06/04/16 13:39
(http://ivo.bg/)

Борисов защити скъпия билет в София с евтин опит да я противопостави на провинцията

Премиерът Борисов защити днес поскъпването н билета за градския транспорт в София  с аргумента, че не е справедливо хората, които не живеят в столицата, да субсидират столичния транспорт. Явно си е направил шопската сметка, че ( отново) е на страната на мнозинството, надявайки се живеещите в други населена места да се зарадват, че на софиянци им е станало по-зле.

 

Или може би това е индикация, че неговото протеже Фандъкова вече трябва да събира повече национални овации, вместо софийски?

 

Дали не я готви за премиер, в случай, че той се кандидатира за президент?

 

Или пък направо ще я издига за президент и вече калкулира ползата от подмазването на публиката извън София, която е по-голяма от софийската при национален вот?

 

На тези въпроси ще получим отговор. По-скоро късно, отколкото рано, както се очертава със заявката да бъдем осведомени за волята му в последния момент преди президентските избори.

 

Има обаче и друга възможна причина за решението на Борисов да подкрепи поскъпването на билета за градския транспорт в София. Тя не се ограничава само в рамките на  политическия цинизъм на подиграващите се с нашето гражданско право да бъдем уважаван субект на гласоподавателния процес, вместо да ни подритват като плебеи, на които ще подхвърлят информацията броени дни преди деня на изборите.

 

 

Става дума за въпроса, който имаме право да си задаваме: кой печели чисто икономически от поскъпването на софийския билет в големия град, където всяка стотинка, умножена по съответните милиони, е предмет на голям финансов интерес?

 

На този въпрос си отговорих с прост експеримент. Вместо да използвам трамвая, както обикновено правя с двете си деца, пътувайки от центъра на София до нашия квартал, реших да взема такси ( както никога не правя). Доставени бяхме по този маршрут за лев и петдесет по-евтино, отколкото ако си бяхме купили билетчето „фандъковка”.

 

Ами ако бяхме цялото семейство? Четирима души щяхме да спестим направо половината от цената на градския транспорт.

 

Тази елементарна сметка със сигурност си е направил моментално всеки човек при подобно съотношение на дължината на маршрута и разхода за него. Което означава, че управляващите подкрепят в момента частния таксиметров интерес така, както вече това се случи отдавна в България с целенасоченото занемаряване на железниците в полза на автобусните превози.

 

Наивниците са свободни да вярват в случайната връзка между поскъпването на билета и преливането на пътници от градския в таксиметровия транспорт. Изберете сами от кои сте. Идат избори.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване