Thalloderma Shop
09/30/15 21:31
(http://www.gorichka.bg/)

Можело значи

An activist carrying black balloons representing CO2 emission in Bali.

An activist carrying black balloons representing CO2 emission in Bali. http://www.smh.com.au

Не бихме искали да плашим никого, а само да съобщим, че до онези два градуса повишаване на световната температура, след които връщането към нормалното ще е много, много трудно, всъщност имаме… хм, един градус. Ако планетата се затопли с още малко за всички екосистеми ще започнат промени, които учените наричат „необратими”. Ние науката няма да я оспорваме, оставяме това на смелчаците, които са убедени, че утрешният ден им е гарантиран. Просто знаем, че сред основните причини за състоянието, до което сме докарали света, е постоянното ни желание за произвеждане на неща с цел икономически растеж, просперитет, достигане на нови финансови висоти и други подобни мероприятия, които не са особено смислени, особено когато се случват на гърба на Земята.

Оказва се обаче, че можело и да растем икономически, и да не режем клона, на който седим / живеем. Според последните данни на Международната енергийна агенция (IEA) сме постигнали непостижимото: през 2014-а икономическият растеж е продължавал, докато нивата на вредните емисии са останали непроменени от предходната година. Такова нещо не се е случвало от 40 години. По тази причина светът смяташе, че не може да има растяща икономика без замърсяване и двете си вървяха дълги години ръка за ръка, като скачени съдове.

За достигането до този невероятно ключов момент в борбата с климатичните изменения голяма роля е изиграла промяната в енергийната консумация в Китай и в останалите индустриални държави. Благодарение на това онези 32,3 милиарда тона въглероден диоксид, намиращи се в атмосферата ни през 2013 г., не са качили нито килце.

Въпреки всичко, тези 32,3 милиарда тона CO2 все още представляват огромна заплаха за единствения дом, с който разполагаме, така че се надяваме скоро тенденциите за задържане на нивото им да се превърнат в такива, които бележат спад. Виждаме, че се прави необходимото в тази посока и очакваме резултати и от срещата на върха в Париж в края на годината, която трябва да даде нов тласък на опитите за намаляване на вредните емисии.

Ако искаш да научиш още за климатичните измения и за това, което светът прави или съответно не прави по въпроса, заповядай на Дебати Горичка – Климат на 8 октомври.

––-

gorichka_debate_page

Дебати Горичка са част от проекта „Агенти на промяна: платформа за информираност и реализация към по-устойчиво бъдеще“, който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 и се осъществяват с подкрепата на Френски институт София. www.ngogrants.bg

Публикувана на 09/30/15 21:31 https://gorichka.bg/mozhelo-znachi/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване