02/04/16 06:39
(http://rumiborisova.blogspot.com/)

Сурва 2016 - съобщения

Сурва 2016‬
XХV МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА МАСКАРАДНИТЕ ИГРИ “СУРВА” ПЕРНИК 2016
П Р О Г Р А М А
29 януари
9,00 ч. – 16,00 ч. – Конферентна зала, Дворец на културата – “Карнавалите в маскарада” – научна конференция
10,30 ч. – 18,00 ч. – Общински младежки дом – “Мечкарница” – работилница за маски
11,00 ч. – 16,00 ч. – Обединен детски комплекс -“Лицата на Сурва“ – детско творческо ателие
14,00 ч. – пл. “Кракра” -“Сурвакариада” – младежко маскарадно дефиле
17,45 ч. – Централна градска част -Факелно сурвакарско дефиле
18,00 ч. – пред Двореца на културата -50 години “Сурва”- концерт спектакъл и официално откриване на ХХV МФМИ “Сурва” – Перник`2016
19,30 ч. – Сурвакарско село -“От извора на Сурва” – концертна програма на чуждестранните групи със специалното участие на Ива Давидова
30 януари
10,00 ч. – 17,00 ч. – Централна градска част – Състезателни фестивални дефилета
10,30 ч. – 18,00 ч. – Общински младежки дом – “Мечкарница” – работилница за маски
11,00 ч. – пред Общински младежки дом – “Вкусно по нашенски” – кулинарни демонстрации и дегустации на традиционни зимни ястия
11,00 ч. – 16,00 ч. – Обединен детски комплекс – “Лицата на Сурва“ – детско творческо ателие
11,00 ч. – 15,00 ч. – пред Общински младежки дом -“Да бъдеш сурвакар” – фото ателие
12,00 ч. – 14,00 ч. – пред Двореца на културата – “Сурвакарска среща” – детска фолклорна програма
14,00 ч. – 17,00 ч. – пред Двореца на културата – Представяне на чуждестранните групи на втора сцена
16,00 ч. – Второ фоайе, Дворец на културата – “50 години “Сурва” – фотографска изложба
18,00 ч. – Сурвакарско село – “Хайде на хорото” – фолклорна програма с участието на Георги Гьолски
31 януари
10,00 ч. – 17,00 ч. – Централна градска част – Състезателни фестивални дефилета
10,30 ч. – 18,00 ч. – Общински младежки дом -“Мечкарница” – работилница за маски
11,00 ч. – 14,00 ч. – Естрада, Градски парк – Кулинарно шоу с Иван Звездев
14,00 ч . – 16,00 ч. – пред Двореца на културата – Фолклорен спектакъл на Ансамбъл “Граово” и награждаване на победителите от обявените конкурси
18,00 ч. – пл. “Кракра” – “50 години “Сурва” – официално закриване на ХХV МФМИ “Сурва” – Перник`2016

От електронната поща:

16.01.2016
Областното ръководство на ГЕРБ-Перник присъства на празненствата„Сурва“ в Радомир и Брезник

Областниякоординатор на ГЕРБ-Перник и кмет на град Перник д-р Вяра Церовска присъства на народния празник „Сурва“ в Радомир и Брезник.Официални гости бяха също Председателят на ЖГЕРБ и народен представител Ирена Соколова, организационният секретар на местната структура Владислав Караилиев и областният координатор на младежката структурав Перник Денислав Захариев.

Д-р Церовскапожела  на участниците много
здраве и да успеят да запазят духа и настроението, които носи празникът. Тя заяви,  че  за  юбилейния  фестивал в Перник, който ще се проведе на 29,30 и 31 януари, се очакват 7 хиляди участници. „Подготвяме се сериозно и отговорно, за да посрещнем  групите и гостите. Чакаме ги с нетърпение, защото за нас това е най-големия празник”, отбеляза тя.

Приветствие към участниците отправи инародният представител Ирена Соколова.
„Виждам, че групите се увеличават, а  желанието на всеки да сложи звънец и лик, да облече тези шарени дрехи също нараства. По този начин доказваме, че сме истински българи. Честит празник“, сподели Ирена Соколова. Тя поздрави домакините, че продължават традицията, която я носят всички в сърцата.

Ръководството на ГЕРБ-Перник разгледа организирания от Община Радомир кулинарен конкурс, включващ традиционните за района зимни ястия. Кулминацията на тържеството беше дефилето на местните сурвакарски групи, в което участие взеха десет местни и една гостуваща от Благоевград сурвакарски групи.

В Брезник празникът започна в ранния следобед. Там се проведе общински маскараден фестивал, в който взеха участие 26 групи, от които 7 са гостуващи групи.Областният координатор  на ГЕРБ д-р Вяра Церовска поздрави сурвакарите и им пожела да продължават да поддържат жива традицията на „Сурва“. 


 „Скъпи приятели, за мен Брезник е най-скъпото място на тази земя. Радвам се, че кметът Васил Узунов успява да съхранява, да развива и прави традицията все по-колоритна и автентична и да достави на всички нас голямото удоволствие да сме заедно тук“, каза още д-р Церовска. /pernik_pr@gerb.bg

                         


21.01.2016
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
 
На 26.01.2016г. –вторник  от 11:00 часа в галерия“Средец“ на Министерство на културата  ще се проведе пресконференция във връзка с предстоящото юбилейно издание на  25-ия Международен фестивал на маскарадните игри Сурва 2016г.

   В пресконференцията ще участват: заместник-министърът на културата Боил Банов, под чиито патрон е  фестивала, кметът на община Перник д-р Вяра Церовска, зам.-кметът по образование и култура Севделина Ковачева и представители на Отдел“Култура“ от община Перник. Освен подробна информация за мащабното събитие,представителите на медиите ще получат и пълната програма с изявите и инициативите, включени в предстоящия фестивал.
   Група от 15 сурвакари от с.Люлин, община Перник ще запознаят присъстващите с традиционния пернишки обичай Сурва.

Празникът,който е в основата на фестивала  тази година стана част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

    25-ят Международен фестивал на  маскарадните игри“Сурва“2016 ще се проведе на 29,30,31 януари  в Европейската столица на маскарадните игри-Перник. Събитието се очертава като най- мащабното от всички издания до сега с над 6 400 участници. Освен от Перник и страната във фестивала са заявили присъствие и  18 групи от чужбина, някои от които ще участват за първи път .
/press@pernik.bg 

26.01.2016





Здравейте, изпращам Ви снимки от днешната ПКФ в Министерство на културата. Ако искате информация може да видите на страницата на  фестивала във фейсбук или на страницата на общината.

Лушка Козловска -PR Община Перник

28.01.2016

Сурва 2016 на откриването:Специално написана песен за юбилея,18 тъпана,конници и музикална заря

   Общината в Перник  ще изненада приятно гостите на фестивала  с атрактивна и тематична хореография за откриването на Юбилейния 25 –ти МФМИ. Грандиозното шоу е под надслов “50 години Сурва“. Сценарийят, режисурата и хореографията са дело  на Красимир Димитров. Спектакъла е тематичен, изработен по повод Юбилейното издание на Сурва на специална филмова музика, подбрана за случая. Хореографията ще бъде изпълнена от “Masters of the Dance – Майсторите на Танца”. Специално участие в спектакъла имат Гуна Иванова, Христо Косашки, Валентин Асенов, Ива и Велислава Костадинови и Мирела Асенова. Освен емблематични песни за България, те ще изпълнят и специално създадена за случая песен за Сурва. Песента е подарък от организаторите на спектакъла за всички перничани и гости на града по случай 50 годишния юбилей на фестивала. Текстът е написан специално за случая от  сурвакарката от с. Лесковец - Вера Валериева. За финал  Майсторите на Танца са подготвили и уникална хореография с 18 тъпана. Атрактивен акцент към шоуто ще бъдат и конниците от клуб по конен спорт “Давид” – Перник.  Юбилейният спектакъл ще завърши с невероятно пиротехническо шоу и сурвакарски танци край огъня от сурвакарите на село Кралев Дол./press@pernik.bg 


28.01.2016

Прес-съобщение

В рамките на  юбилейния ХХV Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2016“ в гр.Перник (29-31.01) на 29.01  в Конферентната зала на Двореца на културата от 9.30 до 16.30 часа ще се проведе национална научна конференция, организирана от Община Перник и Регионален исторически музей - Перник. Темата на ХХІІІ –та научна конференция е  „Карвавалите в маскарада”. 33 доклада по темата ще проследят тенденциите и спецификите в маскарадните игри на Балканите и в Европа от най-древни времена до наши дни. В традиционния научен форум на учените в рамките на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“  участват етнолози от музеите в страната, от Института за етнография и фолклор с музей при БАН, Нов Български университет, УниБИТ, ЮЗУ-Благоевград.  «Маскираното слънце» е темата на доклада на  проф. Валерия Фол, проф. Маразов ще  представи  доклада «Маска и метаморфоза.Персонализация на местата».
Форумът ще бъде открит от кмета на община Перник - д-р Вяра Церовска.
Конференцията започва в 9.30 часа с доклада на професор Георг Краев «Парафолклорните маскарадни фестивали като карнавал».
Научен ръководител на конференцията е проф. Иван Маразов, а модератор - проф.  Николай Ненов, директор на Регионалния исторически музей-Русе.
Всеки гост на фестивала ще може да присъства на конференцията, да изслуша докладите и да участва в дискусиите.

                                                         * * *
В същия ден – 29.01 в  10.30 ч. във фоайето на Общинския Младежки дом ще се открие  „Работилница за маски“, в която ще вземат участие 7 майстори  от различни селища в Пернишко: Малин Будинов (с.Лесковец) – майстор на сурвакарски маски; Радослав Алексиев (Батановци) – майстор на сурвакарски маски; Петър Янакиев – майстор на фективални аксесоари; Николай Ставров - маски с пера, Деян Илчев – майстор на сурвакарски маски от кожа и  дърво. Някои от тях, като Малин Богданов от с.Лесковец, доайен на Работилницата, са участвали и в предишните  издания, други се изявяват за първи път - Румен Димитров от Перник, майстор Христо Кирилов от Бела вода, но всички те притежават голям опит и талант в своята област на приложните изкуства.
Посетителите на фестивалната работилница за маски ще се докоснат до една малка част на тайните на изработването на маските, защото истинската работилница е място тайно, скришно, забулено в мрака на неизвестното, другото, различното, отвъдното. В мрака на тайната се ражда маската, за  да  към нов живот този, който ще я носи – сурвакар, сировашкар, мечкар или  бабугер...  
В работилницата ще вземат участие представители на Националната занаятчийска камара: Магда и Елена Боянови (с.Извор, общ.Радомир) – майстори на сувенири; Диана  Цинцарска (Стара Загора) – майстор на кукли, Любомир Дудев, Мариета Недкова и др. Традиционно в нашата работилница участват млади майстори на фестивални сувенири – Георги Димитров, Марио Емилов, ученици   ІХ ОУ в Перник,.
 „Работилницата“  ще е отворена за посетители всеки фестивален ден от 10.30 до 18.00 часа. Гостите ще могат да видят както процеса на изработване на сурвакарски маски и други занаятчийски технологии, така и сами да се включат в издялването на суровото, диво довчера парче дърво, което се превръща в маска и  получава свой образ и характер.
                                             
                                            ***
         Пресконференция

На 01.02. 2016 год от 10.00 ч. в Конферентната зала на Двореца на културата журито ще обяви носителите на Златните, Сребърни и Бронзови маски , 39 –те  групи носители на златни, сребърни и бронзови медали и специалните награди от тазгодишното издание на Международния фестивал на маскарадните игри.
ЗА КОНТАКТ: ТЕЛ. 076/ 603737;  603118

РИМ – ПЕРНИК 


28.01.2016

 ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

             

                             Днес от 19.00 часа  кметът на Община Перник ще открие обща изложба живопис „Маскарад“ в Галерия“Любен   Гайдаров“. 

   Експозицията съдържа 50 творби живопис и текстил  предоставени от  Софийска градска художествена галерия, Галерия“Лоран“, Галериите в  Ямбол, Добрич  и Варна.

   В изложбата  участват едни от най-емблематичните платна на българското изкуство на  Димитър Казаков-Нерон, Иван Кирков, Надежда Кутева, Георги Атанасов, Веса Василева и др. В експозицията са включени и  творби на местни художници като Валентин Топалов,Младен Младенов,Евтим Апостолов и др.

      Изложбата е под патронажа на кмета на Община Перник. /press@pernik.bg 

28.01.2016





 "Магията на Сурва".

Живописни рисунки на талантливи малки художници вече красят галерията „При кмета“.Ученици от различни училища в Перник на възраст от 6 до 19 години участваха в традиционния конкурс“Магията на Сурва. На откриването както при голяма изложба кметът на община Перник Вяра Церовска похвали уменията на малките художници и отличи с грамота най-добрите от тях. Пожела им винаги да бъдат усмихнати,да продължават да развиват таланта си и активно да участват във фестивала "Сурва". Директорът на Художествената галерия Елена Темелкова,която е председател на журито призна, че този път децата наистина са затруднили и тях и много трудно са избрали най-добрите от добрите. Децата са успели да изразят емоциите на цялата магия на Сурава много цветно върху белите листа. Техните рисунки няма да останата незабелязани и от гостите, които ще пристигнат в обищната за официалното откриване на 25-ия Юбилеен Международен фестивал на маскарадните игри Сурва.

Лушка Козловска -PR  Община Перник

29.01.2016

 
 
Кметът Вяра Церовска откри стойносттна експозиция,живописни творби на емблематични  художници от пет галерии


Творби-шедьоври на  емблематични художници  от пет регионални изложби събраха погледите на  ценителите на изкуството в Перник.Уникалната обща експозиция е подредена в Галерията „Любен Гайдаров“.Тя включва 50  творби и текстил. Изложбата„Маскарад“ се провежда традиционно в навечерието на Фестивала,но този път е нетрадиционна и  дори отличителна, тъй като за първи път в  обща изложба се включват Софийска градска художествена галерия,Галерия“Лоран“ и регионалните галерии от Ямбол, Добрич и Варна.Инициативата е на общината и изложбата бе открита от кмета Вяра Церовска.
  „ Перник е  прекрасен град със страхотни и талантливи  хора,които го направиха европейска столица на маскарадните игри и предадоха своя дух на следващите поколения в цветове,звуци,светлина и настроение”-каза кметът Вяра Церовска
Живописните картини излезли от майсторите на четкатат и вдъхновени от маскарада и традицията на Сурва  привлякоха ценителите на изкуството. Галерия“Любен  Гайдаров“ побра многобройна публика. Сред тях  беше и  кметът на Ямбол  Георги Славов, областният управител  Александър Александров, заместник-кметовете Владислав Караилиев, Денислав Захариев,Севделина Ковачев, Йордан Павлов, директори на различни културни институции.
   Разбирачите на живопистта  веднага откроиха  двете  картините на Димитър Казаков- Нерон-  „Химн“ и „Лазарки“. Сред събралите погледи са и  творбите на Надежда Кутева,Георги Атанасов, Иван Кирков  и  Веса Василева.  21 пернишки автори обогатиха експозицията със своите живописни платна. Сред тях  са  художници като Филип Седевчев, Валентин Топалов, Младен Младенов,Китан Китанов и др. Като подчерта изключителната стойност на експозицията директорът на галерията Елена Темелкова, заяви, че гостуващите произведени и тези на пернишките художници взаимно си кореспондират и създавата неповторима атмосфера.
   Изложбата ще бъде част от еуфорията в града по повод 25-тото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва”. /press@pernik.bg 



29.01.2016

ОБЩИНА  ПЕРНИК
   ОБЯВЯВА
ФОТОКОНКУРС ПО ПОВОД  МФМИ  СУРВА 2015 
ТЕМА :  Сурва в обектива
РЕГЛАМЕНТ:
- Участникът изпраща  една авторска снимка с кратка анотация за себе си и посочен телефон за обратна връзка на е-mail : surva@pernik.bg
- От получените снимки, журито  ще качи най-добрите във фейсбук страницата на Международния фестивал на маскарадните игри СУРВА 2016
На страницата може да лайкнете  тази, която харесвате най-много.
- Ще бъдат отличени три снимки на първо, второ и трето място,ще има и награда за най-харесвана снимка.Наградите са предметни и са осигурени от  генералния спонсор Мтел, Специална награда ще връчат и от „Лактима“ ЕАД.
ВЪЗРАСТ: Няма възрастови ограничения,могат да участват както любители ,така и професионалисти, няма да се допускат журналисти фотографи
ИЗИСКВАНИЯ :
-Снимката трябва да бъде в JPEG формат и с добра разделителна способност
-Ще се зачитат само снимки направени по време на МФМИ Сурва 2016
КРИТЕРИИ ПРИ ОЦЕНКАТА: Композиция,уловена емоция,специфични детайли и моменти от Сурва
КРАЕН СРОК ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА СНИМКИТЕ :
До 10.00часа на 31.01.2016г.(неделя)

ОБЯВЯВАНЕ НА НАГРАДИТЕ:на 31.01.2016 (неделя) от 14.00 до 16.00 пред Двореца на културата 




ОБЩИНА  ПЕРНИК
ОБЯВЯВА
КОНКУРС  ЗА МАСКАРАДНО СЕЛФИ   ПО ПОВОД МФМИ СУРВА 2016
РЕГЛАМЕНТ:
- Участникът изпраща селфи снимката  на е-mail : surva@pernik.bg
- В писмото посочва трите си имена,кратко представяне за себе си с няколко изречения и телефон за връзка
-  Най-добрите селфита ще бъдат качени на фейсбук страницата на Международния фестивал на маскарадните игри СУРВА 2016
На страницата може да лайкнете най-харесваното от Вас
Публикувана на 02/04/16 06:39 http://rumiborisova.blogspot.com/2016/02/2016_4.html

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване