11/11/15 12:44
(http://patepis.com/)

До Хелзинки и обратно на ферибот (5 част на Екскурзия из Скандинавия)

Продължавме на екскурзията Влади из скандинавските страни. Започнахме с пътя към Копенхаген, който после разгледахме подробно, продължихме към Осло и Берген в Норвегия, а за последно бяхме в Стокхолм. Днес от Стокхолм ще вземем ферибота и ще идем до Хелзинки

Приятно четене:

Екскурзия из Скандинавия

пета част

До Хелзинки и обратно на ферибот

Както казах ферибота има 10 палуби (на десетата е само равна площ с комина по средата).

Нашите каюти са на дъното на кораба, платформа (дек 2), но над земята. Прозорци няма. Точно до нашата е сауната. Ето къде ще ходя по-късно. Вземам си билет за сауната – 8 евро. Давам още 4 евро, за да ползвам боксерки под наем за джакузито. И отивам да разглеждам кораба. На сауната ще ида по-късно. Тя работи до 22 ч.

Парк Сибелиус – Хелзинки, Финландия

Парк Сибелиус

Парк Сибелиус – Хелзинки, Финландия

Сибелиус

Над нас има два дека – 3 и – с коли, камиони и автобуси. Четвърти и пети дек – само каюти, на шести дек от двата края каюти, а по средата

  • – Smoking room,
  • – Perfume,
  • – Arcade,
  • – spa;
  • – SEASIDE CAFE,
  • – CHILDRENS PLAY ROOM;
  • – GAME ROOM.

7 дек – Всичко останало за забавление – дискотека със сцена, с прожектори, с дансинг и музика на живо, заведения, винен бар, шведски маси, пиано бар, казино, ролетки, караоки бар, места за сядане, за пушене, ядене и пиене.

Преди да тръгна на това пътуване два пъти гледах „Титаник“ и сега ми е много интересно – все едно , че го изживявам на живо. Гледам как оркестъра свири и си представям как свири до последно, докато кораба потъва…

Руската църква – Хелзинки, Финландия Руската църква – Хелзинки, Финландия Руската църква – Хелзинки, Финландия Руската църква – Хелзинки, Финландия

Руската църква в Хелзинки

Напускайки Стокхолм, корабът излиза от архипелага

от по-малки островчета на Стокхолм почти два часа и половина – брега е на по-малко от 100-ина метра. По-късно излиза в открито море, около полунощ спира на едно друго пристанище. През това време аз слязох в сауната и си се разположих в джакузито… Сауна – джакузи. После малко на бара – голямо кафе, пак сауна – джакузи и така почти два часа. По едно време започна малко да клати – усещах как водата в джакузито се мести наляво – надясно около мен. Всичко наоколо скърца. Усеща се плясъка на вълните по борда. В това време дойде една двойка от нашата група и седнаха на една маса до джакузито да пият кафе. Гледат ме и ми се чудят…

Отидох при тях и се заговорихме. Аз казвам, че много клати… А те ми се смеят и ми викат:

– Чакай, още нищо не си видял, не сме излезли още в открито море…

Казвам, че ми е страшно. Да взема да се кача по-нагоре ли?А те си се забавляват с мен:

– Я иди да видиш какво е горе – качи се на осма палуба и излез навън да те одуха вятъра, после мини през китайската храна и си вземи храна както си знаеш, похапни я и ела да кажеш как е… Ще изкараш всичко, което си погълнал от там до тук – от горе до долу…

И аз да взема да го направя. Аууу. Тръгнах си от сауната, качих се горе, излязох навън…

Светло. Една мъгла, един вятър, олееееее. Прибирам се. Разхождам се по палубата със заведения. Спрях се при пианото. Един музикант свири и пее. Микрофона му закачен на ухото. И си пее една много популярна песен – на Tom Jones – Delilah . Ето тази:

Зад него – прозорците на кораба.

И кораба си плава…Викам си него щом не го е страх и мен не ме е страх. Седя, слушам, интересно ми е. После до късно в диско клуба най-отзад на кораба на канапетата – пасажерите танцуват, бабите също, а аз гледам. После в караоки бара – до него, по биричка, по две и така до към 1:40ч… Лягам си с мисълта, че имаме още 8 часа да плаваме.

Събуждам се към 7 ч, за да закуся и да видя влизането в Хелзинки. В началото има една много интересна крепост. Кораба минава буквално покрай нея. Морския фар – пред крепостта, вижда се от километри.

Хелзинки, Финландия

Хелзинки,

Хелзинки, Финландия

Ден десети – 07.07.

За днес имаме да гледаме –

Хелзинки

  • – Каменната църква (temppeliaukio church),
  • Кметството,
  • Президентство,
  • Финския парламент,
  • парка Сибелiuс (Sibelius Monument ),
  • Успенски събор (Uspenski Cathedral),
  • Сенатски площад ( Senate Square) и Катедралата, пешеходната алея,
  • Ще ми остане време да си похапна, да разгледам гарата и два търговски центъра.

Слизаме от ферибота, качваме се на автобуса и започва нашата обиколка. Хелзинки .

www.visithelsinki.fi

www.linnanmaki.fi

Града ми се видя малък, но като погледнах после на картата, се оказа, че е град със 600 000 жители. Града е пълен с музеи, от които ние не видяхме нито един, поради липса на време – какво ли може да се види за един ден от 9, 30 до 16, 30 ч следобед… .

Тук има какви ли не музеи:

Тук имало и малък, но много известен плаж – Хиетаниеми ( Hietaniemi), а в южната част на парка Кайвопуйсто (Kaivopuisto) имало пясъчен плаж до скалистия остров Уунисаари ( Uunisaari)

За цялото време с което разполагахме разгледах първо с групата – Руската църква; Катедралния събор (голямата бяла църква с многото стъпала и площада пред нея), парка Сибелиус, Каменната църква.

Sibeliusgatan, 00101 Helsingfors, Финландия

А през свободното ни време до ферибота минах по пешеходната улица – Alexandersgatan , покрай Стокман (Stockmann – голям търговски център – Alexandersgatan 52), от там надясно по Centralgatan до централната гара – и в нея влизах, да видя как изглежда и за къде има влакове… Може да се отиде то Турку например… другият път. До гарата има един малък парк и голяма стоянка на градския транспорт.

Хелзинки, Финландия Хелзинки, Финландия Хелзинки, Финландия Хелзинки, Финландия

Срещу гарата също има голям търговски център на няколко етажа. На връщане влязох в един вътрешен двор и там имаше много кокетно ресторантче, хем на открито, хем с едни големи прозрачни покриващи панели, да не се мокри човек, ако навън вали. С едни нагряващи печки над всяка маса. Похапнах си вкусен обяд с някаква бира. По пешеходната улица на няколко места имаше улични музиканти, създаващи много приятна атмосфера.

До пристанището – Виенско колело – с кабинки. Искаше ми се да се кача и да погледна града от високо. И време имах, ама много духаше. Гледах как кабинките се клатят и се отказах.

Хелзинки, Финландия Кораб платноход – Хелзинки, Финландия Виенско колело – Хелзинки, Финландия

Събираме се на терминала в 16:30 ч. И чакаме ферибота, който след като ни е оставил сутринта, отплава за Талин, и вечерта се връща да ни вземе.

Кораба пристига. Качваме се.

Обратно за Стокхолм – още 16 ч плаване

Местим часовника с час назад и отплаваме. Интересното на кораба е , че часовниците на борда са с две стрелки за час – едната с шведското знаме, другата с финландското. И една стрелка за минутите. Шведската стрелка е с час назад от финландската…

www.vikingline.ru От този сайт може да се види нещо пак за тези фериботи, на руски.

Следвам същата програма на ферибота, като на идване – малко покрай прозорците по канапетата, докато излизаме от Хелзинки ( да видя отново крепостта , покрай която минава ферибота), после сауна – цената на сауната е 8 евро, доплащам още 4 евро, за да ползвам бански под наем. Това прави общо 110 SEK, като ми стане много горещо излизам, сядам в бара към сауната – пия кафе, похапвам разни чипсове за още 48 SEK. Има една маса там пред бара, отстрани и отдолу нещо нагрява, не разбрах какво, но много добре ми се отрази. После в джакузто – като ври и бълбука, по малко се усеща клатенето на ферибота, или поне така съм си въобразил.

Следва вечеря в ресторант на ферибота, избирам си един от няколкото, близо до пианото – вземах си пържени картофи с малко гарнитура, поисках и малко хляб. Не ми допада на вкус този вид хляб – едни такива мазни, препечени, корави… Казах на сервитьорката, че е много хард и много олио има (твърд, препечен и мазен е хляба)… Тя започна да ми се извинява, донесе друг, на филийки, той пък черен, с едни семки, с едни люспи… . И накрая ядох само картофите и гарнитурата без хляб.

Платих 83 SEK и продължих да разглеждам и да се мотая из другите салони. После към дискотеката, покрай оркестъра, после покрай пианото, на което свириха интересни композиции, разглеждах казината, после в караоке бара – много ми хареса. Има каталог, от който всеки желаещ може да си избира какво да пее. Седях по канапетата, гледах, слушах, забавлявах се, пих една бира – черна бира с вкус на шоколад… аууу, много добра…

После излизах на откритата палуба… Един вятър духаше… Вече е тъмно, виждаме на хоризонта друг кораб, който също си плава на някъде. И така до 1,30 ч, след полунощ, когато си погледнах часовника и си казах – още 8 часа плаване… Ами да вземем да поспим. Слизам в каютата на дъното на ферибота и лягам.

Събуждам се рано, ставам към 8 ч, за да видя отново влизането на ферибота в архипелага на Стокхолм – малки дървени къщички, обвити в сутрешна мъгла на фона на лек ръмеж. Потърсих си вкусна закуска в отворените вече ресторанти.

Очаквайте продължението

Автор: Владимир Георгиев

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Финландия – на картата:

Финландия

Публикувана на 11/11/15 12:44 http://patepis.com/?p=63421

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване