12/10/15 11:29
(http://ivo.bg/)

С(р)амотният Борисов след самотната оставка

Няма нужда от пълен запис на днешното интервю на Нова телевизия с френския посланик тук Ксавие Лапер дьо Кабан, за да стане ясно, че Париж ( а както скоро ще стане ясно, не само Франция), гледа на оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов по обратния начин на радостта, която у нас изразяват свързаните открито или прикрито с руския натиск за продължаващо дестабилизиране на България управляващо-опозиционни партии и техните медийни слуги.

 

Ето няколко ключови изречения от интервюто му, които си записах от интервюто:

 

„Ченалова казва много интересни неща…

 

Че бившата шефка на СГС й е казвала как да решава дела.

 

Трябва да сме сигурни, че правилата се прилагат във всяка страна.

Ако има този механизъм, значи, че имаме доверие …

 

Правителството на Франция е притеснено…Една година чакаме реформи.

 

Имаше до вчера явна воля за реформа с министър Иванов…

 

Очакваме новия министър на правосъдието да продължава в същата посока.

 

Припомням, че след моето интервю миналата година, Борисов и Христо Иванов излязоха с общо съобщение, че ВСС трябва да постъпи „както трябва”.

 

Сега НИЕ ( курсивът мой, явно НИЕ означава ЕС- бел. ivo.bg), имаме съмнения…Ще видим…”

 

Запитан дали говори и от името на другите посланици на ЕС , Ксавие дьо Кабан препоръча на водещите да ги попитат за позицията им.

 

И съответно видяхме- видяхме часове по-късно, че не става дума за отделна позиция на отделно взета страна от ЕС. Към нея с подобни акценти ( защото, който не знае, да научи, посланиците от ЕС не само си говорят, но и съгласуват позициите си) се присъедини посланикът на Холандия Том ван Оорсхот. Пред БНР той изрази съжаление за оставката на правосъдния министър Христо Иванов.

 

Кой е следващият? Трябва ли да чакаме всички посланици на съюзническите държави да се изредят с траурни слова на панихидата на съдебната реформа, за да стане ясно, че радостта на ГЕРБ, АБВ, БСП, ДПС и прочее отметнали се вчера в Народното събрание от постигнатия през лятото „исторически компромис” партии за конституционното обуздаване на всевишния ни главен прокурор е всъщност пир по време на чума?

 

И къде е Борисов?

 

Как къде- на мач. Как по-ясно да покаже, че всичко е договорено в рамките на черното тото, ако не се отдаде на любимото си интелектуално занимание с топката, докато му потъват гемиите пред западните партньори. Той явно е убеден, че и този път ще му се размине давенето, защото е като шамандура, която се носи по вълните на популизма и безпринципните сделки на принципа, формулиран от Радой Ралин: „откак свят светува, все мазният отгоре плува”.

 

Както винаги е измислил „бонбонче” за подслаждане на горчивия хап, обявявайки тъкмо в този момент епохалната новина за начало на строежа на толкова дълго отлагания ( от самия него) алтернативен на руската газова зависимост конектор с Гърция. Само че едва ли подхвърлянето на бонбони ще му свърши работа, защото в клетката е той, а онези отвън, чийто разочарования и гняв се опитва да подслажда, няма да се ловят вечно на такива маймунски номера, забавлявайки се да потупват горилата по косматия гръб.

 

Въпросът е колко дълго ще го търпят да ги лъже в името на прословутата стабилност, която е наложил еднолично в България. Ние, стабилно разнебитените му вътрешни опоненти, също сме извън клетката, в която той се разпорежда заедно с други политпримати от неговото племе, но онези отвън държат финансовия ключ за оцеляването му.

 

„Ще видим”, както каза днес от името на ключодържателите един от тях.

Тандемът Борисов- Първанов  е доволен на стадиона на договорения мач. Смеят се последни или за последно?

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване