06/24/16 06:25
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ВСЕКИ АВАНС ЗА РУСИЯ ИЗЛИЗА ДВОЙНО ПО-СКЪПО, ОТКОЛКОТО НАВРЕМЕННОТО ВЪЗПИРАНЕ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Агресивността на Русия и спрямо България, и спрямо Европа, продължава да ескалира. Какви са новите моменти, свързани с темата и основните опасности от това – разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, с нови атаки продължава Русия хибридната си война срещу Европа – Кремъл използва за политически цели дори спортен празник като европейското първенство по футбол. Истина ли е това и има ли край тази руска „изобретателност”?

– За футбола е истина, Фили. Каза го официално френската полиция след тежък сблъсък на мача Англия – Русия. Въпреки неимоверните мерки за сигурност, вилнеещите руски хулигани първо изстреляха ракета на стадиона, а после се нахвърлиха върху английски фенове, като организирано преодоляха загражденията.

УЕФА наложи на Русия условно отстраняване от първенството, което автоматично се задейства при втори инцидент. Полицията пък арестува и екстрадира част от агресивната руска агитка. Френската прокуратура каза официално, че „отговорност за сблъсъците носят 150 добре подготвени руски ултраси”.

„Добре подготвени”, Фили, това е по френски изтънчен начин да се каже – специално организирани и изпратени. Само че британците, които не си поплюват колкото французите, проведоха собствено разследване и „Гардиън” обяви резултатите, като се позова на правителствени източници.

– И какво пише „Гардиън”?

– Пише: „Много от руските ултраси, които влязоха в сблъсъци с английските фенове, са свързани със силовите структури на Русия”. И също: „Проявите на насилие от руските футболни хулигани вероятно са били одобрени от Кремъл и британското правителство разследва връзките на извършителите с режима на Владимир Путин”.

Накрая се цитират високопоставени представители на Уайтхол, според които: „С подобна тактика Москва преследва две цели: демонстрация на сила и насаждане в съзнанието на руснаците мисълта, че целият свят е срещу Русия”.

– Тоест, с един куршум – два заека, постига се и външна, и вътрешна цел…..

– Точно така, Фили, тази многопосочност на целите е типична за всички операции на руските спецслужби.

Обаче този път има провал и по двете направления.

Първо, европейците не се уплашиха от руските уж футболни, всъщност политически хулигани и ги натириха в къщи. Второ, руският футболен отбор бързо отпадна, победен, за срам на мегаломаните от Кремъл, от държави като Уелс и Словакия. При това на футболния терен, чисто и безапелационно, пред очите на всички – а така се провали и планът да бъде обвинен светът, че мрази Русия. Не, че това спира руската пропаганда да го твърди – тя вече е набрала такава инерция, че изобщо не се съобразява с истината и е готова да изкриви докрай фактите, за да обслужи непосредствените цели на Кремъл.

– Но, Пламен, за къде толкова бързат руснаците с атаките си срещу Европа?

– Търсят да нанесат максимални щети на Европейския съюз и на евро-атлантическото единство, Фили. А бързат, защото времето им изтича.

В Кремъл си дават сметка, че добре си поживяха при Обама, най-слабият във външен план американски президент, но времето им изтича с наближаващите избори в САЩ. Кой да е нов  президент със сигурност ще постави ясна и непреодолима граница за реализацията на непомерно големите вече руски апетити да се разпореждат в света.

– Сигурен ли си н това? Защото Тръмп твърди, че може да се разбере с Путин, а и Кремъл откровено иска точно Тръмп да спечели кампанията срещу Клинтън, която сякаш е по-ясна и последователна в намерението си да спре Русия…..

– Тръмп може и да смята, че може да се разбере с Путин, Фили, но не може. С Путин всъщност никой не може да се разбере, то е все едно да се разбереш с диво животно да ти отстъпи част от плячката си.

Като бизнесмен, Тръмп бързо ще види, че руснаците никога не водят нормални преговори и винаги изкривяват договореното както им е изгодно.

Освен всичко друго, вероятно Тръмп бързо ще разбере и онова, което Обама упорито отказва – че всеки аванс за Русия излиза на САЩ, пък и на целия демократичен свят, поне двойно по-скъпо и като пари, и като усилия, отколкото тя да бъде възпряна на възможно най-ранен етап.

– Всичко това как засяга България?

– Най-пряко, Фили. Както е известно, България е най-слабото европейско звено по отношение на възможностите за руско влияние тук. И Кремъл изобщо не ни оставя на мира.

Например скоро очакваме знаменито посещение – ще имаме честта да ни уважи руската рокерска банда „Нощни вълци”. За нея се знае, че шефът и поддържа тесни връзки с Кремъл и лично с Путин, а специалисти казват, че се финансира от руските служби и е нещо като челен кремълски отряд за сплашване и пропаганда.

Въпросните вълци ще минат през България, както се твърди – в поход за укрепване на славянското единство или някакво подобно безумие. Кой знае защо, българското правителство, за разлика от полското преди време, вече е издало входни визи на бандитската група. А българските русофили пък се готвят да ги посрещат с хляб и сол, за разлика от Чехия, където тъй наречените „вълци” видяха огромни тълпи, които им показват неприлични жестове. Но все пак, Фили, минаването на тази глутница е малката беда за България.

– А коя е голямата?

– Голямата беда е общата силна мобилизация на руската пета колона тук на всички нива.

Тези хора например се противопоставят все по-яростно не само на крехките опити България да намали пълната си енергийна зависимост от Русия, но вече и на българското сътрудничество с НАТО в Черно море. „Защо трябва да се дрънка оръжие на Черно море, вместо да се намери вариант, да си подадат ръка НАТО и Русия” – попита бившият президент Георги Първанов. Той очевидно страда от пълна амнезия за анекса на Крим и установките за ядрени ракети, които Русия побърза да разположи на откраднатия от Украйна полуостров насред мирното иначе Черно море.

Първанов каза също, че европейската архитектура на сигурност е невъзможна без Русия, но пропусна да обясни, че при една мирна и демократична Русия тази европейска архитектура на сигурност би била и до голяма степен излишна. Допълнителна активизация на руската пета колона настъпи и след като европейски арбитраж осъди България да плати 550 млн. евро за някакъв уж поръчан на Русия реактор за АЕЦ „Белене”. „Ето, руснаците са прави и Европа го признава, най-добре да отворим проекта Белене отново” – най-патриотично възкликнаха хората от руската пета колона.

Те очевидно смятат всички останали българи за идиоти, които не помнят, че излишният реактор е поръчан през 2008 година, когато премиер е Сергей Станишев, енергиен министър Румен Овчаров, а президент – Георги Първанов.

Но сега същите тези хора се правят на напълно невинни, а българският данъкоплатец трябва да се бръкне със стотици милиони и да плати купчина скрап. Ако имаше нормално правителство и нормална съдебна система в България, подобно нещо нямаше как да се случи. Но се случва.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

 


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване