12/21/15 18:20
(http://semkiibonbonki.blogspot.com/)

Свинско - какво да правим с него и от какво точно-

Идва времето на свинското и е ред да кажем коя част за какво е подходяща. Прясното свинско месо има лек червеникав цвят. Колкото по-влакнеста е структурата му, толкова по- старо е прасето. В хладилника може да издържи 1-2 дни, замразено - до 9 месеца. При мариноване с твърд алкохол свинското месо омеква. Посолявайте месото към края на топлинната обработка, за да не стане твърдо. Винаги "запечатвайте" (запържвайте) месото леко в мазнина, преди печене за да се запази сочността му.


Глава - Може да се открие в по-големите месарници - най- вече се използва за бульони и супи. Напоследък се продават разфасовки - свински бузи - изключително мазно и още толкова вкусно.

Уши - Прекрасни са за супа заедно с крака, а също и просто сварени с оцет и сол - за мезе. Езикът и мозъкът също се ядат - даже се водят деликатес.

Врат - от него стават любимите свински вратни пържоли - прекрасни за скара и тиган ( и за фурната са страхотни). Най-често са леко прошарени - т.е имат мазнина. Продават ги с и без кост.

Котлети - По-сухо от вратното, без жилки, в зависимост от коя част е, може да има малко сланинка отстрани и задължително е с кокал. Подходящо за печене. Поради сухотата си не е подходящо за скара.

Заден бут - Страхотен на фурна за пълнене, за рула от месо и пържолки. Често се използва за приготвяне на мезета и готвене.

Преден и заден джолан - Най-често се използва за супа. Предният е по-малък и има по-малко месо. Задният е страхотен сварен и после изпечен.

Крачета - Заедно с ушите са класически за студена и топла пача. Но и сварени и запечени са просто страхотни.

Ребра - Подходящи за печене и скара. Култови са за барбекюта.

Гърди - По-мазни от ребрата, продават се с и без кост. Подходящи изключително и само за зимни гозби - свинско с кисело зеле, гювеч с месо, боб с ребра и т.н.

Бон филе - Изключително нежно, с почти никаква мазнина, подходящо
даже за диетични ястия. Цената му е доста висока и от него се приготвят предимно специалитети.

Плешка - Подобно на бута, но много по крехка - страхотна за печене.

Дреболии - Сърце, бъбрек, дроб, далак - използват се за готвени ястия и на скара.

Сланина - Най- хубавата част е от гърба - прошарена е и от нея се прави бекон.


Публикувана на 12/21/15 18:20 http://semkiibonbonki.blogspot.com/2015/12/blog-post_8.html

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване