Из делниците на един луд (13-17 юни)

http://reduta.bg/v2/article/%D0%B8%D0%B7-%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%BB%D1%83%D0%B4-13-17-%D1%8E%D0%BD%D0%B8-0

Трябва да решим с НАТО ли сме или с Варшавския договор. Щото така седим разкрачени и ни е твърде уязвим кливиджът, ако ме разбирате. А зад нас са турските мениджъри… Тя цялата работа е в това, че Русия и Турция си мерят самолетоносачите, дето викаше Батето. А ние, с тоя малък самолетоносач, най-добре да не се врем. Но пък отдавна е казано, че ако искаш мир, трябва да се готвиш за война. Щото мирът обича силните.

Успешно изпитание на на космическата капсула за туризъм New Shepard

http://www.spacenewsbg.com/news/19/June/2016/4530

Американската компания Blue Origin направи успешно четвърто поред изпитание на суборбиталния кораб New Shepard .

Оръжие дрънка, а после мрънка: що е то(й)?

http://ivo.bg/2016/06/19/%d0%be%d1%80%d1%8a%d0%b6%d0%b8%d0%b5-%d0%b4%d1%80%d1%8a%d0%bd%d0%ba%d0%b0-%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b5-%d0%bc%d1%80%d1%8a%d0%bd%d0%ba%d0%b0-%d1%89%d0%be-%d0%b5-%d1%82%d0%be%d0%b9/

Ясно с кого. Със Запада, разбира се. Това е основното послание на “Руския Давос”.

В разни вариации и изпълнения, Кремъл уверява либералния свят: Не искаме конфронтация, готови сме да бъдем ваш партньор и “не сме злопаметни”. Стремежа на Кремъл да се измъкне от изолацията и санкциите е разбираем. Възможно ли е да бъдеш Държава, намирайки се в политическото гето? Възможно ли е да продължиш да бъдеш  бензиностанция на Запада, хапейки го по краката? Но има един проблем: как да представиш отстъплението и геополитическия провал като победа? И как да осигуриш взаимната любов на либералния свят? Готови сме да отменим контрасанкциите, казва Путин. А ако Европа излъже и не отговори със същото?

 

Още по-сериозен проблем за Кремъл е невъзможността да се откаже от антизападничеството, като мобилизационен механизъм и начин за легитимиране на властта – всъщност други средства няма! А за да дружиш със Запада и в същото време да воюваш с него в общественото съзнание, е нужна много сложна еквилибристика. Особено, когато конфронтацията със Запада, и за политическата класа, и за част от обществото, се е превърнала в начин на живот. Доказателство за това са марсилските изстъпления на руските фенове. А кръженето над самолетоносач на САЩ е обичайния  начин за принуждаване към любов. По друг начин не можем!

 

Какво да кажем за Запада? С гостуването на Юнкер и италианският премиер Ренци (мошеникът Саркози представлява единствено себе си) Западът потвърди, че пазарлъците са неуместни и ще свали санкциите в замяна на изпълнението на Минските споразумения. Това е лош късмет. Тези споразумения трябваше да бъдат задъдена улица за Украйна, а се превърнаха в капан за Русия.

 

Но дори в края на годината западните санкции срещу Русия да бъдат отменени, новата реалност е малко вероятно да бъде благоприятно за нас. Иронията е, че Кремъл всъщност успя да промени Запада, принуждавайки го да се откаже от идеята, която определяше отношението му към Русия в последните 25 години- нейната интеграция. Днес, тази идея премина в недоверие, което придобива очертанията на сдържаност и сътрудничество по необходимост. Западът се отнася с подозрение към подкрепата на Русия за европейските анти-системни десни и крайнолеви сили. Западът успя да се съвземе от руските контрасанкции и се пренасочи към други пазари, като по този начин намали зависимостта си от Русия. Политическите сили, които в западното общество лобират за Москва, са маргинализирани.

 

Но най-важното – западното общественото мнение е враждебно към Русия. Ето един пример: днес само 14% от германците смятат Русия за страна, на която може да се вярва, а 58% заявяват, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат продължени. Скандалите с руските футболни фенове само затвърждават в западното съзнание образа на руснака, който бе описан в карикатурата на «Charlie Hebdo»: пиян неандерталец, заради когото трябва да заковем вратата на къщата си. Общественото мнение няма да позволи на западните елити да се гушнат в мечешката прегръдка на Москва. Това е светът, който самата Русия изгради около себе си.

 

Опитът да се върне към стария пясъчник, уви, няма да сполучи. И не е ясно, как бензиностанцията ще запази държавността си, когато Западът спре да прави компромиси.

 

Лилия Шевцова

Share on Facebook

Руски цирк с мечка на мотор на кремълски синджир

http://ivo.bg/2016/06/19/%d1%80%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%86%d0%b8%d1%80%d0%ba-%d1%81-%d0%bc%d0%b5%d1%87%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d1%82%d0%be%d1%80-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bc%d1%8a%d0%bb%d1%81%d0%ba/

По какво ще познаете, че пратениците на руския шовинизъм, които се заканват да ни се демонстрират като част от шоуто на великоруската моторизирана комплексарщина в Европа, наистина са руснаци?

 

По нищо, освен по знамената и надписите.

 

Символиката на рокерите, горди с предизвикването на статуквото в свободния свят, няма нищо общо с Русия и традицията на църквата и антисемитските погроми на черносотниците  като част от статуквото на шовинистичната пропагандна на държавата.

 

В този смисъл „православните рокери” са нонсенс – свободни затворници.

 

„Славянските” им излияния пък се давят в презрението на „братята” им в страни като Чехия, Словакия, Полша ( държава- лилипут, в сравнение с Русия, която за по-малко от две десетилетия връщане към европейския си път след десетилетия съветска окупация постигна вече една трета от руския брутен вътрешен продукт), Украйна и Хърватия, в които огромното мнозинство от хората не искат да имат нищо общо с руснаците на племенна основа.

 

Рокерите в свободния свят пледират за още повече свобода, отколкото им се полага по закон. В името на тази „американска мания” се опълчват на държавата, рискувайки да загубят свободата си зад решетките. Докато руските имитатори се изживяват като самия закон в позволената им роля на инструмент на държавната пропаганда в к\а\омпанията на олицетворяващия самодържието цар Путин. http://www.politika.bg/article?id=40230

 

Жалки по своята същност (  макар потенциалът на руския нацизъм да не е за подценяване) са и руските нацисти. Преливат от национална гордост. Кичат се с названието на държавната си. Декларират „аз съм руснак” по стадионите на Европа, но като си свалят камуфлажа ( за да видят всички как са напомпани във фитнеса), отдолу им лъсва пречупеният кръст, символ на разгромените нацисти, победата над които днес е превърната в основен, ако не и единствен , източник на руската национална гордост.

 

Кой е “по-сбъркан”- хората със “сбъркана  сексуалност”, ненавиждани от руските нацисти или самите руски нацисти, припадащи от радост при споменаването на победата на бащите им над нацистите?

 

Какво им е руското на тези руснаци, имитиращи маймунски най-лошото от Запада ( например агресивния дух на моторизираната глутница рокери)?

 

Защо, след като изпадат в транс от руска самовлюбеност в претенцията си за някакво превъзходство по национален признак, не яхат руски тройки с шейни. Биха могли с тях да ни дойдат на гости през зимата, че да се повеселим на вида им. Наметнати с кожи ( необработени, а не с кожени рокерски якета с капси), нахлупили ушанки, нахлузили валенки и ватенки. Ето това би било разбираемо, видимо от пръв поглед демонстриране на привързаността към руската традиция. Вместо това обаче руската глутница имитира едно към едно онези, които демонстративно мрази в синхрон с дадения от най-високо тон.

 

Само в едно руските рокери не подражават на западните: в рискуването на собствената си свобода, защото не са против, а са част от държавата: нещо като група циркови артисти, която обикаля на тур за овации арените на съседните нации, имитирайки пошло репертоара на омразния им прототип в ролята на опитомени мечки на кремълски синджир.

Share on Facebook

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване