10/29/15 08:57
(http://vasvalch.com/)

Как да се превърнете в магнит за клиенти?

client magnet

Както вече се похвалих, миналия уикенд се изявих като лектор на WordCamp Sofia. Отговорната ми позиция като последен лектор в бизнес-панела и липсата на сценичен опит от eCommCongress насам ме провокираха да премисля по-обстойно презентацията си и това, което искам да кажа – надявам се да се е получило.

Презентацията сама по себе си казва малко, затова по-долу ще видите пълното й представяне:

Комуникирайте експертност и характер

Какво е необходимо, за да се превърнете в магнит за клиенти? Когато говорим за фрийлансъри или малки екипи от дигитални специалисти (като голяма част от публиката на WordCamp), наблюдаваме пресечната точка между личен бранд и бранд идентичност.

personal corporate branding

Ако пред марката стоят въпросите за отличителни от конкуренцията черти, обещание към потенциалните клиенти, допълнителни ползи и екстри, то личната марка допринася със своя имидж, ценности и цел. Тази комбинация прави фрийлансърите и малките екипи особено конкурентни във войната за клиентско доверие – защото те могат да покажат микса от експертиза и човешка същност, на който хората се доверяват (казват ни го Edelman в Trust Barometer).

edelman trust 2015Затова е важно в комуникацията да се показва както професионализмът, така и личния характер. А как да го постигнем? С фокус върху ограничен брой от ефективни практики.

Контент маркетинг

Основният метод за такова представяне е контент маркетингът. С него можете да представите себе си като професионалист, но и да повдигнете завесата на личното пространство и да споделите онзи микс от качества, който ви прави вас самите. Контент маркетингът днес се използва от много маркетинг специалисти (86%), а добрите резултати ги карат да увеличават инвестициите си (70%). Доверете им се в тази преценка!

content marketing

Най-желателно е да организирате контент маркетинг инициативите на своя сайт. Така си гарантирате контрол над съдържанието и не зависите от външна платформа. Разбира се, за ефективна контент маркетинг стратегия трябва да се фокусирате върху бизнес целите си – не създавайте постове, просто защото е модерно, а имайте ясна идея как това съдържание ще помогне да изпълните основните си бизнес задачи.

За да създадете правилното съдържание, трябва добре да познавате потребителите си и да знаете каква информация ще е полезна за тях. Дори да нямате усещане, че опитът ви е интересен за споделяне, имайте предвид, че понякога дори съдържанието за прохождащи във вашата сфера ще е интересно на потенциалните ви клиенти – те биха ви наели, точно защото не познават тази сфера и искат някой поне да им обясни ясно основите. Добре е да можете да им дадете документ, който да свалят и да погледнат по-нататък. Така едновременно ще им дадете повод да си спомнят отново за вас, когато преглеждат ресурсите на компютъра и в пощата си, и ще вземете email адреса им, който да ползвате за…

Email маркетинг

Ако инвестирате в един маркетинг-софтуер, препоръчвам ви това да е софтуер за email маркетинг. Резултатите могат да са изключително позитивни и да ви помогнат за превръщане на потенциалните клиенти в реални такива.

За да е успешен email маркетингът ви, трябва да се стараете да сте полезни. Недейте да промотирате само собствените си продукти, постове или нови инициативи – споделяйте професионално съдържание, което може да помогне на клиента. Така ще затвърдите имиджа си пред тях.

Най-успешната стратегия в email маркетинга днес е т. нар. “drip marketing” – където в продължителен период споделяте информация с контактите и автоматизирате съдържанието на база на тяхното поведение. Да речем, след свалянето на e-book от вашия сайт, ще им изпратите whitepaper по сходна тема – ако не се възползват от предложението, ще се постараете да ги ангажирате с видео-съдържание, което е по-лесносмилаемо. Drip маркетингът изисква специализиран софтуер и първоначална инвестиция на време в създаването на автоматизирания процес – но после може значително да помогне за привличане на клиенти.

Социални медии

Няма как да говорим за маркетинг и да не включим социалните медии в микса. Но не по начина, който си представяте. Досега социалните медии се използваха почти ексклузивно за споделяне на съдържание и генериране на трафик към сайта ви. Както отбеляза и Ноел в неговата презентация на WordCamp, това е остарял подход – днес трябва да създавате съдържание специално за социалните медии и да го оставите да живее там.

Благодарение на няколко нови формата, социалните медии са идеално място да си създадете имидж като лидер на мнение и експерт във вашата сфера. LinkedIn с Pulse и Facebook с обновените си Notes поддържат идеално дългоформатно съдържание. Medium е друг канал, който може да ви осигури голям обхват на нови читатели. Разбира се, всичко това е валидно, ако оформите съдържанието подходящо. За мен няма логика да публикувате в тези канали съдържание от блога си 1:1. Печеливша стратегия е да оформите два поста – един с по-базово съдържание по темата, който да публикувате в социалните медии, и един по-задълбочен анализ, който да публикувате на собствения си сайт. Така можете лесно да насочите заинтересованите читатели от социалките към личното ви пространство за още по темата.

Нетуъркинг

И тъй като е добре да се съчетават офлайн и онлайн практики, нека си поговорим за живите срещи. Професионални събития (като WordCamp) са добра възможност за връзка с потенциални клиенти и партньори. За да оставите положително впечатление у тях, трябва да имате добре подготвен elevator pitch: формулирайте ясно в 30 секунди кои сте, с какво се занимавате и какво ви прави различни. Разпишете тази идея и я дръжте винаги под ръка, ако трябва, наизустете ключовите фрази в нея (въпреки че винаги си личи, ако казвате стихотворение).

Най-ценната част от едно събитие е афтър-партито. Там се създават контакти и се намират интересни хора. Продължавам да не разбирам хората, които се отказват сами от тази част на събитията – именно тя може да донесе най-големи позитиви.

Не забравяйте за follow-up след запознанството. Изпратете email, туит или друго съобщение – някакъв писмен сигнал, че срещата се е случила и искате да продължите комуникацията виртуално. Не може да очаквате, че ще потърсите този човек след 5-6 месеца, когато ви потрябва, и той ще се сети с кого комуникира.

The bottom line

При маркетиране на своята фрийланс работа или малък екип, трябва да представите както професионалната си експертиза, така и отличителните си качества. И тъй като надали имате време или човешки капацитет да обхванете пълен маркетинг микс, препоръчвам ви да заложите върху създаване на съдържание в собствените си канали, а ако имате време – и в социалните медии. Подкрепете тази тактика с email маркетинг, за да превърнете посетителите на сайта в потенциални, а после – и в реални клиенти. И не разчитайте само на онлайн каналите – едно запознанство на живо може да ускори работата с нови клиенти и партньори значително.

 ___
снимка: charlesandmarie

Постът Как да се превърнете в магнит за клиенти? е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 10/29/15 08:57 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/wF-oTQwW-lc/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване