07/26/16 09:22
(http://ivo.bg/)

Старата вражда (към Запада на Русия и Турция) ръжда не хваща- крепне евразийската руско-турска дружба

Не е лесно да си следовник на указанията от Кремъл в България. Кажат ли ти да аплодираш Ердоган в периода, когато се прегръщаше с Путин н откриването на най-голямата джамия в Европа в Москва на 23  септември 2015 г., почваш да пляскаш и да плямпаш, че би трябвало да развиваме отношенията си с Русия като прагматичните турци ( които коткат руските туристи и ще градят и “Турски поток” , и ядрена централа с руските аркадаши).

После един свален руски самолет приземи нивото на руско-турските отношения до открита вражда и рублофилите в България гракнаха с пълно гърло срещу вековния ни поробител ( нямам предвид СССР, превърнал България в безгласна колония за половин век).

Сега затоплянето по остта Москва – Анкара галопира като камила, надушила оазис. Мъти се евразийско яйце на руско-турската дружба, заквасена на принципа на краставите магарета, които се надушват през девет баира. Съответно да си едновременно путинофил и туркофоб отново се оказва трудна задача- лозе на баир. Макар за магарешкия нрав трънлив път да няма- бодили му дай на магарето, пък ако ще да са се обезценили като рубли за нормалната част от света.

Най-трудното на рублофилите у нас предстои в това отношение.

Ердоган заминава за Русия на 9 август и те ще трябва пак да извадят старата песнопойка за руско-турската спойка. Тон за песен вече подготвя в Москва вицепремиерът на Турция Мехмет Шимшек, изпратен да подготви застилането на червения килим за посещението на Ердоган.

Старата вражда ( със Запада) ръжда не хваща. Омразата на Путин и на Ердоган срещу Запада е спойката между двамата автократи, които еднолично управляват остатъка от двете империи. Путин отдавна е дал знак, че за него ислямът е по-близък до “руския свят” и православието- както го разбират той и попското му шовинистично обкръжение, наследявайки руската традиция от времето на Александър Невски да се съюзява със Златната орда срещу Запада.

На 16 декември 2010 г. по телевизионния канал „Россия 1” ( повторено и през януари 2014 г.)., в отговор на въпрос на водещата по конкретен повод ( терористичен акт в руската азиатска периферия с предполагаеми ислямски корени), Путин заяви:

“Вы знаете, у нас восточное Христианство – Православие. И некоторые теоретики Христианства говорят, что оно во многом даже ближе к исламу, чем, скажем, к католикам. Я не хочу оценивать, насколько справедливо такое утверждение, но в целом сосуществование этих основных религий осуществляется в течение многих столетий”. Владимир Путин.

 

В резюме: Путин смята исляма за по-близък до православието, употребявано днес в Русия като идеологическа спойка на мястото на дискредитирания комунизъм, отколкото са западните деноминации на християнството.

 

Понеже в телевизионното си интервю, в което, канонично погледнато, той на практика богохулства срещу православието и християнството, Путин безадресно се позовава на „някои теоретици на християнството”, ето какво казва един такъв днешен авторитет (за Путин), като ултрашовинистичният гуру на евразийската мода в Кремъл .

Александр Дугин:

 

«Евразийская модель основана не на поверхностном противопоставлении конфессиональных признаков, что привело бы к утверждению абсурдных с геополитической точки зрения тезисов о “политическом и цивилизационном единстве христианских держав” или о “едином” исламе, но, напротив, на убежденности в общих цивилизационных задачах тех конфессий, которые, будучи различными, принадлежат к общему геополитическому семейству. Первые евразийцы, двигаясь наощупь, не без остаточного православного высокомерия, говорили о том, что ислам традиционных мусульманских народов России есть как бы не до конца осознанное Православие. Верная интуиция, выраженная неадекватно. Основываясь на трудах Рене Генона и традиционалистской школы, мы можем уточнить сегодня этот тезис и сказать, что Православная Церковь и традиционный (шиитский, ханифитский, суфийский, одним словом, евразийский) ислам представляют собой полноценные и подлинные восточные традиции, в то время как протестантизм и ваххабитская ересь суть пародии, подделки, результаты апокалиптического извращения чистой духовности.”

Цитатът е от същия Дугин, който се оказа на посещение в Турция ден преди толкова удобния за Ердоган и дружбата му с Путин поврат чрез ялов преврат.

Някои традиции, както виждаме, не умират лесно нито в Русия, нито сред прераждащите се наследници на Златната орда в лицето на ислямиста Ердоган.

А ние къде сме в тази координатна система на вечната дружба между Русия и Ордата, градена от векове устойчиво на антизападна основа? Не сме ли в западния лагер или пребиваваме в лагера на бежанците от СССР без да смеем да се самоопределим, за да не ядосваме Путин и Ердоган ( както прави демонстративно нашият самодържец Бойко Борисов)?

Че руската хибридна война в самите западни общества не е за пренебрегване, това вече открито се признава дори и в западните среди, които се отнасяха скептично към някои предупреждния от страна на потърпевшите от тази форма на руска агресия. Видно е от следното предупреждение, което изисква обектите на руската хибридна войда да вземат мерки ( каквито в България под никаква форма не се виждат на хризонта под вездесъщата сянка на нашия премиер-слънце).

“В доклад на базирания в Брюксел аналитичен център „Мартенс” се препоръчва Евросъюзът да създаде задължителен регистър на лобистките организации ( сеещи прокремълска пропаганда – бел. ivo.bg), за да се противостои на растящото влияние на руските медии в Европа.

Авторите на доклада „Мечок в овча кожа: руските организации в ЕС, финансирани от правителството”, твърдят, че руските медии, сред които най-често се споменават агенция „Спутник”, както и телевизионният канал RT и проектът на „Руская газета” “Russia Beyond the Headlines” разпростират влиянието си над европейците.

В доклада се споменават и НПО като Руския институт за стратегически изследвания и фонда „Руский мир” ( Vesti.bg)

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване