01/12/16 11:20
(http://patepis.com/)

Рим – всички гледни точки (1): Археологически Рим

Запоюваме едно пътуване из Рим. Елена ще бъде наш водач. Приятно четене:

Рим

всички гледни точки

(едно пътуване до Рим през август 2014)

Увод

Почти два месеца подготвях нашето пътуване до Рим. Изучавах забележителностите, смъквах си карти, разхождах се с Гугъл по улиците. Въобще преди да тръгна, вече имах чувството, че вече съм била там. Естествено едно 5-дневно пътуване е крайно недостатъчно за да се обхване Вечния и необятен град, но се опитах да го погледна от различни гледни точни и да добия някаква що-годе реална представа за него. И, така  започвам да разказвам:

Пристигнахме рано сутринта на летището, откъдето взехме автобус до гара Термини. Още от автобуса успяхме да видим базиликата Сан Паоло фиори де мура (която после така и не успях да посетя, макар че си я бях планувала) и Колизеума. Пътя на автобуса мина и по моста Ponte Ostiense –  модерен мост с причудлива форма, от една страна на който се виждаха модерни постройки, а от другата – запустели останки от някаква стара сграда (вероятно гара или нещо подобно). Този контраст някак си се запечата в съзнанието ми. Но преминаването покрай (по-точно зад) гара Термини, направо ме втрещи. Под мостовете беше пълно с бездомници и емигранти. А след като слязохме от автобуса усетихме и „аромата“ на този район. Бях чувала и чела, че Рим не е от най-чистите градове, но това, което видях и усетих с обонянието си – беше много повече от всичко,  което си бях представяла. Районът около Пиротска или Женския пазар в София – ряпа да яде. Както и да е. За по-малко от 10-тина минути пеша стигнахме до хотела, където си оставихме багажа и поехме към Колизеума – символа на Рим.

Археологически Рим

1-ва част

Колизеума

Строителството на древния Амфитеатър на Флавиите, както още го наричат започва през 71г.н.е. от император Веспасиян и  завършва през 80г. от сина му Тит, който го открива на 21 април със стодневни игри. Еуфорията, обзела гражданите на Рим при откриването на Колизеума, може би може да бъде сравнена с откриването на Олимпийските игри в днешно време. Сградата се отличава с огромните за своето време размери: арената е 85 м. дълга и м. широка, а стените са 48 м. високи и обиколката на външната стена е повече от 500 м.  Амфитеатърът е пригоден да побира 50 хил. зрители, разпределени в сектори според социалния и икономическия си статус. Жените и мъжете са били разпределени в различни сектори. Естествено най-отпред са били ложите на императора и приближените му. Днес е запазена малка част от мраморните облицовки на тези ложи. Името Колизеум  (Colosseum) се  e утвърдило чак през 8 век, заради огромната статуя на Нерон (Колос), която се е намирала наблизо. Днес от тази статуя е запазен само постамента, който се намира в близост до двореца на Нерон – Domus Aurea (Златният дом).

Посещението на Колизеума беше първата ни допирна точка с древният и вечен град. Бях чела за опашките от туристи пред Колизеума и съвети как да избегнем тези опашки, но по мое лично мнение – не се плашете от опашките: има достатъчно каси, групите и индивидуалните посетители са на отделни опашки, така че макар и дълга на пръв поглед (защото не бях видяла тази пред Ватиканските музеи, но за това ще пиша по-нататък) вървеше изключително бързо. Така че след по-малко от половин час чакане успяхме да влезем вътре и с помощта на видеогид на руски език за съпруга ми и аудиогид на английски за дъщеря ми тръгнахме из Колизеума. Относно аудио и видео гидовете, според мен може да ги пропуснете, още повече, че се заплащат отделно и се чака на още една опашка за тях. Видеогида е добре направен, но може и предварително да изгледате и прочетете информацията, която ви предоставя, а при самото посещение той по-скоро ви „обърква“, отколкото помага, защото вместо да гледате забележителностите, сте заети да следите за точките, по-които той ви води (маркирани са с табелки с номера и знак слушалки).

Изглед на Колизеума отвътре – Рим, Италия

Изглед на Колизеума отвътре

Конструкцията на Колизеума впечатлява с мащаба и сложността на изпълнението, а предназначението за което е бил използван и до ден днешен действа смразяващо. Не е ясно колко гладиатора са загубили живота си на тази арена, но само за откриването са били докарани 5000 диви животни.  По цял ден римляните са се забавлявали в този амфитеатър, като сутрин са започвали с лов на диви животни, а след обяд са наблюдавали битки между гладиатори. Няма потвърдени сведения на слуховете, че първите християни са били избивани на арената на Колизеума, още повече, че по времето на Нерон той просто не е съществувал.

Colosseum, Piazza del Colosseo, 1, 00184 Roma, Италия

След два часа и половина или три напускаме Колизеума и се отправяме към Форума и хълма Палатин. Най-напред непосредствено да Колизеума разглеждаме най-новата от триумфалните арки в Древен Рим –

Арката на Константин

Тя е построена през 312 г. в чест на победата на император Констанитин и е открита в деня, в който той празнува 10-годишнината си като император. Арката е 21 метра висока, 25,7 метра широка и има входна дълбочина от повече от 7 метра.

Арката на Константин, снимана от Колизеума – Рим, Италия

Арката на Константин, снимана от Колизеума

След това тръгваме по Виа Сакра (запазена част от древният римски път) към Римския форум или по-точно към арката на Тит, през която влизаме във форума.

Вече е към обяд и слънцето безмилостно напича. Минаваме покрай дълга опашка  от тези, които опитвайки се да избегнат опашката пред Колизеума са дошли и са се наредили тук, но за разлика от Колизеума тук опашката е на открито и касата е само една. Хубаво е, че билетът за Колизеума, Форума и Палатин е общ и важи за два дни.

Арката на Тит

е построена в чест на завладяването на Ерусалим през 70 г. от император Тит. Висока е 15 м. . Във вътрешността на арката, от едната страна е изобразен император Тит на колесница, коронован като победител, а от другата – плячката от разграбения Йерусалим. Пътят Виа Сакра, който минава под арката е построен от неговия по-малък брат Доминициан през 81 г.

Арката на Тит – Рим, Италия

Арката на Тит

Продължаваме към

Храма на Ромул

 Този храм е  посветен на Ромул, сина на иператор Максенций, който умира още като дете (няма нищо общо с Ромул, основателя на Рим). Храмът е построен през 307г. и според табелата пред него бронзовата врата е оригинална и ключалката и все още работи. Днес храмът е част от Базиликата Св. Козма и Дамян, посветена на двама гръцки братя лечители и мъченици. Папа Феликс IV обединява двете сгради и създава базилика в противовес на езическия храм на братята Кастор и Полукс, останките от който се намират наблизо.

Храмът на Ромул – Рим, Италия

Храмът на Ромул

Тръгваме по дясната алея и минаваме покрай останките от базилика Емилия, след което стигаме до Курията, любимото място за срещи на римския сенат, която се намира в основата на хълма Капитолий. В този край на Форума е и

арката на Септимий Север

издигната през 204 г. в чест на войните на император Септимий Север и синовете му Каркала и Гета. В ляво е

храма на Сатурн,

от който са се съхранили само няколко колони в Йонийски стил.

Арката на Септимий Север и колоните от храма на Сатурн – Рим, Италия

Арката на Септимий Север и колоните от храма на Сатурн

Връщаме се по другата , централната алея и минаваме покрай

колоната на Фока,

построена през 608г. в чест на император Фока. Това всъщност е последният( най-новият) построен обект на Римския форум. Колоната е висока 13м. и е поставена върху четириъгълен пиедестал.

Колоната на Фока – Рим, Италия

Колоната на Фока

Продължаваме към „центъра“ на Форума, като минаваме покрай базилика Юлия и стигаме до храма на Цезар. Той е издигнат на мястото, където е убит Гай Юлий Цезар, а след това е бил „обожествен“ и е построен храм, от който е останала само малка част, във вътрешността на която туристите хвърлят монети. След това стигаме до комплекса на

весталките

– храм и жилищни помещения с двор, в който за запазени шадраваните, обградени с градинки от цветя. От храма са запазени само 3 колони. Там весталките („жриците“ на богинята Веста) са поддържали вечния огън, донесен от Еней при превземането на Троя. В двора са запазени скулптури на весталките.

Храмът на весталките – Рим, Италия

Храмът на весталките

(rim7.jpg – храмът на весталките )

Тръгваме към Палатин. Това е хълмът , откъдето е започнала историята на Рим. Според легендата тук е живяла вълчицата, отгледала Ромул и Рем. След като порастнали близнаците се разделили: Рем отишъл на съседния хълм Авентин, а Ромул останал на Палатин.

Първото ми впечатление е от растителността: палми, портокалови дръвчета и високите „чадъровидни“ иглолистни дървета, които ги има из цял Рим. От тук успяхме да видим

Римският Форум

от високо от покрива на Орти Фарнезиани, великолепна вила, заобиколена с градина с екзотични дървета построена от кардинал Александър Фарнезе през 1550 г.

Форумът от високо – Рим, Италия

Форумът от високо

Тук са и останките от новия дворец на Август, двореца на Флавиите, стадиона на Домициан и др. В подножието на Палатин се намира и известният Circus Maximus – Голямата арена, където са се провеждали надбягвания с колесници. Пистата е можела да побере 12 колесници. Мястото е известно още преди новата ера, когато е използвано от етруските владетели на Рим. През 50 г. пр. н.е. Юлий Цезар го разширява и го превръща в място за масови забавления. Размерите на пистата на Циркус Максимус са съответно 600м. дължина и 225м. ширина. Циркуса е побирал 250 хил. зрители. Император Домициан свързва новия си дворец на хълма Палатин с Циркуса, за да може по-лесно да наблюдава надбягванията. Император Траян  по-късно добавя още 5000 места и уголемява императорската ложа.

Но вече сме твърде уморени от жегата и се отпускаме на една пейка на сянка, откъдето се любуваме на гледката от високо.  Много приятно впечатление ми направиха градините по покривите на сградите в Рим. Явно римляните така компенсират липсата на място, а и освежават пейзажа.

Градини по покривите на къщите в Рим, Италия

Градини по покривите на къщите в Рим

Прибираме се в хотела, за да се настаним и отдъхнем час-два и вечерта продължаваме с Капотолия и площад Венеция.

Изкачваме се от страната на Форума, което ни позволява още веднъж да го погледнем от високо. Капитолийският площад е проектиран през 1537 г. от Микеланджело, като освен съществуващият стар дворец е изграден още един нов. Днес в тях се намира музеят на Капитолия. Отпред площадът се свързва с града с широка, наклонена стълба(Кордоната), проектирана от Микеладжело. В основата на стълбата от двете страни има два лъва, а на върха са статуите на близнаците Кастор и Полукс. В средата на площада е бронзовата статуя на император Марк Аврелий на кон. Това е копие на статуята, а оригиналът се пази в Капитолийският музей. При създаването си бронзовата статуя е била цялата покрита със злато и има поверие, че ако позлатата се появи отново, значи е настъпил Страшният съд и краят на света. Вечер площадът е осветен.

От другата страна на Капитолийският хълм е Националният паметник на Виктор Емануил II – първият крал на Обединена Италия от края на 19-ти век. Това е най-внушителната сграда в центъра на Рим (135 м широка и около 80 м. висока). Двете конници с крилатите богини се виждат почти отвсякъде. Отпред е и самият площад Венеция.

Националният паметник на Виктор Емануил II – Рим, Италия

Националният паметник на Виктор Емануил II

Не можем да пропуснем и Императорските форуми те са изградени през I-ви и началото на  II-ри век от н.е. Форумът на Траян с Траяновата колона и форумът на Август са разположени отляво на Via dei Fori Imperiali, булевардът, направен от Мусолини и свързващ площад Венеция с Колизеума. По този булевард фашистите са си устройвали военните паради. От другата страна са Форумът на Цезар и Форумът на Нерва. Форумите се наблюдават от булеварда, като Форумът на Траян продължава към Траяновия пазар (Mercati di  Traiano), който има отделен вход откъм Via IV Novembre. Траяновата колона е покрита с релефи, които разказват за военните походи на император Траян срещу даките. Изрязани са повече от 2600 фигури. Вътре в нея има стълба, а в основата на колоната в златна урна са положени останките на императора. През XVI век огромната статуя на императора е заменена с тази на Св.Петър. Вечер има светлинно шоу на Форума на Август, което разказва за историята и устройството на форума. За целта има специално изграден подиум със седалки за зрителите, които получават аудиогид на съответния език.

От дълбока древност, та чак до 20 век всички владетели на Вечният град са увековечавали своето присъствие по един или друг начин, надпреварвайки се в своята грандомания. Характерно е и това, че по-късните владетели са използвали строежите на предходните, като са ги преустройвали или са ползвали материалите от тях.

Абревиатурата, която най-често може да срещнете из Рим SPQR(Senatus Populusque Romanus) т.е. Сенатът и Народът на Рим, била използвана както по време на републиката, така и по време на империята върху всички известни монументи и документи. Днес най-често може да я видите върху капаците на шахтите за канализацията и естествено върху много сувенири.

Очаквайте продължението

Автор: Елена

Снимки: авторът

Други разкази свързани със Рим – на картата:

Рим

Публикувана на 01/12/16 11:20 http://patepis.com/?p=64193

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване