Thalloderma Shop
10/06/15 11:07
(http://www.gorichka.bg/)

Дефорестация

unnamed

Имаше едно много кратко филмче от поредицата Nature Is Speaking, в което въздесъщият Кевин Спейси дава гласи си на дъждовната гора, за да чуем какво има да ни каже. „Хората… Толкова са умни. Те могат да измислят неща, удивителни неща. Защо ще им е необходима някаква стара гора като мен, джунгли, дървета…? Е, все пак те дишат въздух, а пък аз правя въздух. Замисляли ли са се за това? Хората… толкова са умни, ще го измислят някак. Хора, правещи въздух – ей това ще е забавно за гледане.”

Дефорестация – ето това сме измислили засега. Знаем как да сечем дървета и да променяме предназначението на почвата под тях, и тя става ранчо, път, билдинг, пасище или нива. И това вероятно не би било чак такъв проблем, ако можехме да го компенсираме. Въпросът е, че не можем. Изсичаме световните гори много по-бързо, отколкото им помагаме да се възстановят с нови насаждения. Това води до разрушаване на хабитата на редица животински видове, а на места и да изчезването им; рефлектира и във вдигането на световната температура, защото дърветата, които могат да погълнат емисиите CO2, стават по-малко; влияе пряко на засушаването – там, където няма дървета, няма вода и няма живот.

Според WWF светът губи гората си със скорост 36 футболни игрища в минута. За последните 50 години 17 % от горите в Амазония са изчезнали. Често се случва така, че уж непредизвикани пожари унищожават огромни площи горски масиви, които се превръщат в плантации (за какво ли не) в първия удобен момент. Плантации вече са и голяма част от дъждовните гори на Суматра, което е причина за високото ниво на въглеродни емисии в Индонезия. Сега държавата има нова политика и си е поставила за цел да намали емисиите CO2 с една трета в следващите 15 години, но защо трябваше да се стига дотук, би попитал някой.

Безразборното изсичане на гори е проблем и у нас и ефектът от него ще се усеща все повече. Наводненията и ерозията на почвата са само малка част от онова, което предстои, в случай че си затваряме очите за камионите с дървесина на места, където те не трябва да бъдат.

Каква е най-актуалната информация за дефорестацията ще научиш, ако посетиш Дебати Горичка – Климат на 8 октомври.
gorichka_debate_page

Дебати Горичка са част от проекта „Агенти на промяна: платформа за информираност и реализация към по-устойчиво бъдеще“, който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 и се осъществяват с подкрепата на Френски институт София.
www.ngogrants.bg

КОГА

Климат
Четвъртък, 8-и октомври 2015 г.
от 19.30 ч. до 20.30 ч.
Вратите отварят в 19.00 ч.

Бежанци
Сряда, 28-и октомври 2015 г.
от 19.30 ч. до 20.30 ч.
Вратите отварят в 19.00 ч.

КЪДЕ

Френски институт България
пл. Петко Р. Славейков 3

За да дойдете на Дебата за климата в четвъртък, трябва да си запазите място, защото те са само 120.

БИЛЕТИТЕ са по 5 лева и можете да си закупите от:

_БИОМАГ на пл. Журналист и БИОМАГ на ул. Кърниградска 13

_тенис клуб Малееви

_Палачинки от Хармоника на ул. Сан Стефано, точно до изхода на подлеза от Орлов мост

_На входа на Френския институт няма да се продават билети.

Ако има останали места до вечерта на дебата, ще пишем допълнително тук от къде можете да ги вземете преди самия дебат.

Публикувана на 10/06/15 11:07 https://gorichka.bg/deforestatsiya/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване