03/11/16 12:24
(http://patepis.com/)

Рим – всички гледни точки (5): Ватикана и още нещо

Завършваме разходката из Рим – започнахме с археологическия Рим, после – по фонтани и площади,продължихме разходката си към остров Тибър и околностите, а последния път  излязохме в околностите на града. Днес сме във Ватикана.

Приятно четене:

Рим

всички гледни точки

(едно пътуване до Рим през август 2014)

5-та част

Ватикана и още нещо

Посещението на Ватикана в понеделник, не се оказа особено удачно решение, тъй като в понеделник почиват почти всички останали музеи и целият туристически поток се изсипва пред Ватиканските музеи. Макар, че бързахме да отидем рано, се оказахме ужасно закъснели – вече 10 000 души ни бяха изпреварили и се бяха наредили на опашка, която обикаляше стените. Заобиколихме  стените и стигнахме до

площад Свети Петър

Тук отново имаше опашка, за преминаване през детекторите, но поне се движеше бързо и успяхме да се доберем до

катедралата Свети Петър

Още през IV век е имало църква на това място. Строежът на сегашната сграда е продължил повече от сто години ( от 1506г. до 1626г. ). Проектирана е главно от Браманте, Микеладжело, Мадерно и Бернини.  Това е най-голямата християнска църква в света с площ от 20 декара и и капацитет да побере над 60 000 човека.

Първоначално строежът е започнал по проект на Браманте във формата на гръцки кръст ( с равни рамена). След неговата смърт главен архитект става Рафаело, който връща проекта във формата на латински  кръст ( с удължено вертикално рамо). След него работят Перуци и Антонио Салгало и накрая през 1545г. проекта е даден на Микеланджело, който проектира централния купол. Карло Мадерна проектира фасадата, която е висока 45м и широка 115м. Тя е увенчана с грамадни статуи на Христос (5,65 м), на Йоан Кръстител и на единадесетте апостоли (без апостол Петър).

Пет огромни врати водят от предверието към същинската църква. Отвътре куполът има височина 119 м и диаметър 42 м. Опира се на четири стълба. В подкуполното пространство над главния олтар се намира шедьовърът на Бернини — балдахинът (29 м) на четири колони, на които стоят статуи на ангели. В една от нишите е петметровата статуя на свети Лонгин, изработена от Бернини. В първата капела отляво се намира гробницата на папа Александър VII, също изработена от него. Отдясно се намира шедьовърът на Микеланджело – Пиета, създадена от него на 25 годинишна възраст.

Куполът на катедралата Свети Петър, Рим

Куполът на катедралата Свети Петър

В църквата се намират 800 колони и 390 грамадни статуи и 45 олтара. Най-известната статуя е престолът на Свети Петър. Бронзовата статуя е от 13 в. и е приписвана на Арнолфо ди Камбио . В едната си ръка светецът държи ключовете — символ на авторитета,  даден му от Исус Христос,  а с другата благославя. Поклонниците минават пред нея, за да я докоснат.

статуята на Свети Петър, Рим

статуята на Свети Петър

катедралата Свети Петър отвътре, Рим

катедралата Свети Петър отвътре

Площадът Свети Петър

с колонадата е дело на Бернини. В средата на площада е египеткия обелиск, донесен в Рим от Калигула.

Piazza San Pietro, 00120 Città del Vaticano, Светия престол (Ватикана)

Колонадата на Бернини е полукръгла в Тоскански стил. Идеята му е била да създаде усещането, че посетителят е обгърнат с „майчините ръце на църквата майка“.

катедралата Свети Петър отвътре, Рим

катедралата Свети Петър отвътре

Три улици водят към площада, средната, най-широката е Via della Conciliazione.  Тръгваме по нея  и се оказваме директно пред

замъка Сан Анджело

Първоначално е бил гробница, след това замък, резиденция на папите и хранилище за техните ценности и едновременно затвор. Според легендата през 590 г., по време на чумна епидемия, папа Григорий Велики видял на върха на крепостта архангел Михаил, който сложил меча в ножницата си, което означавало край на бедствието. Оттам и произлязло името на замъка – Сант Анжело. Папите го превръщат в своя крепост. Между замъка и Ватикана е имало покрит коридор, който служел за бягство на папите.

замък Сан Аджело, Рим

замъка Сан Аджело

Пред замъка през 17 век е изграден

моста Понс Елий (Моста на св. Ангел)

От двете страни на моста са разположени 10 статуи на ангели, изработени от Бернини и неговите ученици.

Моста на св.Ангел, Рим

Моста на св.Ангел

От ъгъла на моста е и мястото с най-добър изглед към Ватикана.

Ватикана

Ватикана

Следващата сграда ( всъщност през една) е

сградата на съда в Рим

Това е най-голямата сграда в града. За да я обхванете цялата, трябва да прекосите моста.

сградата на съда в Рим

сградата на съда в Рим

Тръгваме на юг по левия бряг на Тибър и при втория мост след Сан Анджело се отклоняваме в ляво по улица Джулия. Съпругът ми беше прочел в пътеводителя на National Geografic, че била най-хубавата улица в Рим, но аз не споделям това мнение. Както и да е.

Целта ни беше

Palazzo Farnese

и така стигнахме до него. Счита се, че това е най-красивия ренесансов дворец в Рим. Построен е по задание на папа Александро Фарнезе, а върху него са работили творци като Антонио Сангало и Микеланджело. През последните 100г. в сградата се помещава френското посолство и достъпът до нея е ограничен. Въпреки, че в понеделник от 15:00 – 16:00 е отворена за посещение, се оказа, че е необходима предварителна заявка.

От площада пред двореца директно излязохме на

Кампо деи Фиори, прочутият пазар на цветята,

който по-скоро прилича на битак, защото цветя не видях. Само няколко сергии за зеленчуци и сувенири. В центъра на площада е статуята на Джордано Бруно, изгорен на клада точно на това място.

Преминаваме отново Тибър по Понте-Систо и по Via Garibaldi започваме да катерим

хълма Яникуло

Гледката от горе си заслужаваше. Първата спирка беше пред

Fontana dell’Acqua Paola

(най-после фонтан с много вода), където си починахме и се насладихме на гледката от високо.

Фонтан Fontana dell'Acqua Paola, Рим

Fontana dell’Acqua Paola

гледката на Рим от хълма Яникуло

гледката на Рим от хълма Яникуло

След това продължихме по алея, обградена от красиви вековни дървета до

площада на Гарибалди

В центъра на площада е статуята на Гарибалди на кон, а по алеята преди и след паметника са поставени бюстовете на четниците на Гарибалди, сред които е и капитан Петко войвода.

паметник на Капитан Петко Войвода – площад Гарибалди, Рим

паметник на Капитан Петко Войвода

Продължаваме по сенчестите алеи надолу по хълма. Всъщност освен на Форума на друго място не сме усещали жегата. По улиците има достатъчно сянка от сградите и дърветата, така че разходката в края на август е съвсем поносима.

Автор: Елена

Снимки: авторът

Други разкази свързани със Ватикана – на картата:

Ватикана

Публикувана на 03/11/16 12:24 http://patepis.com/?p=64201

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване