Робот скенер работи в помощ на библиотекарите в Сингапур

http://azcheta.com/robot-skener-raboti-v-pomosht-na-bibliotekarite-v-singapur/

За намирането на определена книга в голямо книгохранилище понякога са необходими много усилия и време. За да помогнат в работата на библиотекарите, учените от Agency for Science, Technology and Research в Сингапур създадоха робота скенер AuRoSS, съобщава сайтът skif.bg. Той се движи между лавиците и сканира идентификационния етикет на всяка книга, докато не изпълни задача, която му е...

Аз, Иванов и концептуалното изкуство

http://reduta.bg/v2/article/%D0%B0%D0%B7-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE

Съседът Иванов е учител по изобразително изкуство в кварталното училище. Отдавна подозирам, че е неосъществен концептуалист, но оня ден получих и съответните доказателства. От нашия разговор научих каква е разликата между арт инсталация и пърформанс, както и колко малко трябва, за да се превърне едно биде във фонтан. По-важното: разбрах защо Националният учителски събор е бил артистичен акт с елементи на хепънинг, а министър Кунева продължава да е министър.

Нов трейлър на „Домът на мис Перигрин за чудати деца” (видео)

http://azcheta.com/nov-trejlar-na-domat-na-mis-perigrin-za-chudati-detsa-video/

Представяме ви новия трейлър на „Домът на мис Перигрин за чудати деца” на режисьора Тим Бъртън по едноименния роман на Рамсън Ригс. Екранизацията проследява историята на 16-годишния Джейкъб, който заминава за Уелс, за да търси истината за миналото на семейството си. Пътят му го отвежда до изоставения дом на мис Перигрин за чудати деца, където Джейкъб...

И печелившите от присъдата за над € 620 милиона са ...

http://gikotev.blog.bg/drugi/2016/06/21/i-pechelivshite-ot-prisydata-za-nad-620-miliona-sa.1459226

Те са! Техните имена са! ... никой не желае да ги назове! (Из)родната политико-енерГЕПИйна мафия, с любезното съдействие на "национално-отговорните медии" са заети да обгрижват "гериоте". Нека видим, как става това на...

Астрономи са предложили нова хипотеза за това как е изчезнала водата от Венера

http://www.spacenewsbg.com/news/21/June/2016/4532

Съвремената Венера е лишена от вода поради бушуващите в нейната атмосфера силни 'електрически ветрове' , които отнасят водните молекули в открития космос. Статията на учените е публикувана в списание Geophysical Research Letters.

Участвай в благотворителен търг и подкрепи Хора на библиотекарите

http://azcheta.com/uchastvaj-v-blagotvoritelen-targ-i-podkrepi-hora-na-bibliotekarite/

„Пътуващите книги на Стара Загора“, съвместно с Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и библиотека „Родина“ организират благотворителен онлайн търг на книги за набиране на средства за старозагорския Хор на библиотекарите. Целта е събраната сума да се дари за участието на хор „Библиофония“ в Международния форум „Българско наследство”, който ще се проведе в град Балчик в края на август. Ето...

Роскосмос ще създаде на Луната база за 12 човека

http://www.spacenewsbg.com/news/21/June/2016/4531

В Роскосмос се разработва проект за база на Луната , способна да подържа до 12 човека, по информация от 'Известия' по данни от ръководителя на пресс службата на Роскосмос Олга Жарова.

Девет досадни клишета в любовните романи

http://azcheta.com/devet-dosadni-klisheta-v-lyubovnite-romani/

Екипът на Аз чета е почти изцяло дамски, което означава, че има поне няколко души, изкушени от любовните романи. Но макар и фенове на жанра, признаваме си, има клишета, които дори и на нас ни идват в повече. Ето защо се подписваме под всяка дума в статията на Джесика Триплър в Bookriot, която изрежда онези...

Символиката на руския провал ( във футбола)

http://ivo.bg/2016/06/21/%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b2%d0%be%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%bb-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d1%84%d1%83%d1%82%d0%b1/

Верен на навика си , да не се занимавам с несвойствени за един политически коментатор теми, не бих обърнал внимание на някаква си футболна драма на Русия. Доколкото обаче става дума за една символика, свързана с политиката, предлагам следното: прочетете спортната статия на “Дневник” и заменете името на селекционера на футболния отбор с това на селекционера на държавата Русия.

 

Рано или късно под някаква форма ще има и такава статия за безспорния провал на руската политика , за който няма никой друг да е виновен, а тъкмо селекционерът на Кремълската шайка.

 

Селекционерът на Русия се извини и предложи оставката си

Слуцкий (Путин) заяви, че след подобно представяне някой друг трябва да поеме отбора в цикъла за световното първенство

“Сборная” записа едно от най-слабите си представяния на европейски финали и остана на последно място в група В с една точка и голова разлика 2:6.

“Искам да се извиня на руските фенове за нашето представяне, на феновете на стадиона и на тези пред телевизионните екрани вкъщи. Те не заслужават това”, коментира Слуцкий на пресконференцията след двубоя.

Треньорът пое пълна отговорност за слабите изяви на Русия. “Имах достатъчно време, за да намеря играчи. Ако не сме успели, значи грешката е изцяло моя”, каза още 45-годишният специалист, който съвместява ангажиментите в националния отбор с треньорския пост в ЦСКА (Москва).

Слуцкий пое “сборная” в доста тежка ситуация, но изведе тима до четири победи в последните четири мача от квалификациите и го класира директно за Евро 2016. Русия спечели първите си пет двубой под негово ръководство, но след това записа пет загуби, две равенства и една победа.

“Мисля, че след турнир като този някой друг трябва да поеме националния отбор за голямото първенство, което идва”, заяви Слуцкий. Русия ще е домакин на световното първенство след две години и дотогава отборът ще се обиграва.

“В крайна сметка се класирахме на Евро 2016, така че това може да се окаже един положителен опит за футболистите. На тях им предстои световно след две години, така че ще опитаме да извлечем позитивите от това участие”, каза още селекционерът.

Попитан как ще се подготви руският отбор за домашния мондиал, Слуцкий отговори: “На първо време трябва да смени треньора.”

 

Share on Facebook

Солунските съзаклятници – за стремежа към свободата и смъртта

http://vasvalch.com/solunskite-sazakliatnici/

солунските съзаклятници

Класическите постановки рядко са впечатляващи. Но има текстове, истории и театрални екипи, които работят заедно достатъчно добре, за да се превръщат в изключение на това правило. Такова изключение е „Солунските съзаклятници“ в Народния театър.

Да започнем от историята – а тя, както повечето интересни сюжети, има корени в реалността. През 1903 година в Солун се организират така наречените гемиджии – македонски студенти, готови да жертват живота си, за да привлекат вниманието на Запада към проблемите на Македония. И тъй като Европа няма да обърне внимание на нещо друго, освен на материалното, те организират взривяването на банка и потапянето на ферибот.

Солунските атентатори са представени в няколко събирателни образа – лидерът и идеен водач Орце Попйорданов, Коста Кирков, Димитър Мечев и колебливия, но в крайна сметка решителен Павел Шатев. Всеки от тях вече е простил със своя живот, но иска да промени този на сънародници, семейство, любима…

солунските съзаклятници

Много актуална звучи темата за атентатите в днешния ден. Свикнали сме да разглеждаме освободителните движения като геройски – но не са ли те също толкова оправдани, колкото и ислямистките атентати в Европа? Дали гемиджиите са просто млади идеалисти? Те са толкова отдадени на каузата, че не искат да отвличат вниманието от нея към собствените си личности, затова изгарят всичките си снимки и не искат имената им да се знаят. Но не са ли и просто атентатори? И въобще, колко обективно може да погледнем историята на собствените ни географски ширини?

солунските съзаклятници

Постановката не блести с впечатляваща сценография или технически решения – изпълнението е класическо във всеки смисъл на думата. Актьорите играят стабилно – не успяха да ме хванат за гърлото, но и не ме разочароваха. Разбира се, на традиционна висота са Леонид Йовчев и Юлиан Вергов, приятно ме изненада Валери Йорданов, а Мария Кавърджикова и Теодора Духовникова носят грижовното, но и твърдо женско присъствие. И все пак липсва една определена енергия – нещо, което не мога да назова, но търся винаги в театъра.

солунските съзаклятници

Ако ви се гледа класически театър с интересен сюжет и смислен текст, срещнете се със „Солунските съзаклятници“. Постановката не е от ранга на „Хъшове“, но налага интересни въпроси и води до едно нееднозначно противопоставяне между родолюбието и тероризма.

Постът Солунските съзаклятници – за стремежа към свободата и смъртта е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване