10/29/15 09:54
(http://ivo.bg/)

Параноевият ковчег на проруската пропаганда

„Не става дума за никаква дълга Путинова ръка, например, както мислят хора, заклети в паранои”, заяви днес в интервю за БНТ психиатърът Николай Михайлов, обяснявайки баналността на казуса с поведението на Сидеров.

 

„Вие медиите го създадохте”, заклеймяващо заяви пък новият общински съветник от „Глас народен” Светослав Витков, говорейки пак за Сидеров в друго телевизионно интервю и също препоръча да не се занимаваме със същия казус. С него не желая да споря задочно по очевидния въпрос, че не медиите създадоха медийно известният иначе от началото на 90-те години Сидеров, а именно руската Пета колона го сглоби като един Франкенщайн, употребявайки една конкретна медия за целта като ракета носител – като спутник, от който същият беше изстрелян от нулевото политическо битие до цели 8 процента национален вот в рамките на няколко месеца. Че това е абсурд, на който е „помогнато от външни сили” да се случи, призна наскоро и съпругата на Сидеров Капка Георгиева.

 

Но с д-р Михайлов в качеството му на политически коментатор съм готов да поспоря с пълното съзнание за непродуктивността да опонирам по този начин ( друг нямам- в БНТ съм отново негласно забранен) на самоизградило се гуру, уважавано от мнозина и ухажвано медийно. Не за друго, а заради подхвърления от него упрек срещу хората, „заклети в параноя” по отношение на „Путиновата ръка”.

 

Ако това стандартно обвинение беше изречено от стандартни червени шамани, като начетеният Андрей Пантев или невежата Шаренкова ( наградена именно от дългата ръчичка на Путин, лично от премиера Медведев миналия януари в Москва за заслуги към руската пропаганда), едва ли щеше да си струва опонирането. С опорните точки на радиоточка не се спори, както е известно. Поради което и все повече избягвам да влизам в ролята на участник в кални борби с русофили от телевизионния екран, отказвайки покани за участие в подобни „мероприятия”, скалъпвани за кеф на жадната за още кални реалити битки публика и като безплатен придатък в повдигането на рейтинга на телевизиите пред рекламодателите.

 

Да стоварваш обаче сарказма си на специалист по менталните заболявания върху заглушавания от години в България критичен глас срещу руската намеса в България от висотата на експертната психиатрична диагноза с политическа окраска, е като да риташ слабия в полза на силния. С неподражаемо засукания си изказ докторът този път орязва със скалпела си полипите на поливалентната руска намеса чрез образа на „ръката на Путин”, с който си служат за целите на подигравката срещу опонентите си тъкмо адептите на руската пропаганда у нас.

 

Именно обвинението, че виждат „ръката на Путин” навсякъде, е любимата карикатура на врага, опростявана като малоумен русофоб от всякакви другари и другарки от антуража на русофилщината у нас. Нейната основна характеристика е невежеството ( особено по въпросите на историята), докато докторът излъчва елитарно превъзходство над простосмъртния и затова диагнозите му са смъртоносно заблуждаващи за податливите на подобна хипноза колебаещи се между истината и манипулативните внушения мозъци.

 

Не, не разпознавам себе си в упрека на психиатъра, който налива масло в скърцащите механизми на опорната точка на пропагандистите срещу „психодесните”. Не се смятам за толкова важен, че да стана прицел на горчивото остроумие на доктора, което звучи примамливо за ушите на разочарованите от всичко и всички слушатели. Мизантропското закарфичване на политвредителите от политическата фауна, забодени в личния му вербален хербарий, са жадувано зрелище за (д)ушите им и то със сигурност предизвиква болезнена наслада в тях.

 

Да, знам че е слаба позиция да отговаряш, без да си споменат конкретно и поименно. Нямам обаче основание да се разпознавам като „параноик” , виждащ „дългата Путинова ръка” по конкретния случай със Сидеров, защото заявих както в тук в блога, така и от телевизионния екран на БТВ вчера, че на Сидеров му се случва точно обратното в момента: по-скоро му пращат юмручно послание към него лично и към всички останали, които не следват указанията и вредят на руското влияние в боричкането за място пред руската хранилка. Навалицата край нея е факт. Видно е от проруските заклинания на т.н. опозиция и от колаборационализма с руския неоколониализъм на управляващите граждани за евразийско разиграване на България (ГЕРБ).

 

Казах още, че има прегрупиране на руските играчи на българския политически пазар и че Сидеров е вече амортизиран, докато един Николай Малинов, свързан с милиардите на най-близкия до Путин медиен олигарх Малофеев, е избран да бъде пуснат като отдавна наложен, но и същевременно като нов руски основен играч на българския медийно – политически пазар. Нещо като генно модифициран Сидеров с човешко лице.

 

Ако става дума за ръцете на Путин, те изпълняват различни функции. Дясната му ръка Сергей Лавров беше активирана с коригиращ шамар за Бойко Борисов и той бързо се поправи пред строя с комплименти към шамаросващия го като „най-добрия дипломат в света”.

 

Жириновски, например, играе ролята на среден пръст на лявата ръка на Путин и той често се пъха по най-нагъл начин в българските дела за радост на аплодиращите го тук националмазохисти, определящи се като патриоти ( диагнозата оставям на психиатъра). Ако ( имаше начин да) питате Путин, щеше да ви каже, че няма нищо общо с този истеричен клоун на сцената на съвременния руски шовинизъм.

 

В този смисъл, да, Путин няма нищо общо и със Сидеров, който е на каишката на Жириновски, наточен да играе вътрешно и международно жалката роля, изпълнявана тук от буйстващия му български аналог със златния руски напръстник. Хора, които разполагат с достатъчно информация, но се озъртат при споделянето й, сочат Жириновски и бандата му като преки началници по финансова линия на потоците, захранващи българската им клоунада. Това е много удобно: при провал- в случай, че българската държава искаше да се конфронтира с тези наглеци- Путин винаги може царствено да отрече , че е чувал за някаква си бяла булонка, джавкаща с руски акцент в България.

 

А сега да обобщя и аз. Повтарям: реагирам не защото някак се чувствам лично засегнат. В персонално качество, когато да ме гълчат, се оправям някак си. Но се опитвам да защитя със скромните си сили гласовете срещу руската намеса у нас, които бавно и все така относително рядко, но все пак и въпреки всичко започнаха да се чуват напоследък в пробуждаща се България. Когато срещу тези кълнове на осъзнатата и признатата толкова трудно заплаха застане психиатричната оценка за тяхната „параноя” ( на фона на световния бойкот на руската агресивна политика), предпочитам да не мълча, каквото и да ми се лепне по този повод.

 

Диагнозата на психиатъра мигновено се превръща в опорна точка, макар че иначе докторът се изказа достатъчно презрително за самия Сидеров в лично качество. Това се вижда от следното заглавие в русофилски сайт, който внимава в картинката и извади следните негови думи от контекста на сутрешното му интервю буквално минути по-късно:

 

„Д-р Михайлов: Депутатите ще направят всичко възможно да хвърлят Сидеров на кучетата, по самозащитна логика”

 

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване