06/21/16 05:58
(http://vasvalch.com/)

Солунските съзаклятници – за стремежа към свободата и смъртта

солунските съзаклятници

Класическите постановки рядко са впечатляващи. Но има текстове, истории и театрални екипи, които работят заедно достатъчно добре, за да се превръщат в изключение на това правило. Такова изключение е „Солунските съзаклятници“ в Народния театър.

Да започнем от историята – а тя, както повечето интересни сюжети, има корени в реалността. През 1903 година в Солун се организират така наречените гемиджии – македонски студенти, готови да жертват живота си, за да привлекат вниманието на Запада към проблемите на Македония. И тъй като Европа няма да обърне внимание на нещо друго, освен на материалното, те организират взривяването на банка и потапянето на ферибот.

Солунските атентатори са представени в няколко събирателни образа – лидерът и идеен водач Орце Попйорданов, Коста Кирков, Димитър Мечев и колебливия, но в крайна сметка решителен Павел Шатев. Всеки от тях вече е простил със своя живот, но иска да промени този на сънародници, семейство, любима…

солунските съзаклятници

Много актуална звучи темата за атентатите в днешния ден. Свикнали сме да разглеждаме освободителните движения като геройски – но не са ли те също толкова оправдани, колкото и ислямистките атентати в Европа? Дали гемиджиите са просто млади идеалисти? Те са толкова отдадени на каузата, че не искат да отвличат вниманието от нея към собствените си личности, затова изгарят всичките си снимки и не искат имената им да се знаят. Но не са ли и просто атентатори? И въобще, колко обективно може да погледнем историята на собствените ни географски ширини?

солунските съзаклятници

Постановката не блести с впечатляваща сценография или технически решения – изпълнението е класическо във всеки смисъл на думата. Актьорите играят стабилно – не успяха да ме хванат за гърлото, но и не ме разочароваха. Разбира се, на традиционна висота са Леонид Йовчев и Юлиан Вергов, приятно ме изненада Валери Йорданов, а Мария Кавърджикова и Теодора Духовникова носят грижовното, но и твърдо женско присъствие. И все пак липсва една определена енергия – нещо, което не мога да назова, но търся винаги в театъра.

солунските съзаклятници

Ако ви се гледа класически театър с интересен сюжет и смислен текст, срещнете се със „Солунските съзаклятници“. Постановката не е от ранга на „Хъшове“, но налага интересни въпроси и води до едно нееднозначно противопоставяне между родолюбието и тероризма.

Постът Солунските съзаклятници – за стремежа към свободата и смъртта е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 06/21/16 05:58 http://vasvalch.com/solunskite-sazakliatnici/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване