11/03/15 07:02
(http://vasvalch.com/)

Growth Hacker Marketing – или още термини за боклука

Когато започнах серията ревюта на книги за маркетинг, имах намерение да пиша конкретно за добрите ресурси, които имат смисъл. Но наскоро осъзнах, че може би е добре и да предупреждавам за заглавия, които вероятно не са най-смислената инвестиция на време. Ето така се появи този пост – първият за книга с посредствена оценка.

Хванах Growth Hacker Marketing, защото ми беше интересно да науча повече за един от новите термини на мода, особено в developer средите. Там, явно, “прости” маркетолози няма и всички са някакъв род хакери. Затова, макар и с 2 години закъснение, посегнах към тънката книга на Ryan Holiday – всъщност, повече манифест, отколкото книга.

Идеята на Growth Hacker Marketing е, че не е необходимо да инвестирате мащабен бюджет, а трябва да заложите на умни стратегии за привличане на внимание. Както правят Hotmail когато поставят подписа “Вземи своя безплатен email адрес” или както правят Dropbox със стимулирането да поканите своите приятели в услугата срещу допълнително място във вашия акаунт.

Основната цел на growth hacking-а е да се набърка достатъчно в създаването на самия продукт и в неговото развитие, за да стане движеща сила зад product-market fit – с други думи, да разбере какво е интересно на пазара и да му го предостави. Оттам нататък задачата е лесна: намирате максимално ефективни начини с минимален бюджет да стигнете до микро-таргета на вашата група. Важни са не големите бюджети, а големите идеи – как да стимулирате хората сами да разпространят посланието ви. И във всяка стъпка от изпълнение на плана трябва да се фокусирате върху данните, данните и пак данните. Ако нещо не може да се измери, то не си заслужава реализацията. Именно данните ще ви позволят да оптимизирате изпълнението и разходите.

Всичко това е чудесно, вярно и важно да се напомни на бизнеса. Не разбирам само това изкуствено разделение между “стария традиционен маркетинг” и growth hacking-a. Нима двете всъщност не са едно и също нещо, ако се изпълняват умно? Далеч съм от идеята за приравняване на днешния маркетинг и безразборното изсипване на бюджети в телевизионна реклама и гръмки кампании “за имидж”. Напротив – днес надали има истински маркетинг-професионалист, който да не работи точно по тези стандарти за оптимизация и измерване. И именуването им с нова думичка не променя това. Веднага се сетих за това:

growth hacking

Growth Hacker Marketing се опитва да продаде в иновативна опаковка това, което умните маркетолози знаят от години: че няма добре разходван бюджет без измеримост, че трябва ежедневно да се учим на нови трикове (технологични или други), че трябва да впечатляваме не само с посланието, а със самия продукт. Все важни неща, на които не е нужно преобличане в нови дрехи. А вместо 60-тината страници на Growth Hacker Marketing може да изгледате това видео с всички основни точки:

Постът Growth Hacker Marketing – или още термини за боклука е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 11/03/15 07:02 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/FStSvhRYvvs/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване