10/29/15 22:51
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Тарталети от бързо многолистно тесто с тиква, ябълки и карамелен сос

Ето това е типичен пример как се ражда една рецепта в моята глава. Всичко започна от лесния карамелен сос, който да придружи нарязани за десерт ябълки. Но той може да бъде много повече от това. Бързината и лекотата с, която се приготвя; възможността да се направи предварително и да се съхрани за по-късно в хладилник; вариациите с различните видове кафява захар и фактът, че това все пак е карамел и би бил подходящ за много съчетания в десерти го прави удобен да се използва в многокомпонентен десерт. След като приготвих карамела за има-няма 7 минути, си казах: „Чудесно! Сега мога да направя още 2-3 неща, с които да го съчетая.“ Трябваха ми още нещо хрупкаво, нещо сезонно и нещо свежо. Готов ли си да научиш как да си приготвиш тазгодишния есенен десерт?

Тарталети от бързо многолистно тесто с тиква, ябълки и карамелен сос

Хрупкавото реших да бъде от многолистно тесто – леко и въздушно, приятно карамелизирано. За да не усложнявам много десерта се спрях на бързо многолистно тесто, което се надига по-слабо от класическото, но има неговия ефект и най-важното – хрупкаво е. Още хрупкавост и сезонност носят печените орехи в десерта.

Тарталети от бързо многолистно тесто с тиква, ябълки и карамелен сос

Другата сезонна съставка е тиквата. И сега ще си помислиш, че тук всъщност няма смели комбинации от продукти. И е точно така. Всичко се завърта около познати вкусове, аромати и усещания – тиква, орехи, карамел, меко, хрупкаво, кадифено… Липсва им обаче малко свежест, затова към тиквата добавям ябълки, които да балансират сладките и меки тонове в десерта. И не пропускай солта в рецептата за карамеления сос, защото тя е много важна за този десерт.

Тарталети от бързо многолистно тесто с тиква, ябълки и карамелен сос

Тарталети от бързо многолистно тесто с тиква, ябълки и карамелен сос

Идеята за презентацията на десерта е от книгата на Michel Roux Pastry: Savoury and Sweet. В нея той представя подобни тарталети от многолистно тесто с пълнеж от череши и ментов сладолед. За тях ще изчакаме до пролетта.

За най-добър резултат е неизбежно десертът да се сглоби до 1-2 часа преди сервиране, като заливането с карамел трябва да стане преди самото сервиране. Хубавата част е че отделните компоненти могат да се приготвят предварително. Виж с кое може да си помогнеш от по-рано:

  1. Бързо многолистно тесто – може да се приготви 1 месец предварително и да се замрази или до 3 дни предварително и да се съхрани в хладилник. Изпичането на тарталетите може да стане от предния ден, но най-добре би било на същия ден. Съхраняват се на хладно и сухо място (не в хладилник).
  2. Карамелен сос – може да се приготви до 1 седмица предварително и да се съхрани в хладилник. За да се използва за десерта е необходимо да се затопли докато стане течен.
  3. Печени орехи – могат да се изпекат до няколко дни предварително и след охлаждане да се съхранят в буркан.
  4. Тиквата и ябълките – най-добре е да се изпекат на същия ден.

Посочените дози са за 8 броя тарталети. От тестото ще останат изрезки, с които може да се приготвят канелени гризини. Инструкции за тях има най-отдолу.

Продукти:

  • 300 г бързо многолистно тесто
  • фина кристална захар за поръсване на тестото
  • 80 г орехови ядки
  • 300 г почистена от семките и обелена тиква
  • 2 средно големи сладко-кисели ябълки
  • 30 г масло, разтопено
  • 1 супена лъжица фина кристална захар
  • 1 чаена лъжица канела
  • 100 г карамелен сос 

Приготвяне на тарталетите

Бързо многолистно тесто

Ако си направил една доза бързо многолистно тесто от 600 г, необходимо е да се раздели на две равни части, едната от които ще се използва за тарталетите. Другата част може да замразиш или да използваш за гризини или покриване на пай.

Приготвяне на тарталетите от бързо многолистно тесто

Разточване на тестото

Работен плот се поръсва със захар и върху нея се поставя тестото. Отгоре също се поръсва със захар и се разточва на правоъгълник с дебелина 5 мм.

От тестото се изрязват кръгове с диаметър 7 см.

Кръговете се подреждат върху хартия за печене

Изрязват се 8 кръга с диаметър 7 см. Изрезките се запазват без да се омесват. Виж по-долу какво да приготвиш от тях. Кръговете се подреждат върху хартия за печене в тава или друга равна повърхност (използвах дъска за рязане).

Във всеки кръг се маркира друг с диаметър 5 см.

Във всеки кръг се маркира друг кръг с резец с диаметър 5 см. Резецът се притиска леко към тестото без да го срязва напълно. Вътрешният кръг се надупчва на няколко места с вилица. Кръговете се охлаждат в хладилник 30 минути преди да се изпекат.

Фурната се нагрява на 200ºC. Кръговете тесто се изваждат от хладилника и заедно с хартията за печене под тях се преместват в тава за печене. Слагат се на средно ниво в предварително нагрятата фурна и се пекат 15-18 минути. След първите 10 минути от печенето фурната се отваря и маркираният вътрешен кръг на тарталетите се притиска с подходящ предмет. Например аз използвах чукало на хаванче, но би могло да се използва дъното на по-тесен буркан или чаша. Целта на притискането е тестото във вътрешния кръг да остане равно, докато периферията се оставя да се надигне като борд. Това притискане на вътрешния кръг се прави още 2-3 пъти по време на печенето (само след десетата минута).

Готовите тарталети

Готовите тарталети

Тарталетите са готови когато станат златисто-кафяви на цвят и долната им страна се карамелизира. След като се извадят от фурната вътрешния кръг отново се притиска, за да се фиксира добре и да се оформят тарталети. Пренасят се върху решетка и се охлаждат.

Изпичане на орехите

След като тарталетите се извадят от фурната, докато е добре нагрята в нея може да се изпекат орехите, освен ако не са изпечени предварително. Орехите се слагат в тава и се запичат на 200ºC за 10-12 минути като за това време се разбъркват 2-3 пъти. Наблюдават се непрекъснато за да не изгорят. Готовите орехи се изсипват в широка чиния на един ред и се оставят да се охладят.

Орехите може да се запекат и в сух тиган нагрят на умерен към силен котлон. Разбъркват се често докато се запекат.

Приготвяне на тиквата и ябълките

Подготовка на тиквата

Тиквата се нарязва на кубчета

Тиквата се почиства и обелва и тогава се измерва. Нарязва се на кубчета със страни 2 см.

Подготовка на ябълките

Подготовка на ябълките

Подготовка на ябълките

Ябълките се обелват и нарязват на по-дебели филии, като сърцевината със семките се отстранява. Нарязват се на кубчета със страни 1,5 см.

Тикавата и ябълките се подготвят за печене

Тиквата и ябълките се подготвят за печене

Фурната се нагрява на 200ºC. В тава върху хартия за печене се смесват кубчетата тиква и ябълка. Поръсват се с разтопеното масло, 1 супена лъжица захар и канелата. Разбъркват се така че да се покрият от всички страни с тях. Слагат се на средно ниво в предварително нагрятата фурна и се пекат 30 минути. Трябва да бъдат готови и леко карамелизирани. Ако е необходимо към края на печенето се включва вентилаторът на фурната за да се ускори карамелизирането.

Готовите тиква и ябълки

Когато са готови се изваждат от фурната и се охлаждат в тавата.

Тарталети от бързо многолистно тесто с тиква, ябълки и карамелен сос

Сглобяване

Във всяка тарталета се разпределят изпечените кубчета тиква и ябълка. Добавят се по няколко орехови ядки. Тарталетите се поръсват с карамеления сос.

Приготвяне на изрезките от многолистното тесто

Изрезките от такъв тип тесто, както и от ронливо маслено тесто никога не трябва да се омесват, защото по този начин новото тесто ще стане жилаво и ще загуби слоевете от които е образувано. Затова, когато ти останат изрезки от многолистно тесто те просто се натрупват една върху друга и се разточват наново. Полученото ново тесто няма да бъде така въздушно, но ще бъде шуплесто и хрупкаво след изпичане. Ако е необходимо, изрезките, така както са натрупани една върху друга се охлаждат в хладилник преди да се използват.

Приготвяне на изрезките от тестото

Ето какво може да приготвиш с изрезките от тарталетите. Тъй като върху тях вече има поръсена захар, те могат да се използват за сладки гризини. Реших да бъдат канелени. Любимите на Даниел. Смеси още малко фина кристална захар с канела на прах.

Изрезките се натрупват една върху друга

Поръси с нея плота и постави натрупаните изрезки отгоре. Поръси захар и върху тях.

Разточените изрезки

Разточи ги на лист с дебелина 5-6 мм.

Изрязване на ленти от тестото

Изрежи ленти и ги усучи.

Усуканите ленти подредени в тава за печене

Подреди ги в тава върху хартия за печене и ги сложи в предварително нагрята фурна на 200ºC. Печи ги 10-12 минути докато станат златисти. Охлади ги малко преди консумация.

Канелени гризини

Още есенни десерти от блога:

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Тарталети от бързо многолистно тесто с тиква, ябълки и карамелен сос е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 10/29/15 22:51 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/nwK3-FQPXTU/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване