11/03/15 14:15
(http://ivo.bg/)

Кристалина Георгиева срещу или вместо Ирина Бокова

Кандидатурата на Кристалина Георгиева за Генерален секретар на ООН, за която се шушукаше клюкарски досега, изплува от сянката на спекулациите ( информацията за това вижте по-долу).

 

Хайде да си кажем няколко неща, които „големите медии” няма да коментират. В царството на недомлъвките , „политическата целесъобразност” и прочее родилни петна на медийната ни среда, това „нещо”, което можем да си кажем, е всъщност онова, което мнозина си мислят, но лицемерно ще скрият зад „необходимостта да се обединим” и под други подобни камуфлажни прикрития на истината.

 

Преди всичко е ясно, че антикомунистите в България няма да са щастливи и от тази кандидатура, както от онази на Ирина Бокова. И все пак…

 

Кристалина Георгиева е по-малко обременена по този показател и това я прави по-приемлива именно като алтернатива на Бокова, която има лични качества, но „спорна биография”, както биха се изразили в духа на политическата коректност западните медии. Лансирането на Георгиева е начин да се вземе завоя след издигането на Бокова от правителството на Орешарски и потвърждаването на поетия ангажимент от страна на Борисов.

 

Как точно ще го изиграе Борисов е въпрос с понижена трудност. Той ги умее завоите, когато му обяснят, че му е изгодно.

Този път обаче е изгодно и на България да има своя кандидатура, за която да не трябва да се оправдаваме. Както се наложи да изпадаме в обяснителен режим още веднъж след като Бокова не можа да откаже на Путин и се яви до него на Червения площад на 9 май въпреки тоталния западен бойкот на неговото „мероприятие”.

Колкото и да я защитават по този повод нейните адвокати у нас, ще отговоря ясно: никой не може да те застави да избереш страна в подобна ситуация, освен ако не си зависим ( ако не буквално от Кремъл, то от собствената си убеденост по десетилетно градената скала за добро и зло в политиката, историята, идеологията). Защото ЮНЕСКО не е на подчинение на Москва и Бокова не беше ДЛЪЖНА да се яви в обкръжението на Путин. Тя избра страна, плати „данък минало” на покойния СССР за сметка на бъдещето си като консенсусна кандидатура на европейска България.

Пък и какъв е проблемът на Бокова да управлява ЮНЕСКО втори мандат? Няма ли да е по-добре, щом ще си говорим само на принципа “изберете българското”, да има две българки на два върховни поста?

Не съдя по себе си, но когато ми предложиха да стана изпълняващ длъжността министър на външните работи в правителството на Филип Димитров през декември 1991 г., отговорих, че съм поел ангажимент като ръководител на БТА и не смятам да го прекъсвам. Бокова е в друга ситуация, защото вече е приела да бъде номинирана, но все пак има ход за измъкване от нея по аналогия, заявявайки, че предпочита да довърши започнатото в ЮНЕСКО.

        ЕК: Кристалина Георгиева планира да се кандидатира за генерален секретар за ООН

| 03 ноември 2015

Mediapool

Кристалина Георгиева планира да се кандидатира за поста генерален секретар на ООН, съобщава в понеделник електронното издание EurActiv, позовавайки се на официален източник от кабинета на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Информациите, че Георгиева се интересува от позицията, се въртят от месеци, но това е първото официално потвърждение.

 

“Председателят (Жан-Клод Юнкер) и Кристалина Георгиева обсъдиха възможността за повдигането на този въпрос, но към момента тя остава съсредоточена върху сегашната си работа. Председателят се възхищава на международния опит, уменията за преговори и огромния работен капацитет на Георгиева, която има безценен принос за управлението на Европейската комисия в тези трудни времена“, каза говорителят на Юнкер Маргаритис Шинас.

Вторият мандат на настоящия генерален секретар Бан Ки-мун изтича на 31 декември 2016 г., припомня EurActiv.

 

Най-вероятно Георгиева ще срещне сериозна международна конкуренция за поста, а настоящият ръководител на най-голямата агенция на ООН (ЮНЕСКО) Ирина Бокова е официалният кандидат на България. Тя със сигурност е наясно, че българското правителство не може да номинира и двете, пише EurActiv.

Бокова получи подкрепа на кабинета “Орешарски“, както и на премиера Бойко Борисов, но предстои България официално да внесе кандидатурата си в началото на 2016-та. Еврокомисарят Кристалина Георгиева беше част от българската делегация на 70-ата Асамблея на ООН, редом до президента Росен Плевнелиев.

Появиха се множество публикации, че е време човек от Източна Европа да оглави международната органзиация, а силна кандидатура, още повече на жена от региона, ще има силни позиции в надпреварата.

Изглежда, че премиерът Бойко Борисов, който е наясно с амбициите на Георгиева, не иска да избира кандидатурата на България сам, а предпочита големите държави да вземат решението вместо него, пише електронното издание.

В отговор на въпрос дали ще даде пълната си подкрепа за Бокова, Борисов не я спомена поименно и каза, че България ще номинира “нея, или някой друг“.

EurActiv пише, че според много от западните дипломати Кристалина Георгиева вече е влязла в кампанията за позицията в ООН. Половината от плануваните срещи за следващите няколко месеца са все с официални лица от организацията, включително с Бан Ки-мун. На 4 ноември Кристалина Георгиева е поканена във Вашингтон да държи реч на официалното честване на 70-годишнината от създаването на ООН.

 

 

 

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване