03/04/16 06:55
(http://asenov2007.wordpress.com/)

МИГРАНТИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ИДВАТ И НЕ ПИТАТ ЗА КВОТИ – НО ТОВА Е НАЙ-МАЛКИЯТ НИ ПРОБЛЕМ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Проблемът с мигрантите в Европа става все по-тревожен – те не спират да прииждат, а Европейският съюз изглежда все по-неспособен да се справи със ситуацията. Какви са последните развития по темата – разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, през седмицата имаше сблъсък между македонската полиция и бежанци, тръгнали от Гърция към Германия. Защо Македония спря да пропуска мигранти?

– Не е съвсем спряла, Фили, но Скопие ограничи достъпа на бежанци заради квотите, наложени от Австрия. Преди две седмици Виена каза, че за 2016 ще приеме 37 500 души и ще връща всички останали. Тази квота обаче вече почти се запълни и може да се окаже, че прииждащите от Гърция хора ще останат да се лутат някъде из Македония и Сърбия – доколкото Унгария е на практика затворена, а Хърватска и Словния също наложиха рестрикции. Така че Сърбия и Македония решиха да ограничат потока до 5 800 души на ден и това предизвика последния сблъсък с македонската полиция, която използва дори сълзотворен газ, за да отрази атаката на границата.

– Пламен, но приемането на 5 800 души на ден не изглежда никак малко, това означава близо 180 хиляди души за месец…..

– Така е, Фили, но тълпата мигранти е огромна и на всичкото отгоре те са агресивни, не се държат като хора, които търсят убежище. Затова страховете на Сърбия и Македония изглеждат оправдани. Още повече, те не са в ЕС и нито икономиките им, нито самите общества имат голям потенциал да се справят с подобни проблеми. Въпреки че при изостряне на ситуацията те ще получат помощ от страна на Евросъюза, все пак ще затънат в огромни неприятности. На всичко отгоре, оказва се не просто, че страховете им са оправдани, а и че са на път да се сбъднат най-големите им кошмари, след като в сряда канцлерът Ангела Меркел заяви – Германия няма да приема повече бежанци от западно-балканския маршрут, а страните там са длъжни сами да се погрижат за хората, които са на тяхна територия.

– Но защо проблемът продължава да расте, нали ЕС договори с Турция ограничаване на бежанския поток, а в охраната на гръцката граница се включи НАТО. Пък и студът през зимата също би трябвало да намали желанието на хората за поход в неизвестното…..

– Така казва логиката, Фили, но в тази история отдавна няма логика. Договореното с Турция тепърва подлежи на уточнения, а катерите на НАТО са в Егейско море само за да наблюдават процеса, не да спират бежанците. Но отговорите на въпроса „защо” започват малко по-отдалече. Намесата на Русия в Сирия, както се видя, е насочена не срещу Ислямска държава, а срещу умерената опозиция – в подкрепа на Башар Асад и пряко срещу мирното население. Така миротворческото руско участие, както се рекламира, всъщност закрепи режима в Дамаск и прогони още стотици хиляди хора от домовете им. Те обикновено влизат в Турция, където и без това има над 2 милиона и половина души като тях. Не, всъщност не точно като тях. Оказва се дори, че повечето хора не са истински бежанци от конфликта в Сирия, а икономически мигранти от Африка и Азия. В такава ситуация Турция няма как да наложи пълен контрол и да спре тълпите да идват към Европа. Какво, да ги затвори зад телени огради с картечници ли? Така че стотици хиляди намират начин да тръгнат – най-вече през хаоса от острови на съседна Гърция – към обетованата Германия. Те все още разчитат на „мама Меркел”, която през миналата година сърдечно ги покани, а тази седмица вече почти отмени поканата си. Лошото е, че и двете тези действия създават нетърпима атмосфера в самия ЕС и носят опасност от неговото разпадане.

– Мнозина очакваха промяната в немската политика да настъпи още след изстъпленията около Нова година в Кьолн и други градове, когато мигранти нагло и безнаказано тормозеха и дори изнасилиха жени?

– Всъщност малка промяна тогава започна, Фили, но много половинчата. Германия каза, че не отменя желанието си да приема хора, но ще бъде много по-стриктна в процедурите по регистрация и ще разграничи истинските бежанци от икономическите мигранти, които ще се връщат по ускорена процедура. Не знам колко от това наистина се случва за два месеца оттогава. Официалната информация казва, че поне 135 хиляди души от общо над милион, влезли в страната през миналата година, изобщо не са регистрирани и буквално са се „разтворили” някъде из Европа. Факт е също, че дълго договаряната политика на квотите, при която 160 хиляди от миналогодишните мигранти трябваше да се разпределят солидарно между отделните европейски страни, изобщо не сработи – досега са разпределени едва 500 от тях. Така или иначе обаче, Германия от една страна продължава да говори за моралния дълг на Европа и уж продължава да приема бежанци, но не съвсем. А сега очакваме да видим как кръгът ще се затвори след последното изявление на Меркел и какви нови поражения ще донесе то.

– Пламен, какви са основните опасения, свързани с възможността силният Европейски съюз да приеме милион, два, че дори три милиона мигранти?

– Опасенията са много и едва ли ще стигне цял ден, за да изчерпим темата, Фили. Ето обаче две основни и твърде актуални опасения. Когато в началото на седмицата стана сблъсъкът на гръцко-македонската граница, за пореден път се видя онова, което мама Меркел сякаш постоянно отказва да види – фактът, че мигрантите идват тук не като някой, който има нужда от помощ, а като някой, който счита, че Европа му е длъжна. Те се държат не като хора, които искат да се интегрират, а като такива, които искат да се разпореждат. Втората огромна опасност, Фили, бе официално отчетена онзи ден не от друг, а от американският генерал Филип Брийдлав, главнокомандващ на силите на НАТО в Европа. В едно изслушване пред комисията по въоръжените сили на американския конгрес той заяви: „Във всекидневния поток от бежанци в Европа има терористи, престъпници и чуждестранни бойци на „Ислямска държава“. И добави недвусмислено: „Екстремистката групировка „Ислямска държава” се разпространява като злокачествен тумор чрез този бежански поток, като се възползва от пътищата на най-малкото съпротивление, заплашвайки както европейските страни, така и нашата”. Не знам още кой друг по-важен и отговорен фактор от шефа на НАТО в Европа трябва да заяви подобно нещо, за да му обърне внимание Германия и да заеме реалистична позиция по въпроса. Нещо повече, Фили, Германия не само продължава да мъти водата на цяла Европа, но и открито размахва пръст на други европейски страни, които не са съгласни с нейната политика. Това става ясно например от един коментар на колегата Бернд Ригерт за радио Дойче веле отпреди седмица. Ригерт упреква всички останали европейски държави, че „мислят само за собствените си интереси и се опитват някак да спрат бежанците”. Това всъщност не е вярно, но според него е. „Те се грижат само за собствените си граници – продължава Ригерт и забива пирона на искрено възмущение с думите: „Страните по т.нар. балкански маршрут, включително Австрия, вече не чакат нито напътствия, нито промяна на политиката в Берлин”. По никакъв начин обаче въпросният Ригерт не обяснява защо смята за задължително някой да чака напътствия от Берлин. И още по-малко – защо преди време самият Берлин заряза съюзниците си, като, без да се консултира с тях и в нарушение на Дъблинското споразумение, едностранно покани бежанците, а с това навлече огромни неприятности на всички.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване