01/12/16 12:47
(http://ikonomika.org/)

Реформата за „плоския“ данък в България намалява сивата икономика

Реформата за „плоския“ данък в България води до намаляване размера на сивата икономика

Последната статия на гл. ас. д-р Александър Василев, озаглавена “Ползите от въвеждането на пропорционалното данъчно облагане, базирано на модел на общо икономическо равновесие и сектор на сива икономика: опитът на България с реформата за „плоския“ данък от 2008 г.”, бе публикуванa наскоро в научното списание за икономика Economic Change and Restructuring: Empirical and Policy Research on the Transitional and Emerging Economies. (http://link.springer.com/journal/10644/48/2/page/1). Списанието, което се публикува от Спрингeр, е престижно и международно признато издание.

Статията на д-р Василев дава количествена оценка на ефекта върху икономическото благосъстояние след въвеждането на пропорционалния („плосък“) данък в България през 2008 г. Този ефект работи чрез канала на сивата икономика: всеки работник решава дали ще работи в официалния сектор, или „на черно“. С помощта на модел на общо икономическо равновесие, резширен да включва и  неофициалния сектор, Василев извършва изчислителен експеримент, за да оцени степента на подобрение на иконическото благосъстояние в резултат от въвеждането на пропорционалното данъчно облагане. Основните резултати от изследването показват, че въведената през 2008 г. „плоска“ данъчната реформа генерира по-ниска ефективна данъчна тежест върху производствените ресурси (труд и капитал), което от своя страна предизвиква съществено преминаване на хора от сивата икономика в официалния сектор (“изсветляване на икономиката”), стимулира инвестициите и увеличава производителността и потреблението. От това следва, че под режима на „плоското“ данъчно облагане, размерът на сивата икономика е по-малък и в количествено съответствие с изчисленията на ОИСР (2009 г.) и Европейската комисия (2012 г.)

Проучването е много актуално и добавя значителна стойност към научния дебат относно въздействието на реформата за подоходно данъчно облагане от 2008 г. В допълнение, констатациите на Василев показват, че връщане към схемата за прогресивното данъчно облагане (както наскоро бе предложено от Българската Социалистическа Партия), ще доведе до увеличаване размера на сивата икономика спрямо официалното производство. Ето защо придържането към пропорционална данъчна ставка от 10%, с която се облагат доходите на физическите лица, е стъпка в правилната посока за българската икономика.

 

Александър Василев е гл. асистент по икономика в Американски университет в България. Той наскоро бе класиран в топ 20% сред българските икономисти, според IDEAS. (https://ideas.repec.org/top/top.bulgaria.html)

The post Реформата за „плоския“ данък в България намалява сивата икономика appeared first on Блогът за икономика.

Публикувана на 01/12/16 12:47 http://ikonomika.org/?p=7263

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване