02/23/16 05:28
(http://vasvalch.com/)

Д-р Felix von Held: организациите трябва да превърнат иновативното мислене в задача на всеки служител

felix von held

Д-р Felix von Held е CEO на Institute for Innovation and Change Methodologies в Мюнхен. Бил е консултант за иновации в над 20 индустрии, работи в сферата на иновациите и промените, стратегическото планиране, комуникациите и разработването на продукти. Той използва Систематично иноваторско мислене (Systematic Inventive Thinking) – подход, при който всички екипи в компанията са въвлечени в иновационния процес.

Felix von Held ще води една от трите творчески работилници на Innovation Explorer като фокусът този път ще бъде върху продуктовите иновации. Успях да му задам няколко въпроса за иновациите в съвременните компании – ето какво отговори той:

Кои са предпоставките за иновативно мислене?
Ако подходим от психологическа перспектива, важни са знанията на човека и неговите или нейните креативни умения, възможността да превръщаш това знание в нови идеи. Умът е невероятен инструмент, който може да създава нови невронни връзки и да ражда идеи от на пръв поглед несвързани сфери.
Но средата има голямо влияние върху поведението на хората и тяхното иновативно мислене. Оценяването на иновативното мислене вътре в компанията, приемането на нови идеи, времето отделяно за иновации и дори самата офис-среда влияят на капацитета за иновации на всеки служител.

Има ли конкретни индустрии, в които иновациите са по-лесни и обратното – индустрии податливи на традиционно мислене?
Като цяло, колкото по-дълго дадена компания оперира в конкретна сфера, толкова по-трудна става промяната. Има по-голяма фиксация върху това “как стандартно се правят нещата”. Когато в определена среда се случат големи промени, много често новите играчи реагират по-бързо, навлизат на пазара и го превземат. Най-познатият пример за това е Amazon и превземането на книжната индустрия.

Чия роля са иновациите – на маркетинга, продуктовия отдел или самия CEO?
В различните индустрии се подхожда различно към иновациите. Например, в зависимост от историята на компанията, иновациите може да се проявяват основно при разработването на продукти или в маркетинга. Няма правило, което важи навсякъде.
Специализиран Отдел за иновации е добър начин да се формализира процесът, като се заложи директно в корпоративната структура. Но организациите трябва да имат по-холистичен подход и да превърнат иновативното мислене в задача на всеки служител. Само тогава компанията може наистина да развие своя иновационен потенциал.

Това е второто ви посещение в България – какви са впечатленията ви от местните екипи и върху какво ще фокусирате представянето си този път?
Събитието миналата година беше страхотно, с неочаквано висок брой участници. Хората имаха възможност да говорят помежду си и да обменят идеи.
Този път работилницата, която водя, ще е много интерактивна. Участниците ще могат да тестват систематичния подход към иновациите и разработването на продукти. Подходът обхваща модели, върху които се базират повечето иновации днес. Тези модели се учат лесно и е много интересно да се тестват на практика и да се видят резултатите от тях.

Ще може да се запознаете с д-р van Held и още много специалисти в сферата на иновациите на Innovation Explorer.

Постът Д-р Felix von Held: организациите трябва да превърнат иновативното мислене в задача на всеки служител е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 02/23/16 05:28 http://vasvalch.com/felix-von-held-interview/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване