06/06/16 19:27
(http://ivo.bg/)

Солидарност от благодарност с Лили Маринкова

Изхвърлиха Лили Маринкова от БНР. Това ли беше начинът да се отърват от опонент на властта в предизборно време?

 

Коя е Лили Маринкова?

 

Това е въпрос, който оставям за размисъл и раздумка на „големите познавачи”. В епохата на интернет те са хиляди.

 

Моят глас е против. По субективни причини. И изобщо не ми пука дали е лява или дясна по убеждение. Съдя за хората и колегите по други критерии.

 

Да, това е лично, но и симптоматично.

 

 

Лили беше тази, която не се съобрази със забраната и ме покани на интервю в „Неделя 150” по „Хоризонт” в седмицата, след като си бях подписал „смъртната присъда” в БТВ предишната неделя на 8 октомври 2006 г. по време на балотажа между двете кремълски протежета Сидеров и Първанов, задавайки неудобен въпрос от екрана към действащия президент Гоце за неговата корумпираност.

 

 

БТВ не ми даде и секунда за реплика срещу декларацията на всесилния президент, четена срещу скромната ми личност в централната информационна емисия на същия онзи 8 октомври. И ме изхвърли с облекчение, че си подадох заявление за напускане при тази ситуация. Но Лили Маринкова се опълчи срещу това всесилие на своя глава.

 

 

За сравнение: страхливецът Мартин Карбовски импулсивно също ме беше поканил на същата дата по сензационната тема в Дарик радио, но след това с плачлив глас ми се обади да ми заяви, че си оттегля поканата, защото началството му забранило. И дори ми се оправда, че случаят е толкова екстремен, че за компенсация му разрешили да покани ( демона ) Иван Костов – не чак толкова забранен субект от редиците на враговете на Първанов и компания, както излизаше от думите му.

 

При следващото ми участие в „Хоризонт”, близо четири години по-късно, пак след нейна покана, Лили си позволи да ми даде думата във връзка с книгата ми „Президент на Ръбъ”, издадена през пролетта на 2010 г. В студиото присъстваше и скърцащият със зъби Румен Петков, който се опита да ме иронизира. Нарекох го наглец.  Аргументирах се, че би трябвало да си мълчи и да се срамува от факта, че е прогонен като вътрешен министър от управлението на собствената си партия заради връзки с подземния свят.

 

 

Има двама колеги, които ме подкрепиха с риск за себе си в онзи критичен момент, който промени живота ми. И двамата минават за леви, комунисти и т.н. Това са Иван Бакалов от e-vestnik и Лили Маринкова.

 

Подчертавам: мнозина са изразявали солидарност в частни разговори или на по-късен етап, но е друго да го направиш така, че  да загубиш нещо в резултат на конюнктурата.

 

Аз пък съм десен, русофоб, фашист, американски слуга, соросоид, толераст, либералче от центъра на София, еврогейска и едновременно с това турска подлога. И прочее гад. Но си плащам моралния дълг към онези, които го заслужават по моите скромни, лични, субективни критерии.

 

Ето защо се обадих на Лили да й изразя подкрепата си с  надеждата за нея това уволнение да стане ново начало, както това се случи в моя живот при последното насилие върху моето свободно слово.

 

Читателите не са длъжни да се съгласяват с моята позиция, но държа тя да се знае.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване