12/28/15 11:24
(http://ivo.bg/)

Меди и медиите му пак разиграват България по руска рецепта

В настървението си да облъчат публичното пространство с изпреварващата версия за скандала на в ДПС с проруския й прочит, говорители та Москва поеха риска да станат за смях при евентуално проговаряне на Местан, ако той се осмели да извади доказателство за руската връзка в операцията по неговото брутално отстраняване от върха на партията. Ето защо те сега се опитват да го сплашат да си затваря устата с намеци, че ще бъде разследван за национално предателство.

 

Във виртуалния официоз на властта , т.н. агенция ПИК, „мнение” по точно този въпрос днес изразява главният овластен русофилски тълкувател на историята в България Божидар Димитров. За да придаде повече острота на заплахата към Местан той се ангажира с твърдение, че българските служби са подслушали турския премиер Давутоглу ( и Местан), след което са предоставили записа на Доган.

 

И това най-безнаказано го твърди държавният служител Димитров, разкривайки всъщност обществената тайна, че местните служби са на подчинение на Москва и правят внушение на Доган да свали от власт политик заради това, че е заел позиция, неугодна на Кремъл! След като такова нещо може да бъде изречено от толкова приближен до Борисов русофил ( за него опасността, че издава държавни тайни и може да бъде подведен под отговорност по този повод явно не важи!), можем да си представим докъде са готови да стигнат представителите на Петата колона в изпълнение на задача, която им е поставена от Путин.

 

Това , че един (български) турчин, брани руския интерес и се прави на повече руснак от българските русофили дори, с което става за смях, не е прецедент обаче в нашата история. Ето документалното свидетелство на кореспондента на влиятелния по онова време „Кьолнише цайтунг ” Артур фон Хун за натегачеството пред Русия на турския консул в Пловдив Гадбан Ефенди по повод изнасянето на портретите на руските царе от Българското народно събрание в знак на протест срещу руската намеса чрез преврата срещу княз Александър през август 1886 г. Фон Хун иронизира турчина:

 

”На този изряден Гадбан Ефенди, на този прочут хуморист на нашия век му блясна великата идея да вземе под своя защита руските величества. Той заяви на народните представители, че не са направили добре, че са махнали портретите на руските царe; но неговите заявления останаха напразни и не се взеха под внимание от твърдоглавите българи” ( Артур фон Хун, „Из българските бурни времена” , Балкански културен форум, Пловдив 2014 г., стр. 175)

 

Едно е обаче турската върхушка, друго са били още тогава българските турци. Те са се включили сърцато в защитата на България от нападението на Сърбия, подстрекавана от Русия при мълчаливия отказ на Турция да удари българите в гръб, както руският император Александър ІІІ е искал от султана с аргумента, че Българите са нарушили Берлинския договор и на практика са отхвърлили васалното си положение към Високата порта със Съединението от септември 1885 г. Германският кореспондент свидетелства:

 

„Колкото по-ясно се очертаваше намерението на княз Александър да се споразумее с Турция, толкова по-приятелски стана и отношението на мохамеданите спрямо княза и българския народ. Турците бяха единствените, които имаха причина да покажат враждебност към българите, но те не направиха това и останаха мирни. А еднокръвните и единоверните братя руси, на които българите не са направили нищо лошо, те показаха враждебност към българите и държавния им глава. Какво противоречие! Следствието от това беше, че стана едно голямо изменнение в политическите убеждения на българите….” ( Артур фон Хун, „Борбата на българите за съединението си”, Български културен форум, Пловдив , 2013 г., стр. 80 )

 

По нататък журналистът описва включването на българските турци в подстрекаваната от Русия освободителна война на България срещу сръбското нашествие и ефекта от това за съжителството между българите и турците:

 

„При гърмежа на топовете от Сливница се роди истинското разбиране за „отечество”. При гърмежа на топовете се сляха народните елементи на България в едно тяло. При гърмежа на топовете се помири християнството с исляма. Като брат с брата турците и българите при Сливница се бориха против общия си враг. Ако липсващият кръст по калпаците не беше различавал турците от българите, то никому нямаше да дойде на ум, че тук се намират последователи на две противни религии, които още преди няколко години се мразеха и колеха по най-грозен начин помежду си. …Тези мохамедански войници се бориха също така геройски, както и другарите им българи. Да, мохамеданите в много случаи показваха славни примери на другарите си българи. Но мохамеданите бяха тържествено наградени от другарите си българи за жертвоготовността и храбростта си. При раздаването на военните декорации, малочислените мохамедани ( около 3-4 процента от българската войска, но в някои полкове и до 10 на сто от нея- бел. ivo.bg), получиха почти толкова кръстове, колкото християните, и то чрез избора на другарите им. Първостепенният кръст за храброст украсява гърдите на един мохамеданин. Не е ли това най-истинския знак за другарството, които българските войници питаят към другарите си мохамедани? Не е ли в това основана надеждата, че този дух ще се пренесе и в гражданския живот?” ( пак там, стр. 152, 153 )

 

И днес, 130 години по-късно, звучи актуално въпросът на германския българофил. Той е направил много за европейското популяризиране на българската кауза в борбата за независимост от новия поробител Русия, но тъкмо поради това остава напълно неизвестен за съветизираните днешни българи. Чрез интригите и местните си колаборационисти руският неоколониализъм в България прави всичко възможно да вбие клин между двете общности в България на банално известния, но все така прилаган от нея имперски принцип „разделяй и владей” – вече и по отношение самата общност на българските турци.

 

Ние българите обаче, ако сме честни към себе си и историческата истина, трябва да признаем, че след смазването на въоръжената борба на българските горяни и настъпилото за близо три десетилетия затишие на активната антикомунистическа съпротива в България, именно българските турци се превърнаха в най-важния вътрешен фактор за краха на комунистическата диктатура. И питам по този повод: пак ли ще чакаме те да ни поведат срещу руската намеса в България? Защото сред тях вече се чуха първите гласове на омерзение от политиката на Москва, осъзнали ролята й чрез активирането на руската маша Доган.

 

Нямам предвид гласа на Местан. Той ще трябва доста да се постарае, за да убеди скептиците, като моя милост, че наистина е скъсал с кръга на руската агентура в ДПС, към който досега по дефиниция принадлежеше, щом е търпял цялата тази кремълска камарила, обърната срещу него в момента. За целта ще трябва да даде доказателства, като се противопостави активно на „мероприятията” й, а не да се държи като безпомощна жертва на активните й мероприятия и да повтаря мантрата за евроатлантизма.

 

Докато това не стане, Меди ( Доганов) и медиите му ще разиграват България ( на покер с турско блъфиране) по руска рецепта.

 

P.S. За всеки случай публикувам подзаглавието на официоза ПИК, в което се цитира казаното от Божидар Димитров за подслушването на турския премиер, за да не го свалят от сайта , ако някой в тази държава се досети, че приятелят на Борисов е сгафил- и после да се окаже, че нещо си измислям.

 

Тайните служби записаха срещата на Местан с Давутоглу, той се скри в посолството, защото е негов агент! Борисов е прав да не се намесва в кризата в ДПС

Автор: Ивайло Крачунов

10:12 | 28.12.2015

http://pik.bg/%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%80-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%8E-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D0%BB%D1%8E%D1%82%D0%B2%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%88%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5-%D0%B4%D0%BF%D1%81-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%BD%D0%BA-news458916.html

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване