06/30/16 06:45
(http://vasvalch.com/)

Интернет тенденциите на 2016: лесният ръст приключи

internet trends mary meeker kpcb

Ако трябва да избера само едно изследване, което да получавам всяка година, то това със сигурност ще е Internet Trends доклада на KPCB, известен сред маркетолозите като „доклада на Mary Meeker“. Изследването събира вторични данни от всякакви източници, за да обрисува в цифри света около нас. Тук няма да видите дълги разсъждения – само кратък коментар върху статистиките.

Ако още не сте минали през 200-те слайда на KPCB, горещо ви ги препоръчвам – в зависимост от интересите си, вероятно ще намерите още интересни неща. Тук ще споделя това, което ми направи лично впечатление – разбирайте повече за развитието на медиите, електронната търговия и глобалните трендове. В скоби до всяка статистика е номерът на слайда в доклада. Цялата информация е тук:

Светът расте откъм Изток

  • Лесните начини за разрастване са на привършване – на хоризонта вече няма видими начини за експоненциален ръст на пазари. Нарастването на интернет потребители се забавя (9% за последните 2 години, 6), ръстът на смартфон потребители намалява (21% спрямо 31% през миналата година, 9), а икономическият ръст през 6 от последните 8 години е под средното за периода 1980-2015. Ако очаквате просто да се отвори нов мащабен пазар – вероятно няма да го дочакате скоро.
  • Най-бързо развиващите се икономики вече не са западните държави – 63% от световния БВП се дължи на Китай и Източна Азия. (22)
  • Възходът на Millenials продължава. От 2014 година повечето представители на поколението вече са над 18 години, което значи, че покупателната им сила върви към своя пик. Те имат много по-различно поведение от предните поколения. Печелят, за да има какво да харчат, рядко спестяват. По-малко женени са (едва 28%), а жените са доста по-образовани от предни поколения. По-малко имат постоянна работа. (51-52)

Медиите – визия и глас

  • Мобилната реклама продължава да расте с титанични темпове – ръстът в бюджетите е 66% YoY спрямо 5% ръст за десктоп-реклама. (43)
  • И все пак, все още mobile-бюджетите не отразяват правилно интереса на потребителите. Те прекарват 25% от времето си пред мобилни екрани, а компаниите инвестират само 12% от бюджетите си там. (45) Разликата между време и пари намалява, като делът на инвестицията е скочила с 50% спрямо миналата година, когато беше 8%.
  • За сметка на това, печатната реклама все още е много надценена – печели 16% от рекламните бюджети спрямо 4% от времето на потребителите. (45)
  • Facebook и Google продължават да завземат все по-голям дял от дигиталните рекламни инвестиции, стигайки до 66%. Консолидацията не е добра новина за медиите, защото не им оставя много възможности за печалби от реклама в собствени канали. (44)
  • Визуалните платформи са във възход. Snapchat все още стига до по-малка група потребители, Instagram е масов, но и двете платформи имат сходна висока ангажираност – по-висока от всички други социални мрежи освен Facebook. (73) Тя се дължи основно на Gen Z потребители – родените след 2000 година. Във визуалните платформи брандовете вече участват със спонсорирано съдържание – брандирани филтри на Snapchat и Facebook, например. (82-83)
  • Ключовата формула за съдържание е ясно формулирана: raw, authentic, accessible. Не държим толкова на производствено качество, колкото на автентичност на съдържанието – затова все по-често нормални хора стават звезди. (85) Брандовете трябва да се научат да репликират този подход, за да са успешни.
  • Месинджър платформите също растат бързо. Предпочитаме директната комуникация пред масовата – това е видимо както от възхода на специализираните чат-платформи (Messenger, WeChat, WhatsApp), така и от ръста на лични съобщения в социални медии (Instagram, Twitter, LinkedIn). (99) Потребителите вече са там – затова брандовете също трябва да бъдат. Messengers са много полезен канал за обслужване на клиенти, например.
  • В Китай средата е напълно друга. WeChat е топ-платформата – печели 35% от времето на потребителите. Консолидацията всъщност е още по-голяма – над 50% от  вниманието отива при мрежи на гиганта Tencent. От 2015 онлайн рекламните бюджети са по-големи от телевизионните. (169)
  • Гласовите интерфейси са следващия голям тренд. За възхода им са най-важни точността и времето за реакция – и двете от които вече достигат нива, които позволяват масово потребление. (117) Към момента, гласовото управление се използва най-вече за търсене на информация, функции на личен асистент, локална информация и на последно място, различни форми на забавление. (124) Amazon Echo може да се окаже големият победител в новата категория – те скочиха рано на вълната и в Q1 са продали 1 милион устройства. (133)

E-commerce с все повече влияние

  • Електронната търговия завзема бързо оборотите – започвайки под 2% през 2000 до над 10% през 2015. (60)
  • В някои райони тази тенденция е още по-видима. В Китай двата най-големи ритейлъра оперират изцяло онлайн (170) – за сравнение, в САЩ Amazon е чак на пето място.
  • Границите между продукти, марки и магазини се размиват, а от хаоса изскачат нови дистрибуционни модели. Раждат се канали за direct-to-consumer потребление, с което се прескачат няколко нива на разпространение. (63) ю
  • Ключови тенденции в ритейла са потреблението в реално време, предлагане на хипер-таргетирани предложения, персонализация и много, много визуално съдържание. (66)

Докладът разглежда и други интересни теми, като развитието на електрически автомобили (134-159) и макроикономическите тенденции в Китай (160-181). Интересна е темата за еволюцията от big data към нещо повече – синтезиране и интегриране на информацията (193-212). По-долу може да чуете и самата Mary Meeker, която минава скорострелно през най-важните статистики. Може да разгледате и данните от миналата година за сравнение.

Постът Интернет тенденциите на 2016: лесният ръст приключи е публикуван в Васи ли?!.

Публикувана на 06/30/16 06:45 http://vasvalch.com/kpcb-internet-trends-2016/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване