06/20/16 08:35
(http://ivo.bg/)

Царският човек дава, пъдарят му Борисов не дава

За пореден път днес премиерът Борисов бламира свой министър- вицепрезидент при това- опровергавайки обещанието на Меглена Кунева за 10 процента увеличение на учителските заплати, направено вчера на безпрецедентен по своята масовост форум от 12 000 учители, събрани в София под предлог да получат разяснение за реформата в образованието, но всъщност поканени да консумират „черешката на тортата”, поднесена от първа ръка.

 

Пред репортери Борисов заяви днес, че никой не го е питал дали може да има такова увеличение. Излиза, че царят ( доколкото Меглена Кунева олицетворява връзката с управлението на Сакскобургготски) дава, но пъдарят на царя не дава.

 

Това се случва само два дни, след като министър-председателят успешно нахлу в световните новинарски емисии със скандалното си разграничаване от натовската позиция по отношение на Русия, предизвиквайки бурни овации в Москва и пред московската пета колона тук, недоумение в западните столици ( където се правят на изненадани от поредния реверанс на „атлантика” Борисов) , ирония в свободните медии по света, добре режисирано мълчание в българското медийно пространство и гняв в Украйна.

 

 

Като част от поклона към Русия Борисов наказа министрите на отбраната и на външните работи ( явно склонни да приемат идеята за българско участие в общ военноморски фронт с две натовски съседни държави и с Украйна) чрез публично порицание под формата на тяхната „мобилизация” в армията. Премиерът изпрати хипотетични призовки на Николай Ненчев и Даниел Митов да воюват на корабите, щом като толкова желаели война, докато той искал да се наслаждава на синьото небе, яхтите и руските туристи.

 

 

Винаги съм се чудил как се живее в сянката на такъв безпардонен началник, който с лека ръка е готов да унижи всеки член на своята управленска свита. Но това явно е въпрос на личен избор. Министрите Веселин Вучков и Христо Иванов показаха с оставките си от върха на вътрешното и на правосъдното министерство, че да си тръгнеш с достойнство от шоуто на Борисов е възможно и е лицеспасяващо.

 

 

Монетата с лика на вожда обаче има и обратна страна. При тази често възникваща необходимост Борисов да опровергава министрите си, възниква също така и въпросът как изобщо се осъществява субординацията и комуникацията в правителството. Трудно е за вярване министър Кунева да се изправи пред огромната аудитория учители с подобно обещание, без го е съгласувала.

 

Не ми идва нищо друго на ум, освен хипотезата, че министрите на Борисов спазват правилото да не безпокоят началника за разни дреболии, като учителските заплати, докато той е зает с по-важни държавнически дела- например да гледа европейското по футбол или лично да участва в полувремето в някое мачле. Началникът, то се знае, има последната дума, но поне да опитат да прокарат някакво решение. Пък после той, ако е в настроение, така и така ще им „набие канчето” ( казано на войнишки жаргон). Кой го е грижа за някакво си достойнство на някакви си министри в някаква си България?

 

Хубава работа, ама банкянска.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване