08/10/16 06:38
(http://vasvalch.com/)

Истинска отпуска в Интернет-ерата

iphone water

В отпускарските седмици с познати обикновено имаме една постоянна тема на разговор – кой къде е ходил или ще ходи на почивка. Често обаче чувам и израза „Ох, от офиса не ме оставиха на мира!“ За сметка на това, аз успявам да си почина – и тази година сериозно разсъждавах над въпроса защо. Мисля, че основният фактор е усещането за контрол – усещане, че имаш избор и че сам си взел решение да свършиш нещо.

Няма да коментирам дали е правилно или не да работиш по време на почивка – на тази тема има много философи. За себе си знам, че кратко наваксване с работа ме кара да се чувствам по-спокойна и доволна, отколкото да се върна с 1 седмица непрочетени мейли и висящи въпроси. Ето ключовите моменти, които ми позволяват да си изкарам отпускаща почивка и в същото време да не изостана поголовно от работния процес.

Подготовка

Половината работа за осигуряването на добра почивка е да си подготвиш нещата така, че да няма нужда да те търсят, докато лежиш на плажа. Естествено, това е особено лесна задача за хора, които имат ясен заместник, но от позицията ми „във висшите ешалони на мениджмънта“ също организирах нещата относително оптимално.

  1. Направете списък с всички недовършени проекти, които чакат ваше действие.
  2. Вижте кои от тях изискват спешно внимание, докато отсъствате от офиса и кои могат да изчакат – все пак идеята не е да залеете колегите с максимално много неща и спокойно можете да сложите част от задачите на пауза.
  3. За спешните проекти намерете човека, който най-добре може да поеме задачата. Обяснете какво трябва да се свърши и препратете всякаква необходима комуникация или файлове.
  4. Информирайте екипа кой ще се занимава със съответната задача и към кого да се насочват въпросите.

Няма как нещата да ви се получат, ако просто си излезете от офиса в петък следобед и на другата сутрин поемете към по-мокри дестинации. Подготовката изисква структурирано мислене и фокус. В петък вечер писах мейли до 23:30, за да мога да тръгна с леко сърце и поне толкова олекнал to-do list.

Когато пристигнете

Преценете каква е ситуацията на място. Имате ли интернет, ще можете ли да вдигате телефон през деня и да четете съобщения в груповите ви чатове? След това напишете едно кратко мейлче на екипа, за да знаят кой е най-подходящият начин да се свържат с вас. Инфо от типа „за спешни въпроси съм на телефон, на неотложни мейли ще отговарям само вечер“ е адски полезно и за двете страни – колегите знаят кога да ви търсят, а вие имате спокойствие, че щом нещо неминуемо избухне и се нуждаят от вас, няма да забавяте работата на другите.

Един друг важен момент, било то преди да заминете или веднага щом пристигнете, е да се разберете с половинката си кога планирате да работите. Няма нищо по-досадно от това да излезете на вечеря и човекът отсреща да използва интернета в заведението, за да пише мейли, вместо да поства в Instagram снимки на храната си като нормален турист! Шегата настрана, но една договорка спестява нерви за всички – просто определете един час от деня, който е предназначен за работа и го спазвайте. Все пак идеята не е просто да пренесете офиса на плажа.

На прибиране

И преди съм казвала, че прибирането от море ми носи следваканционен вкис и затова използвам всякакви способи да го намаля. В последните дни преди края на ваканцията (обикновено това е събота или неделя, когато така или иначе няма спешни въпроси за отговаряне) подреждам задачките за първите дни, така че да стартирам с отскок. Тази инвестиция на 1 час ми спестява доста стрес в понеделник, а чистата поща в неделя, когато си се прибрал вкъщи директно от плажа, действа много дзен.

Естествено, не забравяйте на прибиране да вземете нещо хубаво за другарчетата, които са ви замествали през отпуската и са поели задачките ви!

А какво е вашето мнение за работа през отпуската?

Постът Истинска отпуска в Интернет-ерата е публикуван в Васи ли?!.

Публикувана на 08/10/16 06:38 http://vasvalch.com/summer-vacation/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване