10/18/15 08:04
(http://ivo.bg/)

Руснаците бягат от “руския свят” на Путин

 

Има безпогрешен ориентир за това „къде е истината” в неистовия поток от руска и проруска пропаганда, чрез която Путин и адептите му се опитват да внушат някакви предимства на „руския свят” пред Запада: миграционният поток и неговата посока.

 

Не казвам нищо ново по принцип, но имаме новина за темповете и тенденцията милиони хора от периферията на бившата съветска империя в Европа да търсят по-добър живот именно в развитите западни страни, а не в Русия, по една проста причина- самите руснаци не желаят да живеят в Русия и ако могат, биха се преселили в западна посока. Цели 18 на сто от тях биха го направили веднага, а стотици хиляди се молят за визи в посолствата на проспериращи държави, като Швейцария или САЩ. Как „руският свят” може да е привлекателен за бившите „братя” от лагера на СССР, след като не е такъв за руснаците?!

 

Ето какво съобщава по този въпрос агенция Блумбърг (която не отчита и България като западна дестинация за стотици хиляди руснаци, придобили тук имоти с тенденция за заселване – да, България е магнит за бягащите от „руския свят”, а не обратното) .

 

Рекорден брой руснаци са кандидатствали за постоянно пребиваване в Съединените щати през 2015 г. За 4 хиляди Залени карти се борят над 265 хиляди руски граждани. Още 75 хиляди други руснаци са получили разрешение за пребиваване в Европа.

Броят на руснаците, които искат да емигрират в Съединените щати, постигна исторически рекорд, обяви агенция Блумбърг, цитирайки данни от Държавния департамент, който през тази година прие 265 086 молби за Зелена карта от руснаци, даваща им право на постоянно пребиваване в САЩ, независимо от факта, че за Русия е предоставена квота от 4000 броя.

 

Според статистиката на Държавния департамент, през 2014г., 245,638 руснаци са получили работнически и студентски визи, даващи им право на временен престой в САЩ, което е два пъти повече, отколкото преди десет години. В допълнение, през миналата година, разрешение за постоянно пребиваване в САЩ по семейни и други причини е дадено за 3622 руснаци, като 56 души са получили визи в замяна на инвестиция по-голяма от 500 хиляди долара.

 

Според Блумбърг, през миналата година, разрешение за пребиваване в ЕС и Швейцария е било дадено на около 75 300 руснаци, което е с 25% повече в сравнение с 2010г. Най-често руските граждани предпочитат да останат във Великобритания, Германия и Испания, посочва агенцията. В допълнение, с 30% за последните пет години е нараснал броят на молбите за израелско гражданство.

 

Адвокат Марина Фуксман, емигрирала в Съединените щати още по време на Съветския съюз, заяви пред Блумбърг, че богатите руснаци все повече гледат на САЩ, като на сигурно място, където могат да “настанят парите си, а вероятно и семействата си”. По-малко заможните руснаци, казва тя, просто искат да спечелят повече пари, кандидатствайки за визи за професионалисти.

 

“Политиката на Кремъл поставя образованата класа пред избор: или да се влеят в редиците на борците със Запада, или да емигрират”, – казва пред Блумбърг политическия анализатор Александър Морозов, наскоро емигрирал в Германия. Агенцията отбелязва, че при международната изолация, икономическия упадък и по-строгото регулиране в различни области, се е ускорило изтичането на мозъци от Русия. Напускат предимно учени и специалисти в областта на високите технологии, банковото дело и правото, а техническият парк “Сколково”, по думите на бившия му директор по развитието Максим Киселев, се е превърнал в “инкубатор за емигранти”.

 

Скорошно проучване на център Левада показа, че в чужбина са готови да заминат 18% от руснаците, което е с 4% повече, отколкото през 2014г. При това рекорден брой от анкетираните изразяват негативно отношение към САЩ и западните ценности: 71% оценяват негативно ролята на САЩ в света и 45% не одобряват западния начин на живот, в сравнение с 30% през 2008г. Преди шест години западните ценности одобряват 46%, а една трета от анкетираните са против тях.

В интерес на обективността към информацията на Блумбърг трябва да се добави, че няма опасност на този етап Русия да се обезлюди благодарение на притока на милиони бегълци от бившия “социалистически рай”, създаден от болшевишка Русия с огън и меч в Азия и в Кавказ. Републиките се превърнаха в нещо като постсъветски монархии, управлявани от феодали със закалка от ЦК на КПСС. Метрополията изсмука от тези колонии каквото можа по съветско време и след като ги изстиска те осъмнаха с недоразвити и примитивни икономики. Това подгони към няколко големи руски градове милиони жертви в търсене на препитание.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване