10/03/15 07:47
(http://ivo.bg/)

Москва активира в България адвокатите на иранско-сирийските си клиенти

Сигурен знак за новата офанзива на руската хибридна информационна война в България, резултат от военната авантюра на Путин в Сирия, е размразяването на Мохд Абуаси, руски пропаганден агент за влияние, местен говорител на руския интерес по въпросите на Иран, групировката „Хизбуллах” (чието военно крило е признато за терористична организация в ЕС, т.е. и в България) и техния режим в Сирия.

 

Този „доктор”, когото русофилите величаят и като „президент” на измислен като за него „институт” в София, беше основното острие в пропагандната кампания в защита на „Хизбуллах” като извършител на атентата от 18 юли 2012 г. в Бургас. С пяна на уста „докторът” вилнееше от любезно предоставяните му за целта трибуни, включитело от екрана на БНТ. Но основния му канал за пропагандиране на правата иранско-сирийска вяра, прокарвана по каналите на руското влияние в България, беше телевизията на Пеевски и Цветан Василев ТВ7.

 

За онези, които са забравили или продължават да се правят, че не помнят, не знаят и не се интересуват (от такава дреболия, „мелоч” на руски), Абуаси беше стигнал дотам да изпраща екип лично на проправителствената по онова време ТВ7 на гости на Башар Асад в момент, когато броени дни преди това неговия посланик беше изгонен от София в съзвучие с официалната политика на ЕС ( още 6 европейски страни изгониха тогава посланиците на Асад).

 

Нещо повече, Абуаси заведе лично в Ливан същия екип на същата телевизия, който произведе пропаганден филм за „Хизбуллах” и беше хвален от Бареков в ефир за „геройството” да има изключителното гостоприемство на недостъпната за никоя друга телевизия В СВЕТА ( според самия Бареков) групировка, известна с непробиваемата си конспиративност. Абуаси се появи в кадър като преводач на репортерката Диляна Гайтанджиева в пряко излъчване от студиото на телевизията на „Хизбуллах” Ал Манар, която има черен печат за ЕС, но беше любезно приета в България при помпозното посещение на Башар Асад в София на гости на президента Георги Първанов ( и Бойко Борисов) през 2010 г. – последното появяване на сирийския диктатор в страна от ЕС преди същият да разпали гражданската война срещу собствения си народ през 2011 г.

 

Междувременно ЕС възприе тезата на САЩ, Израел и Великобритания, застъпена още в първия ден на атентата в Бургас, за ролята на „Хизбуллах” в терористичния акт. С близо година закъснение София най-сетне призна онова, което и моя милост заяви още на 19 юли 2012 г.- че е напълно възможно следите да водят към „Хизбуллах”, която никога не е поемала отговорност за подобни атентати по света ( основен „аргумент” на нейните адвокати, като Абуаси), но многократно е хващана в лъжа в това отношение- от Европа, до Латинска Америка.

 

След този провал, Абуаси беше изтеглен за известно време от фронтовата пропагандна линия в България.

 

Сега, когато и ирански части открито се присъединяват към проиранската милиция „Хизбуллах” в спасяването на сирийския режим, ръководено вече пряко от Русия на сирийска земя, „докторът” по пропагандните науки, профилиран в прокарването на руската политика в България, отново е активиран. Вече говори не само „неутрално” срещу САЩ ( което прави кой ли не) и в защита на режимите в Дамаск и Техеран, но и директно хвали главния спонсор Москва.

 

Маските, валидни и без това само за „слепите” ни власти, паднаха. Видно е от интервюто в сайта Rusofili.bg

 

“Оставането на власт на Башар Асад е факт. Включването на Русия в ударите срещу Ислямска държава ще доведе до по-бързото намиране на политическо решение на конфликта. Това заяви в интервю за “Факти. бг” д-р Мохд Абуаси, президент на базирания в София Център за близксоизточни изследвания.

Как ще се развие конфликтът в Сирия след намесата на Русия с удари срещу Ислямска държава?

Първо трябва да се отбележи, че намесата на Русия става след искане от легитимното правителство на Сирия. Това е в рамките на международното право. Вече бяха и обявени и целите на руската намеса: борба не само срещу Ислямска държава, но и срещу останалите терористични групировки, включени в списъка на ООН като Фронтът ан Нусра и останалите формации, гравитиращи около Армията на завоеванието.

Намесата на Русия е насочена срещу всички терористи, а не само срещу определени, а „нашите“ няма да ги закачаме. Очаквам от включването на Москва да се стигне до по-скорошно разрешение на конфликта и постигането на по-добри резултати във войната срещу тероризма.

Какво да очакваме от планираната от Иран, Сирия и Хизбула сухопътна операция срещу терористичните групировки?

От няколко години се водят сухопътни операции срещу Ислямска държава. Единствените, които воюват срещу групировката са сирийската и иракската армии. Новият момент в случая е, че се обявява по-сериозен от американската коалиция фронт. Трябва да се отбележи, че под командването на САЩ за последната една година и половина не бяха постигнати никакви резултати, а напротив – Ислямска държава разшири своето влияние с около 30% за последните 12 месеци.

Новият момент е, че се сключва широкомащабна коалиция от Иран, Ирак, Сирия и Хизбула, която смятам, че се подкрепя политически от Китай. Очаквам тя да постигне по-добри резултати, защото руснаците предоставят технологията, която до момента не беше достъпна за иракската и иранската армии. Освен това беше обявено създаването в Багдад на разузнавателен център за размяна на данни, който включва всички държави от тази коалиция.

Политическото разрешение на кризата в Сирия минава ли през свалянето от власт на Башар Асад?

Оставането на власт на Башар Асад е факт, след като четири години не можаха да го свалят. Вече е видно, че намирането на политическо решение без Башар Асад е невъзможно. Вече много държави като Испания, Германия, САЩ и други смениха позицията си по въпроса. Дори и турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви преди дни, че е възможен преходен период с участието на Башар Асад.

Само сирийският народ може да определи бъдещето на Асад. Според мен се върви към създаването на преходно правителство, в което да влизат представители на управляващите и опозицията. То трябва да подготви провеждането на избори и да започне работа по нова конституция.”

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване