07/11/16 07:02
(http://ivo.bg/)

1:0 срещу любителите на конспирациите

Започва да ми става навик- напоследък вече за втори път коментирам събитие, свързано със спорта. Нямам претенцията да анализирам победата на Португалия над Франция на Европейското първонство по футбол снощи. Но фактът, че “малките” могат да побеждават “големите” се потвърди толкова ярко в това най-популярно за масовия зрител състезание, че си заслужава няколко изречения. Русия и Англия, а на свой терен и голямата Франция, бяха съкрушени от противници-джуджета.

Някой ще ми опонира, че във футбола Португалия отдавна е в клуба на големите. Така да бъде. И все пак…

Няма да занимавам читателите с банални мъдрости за това, че всеки е голям, колкото са големи мечтите му. Но пък ме занимава разбитият на пух прах мит за предскзуемостта, предопределеността на големите пари, големите залози, големите игри на световните конспиратори, които в главите на многознайковците съществуват като безспорна даденост.

Да, във футбола, който е огромна индустрия, има и конспирации, и престъпност, и “раздаване на порциите”. Но се видя, че се пак не всичко е нагласено и схемите, битуващи в ограниченото умствено пространство на любителите на теориите на конспирациите, получиха своето опровержение. Малките биха голмите и това си е!
Пряката аналогия с финансовия ред и икономическот безредие, наричано пазарна икономика, е подвеждаща. Но не съвсем. Конспиративно мислещите джуджета упорито не вярват, че има някакви обективни процеси в това световно състезание на пазари и иновации. Дай им конпсирации! Според тях всичко се решавало от 1 процент богаташи, които, ако задълбаете малко в тази черна мисловна дупка, задължително ще изплуват с образа на евреина от Уолстрийт.
Това е почти атавистично мислене, породено от стотици години безпомощност в обяснението на специализацията на поколения остракирани от обществото в християнския свят евреи, за които финансовото дело е било отредено като непрестижна работа за плебеи. Завистниците са убедени, че хитрите евреи са се насочили от мързел и от някаква мания за тайна власт към правенето на пари, докато истината е, че те са били принудени още в ранното средновековие да заемат тази ниша поради презрението на християнската цивилизация в Европа към боравенето с пари ( но не е от скромност, а от религиозен догматизъм).
Няма начин да убедиш обаче левеещите кратуни и сродните им крайно десни съмишленици, че светът не се крепи на тайната власт на шепа финансисти. Напротив, ще ви кажат, че днес това е по-вярно от вчера и става все по-зле с развитието на технологиите ( въпреки очевидната истина, че тъкмо прогресът на техниката така е смалил света, че участниците в глобалната икономика си говорят на ти от различни краища на планетата със скоростта на светлината, а шансът за изява на умните хора в световен мащаб е нараснал неимоверно в рамките на нашия мимолетен живот).
Ето защо победата на малките над големите, макар и само във футбола, демонстрира пред целия свят, че това не е чудо, а напълно възможно нещо, независимо от огромния залог на престиж, национална гордост и пари.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване