03/11/16 08:26
(http://vasvalch.com/)

Иновативна култура – що е то и как се създава?

Ясно е, че благодарение на технологичните иновации и все по-динамичната среда, катаклизмичните промени във всяка една индустрия са просто въпрос на време. Нарушаването на статуквото е много повече „когато“, отколкото „ако“ – и затова трябва да правим всичко възможно да сме не просто в крак с времето, а и пред вълната на иновациите. Но как се създава организационна култура, която стимулира иновативното мислене? За това си говорихме с Kim Wylie от Google на Innovation Explorer.

Сметнах, че темата е достатъчно важна, за да я отделя от основното обобщение на Innovation Explorer. А и все повече започва да ме интригува въпросът за вътрешните комуникации и изграждането на силна организационна култура. Вероятно заради това се оказва, че имам най-подробни записки от лекцията на Kim, както и отделни бележки по същата тема от останалите лектори.

Служители от една кръвна група

Най-важното за една иновативна компания са служителите. Затова и основната част от създаването на креативна среда се случва още при наемането. В Google процесът се бази преди всичко на „cultural fit“ – защото темпераментът и характерът не се променят, а знания и умения се научават.

Kim Wylie разказа как протича наемането в Google. Следят се 4 основни неща: познания свързани с дадената позиция, лидерство (не свързано с това да водиш другите, а да отстояваш собствените си идеи), общи когнитивни способности (адаптивност, учене на нови неща, интелект) и „Googliness“ – толкова търсеното съвпадение между организационни и лични ценности. Последният елемент е толкова важен, че на всяко от интервютата присъства задължително човек, който не е част от HR екипа или отдела, който наема служителя. Така се вижда по-ясно доколко съвместим е кандидатът с компанията.

Технологиите – основа за иновации

Често се твърди, че технологиите могат да са основен двигател за иновации – това обаче не е напълно вярно. Или поне те не са панацея. Но е вярно, че доброто технологично обезпечение помага за иновациите – просто защото то премахва ограниченията пред служителите, превръща се в необходима основа, върху която може да се градят съвместни проекти. По този начин се позволява и по-задълбочената колаборация между служители.

Технологиите имат една особено важна роля – те предлагат подходящата „подложка“, върху която да се развихри креативността. Тази идея беше илюстрирана (pun intended) майсторски от Philip Floetotto от Pixar. Зад един анимационен филм – връх на креативността и иновативното мислене – стоят 5 години работа и над 800 000 отделни задачи. Процесът трябва да се менажира добре, за да имат творците достатъчно въздух да творят.

Култура на иновации

Иновативното мислене обаче не е еднакво сладка цел за всички служители – затова трябва да улесним приемането както на този тип мислене, така и на необходимите за него организационни и технологични промени. Kim Wylie използва метафората за подхода „глава-сърце-крака“, т.е. комуникиране със служителите на рационално, емоционално и поведенческо ниво.

head heart feet innovation culture

И когато екипът вече е приел иновациите като цел на компанията, идва последният елемент – да дадем на служителите достатъчно свобода за случване на иновативни идеи. Добре известно е, че в Google работиш по предварително зададени проекти в 80% от времето си, а 20% можеш да използваш за собствени идеи и задачи, от които са излезли интересни неща като Gmail, AdSense и много други (когато компанията пораства, обаче, това време намалява или изчезва, казват от Business Insider). Дори ако нямате намерение да оставяте чак такава свобода на екипа си, постарайте се да създадете среда, в която всеки служител чувства възможността да дава идеи и да участва в сесии за иновации.

Интересно е, че понякога служителите сами не оценяват своите идеи – така твърди Jurgen Benning от Intel. За да докаже тази идея, той разказа за инженерите в Intel, които измислили индикатора за сила на сигнала в мобилните телефони – онази графика, от която не отделяте очи, докато се въртите странно наляво-надясно в планината. Те сметнали, че това е твърде тривиална идея – но, както знаете от опит, нещо много полезно. Създаването на култура на иновации и отворена среда позволява на всеки служител да споделя идеите си с останалите, дори ако в началото ги смята за незначителни. А по този начин се раждат страхотни неща!

За да случите иновативната култура, трябва да имате висока толерантност към грешки – само така служителите ще са готови да опитат нови неща. Най-добрата формулировка по темата идва от Dr. Constantine „Dino“ Kiritsis, PwC:

Reward success.
Celebrate failure.
Punish inaction.

Нямам какво да добавя. :)

Постът Иновативна култура – що е то и как се създава? е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 03/11/16 08:26 http://vasvalch.com/innovation-culture/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване