03/02/16 17:04
(http://ivo.bg/)

Полски урок по българско свободолюбие

Емоционалният израз „братски” по отношение на чужда държава и народ е девалвиран след десетилетията на братската съветска окупация. Вицове се разказваха в НРБ за „братските” ни отношения.

 

Ето че поляците правят пробив в международното пространство в навечерието на 3 март, който бих нарекъл братски подарък без кавички.

 

„Представители на полската дипломация в София отправиха специален видео поздрав към българите за 3 март, в който рецитират стихотворението „Хаджи Димитър” на Христо Ботев.

В клипа полският посланик у нас Н.пр. Кшищоф Краевски, различни консули, аташета и служители в Посолството на Република Полша, Полския институт и Отдела за промоция на търговията и инвестициите, рецитират безсмъртната творба на Ботев на български и полски, в превод на Владислав Броневски. Дипломатите произнасят думите на поета пред знакови места в София, като Президентството, Народното събрание, Министерски съвет, паметника на Васил Левски, паметника на Незнайния войн, Ректората на Софийския университет. В същото време прави впечатление, че от този списък отсъстват паметниците, които са свързани непосредствено със самата Руско-турска освободителна война като паметникът на Цар Освободител, Руски паметник и в Докторската градина” ( Actualno.com)

http://society.actualno.com/polski-diplomati-pozdraviha-po-prekrasen-nachin-bylgarite-za-3-mart-video-news_526823.html#ixzz41lW9taVg

 

Това е международен прецедент в косвеното признаване правото на българите да не бъдат на колене пред Русия и урок по свободолюбие от братята поляци в момент, когато руската антибългарска пропаганда изцяло се е съсредоточила върху безогледната експлоатация на темата за „освобождението” като база за окопаване на руските интереси в съзнанието на българите.

 

Не е срамно да кажем, че има какво да научим в час по свободолюбие от братята поляци.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване