08/05/16 11:33
(http://vasvalch.com/)

Как работят в Google?

how google works

Google се превърна в синоним на подходяща и ефективна работна среда. Някои се фокусират върху пързалките в офисите, безплатните плодови барове и масажите, но всъщност правилният фокус е другаде – в иновациите, които компанията представя всяка година. Очевидно Google прави нещо правилно, за да привлича таланти в екипа си – а какво е това нещо обясняват Ерик Шмид и Джонатан Розенбърг в книгата „How Google Works“

Проблемът

Светът напредва с все по-бързи темпове, а в тази динамична среда компаниите все още действат с динозавърски подходи. Повечето организации организират дейността си с цел ограничаване на риска, а не с увеличаване на свободата на служителите и скоростта на изпълнение. Как обаче една фирма, „slow by design“, може да се превърне в компания от интернет-ерата?

Most companies are slow by design! This doesn’t work in the Internet Century.

Умните служители

Първата част от уравнението е добрият екип. Привличането на адекватни служители не се крепи на безплатни обяди и абонаменти за фитнес, а на споделени ценности. Това, което трябва да обещаете на топ играчите, е:

  • общност, базирана на споделени ценности;
  • малки, бързо движещи се екипи от специалисти в различни сфери;
  • ясна стратегия, която днес замества дългите детайлни бизнес планове – върху тях влияят твърде много променливи от дневната динамика, докато стратегията е постоянен компас за взимане на решения;
  • свобода за взимане на решения и бързо действие.

Всеки служител в компанията се включва в процеса по наемане на персонал – основно защото най-важното нещо за подбора е „cultural fit“, както ни разказа преди няколко месеца Kim Wylie от Google.

Добрата среда

След като намерите правилните хора, трябва да им създадете подходяща среда – а именно среда, която насърчава инициативност, креативни решения и готовност за експерименти. Дискусиите трябва да целят стигане до правилното решение, а не намиране на консенсус – тук личните отношения отстъпват пред търсения резултат.

Don’t base your venture on a plan. Instead, base it on a strategic foundation. You can have a plan, but know that it will change, probably a lot.

The plan is fluid. The foundation is stable.

При постигане на такава среда иновациите стават част от играта. В атмосфера на доверие и откритост няма страх да си поставим високи цели – вероятността да не ги постигнем е голяма, но и в тази ситуацията организацията получава ценни знания. А и големите цели имат свойството да привличат амбициозни служители – така целият цикъл се завърта.

„How Google Works“ е полезно четиво за всеки, на който му се налага да управлява екипи. Не знам доколко пълна е представената от авторите картина, но вътрешното знание си личи. Препоръчвам ви да прочетете книгата, но като начало вижте обобщението на идеите тук:

Постът Как работят в Google? е публикуван в Васи ли?!.

Публикувана на 08/05/16 11:33 http://vasvalch.com/how-google-works/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване