06/14/16 04:21
(http://vasvalch.com/)

Елон Мъск: детето-гений с трите годежни пръстена

Elon Musk at Space X headquarters in Hawthorne, California.

Малко заглавия могат да ме накарат да захвърля внимателно подготвяния план за четене и да скоча на нещо ново. Обикновено говорим за нова част на любима поредица или маркетинг-заглавие от харесван автор. Но понякога, много рядко, става дума за интересна личност. Такива бяха биографията на Стив Джобс и историята на Джеф Безос. Такъв е и разказът на Ашли Ванс – Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future.

Книгата си спечели световно внимание с това, че Мъск не е бил особено доволен от излизането й. Това накара доста хора, мен включително, да се заинтересуват повече. Теорията гласи, че книгите, които не са писани със „съдействието“ на обектите си, са малко по-реалистични. Във въведението авторът бързо обяснява ситуацията: Мъск се е включил на последния етап и се надявал да може, без да наруши целостта на написаното, да добави своята гледна точка. Но тъй като Мъск е особено обстоятелствен, Ванс си представил километрични бележки под линия и отказал.

Не знам доколко това е маркетингов трик и доколко е истина, но се заех с биографията скоро след излизането й на Kindle. Очакванията ми се оправдаха. Книгата разказва за целия живот на Мъск и въпреки че рядко цитира мнения на много близки до него хора, дава поглед зад кулисите на този красив ум. Включено е всичко, от ранните му детски години през програмирането, създаването на PayPal, серия уволнения от собствените му компании (ако прочетете книгата, ще започнете да изпитвате параноичен страх към взимането на отпуски), смъртоносно заболяване, смъртта на първородното му дете и какви ли не други сюжети – да, понякога истинският живот е по-интересен от художествена литература.

Разбира се, като science geek няма как да не спомена сериозното внимание, отдадено на SpaceX и Tesla – и как тези две компании са се случили буквално на магия. Банкрутът виси като дамоклев меч до късно в историята и на двете. Мъск обаче знае, че когато е събрал на едно място страхотни инженери, трябва само малко време да държи глава на повърхността на водата, преди да полети към звездите (а в случая на SpaceX – да се върне, за да полети втори и трети път).

Не мога да съм сигурна дали книгата представя истински Мъск – струва ми се, че особено в историите от личния живот на предприемача Ашли Ванс си е послужил с малко повече художествена хипербола и драматизъм, но не разполагам с друг аргумент освен шесто чувство. Ето една от любимите ми истории. Когато Мъск харесал втората си жена Талула Райли, той й предложил да живеят заедно на една от първите си срещи, докато били в леглото. Подръка нямал пръстен, но предложил да си стиснат ръцете, за да скрепят договорката. По-късно, очевидно разбирайки, че това с пръстените е важен въпрос за жените, Мъск й подарил 3 пръстена – първият с огромен камък, втори „за ежедневна употреба“ и трети по негов собствен дизайн с диамант и 10 сапфира. Ето заради този абсолютизъм Мъск е това, което е!

Книгата излезе и на български, не мога да дам информация за превода. А ако искате просто да прочетете нещо по-кратко за историята на Елон Мъск, тази инфографика дава фактологията, а Business Insider деконструираха важни елементи от нея:

how elon musk started infographic

Постът Елон Мъск: детето-гений с трите годежни пръстена е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 06/14/16 04:21 http://vasvalch.com/elon-musk-ashlee-vance/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване