Живее в държавно стопанство, така както изисква законът. Създадохме й условия, близки до тези в Бояна. Тя никога не е живяла в клетка, но не би оцеляла и в природата. Сега за нея се грижат, както го правехме и ние.

Георги Първанов: – Шефът на стопанството, закоравял мъж на около 60 години, почти се просълзи, като ми разказваше как 20 минути стояла като вкаменена, гледайки пътя, по който си тръгнах. Мисля си, че един ден, когато имам повече време, ще напиша “Книга за вълците”. И като метафора.”

 

Толкова за вълчицата- самият той, Опитомителят на медиите, я споменава като метафора. Тя му приляга като овча кожа на вълк.

 

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване