07/12/16 07:41
(http://ivo.bg/)

Глигани за Евразийско Риене срещу България се бранят със заплахи и свинщини

Аз внимателно проверих имената на хората, които искат оставката на Рашидов. Това са хора, които се занимават само с искане на оставки, хора, които не са направили и една десета на от това, което Рашидов е направил и хора, близки на министър, който седи в същата зала, в която седи и Рашидов”. ( Дневник)

Кой е този “внимателно проверяващ” имената на гражданите, протестирщи срещу един властник? Не, не е общественик, мобилизиран да защитава некултурния ни министър Вежди Рашидов.Цитатът е от днешно телевизионно предаване, в което главният обвинител на републиката Сотир Цацаров на практика заплашва “внимателно” когото трябва.

Това вече не изглежда като противоборство на мнения, каквото впечатление се опитват да създадат няколко други граждани, благодарни на Рашидов за добрините, които е сторил ( явно лично на тях). Главният прокурор на практика заявява на хората, дръзнали да не харесват министъра, че ги “проверява внимателно”. И не само това- обявява ги за нещо като безделници, чиято работа била да искат оставки.

Това не е безобидно заклеймяване в държавата, в която главният обвинител е извън всякакъв контрол и може винаги да поръча на подчинените си да направят слеващата крачка след “внимателното проверяване” на бунтуващите се граждани.

Освен това е показателно за начина на мислене на “внимателно проверяващия” обобщението, което прави: всички подписали се под искането за оставка на Рашидов минават в графата “безделници”.

Обвинението в безделие срещу критично настроените към властта граждани напоследък се превръща в основна опорна точка на обвинителите, заставащи в защита на автократичния режим на Борисов и неговия антураж. Сред тях гръмко се изявява хулиганстващият в публичното пространство директор на Националния исторически музей Божидар Димитров. В друго телевизионно студио за преден път той държа днес просташки език срещу опонент, който си позволява да не мисли като него, наричайки го “задник” в спор по повод исканата оставка на Рашидов.

Да искаш оставката на подобни субекти с манталитета на глиган наистина е толкова обречена кауза, че е на ръба на безсмислието. Ти им искаш оставката, а те се подхилват властнически под сурдинка. Разбират искането за оставка като повод да ни напомнят, че остават, за продължат да рият , да хвърлят кал и да заплашват всеки, застанал на магистралата им. Защото са Глигани за Евразийско Риене срещу България.

 

Ако в цялата история има нещо интересно, извън баналната констатация за овластената арогантност, то е във факта, че някаква си жалка, малка, направо нищожна по своето значение подписка на “безделници” срещу един десет пъти по-успял от тях ( по Цацараов) министър, мобилизира такъв управленски ресурс на фронта на гарваните, призвани да си пазят взаимно очите. Самият Борисов се намеси като падишах с традиционното си патерналистично уверение, че е дръпнал ушите на своя везир Рашидов, но въпреки това няма да го уволнява. Но и това им се видя малко. Включиха в атаката заплахите на Главния прокурор и агресията на главния тълкувател на историята в нашия евроатлантически султанат.

И защо този кошер е толкова разтревожен от някакво си гражданско искане на оставка? Да не би да им е спрял притокът на мед? Не. Осите на властта усещат заплахата от жилещата истина и се опасяват тя да не се разпростре сред пчеличките, които стоят отстрани и загадълно жужат в очакване да видят какво ще постигнат набедените за търтеи обитатели на кошера.

Истинските търтеи са всъщност тъкмо паразитиращите върху страха и инертността на кошера негови охранени охранители. Ето защо толкова много се боят някой гражданин да не вземе да го ритне и да се обърка усновеният между господарите и пчеличките ред за плюскане на мед.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване